Coplata: fals, batjocură şi iluzii

“Sa fim seriosi, ce inseamna 5 lei?” comenteaza un “analist” papagal la TV introducerea coplatii. Nu puteau sa ne taie peste noapte totul, nu puteau guvernantii sa ne puna sa platim serviciile de sanatate 100% peste noapte pentru ca se trezeau cu revolutie.

Dincolo de tragismul situatiei si dificultatile economice, introducerea coplatii ne ofera prilejul sa facem urmatoarele observatii:

– introducerea coplatii este introdusa cu multa vicleana blandete: 5 lei pentru consultatie, copiii scutiti, la fel si pensionarii cu pensii mici, etc. Pe putini ii ataca asta, si nimeni nu explica cum va putea totusi un amarat cu pensie de 800 lei sa plateasca 250 lei coplata la un RMN. Daca in mare parte, privind superficial introducerea coplatii pare o masura blanda, pe langa blandetea superficiala coplata condamna la moarte 100% pe cei care nu vor avea bani si pune hotar unei epoci in care cel putin teoretic si uneori si practic, oameni sarmani puteau sa vina in spital si sa fie tratati fara sa dea un ban, pentru ca oricum nu aveau. Amanari la unele analize, tratamente superficiale, servicii mai slabe din partea personalului medical – toate ingaduiau totusi ca macar in unele locuri unde oamenii au suflet, cei saraci sa vina la spital si sa fie tratati. Acum nu se mai poate, cei cu pensii de 800 lei de unde vor putea sa mai plateasca – pe langa costurile actuale – 250 lei pentru un RMN?

– coplata este o eficientizare iluzorie: politicienii ne spun ca se vor taia din costurile mari si din consultatiile fara rost sau falsificarile din diversele scheme intre cabinete medicale, farmacii si firmele de medicamente; metode de fraudare a sistemului medical se vor gasi tot timpul, mai ales in Romania; in plus, daca asta este tinta, de ce pentru serviciile costisitoare coplata creste corespunzator si nu se aplica doar la consultatii unde este principala problema cu aceste scheme de fraudare?

– coplata va taia din coruptie: o alta iluzie; spun ei ca daca omul va plati oricum, va ezita sa mai participe si la “contributia” directa catre personalul sanitar; uimitor cat de perversa este toata argumentarea asta in favoarea coplatii, mai intai zic ca e mica suma, ca e suportabila si mai apoi spun ca va taia din coruptie, ca daca omul va avea deja o povara prin coplata, nu va mai da spaga la doctori. Iata deci cum se contrazic singuri.

Dincolo de argumentele pro si contra, coplata este un indiciu ca Romania este o tara bananiera, deoarece pana si perversii politicieni romani nu ar fi atat de cruzi si fara suflet incat sa ucida cu buna stiinta poporul. Insa pentru ca FMI se pune cu biciul pe noi, a introdus coplata.

Pe langa supunerea fata de stapani, coplata mai este si un indicator al incapacitatii noastre de a raspunde cu solutii cu adevarat eficiente si relevante la probleme grave si vitale. Nu m-ar mira in curand ca coplata sa fie deja solutia in toate domeniile bugetofage ale administratiei: sa fim nevoiti sa platim si cand vin pompierii, sa dam coplata si la politai cand ne apara de hoti, sa platim si salariile profesorilor, iar din taxele locale si impozitele pe salarii pe care deja le platim sa mearga doar catre plata dobanzilor la FMI.

5 thoughts on “Coplata: fals, batjocură şi iluzii”

  • Felicitari pentru emisiune si pentru lupta pe care o aduceti. As avea o intrebare concreta: ce pot face eu acum? S-a mentionat in emisiune ca acum legea este in dezbatere publica, credeti ca sunt sanse sa fie blocata daca mai multi oameni ia atitudine?

   Reply
 1. Totusi, o data cu coplata nu vor sa introduca asigurarea privata, “pachetul minim” (definit ulterior, hahaha) si asigurarea suplimentara privata?

  Astea sunt o catastrofa si mai mare decat co-plata, categoric cu impact zero asupra spagii – de 5 lei platesti, de 5 lei ai sa fii servit (daca nu si spaguiesti).

  Reply
 2. Adica pe langa banii necesari acum, functionari sistemului (corupt, asta nu se schimba) se mai introduce un consumator al banului public: firma de asigurari, pentru ca trebuie si ei sa faca profit, nu?

  Si de ce sa nu mai aiba doctorul pretentie la spaga stiind ca pacientul mai plateste de 3 ori (si angajatorul lui, si el ca angajat si coplata)?
  Te pomnesti ca ar trebui sa i se faca mila.

  Asta cu coplata si pachetul minim, este exact ideea expusa in “Sicko”, care a ruinat calitatea asistentei medicale din SUA: cum sa-i facem sa primeasca mai putin, pentru mai multi bani?

  Adica platesc mai mult decat pana acum + coplata si primesc “pachetul minim”???

  De unde bani pentru asigurarea suplimentara, privata, la o intreaga familie, servicii care pana acum erau incluse in aceeasi suma + spaga de altfel rezonabila pe langa aia 3-400 euro asigurare suplimentara pentru fiecare membru al familiei ??

  Reply
  • Apropos de coplata. Oricum acum pacientul plateste, in spitale nu au mai nimic. Plateste atat medicamente cat si “servicii”. Statul insa pare gelos pe doctori si vrea sa ii pice si lui ceva din asta, se gandesc ca mai storc si ei ceva din ce co-plateste oricum acum bolnavul. Ce asistam pare insa a fi legiferarea si normalizarea jecmanirii. Daca acum toate aceste nereguli se intamplau pe ascus, pe ici-pe colo si daca unul mai scapa totusi fara sa dea ceva pe undeva sau fara sa dea prea mult si totul era considerat trist dar adevarat, un lucru murdar si penibil intr-o tara moderna dar fara de care nu se poate, acum se legifereaza acest statut: plata dupa plata este legala, asigurarea este spoiala, frauda este legala.

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.