De ce se grăbesc rușii?

În timp ce Zelensky se plimbă, deocamdată fără succes, ba pe la americani, ba pe la europeni, ba chiar și prin Argentina sau Africa de Sud, rușii avansează rapid pe toate fronturile. Ceea ce este surprinzător deoarece iexperţii ne anunţau mai întâi că Ucraina va face o mare ofensivă ba în vară [1], ba în toamnă, ca mai apoi să zică că războiul a devenit unul “de uzură” pentru ca mai apoi, pe măsură ce iarna se apropia să zică că “când vine iarna, luptele se vor reduce şi frontul va deveni stabil”.

Aici pe chiazna.ro suntem mult mai rezervaţi – încă din martie ziceam că principalul factor care determină viteza de avansare a rușilor este numărul pierderilor. Deoarece nu doresc să aibă pierderi umane, rușii avansează lent:

Termenul (război de uzură) este des folosit ca să explice folosirea exagerată (față de ce ne-am aștepta noi) a artileriei de către ruși. Asta se întâmplă însă deoarece alternativa ar fi tipul de acțiuni pe care l-au arătat rușii anul trecut – înaintări de coloane de tancuri fără acoperire, fără coordonare între arme, fără elicoptere sau infanteriști pe flancuri. Ori așa nu mai merge, deși cam fiecare divizie rusească trebuie să învețe pe propria piele lecțiile neînvățate.

Ucrainienii, la rândul lor, nu prea au ce să facă nici ei decât să răspundă la artilerie încercând să neutralizeze lansatoarele rușilor. Ofensive au avât câteva și știm pe cea mai răsunătoare. Există în aer întrebarea dacă mai pot repeta un atac la fel de spectaculos. Cred că au băgat frica suficient în ruși pentru ca aceștia să fie mult mai pregătiți și prudenți acum. Și cred că nu mai au oamenii și nici echipamentele care să le permită să repete acea ofensivă.

Chiazna.ro – 28 Martie 2023 – BAHMUT ȘI ALTE ACTUALITĂȚI DIN RĂZBOIUL DIN UCRAINA

Cel mai clar am tratat despre unde se vor opri ruşii în articolul RĂZBOIUL DIN UCRAINA – BALANȚA DE PUTERE din 12 Septembrie 2022. Rezumăm acum pe scurt opiniile noastre:

  • SUA este principalul factor care a produs acest război şi îl continuă , scopurile fiind multiple:
    • atenţionarea Chinei să nu atace Taiwanul
    • fluxul banilor sub formă de “ajutoare militare” de la buget către complexul militar-industrial
    • fructificarea slăbiciunii Rusiei pentru diminuarea influenței acesteia, în continuarea programului de asimilare a Rusiei începută în anii 90 și amânată de Putin
  • SUA va consuma total resursele umane ale Ucrainei și va finanța armament câtă vreme ucrainienii vor avea soldați care să folosească armele
  • după epuizarea forţelor umane ale ucrainienilor, SUA va încuraja alte ţări din zonă să continue lupta, asigurând Rusia că atacarea minionilor NATO din zonă nu va produce niciun efect relevant pentru Rusia cum ar fi folosirea nuclearelor şi/sau intrarea în luptă a SUA; practic locul Ucrainei va fi luat de Ţările Baltice şi de România

Prin prisma elementelor noi care au intervenit de la enunţarea acestor teze încă de la începerea războiului, aş dori să fac unele clarificări.

  1. nu e musai obligatoriu ca SUA să aștepte implicarea minionilor NATO foşti sub aripa URSS în război până la epuizarea resurselor Ucrainei; fie overt (pe față) fie covert (pe ascuns) mionionii vor fi încurajați să trimită trupe, să stârnească Rusia și chiar să intre direct în luptă DACĂ situația economică și politică în SUA se va înrăutăți; cum vin alegerile, este foarte posibil ca Biden să aibă nevoie de înteţirea războiului pentru a justifica dezastrul economic şi a deturna atenţia
  2. câștigarea de către Trump a alegerilor anul viitor nu este tocmai un element pozitiv în sensul speranțelor de pace; orice preşedinte SUA reprezintă anumite centre de putere şi anumite interese; nu de puţine ori Trump a promis ceva şi ajuns la putere a făcut altceva; chiar dacă se laudă că va termina războiul în 24 ore de când va ajute preşedinte, nu de puţine ori Trump s-a sucit la 180 de grade cu privire la politica externă; de exemplu, după ce a zis că NATO este obsolete, s-a corectat și a zis “NATO nu mai e obsolete”. Pe cât de mult critica NATO că nu mai are niciun sens, pe atât de mult s-a luptat ca să suga și mai mulți bani de la țările NATO pentru complexul militar industrial american; toată gălăgia legată de NATO, Trump o făcea doar ca să ceară mai mulţi bani de la minioni, mai ales de la Germania; Putin îl cunoaşte bine pe Trump şi ştie cât de impredictibil este; de aceea se grăbesc ruşii!

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1]

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.