Provocările Greciei

Pare redundant să discutăm despre provocările pe care le are de trecut Grecia după crizele prin care a trecut și care au gonit tinerii în afară în căutarea unor locuri de muncă mai bune și în cautarea unui viitor.

Cu toate acestea, lista necazurilor pentru greci nu s-a terminat. Pozitia geografică și particularitățile geopolitice ale zonei aduc și bune aduc și rele – balanța înspre bine este însă dificil de întors și necesită mult efort dar mai ales mult … noroc, ca să zicem așa.

Turbarea lui Erdogan, pe de o parte pune unele probleme, dar oferă și oportunități. Șansa Greciei este ca turcii să tragă un glonț și să determine unele recuperări istorice ale Greciei. Ciprul ar fi de-ajuns, deși se pot întâmpla alte evenimente și mai spectaculoase. Stabilitatea este doar o iluzie, istoria merge înainte și granițele se pot schimba. Asta cred și turcii și asta încearcă ei să facă: istorie. Că nu prea se prind pe ce lume trăiesc și mândria și umflarea în pene îi face să parieze pe calul pierzător este altă discuție. Unde ar fi fost Turcia astăzi dacă Erdogan alegea să rămână în NATO și să fie un pilon de stabilitate și o țară de încredere pentru Imperiul Euro-Allantic? Îmbătat de vodka lui Putin și de mătăsurile chinezilor, Erdogan a ales calea pseudo-independenței, căci nimeni nu putea fi independent și de capul lui, nici măcar SUA fără aliați nu pot face mare brânză cu cele câteva port-avioane, cu verzișorii și cu 2-3 rachete.

Întorcându-ne la Grecia, este clar ca Grecia se află în cumpănă din toate punctele de vedere: economic este o relicvă, o provincie marginală a Imperiului ținută pe linia de plutire cu un colț de pâine aruncat de la masa Băncii Central Europene și care nu poate face nimic fără acordul acestora. Militar, Grecia în ciuda armatei capabile și cât de cât dotate, nu ar putea face față unui conflict. Însăși existența Greciei va depinde de bunăvoința europenilor. Teoretic, dacă turcii cumpără pe cine trebuie în SUA și sperie pe femeiele care sunt majoritare în capetele ministerelor apărării din țările europene, vor putea să recupereze Ciprul fără niciun răspuns din partea UE, sau doar cu niște amărâte sancțiuni, cum a fost în cazul Crimeei. Vedem acum că nimeni nu mai vorbește de Crimeea și asta în condițiile în care Ucraina avea acord semnat cu țările NATO că va fi apărată …

Din fericire însă, după cum am arătat în articolele anterioare, americanii au interese majore în zona și nu îi iubesc pe turci. Recentele mesaje și acțiuni ale SUA arată clar de ce parte sunt și nu m-ar mira dacă Erdogan în următoarele zile va da puternic înapoi.

Asta nu înseamnă însă că Grecii pot să doarmă liniștiți. Soarta Greciei este încă în cumpănă și este nevoie de multă credință și de rugăciune pentru poporul grec ca să scape de viitorul război inevitabil și ca să aibă parte de puterea lui Dumnezeu. Din fericire, unii politicieni greci înțele importanța credinței în vremurile prin care trec. Nu toți …

un ministru grec se împărtășește fără frică de Covid

Riscurile însă pentru Grecia nu vin doar din partea războiului. Criza economică care va urma, va produce un val de sărăcie atât de mare în țările sursa de migranți încât noile valuri de migranți vor fi nimica toată pe langă valurile secundare sau terțiare ale Covidului. Să nu uităm că deocamdată turcii sunt bufferul în fața năvălitorilor și se pare că fac treabă bună, evident, stimulați de miliardele lui Merkel. Când va veni foametea însă, turcii vor începe să sifoneze și mai mult din aceste donații și chiar dacă vor avea bani suficienți, nu se știe dacă vor putea face față fluxului. Dar rutele năvălitorilor nu trec doar prin Turcia ci și prin Grecia, pe mare. Cum vor face față grecii acestor valuri când deja problemele par de nerezolvat. Ce vor face când numărul invadatorilor se va dubla sau se va tripla?

De aceea, întreaga ideologie a diversității care a dus la toleranța tembelă față de orice năvălitor și la laxitatea în tratarea integrității teritoriale își va arăta cu adevărat colții abia când foametea va cuprinde cu adevărat întreaga lume. Să nu uităm că mare parte din lume încă mănâncă grâul și orezul de anul trecut. Chinezii fac deja stocuri masive de alimente de bază, cereale etc pentru că pot deja să vadă ce urmează în urma secetelor și a inundațiilor sau poate fac stocuri pentru că o sa lanseze versiunea 2 a virusului și economia o să fie pusă din nou la genunghi de fuhrerii sănătății publice.

