Deutsche Bank: bail-in nein, bail-out kein

Too Big To Fail

Deutsche Bank nu va putea fi lasata sa cada. Deutsche Bank este mult mai mare decat Lehman Brothers a carei cadere a fost indeajuns sa produca declansarea crizei din 2008. Deutsche Bank are operatiuni in nenumarate regiuni ale lumii, este nu doar coloana vertebrala a finantelor germane dar si administratorul unui munte de derivate care este de nenumarate ori mai mare decat PIB-ul Germaniei.

Too Big To Bail-Out

Inainte de a pune intrebarea: “daca ar vrea, oare o vor salva?” ar fi bine sa reamintim: de nenumarate ori nemtii s-au aratat impotriva salvarii bancilor cu banii contribuabililor si chestiunea asta nu ar da bine deloc in Germania, mai ales in pragul alegerilor. Principalul motiv nu ar fi afinitatea nemtilor pentru sound money si pentru piata libera cat mai ales riscul reputational: salvarea DB ar produce haos in intreaga UE, ar crea un precedent cu consecinte inimaginabile. Italienii vor zice: daca ati salvat DB, de ce nu am salva si bancile noastre. Francezii la fel: daca DB a putut fi salvata cu banii BCE, de ce am salva doar o banca germana si nu si una de-a noastra etc, etc.

Too Bad to Bail-In

Imaginati-va cum ar insemna ca in Romania toti clientii Bancii Transilvania sa se trezeasca peste noapte ca le sunt confiscate depozitele. In Germania DB e mai mare decat BT in Romania si nemtii sunt mult mai fricosi decat romanii care desi au fost imunizati cu FNI, probabil s-au cam dus antigenii. In plus, Germania nici nu ii are pe Isarescu si pe Vasilescu sa rezolve situatia in caz de haos. Bail-In-ul chiar daca atinge doar nivelul investitorilor in actiuni si tot o sa declanseze fuga capitalului si nu doar din DB, ci din UE!

Nu doar ca banca nu poate fi nici lasata sa pice, nici ajutata sa scape. Pe langa situatia imposibila, ar mai fi de mentionat si contextul: unul deloc potrivit pentru un asemenea conundrum. Avem in curand alegeri in SUA si apoi in Germania, in Italia si in alte tari europene. Avem, de asemenea, un razboi in coacere cu Rusia.

Dupa atatea imposibilitati, sa mentionam totusi cea mai fireasca si probabila iesire din scenariul apocaliptic: intelegerea cu guvernul SUA. Aici din nou avem cateva intrebari:

  • este sau nu amendarea DB cu suma mult mai mare decat in alte cazuri o pedeapsa (o constrangere) legata de razboiul UE-Apple?
  • este sau nu iminenta o solutionare pana in alegeri a cazului sau negocierile pot continua si dupa? Sa nu uitam: cea mai buna rezolvare a oricarei probleme grave este impingerea problemei in viitor;
  • este sau nu legata cresterea sistemului financiar americane in SUA pe ultimul trimestru o consecinta a loviturilor primite de DB? De asemenea, miscarile recente de reducere a operatiunilor DB in SUA un proces care este fortat de catre guvernul SUA care tine pistolul cu amenda indreptat spre DB?

De dragul adevarului, vom mentiona totusi si o varianta de scenariu semi-apocaliptic in care apocalipsa ar fi cel putin amanata: infuzia de capital. Aceasta ar veni din vanzarea fie pe bucati a unor diviziuni, fie pe largirea portiei actualilor actionari minoritari din Orientul Mijlociu care ar mai avea de unde sa aduca bani, fie din preluarea de catre un competitor conditionata de infuzia de capital. Excludem vanzarea catre China, care ar fi o umilinta nationala, desi, never say never … Deja exista titluri de stiri ale unor analisti ca, intrebarea nu este DACA ci doar CAND va mari DB capitalul social si asta indiferent de rezultatul negocierilor amenzii.

