Riscuri şi oportunităţi IA pentru omul de rând

Dacă nu te-ai speriat recent cu privire la faptul că poţi ajunge şomer sau trebuie să te reprofilezi pe politică, nu ştii pe ce lume trăieşti. Sunt multe lucruri de care avem a ne teme, de la vaccinuri ucigaşe şi inflaţie galopantă la războaie nucleare sau convenţionale, criză economică, tăieri de salarii şi măriri de impozite – tot pachetul.

Colac peste pupăză, ca şă cum temerile oamenilor nu ar fi fost de-ajuns, ne mai sperie şi cu Inteligenţa Artificială. Ne sperie ei, dar se sperie şi ei.

Am tratat numeroase subiecte şi aspecte în articolele anterioare, reamintesc pe scurt că IA este o armă şi contează cine o are. Iluzia că este o armă democratică, la care au acces toţi este evident iluzie. Cine dacă ar avea o armă atât de puternică ar oferi-o gratuit oamenilor? Părerea mea este că ieşirea la suprafaţă a boţilor de IA este un fenomen de necesitate (IA are nevoie de interacţionat cu oamenii pentru a creşte) nu de … bunăvoinţă din partea overlorzilor planetei care s-au gândit să dea şi la melteni ditamai capacitate de procesare a informaţiilor, nemai-întâlnită până acum. Nemai-întâlnită a fost pentru noi, plebeii, căci vă asigur că unelte mult mai avansate sunt disponibile şi dacă am ştii toate câte sunt, am avea riscul să înnebunim atât de frică cât şi de umire, aşa cum ar fi probabil uimit un medieval în faţa unui elicopter care planează deasupra lui, deşi probabil dragoni au mai văzut şi medievalii …

Cel mai important fenomen pe care doresc să îl tratez este legat de frica cu privire la această unealtă. Sunt multe aspecte, le voi lua pe rând sper să nu uit nici unul.

Frica de rămânere în urmă

Am observat şi la mine aceast sentiment. Există o evoluţie atât de rapidă, în sensul că sunt unelte care apar mereu şi mă simt neputincios în a asimila şi a folosi măcar parţial aceste unelte. Este clar cred deja pentru toţi că uneltele IA evoluează ameţitor. Boţii în general, deşi este un termen extrem de simplificator, în realitate există un ecosistem de aplicaţii care pot fi folosite de oricine şi de asemenea există nenumărate unelte specializate care pot fi folosite mai ales de programatori.

Ca o soluţie pe care am găsit-o eu pentru a trata această temere este gândul că aşa cum şi mie îmi este greu, la toţi le este greu, prin urmare nu rămân în urmă deoarece toţi rămânem în urmă. Prin urmare, chiar dacă inteligenţa artificială avansează şi noi şi noi unelte apar şi mulţi le folosesc şi progresează, faptul că eu mă mişc mai încet nu trebuie să mă îngrijoreze deoarece este firesc şi este specific tuturor. Din contră, trebuie cumva să mă bucur deoarece chiar dacă mă mişc mai încet, uneltele pe care le voi folosi în viitor vor fi şi mai puternice.

Un alt gând este că rămânerea în urmă nu este de fapt rămânere în urmă. Mereu au existat unelte avansate pe care unii au ştiut să le folosească mai bine, mereu unii asimilează mai bine tehnologia, se mişcă mai rapid, mai cu elan şi au avantaje faţă de alţii. IA, dacă analizăm mai profund, va nivela cumva aceste avantaje în sensul că în ciuda celor spuse mai sus, chiar există un aspect de democratizare. Adică, chiar dacă cele mai puternice tool-uri şi funcţii sunt oricum private şi/sau restricţionate, chiar cele care sunt publice, vor oferi şansa şi celor mici, celor începători, celor rămaşi în urmă să recupereze, aşa cum Internetul a permis de exemplu detronarea unor dinozauri pe diverse segmente, mai ales pe retail.

Expertiza limitată

În ciuda avansului IA, “marea înlocuire” a forţei de muncă se va lăsa aşteptată. Aşa cum deşi avem unelte avansate şi prin spitale (CT-uri, RMN-uri), trebuie să fie oameni cu cap care le folosesc, tehnologia nu rezolvă totul. Cu adevărat, IA va ridica cumva nivelul şi va rezolva multe, dar nu toate. Mereu experţii nu vor putea fi înlocuiţi, pe toate domeniile.

Mergând la un exemplu extrem, chiar dacă în agricultură în prezent există unelte, substanţe, experţi la care putem apela, etc, cei care ar fi refuzat să zicem să adopte aceste unelte, dar ar fi făcut foarte bine ceea ce au ştiut ei înainte de apariţia acestor unelte, ar fi astăzi la mare căutare. Mă refer de exemplu la legumicultorii care ar ştii să cultive bio şi să trateze bolile plantelor cum se tratau (sau nu) pe vremuri. Evident că unele descoperiri şi inovaţii folosite, cu puţin studiu, pot fi asimilate, caz în care rezultatele ar fi fantastice.