Despre avertismentul MAE pentru soferii care calatoresc in Grecia: un mare BS

Aceste click-bait-uri si alte bombe au speriat pe romanasii tematori care pe langa politaii cu ceafa lata mai trebuie acum sa se sperie si de amenzile ametitoare din comunicatul MAE.

Ca in fiecare an, conform traditiei mioritice, am fost din nou in Grecia. Inainte de a pleca, cum ma intalneam cu cineva si discutam care unde pleaca, inevitabil se ajungea la avertismentul MAE pentru soferi. Mai ales tata m-a sunat chiar cand a aparut la TV stirea ca sa fie sigur ca ma pune in garda si stiindu-ma sofer abonat la amenzi, sa ma fereasca de acest pericol.

Inca de la inceput am catalogat stirea la capitolul propaganda ieftina. Daca ne amintim bine, stirea a venit inainte de cea cu indendiile si fiind o perioada fara prea multa actiune, fituicile de stiri au preluat-o cu entuziasm mai ales avand in vedere potentialul de bait pe care il contine: zeci de mii de romani isi fac concediul vara in Grecia, la mare, unde preturile sunt mai mici ca la noi si unde marea este infinit mai frumoasa si unde hotelurile sunt impecabil de curate iar pe plaja nu se aud manele (mai putin acelea unde sunt populate de romani 99% cum ar fi Paralia Katerini care este o statiune fabricata special pentru romani).

Grija guvernantilor pentru ca litoralul nostru sa nu fie privat de turisti anul acesta a mers cam departe anul acesta, dar trebuie totusi sa apreciem intuitia propagandistica si geniul diabolic al celui care s-a gandit sa o produca si sa o pompeze in presa. Poate merg prea departe si fenomenul acestei sperieturi nejustificate este doar inca o anomalie specifica absurdistanului care este presa romaneasca.

Cine a fost cel putin o singura data in Grecia stie cat de diferit este politaiul grec fata de politaiul roman. Principalul merit al politaiului grec este ca lipseste cu desavarsire iar acolo unde nu lipseste niciodata (in piata Aristotelis din Salonic), sta la o sueta cu colegii in asteptarea orei 4. Si anul acesta ca si in alti ani, in cei 2500 km facuti (am fost in Lefkada), nu am dat decat o singura data peste politie in Grecia: pe autostrada, erau chiar 3 masini. Se indreptau insa sa rezolve o problema: o masina se oprise chiar pe banca a doua (cea de viteza) si soferul avea (se pare) o problema la motor. In rest nu am vazut politie nicaieri. Grecia e o tara linistita, sunt multi turisti si daca politaii greci ar actiona ca politaii romani, jumatate din acei turisti nu ar mai veni in Grecia. Toata lumea stie ca in Grecia poti bea o bere si conduce. Toata lumea stie ca nu exista radar in Grecia si ca politia nu apare din senin decat daca este o problema.

In ciuda faptului ca vin multi turisti (sau poate tocmai de aceea), desi traficul este aglomerat in statiuni si in marile orase, in Grecia se conduce destul de relaxant si fara probleme. Faptul ca s-au marit amenzile poate fi adevarat insa ce nu se spune este ca numarul amenzilor pe cap de locuitor in Grecia este cu totul altul decat in statul politienesc din Romania. Cea mai tare gluma din comunicatul de bau-bau este cea cu privire la vorbitul la telefon. Nu exista asa ceva in Grecia, nu doar ca vezi oameni vorbind la telefon la volan, dar nici centura la ei nu e folosita prea frecvent. Nu mai zic de motociclisti care merg fara casca. Fiind popor balcanic, grecii respecta la  fel sau poate chiar mai putin ca romanii legea.

Nu putem spune acelasi lucru despre bulgari care sunt cam la nivelul in care eram noi inainte de revolutie in privinta politiei rutiere. Sunt binestiute povestile cu politai care stau la panda sa prinda turisti. Insa s-a schimbat mult si Bulgaria in ultimul timp. Adica in bine. Iar pe autostrada au chiar limita de viteza 140 (cu 10 peste Romania si Grecia).

