[CORONAVIRUS] Știrile zilei Joi, 7 MAI 2020

Optimismul pe care l-am repetat cu privire la evolutia numarului de cazuri in Romania se bazeaza in primul rand pe feeling-ul meu, care feeling vine din totalitatea informatiilor pe care le-am asimilat legate de evolutia acestei boli inca din ianuarie 2020 dar si pe noile rapoarte si stiri cu privire la evolutia virusului atat la noi, cat si la toate tarile. Singura ingrijorare – dar nu mirare – este in prezent Rusia, despre care am comentat putin in articolul de ieri.

Desi initial am fost sceptic cu privire la influenta vremii (verii) asupra virusului, acum sunt deschis la ideea ce este foarte posibil ca vara sa aiba un impact pozitiv. Dupa cum stim, ideea principala era ca asa cum gripele sunt sezoniere, adica lovesc cel mai puternic toamna si primavara, se spera ca in mod similar vara sa ajute la diminuarea raspandirii virusului, care fiind unul respirator, poate fi facuta o paralela cu gripa si unele caracteristici pot fi similare. O idee mai putin vehiculata decat sezonalitatea gripelor era ca deoarece virusul profita de sistemul imunitar slabit al gazdei, cu siguranta venirea verii – care inseamna soare, adica vitamina D, adica sistem imunitar fara slabiciuni cauzate de deficitul de vitamina D – va diminua raspandirea (si mortalitatea) deoarece oamenii vor avea un sistem imunitar mai fortificat. De altfel, exista speculatii ca doar vitamina D poate fi responsabila de sezonalitatea gripei.

Spun ca acum sunt deschis la idee si nu convins, deoarece in primul rand vara nu a venit – deci nu avem date prea semnificative – si chiar daca rezultatele vor fi pozitive, va fi greu de demonstrat ca scaderea este datorata verii, deoarece, asistam in prezent la rezultate excelente in lupta cu virusul in Noua Zeelanda si in Australia.

Sursa chart: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Australia are charturi asemanatoare, in sensul ca numarul de cazuri noi tinde spre zero. Cele doua tari m-au facut sa declar intr-unul din finalul articolelor anterioare, ca prioritatea in Romania ar trebui sa fie ANIHILAREA virusului nu EFECTUL DE TURMA (60-70%). Evident, cum avem insa capsunari foarte multi si cum vin alegerile si nu putem sa ii bagam in carantina cand vin in tara, chiar daca vom ajunge la zero cazuri local, vom fi mereu expusi: fiecare puseu in vest, va impinge turmele inapoi spre tara mama, ca sa moara si aia de acasa de virus, nu doar ei.

Asa cum Trump nu inceta o perioada sa zica virusului VIRUSUL CHINEZESC, eu nu voi inceta sa acuz pentru numarul mare de cazuri din Romania capsunarii si PNL care nu a avut curajul sa ii tina in carantina LA GRANITA pentru a nu infecta toata tara in acel puseu din Italia si celelalte tari. La ce i-au primit inapoi? Ca sa ii trimita apoi rapid la sparanghel? Nici macar de Pasti nu au stat acasa, de ce trebuia sa ii primeasca Romania, chiar daca erau romani si chiar daca suntem in UE. Fiind bolanvi, trebuiau sa stea acolo, era mai bine si pentru ei si pentru cei de acasa. Dar deh …. morti cu mortii, pe de o parte, – Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei care au murit inutil – si bine ca nu a fost mai rau pe de alta parte.