Despre mormanul de derivate

DB este de departe cel mai mare jucator pe derivate, administrand 46 trilioane de euro, de 15 ori PIB-ul Germaniei. Daca ne-am uita doar la derivate, am putea sa ne speriem si sa zicem: pai chiar daca nu ar fi oprelisti politice, legale sau sociale, cine ar putea sa salveze banca cu o asemenea suma in spate? Lucrurile nu stau chiar asa …

In primul rand, derivatele nu trebuie neaparat salvate pentru ca sunt bani pusi in joc de pariori nebuni. Daca pierd, stiu ce riscuri si-au asumat. Problema nu o constituie derivatele in sine ci efectele in sistemul financiar. Este greu sa explicam intregul mencanism si toate problemele care pot apare prin caderea acestui castel de carti. Reamintim doar ca in 2008, caderea Lehman Brothers a provocat un lant de falimente care a lovit in principalul asigurator AIG care a fost salvat de guvern in 2008 prin “infuzia” a peste 180 de miliarde de dolari. Daca toti pariorii care joaca poker la casinoul DB si-au asigurat investitiile si totul o sa pice, asiguratorii o sa aiba de umplut gauri imense. Cat de mari este insa principala intrebare deoarece derivatele sunt slab reglementate si nu se stie cate si unde sunt asigurate.

Daca totalul derivatelor gestionate de DB este de 46 de trilioane de euro, nu inseamna ca riscul are aceeasi amplitutine. In functie de risc si de costuri, suma nominala aflata in risc este de in jur de 1%, adica aproximativ 460 miliarde – plus sau minus inca cateva sute, in functie de cine si ce risc acopera. Deci daca pica DB si mormanul de derivate se transforma in zero peste noapte, pe langa falimentele particulare, o sa fie loviti din plin si asiguratorii care pot fi alte banci sau fonduri de investitii.

Daca ar pica DB, instant s-ar lansa un proces de contagiune care ar provoca falimente in lant, atat in randul altor banci cat si in randul fondurilor de investitii, asiguratorilor si nu in ultimul timp, in randul clientilor DB care isi vor fi pierdut depozitele. Presupunerile rationale nu isi au insa locul cand impactul psihologic este un foc mistuitor care se hraneste pe sine si creste ca un bolovan lovind in toate directiile.

Ruperea Imperiului

Dincolo de dezastrul financiar care ar urma caderii DB, cel mai mare avertisment ar fi ca SUA si UE s-au rupt total. Caci daca DB a trecut de 2008 este pentru ca SUA i-au sprijinit si le-au permis expensiunea si participarea in cartelul bancilor care manipuleaza totul de la dobanzile interbancare pana la diverse piete intregi cum ar fi aurul sau argintul. SUA pot rezolva usor problema DB, micsorand amenda sau chiar ignorand-o (cam tarziu insa pentru asta). Cu bancile americane, guvernantii au avut grija sa nu le afecteze balantele prea mult pentru a evita un crash. Astfel, amenzile au fost cu mult sub castigurile din ilegalitati de diverse tipuri (manipulari, incalcari de sanctiuni, participari la frauda, trnasferul banilor traficantilor de droguri etc). In cazul DB americanii insa pot sa nu cedeze si sa le taie gatul. Daca o vor face, prin neacceptarea unei amenzi drastic micsorate, acest eveniment va semnala clar terminarea prieteniei si inceperea unui razboi financiar cumplit intre SUA si Germania, mai precis intre SUA si aghitantul UK pe de o parte si Germania + UE pe cealalta. Caz in care Germania se va indrepta rapid fie spre China, fie poate chiar si inspre Rusia.

Joi urmeaza sa vedem rezultatele DB in cel mai de cosmar trimestru din istoria bancii, in care putea sa pice peste noapte in oricare din aceste zile. Vom reveni ulterior cu noi comentarii.

 

Prețul acțiunilor Deutsche Bank a crescut vineri pe baza unui zvon fals

deutsche-bankVineri, 30 septembrie 2016, spre sfârșitul zilei de tranzacționarem, prețul acțiunii băncii Deutsche Bank a crescut brusc de la valoarea de 10,5 EURO până la 11,57 EURO.

Motivul creșterii a fost o știre publicată de agenția France Press conform căreia Deutsche Bank ar fi ajuns la o înțelegere cu Guvernul SUA pentru plata unei amenzi de doar 6 miliarde din suma cerută inițial de 14 miliarde.

