Iohannis strâns cu uşa pe tema RCA-ului

Iohannis a fost întrebat de parlamentarii europeni despre cazul Euroins, chestiune foarte surprinzătoare pentru Ziarul Financiar, cum de nişte parlamentari europeni probabil cu afinităţi faţă de firmele mamă ale Euroins îl ia la întrebări pe cel dintâi liberal al ţării.

Evident că tot ce a fost în stare să răspundă cel dintâi liberal al ţării a fost “mac-mac”.

Fosta conducere a ASF a fost acuzată de o gestionare defectuoasă a situaţiei Euroins, şi toţi se întreabă cum a putut o companie să ajungă în poziţia de lider al pieţei, dar în acelaşi timp să aibă probleme financiare. Supravegherea defectuoasă a ASF în ultimii 8 ani a dus la patru falimente mari în piaţa asigurărilor, respectiv Astra, Carpatica, City Insurance şi Euroins.

8 FEB 2024 – Ziarul Financiar – Cum a ajuns Iohannis să fie implicat în cazul falimentului Euroins

Am comentat pe larg despre RCA de mult timp:

Multe firme vechi vor pica, chiar si dintre cele cu profituri si altele noi vor veni. Iar cele care vor veni, vor pune ce pret doresc, pentru ca avand in vedere situatia din piata, isi vor permite sa puna orice pret, oricat de mult ar da din coate ASF-ul si guvernul.

6 SEP 2016 – Chianza.ro – RCA-ul: o simptomă benignă a unui cancer terminal – CHIAZNA.RO

Iată deci că acest cancer încă ne roade şi cred că ne va tot roade până probabil statul va primi derogare de la Uniune să naţionalizeze RCA-urile, adică să le facă practic nefuncţionale din motive evidente.

Am explicat pe larg în acel articol deoarece asigurările sunt precum hormonii în organism, reglează diversele sectoare economice, stimlează pe unele, semnalează anumite probleme în altele. De atunci lucrurile s-au înrăutăţit în sensul că cancerul a fost extins şi la alte organe, adică din RCA se trece în altele şi nu m-ar mira să avem chiar procese şi penalizări ale statului, restructurări ale ASF, eventual noi şi noi organisme şi comisii de “rezolvare” a acestei probleme.

Lucrurile sunt însă simple: doar piaţa liberă poate rezolva această problemă, constrângerile guvernului prin ASF şi alte organisme nu fac decât să distrugă piaţa, aşa cum se întâmplă în piaţa creditelor unde Prima Casă a proptit aiurea preţurile la imobiliare menţinându-le la niveluri stratosferice unde vor face poc nasol de tot cât de curând.

Oricâte patlamale ar avea tovarăşii de la ASF, deşi oricum nu au, adevărul este că sunt nişte habarnişti incompetenţi şi în afară de a trage ţepe fraierilor care muşcă zăhărelul nu se pricep la nimic. Ideal pentru ASF e o companie care să folosească ditamai CASH-ul pentru speculaţii de unde să livreze randamente imense, căci pe asigurări, nefiind piaţă liberă, preţurile reale vor fi mereu ineficiente, adică exorbitante pentru clienţi şi prea mici pentru asiguratori. Însă speculaţii nu prea mai se pot face în ziua de azi, mai ales cu răzbelul la uşă deoarece nimeni nu e atât de inconştient să joace barbut în priximitatea unui incendiu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.