Din experienta mea, rezum:

  • politaii in Grecia sunt mult mai ok decat cei din Romania; politaii greci nu sunt pandari si in niciun caz nu stau sa vaneze turisti; politia este toleranta mai ales cu turistii si traficul este unul civilizat si relaxant
  • in Bulgaria politaii sunt cam ca la noi: stau la panda, sunt multe filtre; nu am mai auzit insa de abuzuri recent si personal nu am respectat toate limitarile, asumandu-mi riscuri si scapand fara amenda; atentie insa: in Bulgaria Waze nu e folosit decat de romani, deci nu va puteti baza prea mult pe el;
  • cum am intrat in Romania, pe cei 80 km pe care ii aveam de facut pana acasa, am dat de 3 patrule de politie;

Grecia este o tara minunata si o alegere optima pentru concediul de vara din toate punctele de vedere. Poate singurul inconvenient ar fi drumul cam mare, dar pentru cei care sunt departe de litoralul nostru, e la mintea cocosului ca cei 3-400 km pe care ii faci pe drumuri romanesti pana la litoral, fac ca efort cam cat cei 7-800 km pana la Halkidiki dintre care aproximativ jumatate sunt pe autostrada (care nu este aglomerata ca A2).

De ce parte va fi Romania in cazul unui razboi Turcia-Grecia?

Turcia se afla deja in razboi in Siria, luptand direct impotriva kurzilor si mai putin direct impotriva rusilor, americanilor si a lui Assad. Scopul Turciei declarat este lupta impotriva teroristilor. Nu i-a luat mult lui Erdogan sa foloseasca aceeasi gogoasa de marketing pe care americanii o servesc lumii intregi inca din 2001. Scopul declarat mai putin vocal este refacerea Imperiului Otoman – atat spre nord cat si spre sud.

Frecusurile recente intre Grecia si Turcia pot oricand declansa un razboi. Desi ambele state sunt inca membre in NATO, am explicat in mai multe articole de ce NATO nu mai exista iar Turcia nu mai este de facto membru in NATO. Asa cum nimeni nu mai are vreo speranta ca Erdogan se va schimba peste noapte si va alinia la cerintele europenilor, desi discutiile UE-Turcia continua – in zadar, dar continua – tot asa nimeni nu mai are vreo speranta ca Turcia va lupta alaturi de SUA intr-un eventual razboi impotriva Rusiei. Dar ce zic eu?! Nici macar participarea Germaniei la un asemenea razboi nu este indeajuns de clara. A se vedea in acest sens abtinerea deloc intamplatoare a nemtilor de la recentele atacuri asupra Siriei (Italia de asemenea s-a abtinut) si declaratiile recente ale presedintelui neamt in favoarea rusilor [1].

In continuare as face o scurta prezentare a situatiei recente pentru a avea o imagine cat mai clara asupra riscului unui razboi turco-grec.

Incalcarile spatiului aerian: turcii au marit numarul de incalcari ale spatiului aerian grec; multitudinea insulelor disputate si granita dificila sunt un motiv pentru care spatiul aerian grec poate fi usor incalcat de turci, apararea deplina a acestuia fiind imposibila; stim ca Grecia a mostenit dupa impartealea din razboaiele anterioare nenumarate insule care geografic sunt mai apropiate de Turcia asiatica; poate unui scolar care nu stie istorie, aceasta i se pare ciudat, insa celor care stiu istorie li se pare ciudat ca turcilor li s-a dat atat de mult la imparteala din primul razboi mondial, ei fiind pierzatori; de altfel, bulgarii au si ei o mare parte din vina din cauza lacomiei lor, dar aici intram in altele si e treaba lui Junker sa ne aminteasca ca un razboi in Balcani poate izbucni oricand.

Grecii au tolerat la inceput aceste incalcari, mai ales la apelul americanilor care si-asa au probleme sa se inteleaga cu turcii cu privire la Siria, daramite sa le mai ceara si sa stea cuminti la granita cu grecii; evident, la fiecare provocare a turcilor, grecii trebuie sa raspunda prin trimiterea de avioane in zona, ca doar nu o sa raspunda cum au facut turcii cu avionul rus pe care l-au dat jos cand a intrat 2 minute peste o fasie de cativa kilometri din spatiul aerian turc; mai nou insa, grecii raspund la absolut orice provocare, mai ales dupa retorica si amenintarile politicienilor turci despre care am mai tratat intr-un articol din Februarie; astfel de declaratii sunt insa extrem de dese si nu le mai urmaresc.