După încheierea zilei de tranzacționare, însă, ziarul german Frankfurter Allegemeine Zeitung a publicat o știre în care anunță că directorii Deutsche Bank urmează să plece în SUA în următoarele zile pentru negocieri. Această știre contrazice zvonul reducerii penalităților și crează premizele unui început de săptămână extrem de tensionat pentru banca germană, mai ales avand în vedere alte două evenimente importante care au avut loc în weekend: anunțarea acuzării a șase foști și actuali manageri ai băncii Deutsche Bank (alături de alți 7 manageri de la alte bănci) de falsificare de conturi și manipularea pieței și întreruperile temporare ale sistemului IT care au blocat accesul părți a clienților la conturi prin intermediul ATM-urilor.

 

Deutsche Bank si frecusul placilor tehtonice

db-gross-exposure_0Precum placile tehtonice se freaca intre ele in subteran, dar cand frecusurile sunt mai aprige, consecintele misca strasnic teritorii intregi deasupra granitelor intre ele, tot asa si cu Deutsche Bank care este precum un vulcan care a inceput sa scuipe lava.

Deutsche Bank a fost amendata de guvernul SUA cu 13 miliarde de dolari pentru matrapazlacurile din perioada 2008. Nu ma intrebati de ce tocmai acum si de ce deja celelalte banci au fost amendate in timp ce randul nemtilor a venit abia acum.

Oare sa fie vreo coincidenta cu faptul ca europenii cer Apple sa plateasca taxe & impozite in valoare de 13 miliarde de dolari, in urma matrapazlacurilor facute de Apple in Irlanda?

In cartea Puterea, Chirovici incearca sa faca o clasificare a tipurilor de “puteri” din lumea de astazi: state (de ex: SUA), organizatii multi-statale (de ex: UE), organizatii religioase (de ex Vaticanul sau Martorii lui Iehova), organizatii “umanitare” (de ex: Clubul de la Roma), organizatii financiare, grupuri de investitori, centre universitare etc.

In meciul SUA / UE, via Apple – Deutsche Bank avem de a face cel putin cu patru tipuri de centre de putere: SUA ca stat, UE ca organizatie multi-statala, statele individuale din UE (Irlanda, Franta Olanda, etc – toate care ar fi interesate sa suga ceva de la Apple), corporatii multi-nationale (Apple  – care nu este american!) si una dintre cele mai mari institutii financiare, care desi este strans legata de mama tara, mai ales prin nume: Deutsche Bank, totusi are in spate afaceri si clienti de la alte numeroase state, corporatii multi-nationale, fara stat mama sau tata. Un intreg lant al dependentelor si intereselor.

Apple vrea sa plateasca cat mai putine taxe, indiferent cui. SUA nu vrea nimic (ar vrea taxele Apple dar nu are cum) insa pentru ca Apple poate finanta politicieni in SUA, lobby-ul de peste ocean poate folosi guvernul SUA sa puna presiuni asupra unei banci europene (chiar daca partial europene) ca masuri de amenintare in vederea renuntari UE (in care Germania este locomotiva) la presiunile asupra Apple. Daca ne uitam putin relaxati, Apple este cel mai nevinovat actor din treaba asta, toti ceilalti sunt fie niste oportunisti (statele europene care vor sa supra-taxeze Apple), fie niste corupti (guvernul SUA) care poate merge pana la a strange de gat pietele financiare pentru a obtine ce-si doreste (asa cum a mai facut-o in cazul Greciei, prin intermediul agentiilor de rating), fie niste mafioti in costume (Deutsche Bank care a facut afaceri ilegale si manipulari de piata).

Cam acestea sunt placile tectonice, cele cat de cat cunoscute care se freaca acum si vedem cum incepe lava sa iasa la suprafata.

Vineri au intervenit cateva evenimente: un zvon via France Press a scos la iveala ca guvernul SUA ar fi acceptat cifra de 5 miliarde in negocierile cu “amenda” – deci nu 15. Pe sfarsitul tranzactionarii, actiunile au crescut putin. Nu a durat insa prea mutl pentru ca prinzand oportunitatea, italienii sa ceara si ei ceva, de data asta nu de la Apple ci de la DB: Deutsche Bank Charged By Italy For Market Manipulation, Creating False Accounts.

