Coca-Cola Hellenic Bottling Co (CCHBC), a doua companie de imbuteliere a produselor Coca-Cola din lume isi muta sediul din Grecia in Elvetia si se delisteaza de pe bursa Atenei urmand sa incerce listarea la Londra.
Nu stiu cati greci realizeaza ce inseamna plecarea companiei din Grecia asa cum nu stiu nici daca romanii ar mai cumpara loganuri daca Renault al pleca de la noi. Stiu doar romanii nu au incetat sa mai comande ciocolata Poiana dupa ce compania s-a mutat la Brasov si nici telefoane Nokia dupa ce Nokia a plecat din Cluj. Daca s-ar fi intamplat asta, in magazine nu am mai vedea nici ciocolata Poiana si nici telefoane Nokia. Dar cati mai cred in ziua de azi in patriotismul manifestat la raftul de cumparaturi? Culmea e ca am avea toti nenumarate avantaje daca am avea aceasta constiinta si am pune umarul la sprijinirea produselor si serviciilor autohtone, constienti fiind ca pe langa pretul platit pentru produs, vom primi si noi un “bonus” inapoi prin taxele, impozitele si salariile care vor fi suportate din banii pe care noi ii platim. Si mai ales conteaza asta acolo unde avem de ales si unde nu tinem mortis sa cumparam o ciocolata bulgareasca cand avem optiunea sa cumparam o ciocolata la acelasi pret si la fel de buna dar facuta in Romania.
Iata insa doar cateva amanunte despre ce insemna Coca Cola pentru greci:
– valoarea pe bursa a companiei: 7,6 miliarde $
– dupa plecare, valoarea bursei din Atena a scazut la 31 de miliarde de dolari, mai mica decat valoarea bursei din Vietnam
– pe bursa din Atena CCHBC cantarea 23% din index si cu 50% mai mult ca cele mai mari patru banci grecesti impreuna;
– tot pe bursa 10% din tranzactii se faceau cu CCHBC;
– doar 5% din afacerile CCHBC se faceau in Grecia, compania cu baza in Grecia acoperind tari din Rusia pana in nordul Africii
Oficial, mutarea s-a facut ca urmare a ingrijorarilor pe care mai marii Coca-Cola le au cu privire la stabilitatea economica si politica a Greciei. De ce tocmai acum, dupa atatea furtuni prin care au trecut grecii este un semn de intrebare interesant. Sa stie oare patronii Coca-Cola ca Grecia urmeaza sa iese pe bune? La urma urmei ar fi un moment bun pentru intoarcerea la drahma, cata vreme e putina liniste, ceva miliarde de euro s-au reintors in tara dupa alegeri dupa ce fugisera inainte si este evident ca revenire economica nu va veni prea curand in Grecia cata vreme nu exista fie investitii masive fie taieri si mai masive de salarii si facilitati care sa atraga investitorii din toata lumea in Grecia.
Picatura cu picatura, orice seva de sange din economia greceasca este stoarsa. Parca mai ieri aparuse o stire ca Vodafone isi transfera zilnic toate incasarile din Grecia in conturi din afara tarii, de frica sa nu se intample ceva peste noapte in Grecia.
La o sumara revista a presei am descoperit ca de fapt azi a fost o ciocnire dura intre guvernantii greci si reprezentantii troikai; se contureaza oare deja ruptura?
“The troika’s demands are not structural reforms. They are aimed at razing Greek society, fueling the recession and increasing unemployment,” Kouvelis said. He added that the troika’s insistence on tough changes to labor laws “surpass the ability of Greeks to cope.” According to sources, Kouvelis had been prepared to approve all the measures in a 13.5-billion-euro austerity package but objected to the troika’s proposals for the immediate dismissal of 3,000 civil servants. (Sursa: ekathimerini.com)
In cazul Poiana afirmatia ta este adevarata, Krafts a inchis fabrica din Romania si a continuat sa foloseasca un brand asociat de toata lumea cu Romania, cu Brasovul.
Ceva asemanator s-a intamplat si cu Colgate-Palmolive una dn primele multinationale intrate in Romania dar care a mutat sapunurile in Turcia si pastele de dinti si de barbierit in Polonia si care a plecat din Romania si cu neaosele branduri Super-Cristal si Damaris (lumea cumpara in continuare atat Colgate, Palmolive cat si brandurile romanesti crezand ca sunt produse local.
La Nokia nu e chiar la fel, multa lume a trecut pe Samsung in ultima vreme tocmai pentru ca Nokia nu mai produce in Romania, iar in Europa nu mai are decat un birou de cercetare in Finlanda si o fabrica la Komarom in Ungaria (initial pe aceea voiau sa o inchida, insa guvernul maghiar a facut lobby pentru pastrarea fabricii).
Grecii vor trece probabil pe bere si pe apa minerala si mai ales plata!
Sa facem si noi la fel!