[CORONAVIRUS] Morți “DE” sau “CU” Coronavirus?

Dupa auto-desfiintarea conspiratiei ca nu exista coronavirus si ca totul e o facatura menita sa sperie populatia ca sa cedeze masurilor de control ale guvernelor, covidiotii conspirationisti s-au mulat pe o noua conspiratie: cei care mor sunt batrani si mor de alt boli, nu de coronavirus. Iar in aceeasi categorie, dar putin mai nuantata este teoria conspirationista: oricum ar fi murit in curand si astia. De aici, nu e departe pana la a sugera ca sa ii impuscam pe toti care sunt cu risc ca sa terminam odata. Noroc ca presedintii si guvernantii, prin natura muncii lor sunt printre primii atinsi de virusi si cunoscand dusmanul de aproape, nu prea mai au chef de populisme pe seama naivilor.

Cazurile cu tineri care mor desi nu au avut nicio boala, sunt considerate bineinteles facaturi – sunt bagate acolo doar asa, ca sa dea impresia ca … asa si pe dincolo.

Este adevarat ca virusul loveste in cei cu comorbiditati – alte boli care afectandu-le sistemul imunitar, ii includ in categoriile de risc crescut. Sa nu uitam ca in esenta virusul da pneumonie. Care pneumonie este o boala destul de nasoala pentru cei in varsta si/sau cu probleme ale sistemului imunitar. Virusul da pneumonie, loveste in cei cu risc, dar asta nu e deloc toata povestea.

Principala problema este evident ca da in toti o data. Neavand imunitate, boala loveste in toti, supraincarcand sistemul sanitar si facand imposibil tratamentul celor care au nevoie, din simpla lipsa a celor necesare: paturi, doctori, medicamente, ventilatoare etc.

A trivializa o asemenea situatie si a spune ca cei care mor, mor de alte boli, nu de coronavirus este o tampeala imensa. Sa facem o mica paralela. Sa presupunem ca un sofer a calcat cu masina pe o batrana, mergand totusi la o viteza infima: 10km/h. Batrana avea probleme cu inima si desi lovitura a fost superficiala si probabil daca ar fi prins-o acum 50 de ani, doar o da jos la pamant dupa care se ridica, iata ca acum a aruncat-o jos si i-a provocat un ifarct din care nu si-a mai revenit. Cine a omorat batrana? Boala de inima sau soferul neatent? Este atat de simplu …

Toti acesti batrani care mor acum, la 80, 70 sau chiar 60 de ani si evident si cei tineri, mai traiau ani buni daca acest virus nu venea si daca cei din jurul lor nu ar avut grija mai bine ca ei sa nu fie printre cei care contribuie la efectul de turma. Dar ce sa contribuie saracii, caci nu au mai apucat …

Ghandi spunea ca o civilizatie se masoara prin felul cum trateaza animalele. Cu atat mai mult putem masura dragostea unui om, din felul cum se raporteaza la oamenii neputinciosi, la cei batrani si cu riscuri si care trebuiesc acum protejati.

Nu cred ca covidiotii care sunt prinsi in capcana acestor noi conspiratii cu privire la coronavirus sunt insa toti atat de nepasatori si indolenti fata de cei cu risc. Cred doar ca sunt prea mandri ca sa recunoasca ca s-au inselat si se agata cu disperare de noi si noi idei aberante, facand fara sa realizeze un mare rau celor care ii cred si raspandind in esenta idei periculoase, care nu contribuie la razboiul in care ne aflam ci diminueaza riscurile, trateaza tragediile care deja au avut loc cu superficialitate si nu au minima empatie de a se pune in locul celor care “oricum vor muri”.

In cele din urma, tot omul care mananca morcovi va muri, dar una e sa mori ca un animal, cu un furtun in gat si departe de ai tai si alta e sa mori … fara furtun. Oricum de furtun au parte cei care inca mai gasesc un loc de spital, caci deja in majoritatea tarilor, cei peste varsta X nu mai sunt trecuti pe ventilatoare, deoarece chiar acel infim procent al celor cu varste tinere ajung sa aiba nevoie de spitalizare, dat fiind numarul mare de cazuri, ocupa toate paturile si toate resursele.

PS: ca fapt divers, tarile care “bat la ochi” in privinta numarului de morti de coronavirus sunt deloc intamplator tarile care au cele mai relaxante legi cu privire la eutanasiere; Suedia este un exemplu, Germania altul

PS2: simplul fapt ca moatea din coronavirus vine in 2-3 saptamani ar trebui clar sa elimine dilema incadrarii unei morti la DE sau CU. Una este de exemplu cancerul de prostata care nu cauzeaza moartea si oamenii mor CU cancer pe ei din alte boli si alta e cand ai sa zicem hipertensiune si diabet si ai murit DE coronavirus, chiar daca ai 80 de ani