Daca in SUA, banca e amendata pentru “problemele” legate de produsele derivate din creditele imobiliare din perioada anterioara anului 2008, Italia acuza banca cu privire la manipularea pietei – alte multe banci au fost acuzate si au platit doar amenzi pentru asta – si pentru … crearea de conturi false. Aceasta ultima acuzatie este interesanta mai ales pentru ca in aceasta perioada are loc un fel de investigatie in SUA cu privire la banca Wells Fargo care de asemenea a inselat milioane de clienti prin crearea ascunsa de conturi fictive. Cum de s-au trezit italienii tocmai acum, de asemenea intra in capitolul “subterane”.

Daca in scoarta terestra exista doar un rand de placi tectonice, ca un fel de bucati de gheata ce plutesc pe un lichid, in finante sunt mult mai mutle niveluri de placi. Sub nivelul prezentat mai sus, exista insa unul mult mai periculos atunci cand au loc “frecusuri” si miscari. Si pe acest “nivel” au avut loc zilele acestea evenimente despre care insa s-a discutat prea putin: yuan-ul chinezesc a intrat in final in basketul monedei DST (SDR in engleza) folosita de imprimanta FMI-ului. Chinezii si-au luat 10% din felie, in timp ce dolarul are 40%. Nu am inteles / nu am citit inca, de la cine au luat chinezii (daca au luat de la cineva anume) sau pur si simplu s-a facut o reechilibrare a ponderilor, alocandu-le lor 10%.

Miscarea era asteptata si singura mea intrebare este cat timp se vor multumi chinezii cu doar 10% si ce mai face BRICS.

 

CEO-ul Detsche Bank încearcă să încurajeze angajații în timp ce prețul acțiunii cade

john-cryanCEO-ul Detsche Bank a trimis astăzi un email angajaților prin care acuză speclatorii și “anumite forțe” pentru căderea prețului acțiunii și pentru zvonistica cu privire la retragerea de lichidități a unor fonduri de învestiții.

Pentru a-i asigura pe angajați, CEO-ul a declarat că banca are mai mult de 20 de milioane de clienți care depozitează în bancă peste 215 miliarde de EURO. Totodată, el a sugerat că acești clienți nu au unde să își mute banii, banca germană beneficiind de cea mai mare încredere din partea clienților comparativ cu alte bănci.

Prețul acțiunii băncii germane se învârtea în jurul valorii de 10.3 EURO la bursa de la Frankfurt, în jurul orei 15.00 (ora României).

Acțiunile pe bursele europene cad pe măsură ce temerile cu privire la Deutsche Bank cresc

Toți indicii europeni sunt in scădere astăzi la prânz, în frunte fiind cotațiile sistemului bancar. Deutsche Bank a căzut pentru prima dată sub barieria psihologică de 10 EURO. Indexul STOXX 600 care conține cele mai mari 600 companii europene a căzut cu 1% până la ora 12:40 (ora României), după ce în cursul zilei a atins minime din luna August.

În urma articolului publicat de Bloomberg conform căruia că un număr de 10 fonduri și-au retras din lichiditatea în exces plasată la Deutsche Bank, acțiunile băncii germane au căzut sub pragul psihologic de 10 EURO, cu aproape 9%. În jurul orei 12:40 prețul a revenit în jur de 10,3 EURO.

Pe fondul riscului crescut, francul elvețian s-a întărit în raport cu EURO. Alte bănci care au suportat scăderi de mai mult de 4% sunt Commerzbank (care ieri a anunțat concedieri), UniCredit și Credit Agricole PA.

DEUTSCHE BANK: câteva fonduri își retrag parțial capitalul

Un număr de zece fonduri de investiții speculative slab reglementate (hedge funds) pentru care Deutsche Bank oferea servicii de brokeraj, și-au mutat lichiditățile în exces de la Deutsche Bank la alte bănci – informează Bloomberg [1].

Consecință a temerilor create de anunțarea amenzii pe care banca urmează să o plătească în SUA pentru ilegalitățile întreprinse în timpul crizei din 2008 [2], 10 din cele 800 de fonduri care fac afaceri cu Deutsche Bank și-au redus expunerea la riscurile băncii.