Sunt puţine domeniile în care IA va înlocui total oamenii şi vor rămâne fără locuri de muncă. Şomajul oricum nu este determinat de tehnlogie cât de politica economică şi alţi factori. De ce dacă comparăm cu anii 60, viaţa este mult mai grea acum în SUA? Pe atunci, deşi nu exista tehnologia de astăzi, un bărbat care avea un job normal (deci nu neurochirurg) putea ţine în spate o familie fără problemă: putea plătea rate la casă, la două maşini, putea merge în vacanţe, etc. Acum viaţa e mult mai grea deşi pe hârtie avem ditamai progresul tehnologic cu optimizarea atâtor procese şi cu eficientizarea atâtor altora. Dar toate aceste plusuri de randament se duc doar spre elite, spre acei 1% care de fapt sunt sub 1 la suta de mii.

Deci distribuţia beneficiilor în societate este inegală şi multe progrese tehnologice sunt mai degrabă folosite de elite pentru a controla populaţia şi pentru a suge şi mai multe beneficii.

Frica de accidente

Cu privire la temerile că IA va ajunge autonomă şi va distruge omenirea, am mai explicat. Până la asta, vor distruge omenirea cei care folosesc IA. Chinezii de pricep deja foarte bine la drone şi nu este exclus ca în 5 ani să fabrice un milion de drone autonome, care să funcţioneze în grup şi să îndeplinească obiective precise, cum ar fi eliminarea tuturor celor care nu au pielea galbenă. Evident este un exemplu puţin scandalos, dar am şi altele.

Să zicem că un grup de hackeri care sunt revoltaţi de încălzirea globală pun mâna pe nişte unelte de IA foarte tari cu care distrug reţeaua electrică şi produc colapsul societăţii şi astfel reducerea populaţiei. Acesta este un risc clar mai mare decât cel legat de autonomia IA şi anihilarea omenirii.

Acum, dacă e să trecem la beneficii, nici nu ştiu de unde să începem. De la rezolvarea unor probleme simple prin gospodărie, la folosirea unui site gen RoomGPT, aşa cum motoarele de căutare ne-au ajutat, IA ne va ajuta şi mai mult. Sunt surprins încă de slabul interes şi ignoranţa cu care mulţi se feresc de IA, din varii motive. Evident că aşa cum motoarele de căutare sunt cenzurate, la fel şi boţii de IA, dar asta nu înseamnă că nu le putem folosi. Ţine de discernământ şi înţelepciune a separa binele de rău şi a alege ce trebuie din informaţiile care ne sunt oferite. De altfel, deja în rândul pasionaţilor este cunoscut fenomenul de “halucinaţie”, iar toate uneltele sunt pline de avertismente. Cine crede că IA sunt mai rele ca motoarele de căutare, cred că nu înţelege cum funcţionează acestea. Totodată cine foloseşte doar motoarele de căutare şi nu are unele abilităţi de a se informa şi cultiva din surse variate, în toate privinţele, nu va putea scăpa nici de IA.

În esenţă boţii IA sunt doar o interfaţă mai bună cu vechile motoare, deşi asta e un prim nivel de folosire.

Boţii IA ca profesori

Asta ar necesita mult de discutat. Prima utilizare pe care o recomand este folosirea boţilor ca pe un profesor, în sensul că nu doar dorim răspuns la anumite întrebări dar dacă dorim să învăţăm ceva putem să îi cerem chiar un plan de abordare a subiectului, chiar trivia şi sugestii legate de cum să ne motivăm mai bine pentru a putea învăţa mai eficient şi chiar folosirea acestuia pentru a trece de blocurile mentale pe care le avem pe un anume subiect. Sunt faimoase prompturile “explică-mi ca unui copil de 12 ani”, dar asta e doar un prim nivel. IA poate să întruchipeze o persona specifică şi asta aduce un nou nivel de comunicare şi extragere de informaţii.

Pe lângă cele zise mai sus, faptul că există mai mulţi boţi, deşi interconectarea este destul de mare, folosirea acestora în paralel este de asemenea o necesitate, atât pentru faptul că fiecare poate fi mai bun pe o anumită felie, cât şi pentru a avea noi acces la surse variate deoarece în ciuda Fabricii de produs consens, chiar dacă fiecare piesă poate fi conformă, un ansamblu de piese ieşit din fabrică, folosit asincron, ca un sistem integrat, poate fi hăcuit şi folosit de om, cu puţin efort, la un nivel care atenuează, dacă nu chiar elimină restricţiile de cenzură şi aşa-zisele “filtre”.

De altfel, temerea de filtre este exagerată deoarece o unealtă este o unealtă şi aşa cum trebuie să avem încredere limitată în oamenii cu care discutăm, tot aşa putem aplica asta la uneltele IA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.