De departe, cel mai important incident este capturarea de catre turci a unui soldat greci care a trecut granita la turci din greseala in timpul unei furtuni. Pana acum, nici europenii nu au reusit sa ii convinga pe turci sa il dea inapoi, acestia aducand motive hilare: ca nu il pot judeca deoarece soldatul nu are o adresa in Turcia ca sa il cheme in judecata. In plus, cererilor europenilor si ale grecilor turcii le raspund ca inca investigheaza incidentul. Nu au insa ce sa investigheze de atatea luni, era furtuna si soldatul s-a ratacit. Nu e prima data cand se intampla asta de o parte sau de alta. Insa Turcia trimite semnale grecilor si turcii se umfla in pene. Sau poate doar se razbuna pentru ca grecii nu au vrut sa extradeze cativa fugari turci care au participat la complotul impotriva lui Erdogan.

Grecii de asemenea incep sa devina si ei nervosi, mai ales pe masura ce victimele din randul soldatilor incep sa creasca. Pe langa soldatul capturat de turci, grecii au mai pierdut un pilot care a murit acum cateva zile intr-un zbor de interceptare a unui avion turcesc care incalcase spatiul aerian al Greciei. Pe insula din apropierea locului unde s-a prabusit pilotul, cativa grecii au ridicat un steag in memoria pilotului. Insula nelocuita este revendicata de ambele tari, de unde turcii pretind ca i-au fortat pe greci sa dea jos steagul.

Provocarile continua pana la acolo incat avioane de lupta turcesti au provocat elicopterul in care se afla presedintele grec Tsipras in vizita marti pe insula Kastellorizo [2]. Avioanele turcesti au cerut pilotului elicopterului sa le prezinte ruta, iar acestia au anuntat aviatia greaca care a trimis doua avioane care i-au gonit pe turci. Intre timp insa navele de coasta turcesti au flancat cealalta coasta a insulei vizitate de Tsipras. Frecusuri dupa frecusuri, focuri de avertisment, manevre si amenintari.

“Grecia nu ameninta pe nimeni (adica pe turci) dar nu ii este frica de nimeni (adica de turci), de asemenea ,” a declarat Tsipras, adaugand ca “nu vom ceda nicio mana de pamant”. “Vreau sa trimit un mesaj de cooperare si coexistenta pasnica dar de asemenea, de determinare” – conform Ekathimerini. Frecusuri au fost si vor mai fi vor spune optimistii.

Scanteia se poate aprinde oricand, fie din accident fie provocata. Turcii nu ar fi amplificat provocarile daca nu ar vrea sa fructifice momentul de slabiciune al grecilor care au ajuns paria Europei.

Sa vedem insa in continuare ce variante are Romania in cazul unui razboi greco-turc. Din start, neutralitatea este clar o iluzie. Nici macar NATO nu va putea sa calmeze cele doua parti, comandantul NATO (care arata ca un pacalici) aflat in vizita in Turcia declarand chiar ieri ca tensiunile greco-turce nu sunt o chestiune pentru NATO (cf Ekathimerini). Cu siguranta NATO are alte prioritati cum ar fi lupta cu teroristii din Afganistan si nu pacea si linistea cetatenilor tarilor membre, de aceea Stoltenberg a fost rezervat si aparent dezinteresat in detensionarea conflictului.

Pozitionarea Romaniei, dupa parerea mea, oricat de turbati ar fi conducatorii temporari, nu poate fi alta decat de partea Greciei, mai ale avant in vedere problemele pe care Turcia le pune americanilor in Siria si imaginea negativa pe care turcii au reusit sa si-o fabrice in ultimul timp in randul NATO atat prin traseul antidemocratic si progromul impotriva opozitiei din interior cat si prin actiunea din Siria in sfidarea Imperiului la care merita amintita si opozitia fata de prospectiunile companiiilor italiene din jurul Ciprului fata de care Turcia emite pretentii.

Mentinerea neutralitatii in viitorul razboi greco-turc, desi ar fi avantajoasa, cu siguranta ar fi greu de pastrat, avand in vedere prezenta bazelor americane pe teritoriul nostru. Cu siguranta Imperiul nu va rezista si va incerca eliminarea lui Erdogan in cazul unui razboi cu grecii, indiferent de casus beli. Este chiar de mirare de fapt, cum de americanii nu au folosit niciun false flag pana acum pe acest front pentru a-i provoca pe turci. Poate ca tocmai independenta fata de Imperiu si fermitatea grecilor ar fi o explicatie, grecii bazandu-se pe capacitatile proprii deocamdata si nefacand apel la NATO pana acum desi tehnic erau indreptatiti.

Neavand capacitati insa, Romania nu va putea contribui mult la razboi. Poate ceva avioane, poate ceva armament trimis grecilor si de ce nu cateva mii de soldati care vor apara probabil granita de sud a Bulgariei pentru a garanta ca acestora nu le vor trece prin cap alte prostii ca in vremea razboiului balcanic cand numai mandria bulgarilor a taiat avantul anti-otoman al fostelor pasalacuri.