Răspunzând întrebărilor puse de Bloomberg, banca a declarat că fluctuații au loc în fiecare săptămână. Fondurile care au făcut mișcarea nu au dorit însă să declare nimic.


[1] Some Deutsche Bank Clients Reduce Collateral on Trades

[2] Deutsche Bank a fost penalizată cu aproximativ 14 miliarde, cu aproximativ 10 miliarde peste suma provizionată care era de așteptat; banca se află încă în negocieri și a anunțat că nu va plăti 14 miliarde, însă autoritățile americane nu se lasă intimidate;

A scăpat Deutsche Bank de crash?

dbA trecut mai mult de o lună de când prețul acțiunilor la una dintre cele mai mari bănci ale lumii a căzut atât de mult încât a fost nevoie să iese în față ministrul finanțelor al Germaniei și să asigure acționarii că “banca e solidă”.  De atunci, prețul și-a revenit de la 13E la aproximativ 17E, cu mult însă sub 21E, prețul de la începutul anului.

De la căderea din februarie, am mai aflat că DB nu va mai face profit nici anul acesta, iar luni seara, Moody’s a anunțat ca e posibil să miște în jos ratingul băncii, dând încă o lovitură imaginii și-așa șifonate a acestui tigru de hârtie care este pompat de pe ambele maluri ale Atlanticului, când cu dolarii toxici ai Yelenei, când cu euroii lui Draghi, după cum le vine rândul la fiecare.

Căci fără a fi pompat în moduri tainice doar de bancheri știute, acest zeppelin imens care când/dacă va pica  va trage cu el întreaga Europă, nu ar mai putea zbura nici măcar până apucă Draghi să îi informeze pe toți că banii lor pot oricând să dispară peste noapte – căci bailin-ul va fi ultima terapie șoc pe care o vor aplica bancherii centrali europenilor.

Când anul trecut Zerohedge titra articole panicarde de genul “Is Deutsche Bank The Next Lehman?“, mâ gândeam: aștia nu știu ce articole panicarde să mai scrie sau americanii aștia cârcotași, în loc să-și vadă putregaiul din curtea lor … Atât le-a trebuit ca să plece CEO-ul că toate bombele dinainte au căpătat o nouă aură: Deutsche Bank CEOs “Shown Door” – World’s Largest Holder of Derivatives In Trouble? Citite retrospectiv, articolele alea ne arată că băieții aștia care strigă lupul cam prea obsesiv, au dreptate, chiar dacă cu întârziere. Iată un scurt duș rece extras dintr-un articol din 12 iulie 2015:

If Deutsche Bank is the next Lehman, we will not know until events are moving at an uncontrollable and accelerating speed.   The nature of all fractional-reserve banks — who are by definition bankrupt at all times – is to project an aura of stability until that illusion has already begun to implode. (sursa)

Ce îmi este însă mie neclar ca obsevator fără școală sau cunoștințe prea multe, este în ce măsură, de data asta, stocul poate ajunge și la zero, dacă banca o să aibă conducta deschisă la BCE să tragă câtă lichiditate vrea – lucru care nu m-ar mira să se întâmple deja de ceva timp.

De asemenea, știm că în SUA, un crash în ziua de azi, mai ales la un așa stoc, nu prea e lăsat să meargă prea departe, intrând în acțiune așa zisele “circuit brakers” dacă nu cumva sunt alte mecanisme de manipulare și mai sofisticate. Eu nu știu însă dacă în Germania, la DAX exista așa ceva atât de pervers. Adică îmi e greu să cred ca nemții ar accepta așa ceva.

În final aș reaminti că DB este implicată masiv sub variate forme în tradingul produselor derivate (instrumente financiare similare pariurilor sau asigurărilor), banca jucând în general ca o casă de pariuri și având o expunere extremă pe aceste derivate care au fost petarda declanșatoare a crizei creditelor din 2008. Mai multe despre DB și avertismentul Moody’s, citiți aici. Azi va fi o zi fierbinte la bursă … inevitabil.

20160321_DBLEH_0

credits: zerohedge.com

1 2