Intorcandu-ne la vara-iarna, semnele de intrebare pe care le aveam cu privire la impactul pozitiv al vremii se trageau din faptul ca initial, Thailanda, desi avea o clima calda, a fost totusi printre primele tari care au avut un numar mare de cazuri. Dar nu doar Thailanda … Dar sa analizam putin Thailanda. Iata cazurile noi zilnice cu moving average-ul explicat in articolul precedent:

Sursa chart: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/thailand/

Ca sa va faceti o idee mai clara asupra evolutiei Thailandei, iata o comparatie cu Romania:

Sursa chart: https://ourworldindata.org/coronavirus#confirmed-cases

Evident, testarea este un factor in aceste cifre si aici cred ca stam mai bine. Insa, vedem initial vectorul mai vertical al Thailandei si tot in perioada initiala o alta zona unde dublarea numarului de cazuri era asimptotica axei de 2 zile. Dupa intersectia cu evolutia Romaniei, Thailanda a curbat bine numarul de cazuri noi. Sa vedem insa cum a reusit. Iata ce a extras dr. Campbell dintr-un email primit de la un doctor (asistent / muncitor in domeniul sanitar) din Thailanda.

Dr. Campbell are o obsesie cu vitamina D si e posibil ca intuitia lui sa fie corecta – prea se leaga multe. De aceea face ca o prima remarca acea nota, cum ca thailandezi ar avea pielea alba (deci asimileaza usor vitamina D) si in plus isi petrec majoritatea timpului afara.

De altfel, purtatul mastilor si testele de temperatura se fac cam peste tot in Asia (si Hong Kong, si Taiwan, si Koreea de Sud, etc).

Cu privire la Romania, as dori sa mai subliniez o informatie optimista – deloc prezenta in presa sau in alta parte. Numarul in scadere masiva al carantinatilor. Numarul de carantinati arata indirect si amploarea focarelor. Nu cred ca doar cei care se intorc in tara formeaza numarul carantinatilor ci probabil si contactele cu cazurile pozitive. Deci, ce este important, ca indiferent de sursa, numarul carantinatilor este in scadere masiva. Daca numarul cazurilor este in scadere usoara (abia sesizabila pe media de 7 zile), numarul carantinatilor este in scadere certa, ceea ce denota si optimism ca focare prea puternice si transmisie comunitara sunt slabe sanse sa mai avem.

Sursa chart: https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vTx91HekoZwgLWT5qdT1SJIfcm-vgNDT-QAq8Sx5yccwgyYF1NFDER8t0xLh-lMhVqwkia30rtTY9ej/pubhtml?gid=394289983&single=true

Dupa cum vedeti chartul de sus cumuleaza si izolatii. Nu stiu concret regulile care separa izolatii de carantinati.

In ciuda acestor cifre optimiste, mai este cale lunga. “Dezlegarea” din 15 mai nu creaza premizele unei reduceri a numarului de cazuri zilnice sub 10-20 cum au Australia si Noua Zeelanda, dar faptul ca aceste doua tari – desi sunt in emisfera sudica, deci la ei este sfarsit de toamna acum, reusesc sa dea jos cu cazurile – ne incurajaza sa speram intro anihilare a cazurilor, cata vreme si populatia de la noi va respecta distantarea sociala, mersul cat mai rar in locuri aglomerate si doar cand este musai nevoie, evitarea locurilor inchise cu aparate de recircularea aerului, evitarea mijloacelelor de transport in comun, etc. Pe langa acestea, in primul rand, principala batalie este ca, fiind bolnavi, avand cele mai mici simtpome sa intelegem cat de important este sa stam acasa si sa nu dam si altora – orice am avea. Si sa stam acasa nu doar pana nu mai tusim sau nu ne mai curge nasul, ci DOUA SAPTAMANI de la ultimele simptome. Virusul nu a disparut inca, ci este printre noi. Au fost atatea exemple de “super-spreaderi” – o persoana chiar a dat la 400 in Argentina. Prin urmare sa ne luptam cu pornirile noastre animalice si sa nu devenim super-spreaderi!

PS: că veni vorba de Noua Zeelandă, nu pot să nu arunc un … told you so! (apropos de articolul din 2014 intitulat: Noua Zeelanda – cea mai sigura tara din lume)

Cum a esuat Romania in prima confruntare cu coronavirusul?

