Plecarea Nokiei – inceputul detroitizarii Romaniei?

Nokia a plecat. Peste noapte, neanuntat, pe fuga, pe sustache. Visuri distruse, sloganuri trecute care acum suna penibil, tentative efemere de a lansa oarece semnale de speranta din partea autoritatilor si relatari natange in presa mioritica, fara ca sa puna punctul pe i si sa prezinte problema in adevarata ei amploare si sa o plaseze in contextul economic corect al vremurilor pe care le traim. Asadar, sa vedem pe rand cateva relatari ale problemei:

1. Nokia: oficialii Nokia spun ca fabrica se inchide deoarece piata se transforma, lumea cumpara smart-phone-uri, nu mai comanda telefoanele de baza la care Nokia era #1 acum 2-3 ani.

2. Presa: parerea generala e ca Nokia se muta in principal ca sa reduca costurile cu impozitele care sunt mari in Romania. Se arata ci degetul in principal catre politicienii romani care nu creaza conditiile propice investitorilor.

3. Autoritatile: Boc stia deja si a tras un basinos semnal de alarma in care nu arata decat ca probabil a fost informat dinainte de Nokia si a incercat si el sa spuna ceva ca sa nu para total cazut din cer in fata faptului implinit. Daca Boc avea idee despre lumea in care traim, masurile care zice el ca trebuie luate le lua deja si birocriatia pe care o arata el cu degetul era rezolvata pana acum, dar Boc nu are habar de economie si are si incapatanarea sa nu asculte de nimeni.

Care sa fie motivul real al plecarii Nokiei?

Din start trebuie sa intelegem ca traim intr-o perioada de deflatie in care economia se constrange, companiile taie din costuri intr-un ritm nebunesc pentru a ramane pe profit, investitiile in tehnologie si capaticati de dezvoltare sunt aproape anulate si principala grija a marilor multinationale este cum sa nu intre brusc pe minus si cum sa nu fie prinse peste noapte de scaderea drastica a puterii de cumparare si de criza de lichiditate, adica taierea macaroanei la creditare.

Intr-un astfel de context in care capacitatea de productie este mult peste cererea actuala si cu extrem de mult peste prognozele viitoare, evident ca inchise vor fi acele capacitati care aduc fie pierderi, fie adaosuri minime care nu intra in cei 20% din principiul lui Pareto (80% din profit vine din 20% din gama de produse, de exemplu).

Directorul Nokia are dreptate ca piata de smartphone-uri creste, dar oare chiar atat de neprevazatori erau cei de la Nokia acum 2-3 ani de zile incat sa nu ia in calcul acest trend? Oare chiar nu avea fabria de la Cluj capacitatea de a produce si smarphone-uri? Argumentul nu tine. La acest argument trebuie adaugat si faptul ca Nokia nu este unul dintre producatorii de top pentru piata de smartphoneuri, fiind de departe depasita de Apple, HTC, Motorola si Samsung. Si chiar daca exista aceasta shiftare spre smartphone-uri, avand in vedere contractia puterii de cumparare, nici piata non-smartphone nu pica atat de mult incat sa justifice inchiderea fabricii.

In concluzie, Nokia este clar un pierzator printre principalii dezvoltatori dar nu din cauza crizei economice ci in primul rand pentru ca a ramas mult in urma tehnologic, in principal pe partea sistemului de operare. Mai pe sleau spus, Symbianul a ingropat Nokia. Parteneriatul cu Microsoft pe partea de soft este o ultima tentativa de a incerca sa schimba lucrurile pe ultima suta de metri, inainte de a se prabusi si de a intra in istorie.

Deci avand acesti doi vectori ai scaderii cererii: pierderea cotei de piata si contractia pietei din cauza scaderii puterii de cumparare, evident Nokia nu are altceva de facut decat sa taie in sange si sa optimizeze costurile.

Au romanii vreo vina in treaba asta? Parerea mea este ca nu au, asa cum nu au avut nici un merit pentru ca Nokia a venit aici. Romania este o piata asa-si-asa pentru investitori, forta de munca ieftina dar nu prea stralucita oricum, infrastructura dezastruoasa, mediu economic destul de prapadit. Sa ne asteptam asadar si la alte iesiri? Pai daca ne uitam bine, cine sa mai aiba de iesit, ca oricum nu prea avem mari investitori in Romania. Daca Nokia care facea niste amarate de telefoane de 2 lei era marele #2 al Romaniei dupa Dacia, va dati seama cat de tari suntem la exporturi si cat de dezvoltati suntem pe langa taiwanezi care fac procesoare, placi video si orice componente IT, smartphoneuri, televizoare si alte gadgeturi care au cucerit lumea.

Romania nu este si nu va fi o tinta preferabila pentru investitori cat timp nu avem infrastructura, nu avem oameni disciplinati si muncitori, nu avem un mediu fiscal stabil si politicieni eficienti. Adica probabil, niciodata … Iar cei care arata cu degetul spre Dacia, acesta a fost un mare noroc si una dintre putinele mosteniri benefice ale Romaniei din “epoca de aur”. Daca francezii nu ar fi venit pe-aici prin anii 80 sa ii cunoasca pe romani, sa se familarizeze cu ei si sa isi dezvolte anticorpi la metafora lui Badea ca “traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” (si nervii), nu ar fi venit niciodata, iar dovada este Ford-ul care amana si tot amana inceputul productiei in Craiova.