Desi a trecut doar o zi de la rabufnirea pandemiei in Italia si implicatiile pentru Romania, care vin din sperieturile trase de capsunari si inevitabila intoarcere acasa cu tot cu virusul, cred ca putem deja trage niste concluzii, daca mai era nevoie: SUNTEM VARZA.

In primul, rand, toti factorii de decizie pe care i-am urmarit, toti cei din guvern si inclusiv Arafat par sa nu aiba o perceptie prea reala asupra dusmanului. Toate comentariile si reactiile sunt in raport cu ce se intampla in Italia si ei par cumva sa dea niste raspunsuri la intrebarile mai mult sau mai pricepute ale reporterilor, dar din ce vorbesc nu reiese deloc ca au o perceptie reala asupra parametrilor acestui virus care reies din experienta Chinei si din a celorlalte tari, atat de acum cat si din timpul SARS.

Dupa cum am spus, principalii parametrii care ne intereseaza la acest virus sunt:

  • rata raspandirii – intre 2-3; un om il da la 2, 2 la 4 etc => crestere exponentiala, dublare la x zile, unde x depinde de viteza raspandacului care poate da in aceeasi zi sau in mai multe zile; nu stiu tehnic cum se calculeaza, dar in cazul de fata avem o rata recunoscuta de 2-3 la suta; pentru a mentine o epidemie sub control e necesara ducerea acestei rate la sub 1%; de aceea, China a institutit carantina totala – ca sa incerce sa duca rata sub 1%, pentru anihilarea virusului; pentru a lupta cu aceasta rata exista doua posibilitati:
    • carantina / izolarea – in speranta ca 1 sa nu mai dea la 2 si 2 la 4, oamenii sunt educati / fortati sa stea acasa pentru ca 1 sa dea la cel mult 0.9; astfel, in x zile / saptamani / luni, virusul va fi eliminat sau macar va fi tinut sub control pana se gaseste un vaccin / tratament sau daca nu se va tine sub control, macar se va diminua numarul de cazuri care necesita ingrijire spitaliceasca de calitate care este o resursa extrem de finita, cu mult sub posibiltatile oricarui sistem sanitar din lume; dar vom reveni despre asta
    • bariera de foc: asa cum focurile mari sunt stinse facand in jurul lor o bariera de foc artificiala, mentinuta sub control care va opri raspandirea focului principal, tot asa daca am avea un vaccin si am vaccina populatia cu risc (cei care calatoresc, cei care au contact cu multi oameni in public etc) sau chiar natiuni intregi (tarile afectate deja), virusul nu-ar mai putea raspandi deoarece s-ar lovi de oameni imuni care nu pot sa il ia sau daca il ia, “il rezolva” repede si nu il transmit la altii
  • rata cazurilor fatale: numarul de morti din cei afectati; in prezent 3.1% (s-a marit in ultimul timp), pana mai ieri 2%; daca aceasta ar fi 0.1%, am avea de a face cu “o gripa normala” care cel mult poate pune presiune marita pe sistemul sanitar, dar macar nu omoara oamenii pe capete; 2% inseamna de 20 de ori cat gripa actuala iar 3.1% si mai mult; rata aceasta este cea care determina preocuparea autoritatilor si de ce trebuie sa lupte cu toate puterile impotriva pandemiei, deoarece cea mai mica victorie inseamna salvarea unui numar imens de morti; daca rata mortilor este 3%, una este sa ai 1000 de infectati (deci 30 de morti) si alta sa ai 1 milion de infectati din care 30.000 vor muri. Uitandu-ne la acesti doi parametrii, putem deja intelege ca in cazul nefericit in care si noi vom avea o epidemie si nu se va gasi vaccin (sanse slabe) curand si in cazul in care propagarea va fi cea care o vedem si prin alte parti (daca nu suntem chiori), orice bolnav de coronavirus acum, poate sa insemne zeci de mii de morti mai tarziu; sa ma explic; daca rata de raspandire este 2, deci cresterea este exponentiala de puterea lui 2, la 16 transmiteri avem 65536 de infectati, deci 1966 de morti; daca perioada de transmitere care sa fie asociata unei rate exponentiale de raspandire este de 4 zile, 16 transmiteri vor avea loc in aproximativ doua luni; iata deci cati morti duce in spate un infectat actual si iata de ce, desi cei mai multi vor supravietui, este extrem de important identificarea si carantina oricarui infectat;

Aici aveam de gand sa enumar stangaciile facute de autoritati: formularul acela penibil, lipsa unui sistem informatic integrat pus la punct prin care sa fie deja indexati toti cei care au venit si urmariti periodic – macar atat. Nu zic ca normal ar fi fost ca toti cei care vin din Italia, dat fiind riscul comparat cu beneficiile sa fie deja pusi in carantina, cu forta! Dupa cum am explicat mai sus, daca unul are virusul si il da la 2, peste 2 luni vom avea 1966 de morti. Daca cei care vin sunt 10 … Nu mai enumar stangaciile, dar cel putin tratarea cu superficialitate a calatorilor din Italia este penibila. Vedem ca austriecii au oprit trenurile din Italia pentru a se proteja. Noi de ce ne bazam pe sinceritatea oamenilor care evident ca vor declara prin acel formular ca nu au fost in zonele afectate si ca nu au avut contact cu niciun bolnav. De ce ar spune ca au avut contact cu un bolnav si in primul rand cum sa stie?! Oamenii nu inteleg riscul si e firesc sa strambe din nas la ideea unei carantine, dar tu, factor decident idiot, de ce nu gandesti?!?

  • rata cazurilor severe; este strict legata de rata cazurilor fatale, deoarece cumva o determina; deocamdata avem 20% rata cazurilor severe, dar asta s-a intamplat in China unde in Wuhan chiar se pare ca aveau dotari medicale de calitate; iata cateva cazuri raportate de chinezi din care mie mi se pare ca tratamentul aplicat de chinezi este destul de serios si au avut grija cum trebuie de oameni incercand sa ii salveze pana s-au prins de care este problema; intr-adevar ca in momentul aglomerarii situatia s-a cam schimbat si multi stateau la coada si nu putea fi preluati, insa resursele mobilizate de chinezi au fost impresionante si cred ca putem spune ca cat de cat, sistemul lor este comparabil cu al nostru, desi nu m-ar mira sa fie peste, cel putin din punct de vedere uman (cantitativ); rata cazurilor severe actuala este intr-atat de mare incat combinata cu rata raspandirii face imposibila speranta ca sistemul medical poate face fata; China este un exemplu si daca acum in Wuhan ei pretind ca s-au echilibrat (pot trata toate cazurile), este greu de spus care este adevarul – numarul de infectati poate fi de 10 ori mai mare. Cred deci ca e usor de inteles ca 20% la un numar de 65000 de infectati inseamna 13.000 de paturi necesare dotate cu respiratoare, cu specialisti cat mai straluciti care sa dea medicamentatie corecta etc. Avem noi 13.000 paturi doar pentru asta cand spitalele la noi abia fac fata la programari oricum si pacientii cam peste tot stau la coada in asteptarea internarii?

Iata de ce fiecare caz oprit acum poate insemna imens in viitorul apropiat si iata de ce fiecare stangagie facuta acum va fi platita cu varf si indesat ulterior. Pentru nu mic disconfort si sperietura pentru sarmanii care se trezesc din avion in carantina, vom avea in schimb parte de o explozie a cazurilor mai puternica decat Italia. Bine insa ca nu avem testere suficiente si asa ca si tarile din Africa nu vom aparea pe radar, insa din pacate moartea va fi printre noi ca la ea acasa, datorita ezitarilor si incompetentei factorilor de decizie.