Marele semn de intrebare in acest razboi va fi Rusia. Ca tara ortodoxa si cu puternice legaturi cu grecii, de departe Rusia se va plasa de partea Greciei. Jucatori de sah profesionisti, rusi nu se lasa amagiti de duplicitatea turcilor care doar acum o saptamana au salutat atacul americanilor asupra sirienilor. Poate razboiul cu grecii ar fi chiar o oportunitate nesperata pentru rusi de a avansa inspre sud si de a castiga doi iepuri dintr-o lovitura: Turcia prin ocupare si Grecia prin alianta.

Sa nu ne imaginam ca americanii sau europenii au capacitatea sau interesul sa apere Grecia in cazul unui razboi cu turcii. “Salvarea” financiara a grecilor, chiar daca nu l-a costat nimic pe europeanul de rand, s-a facut dupa lungi si grele tergivesari si oricum cu greu o putem declara salvare, mai degraba o putem numi aruncarea unui os. Greci au ros insa destule oase ale europenilor incat sa fie tentati de un alt protector si Putin daca va fi nevoie, nu va refuza o asemenea oportunitate care ii va oferi sansa nu doar sa dea o lovitura importanta blocului NATO dar si sa avanseze pana in coasta europenilor si sa faca din Marea Neagra un lac rusesc, un vis mai vechi de-al lor.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] German President Worried About West-Russia ‘Alienation,’ Calls For Dialogue

Războiul Rusia-Turcia / skirmish-urile cu Grecia

Consilierul șef al președintelui turc Erdogan a amenințat prim-ministrul grec că o să-i rupă picioarele. “Atena o să dea de mânia Turciei mai rău decât Afrim” a avertizat turcul într-un show de televiziune.

Sursa foto / știre: http://www.keeptalkinggreece.com/2018/02/01/bulut-imia-greece-threats-turkey/

Cu privire la prim-ministru, a declarat: “O să rupem mâinile și picioarele oficialilor, ale prim-ministrului și ale oricărui ministru care va încerca să puna piciorul pe inusla Kardak/Imia islet din Marea Egee”.

Amenințările turcului vin la câteva zile după ce ministrul grec al apărării a navigat la Imia și a aruncat în mare o coroană de flori în onoarea celor trei soldați greci căzuți la datorie în conflictul cu turcii din zonă în 1996.

Reamintim cititorilor mai noi, că există profeții ortodoxe care prevăd distrugerea Turciei de către Rusia, profeții tratate în numeroase articole mai vechi în care aminteam și despre tratatul de securitate între Rusia și Grecia prin care Rusia garantează securitatea Greciei. De asemenea, reamintim că de facto Turcia nu mai este membru NATO, unul dintre principalele contestari ale acestui scenariu pe care l-am prezentat cu ceva ani buni în urmă când nimeni nu prevedea răcirea relațiilro turco-americane până la acest nivel.

Noutăți ale frecușurilor NATO-Turcia apar zilnic și nu ne vom mai ocupa de ele. Iată doar o știre recentă: General turc ameninta Washington-ul să nu streseze Turcia și să o împingă spre Iran și Rusia“.

Alinierea stelelor

“Current events form future trends” – tineti minte zicala asta, de care am mai amintit. Micile fisuri intr-un bloc se vor face ditamai crapaturi cand vine cutremurul. Fie in urma cutremurului, fie treptat prin deplasarea ferma desi inca constransa de anumite depentende, Grecia se apropie cu pasi indubitabili inspre Rusia.

ZF titreaza: “Întorsătură de situaţie în cazul avionului rusesc doborât de Turcia“. Desi intorsatura e numai in capul lor, suntem nevoiti sa citam Ziarul Financiar, deoarece sunt singurii care au acoperit deocamdata stirea:

Bombardierul rus a fost doborât în spaţiul aerian al Siriei, afirmă ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos, contestând afirmaţiile Turciei, care susţine că avionul militar intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc. (sursa)

Ce mai putem spune despre aceasta situatie “intoarsa” decat ca era de asteptat ca Grecia sa fie de partea rusilor, desi nu era de asteptat sa scoata vreo vorba asa din senin. Eu pun deci semnul de intrebare de ce abia acum au glasuit grecii intr-o problema atat de importanta, in urma careia se putea porni razboiul mondial intre Rusia si NATO? Au fost ocupati cu taiatul pensiilor si implementarea programului de bailout? Sau poate abia acum le-au cerut rusii sa zica si ei ceva… Misterul este mare, mai ales ca probabil radarul grecesc – pe care isi bazeaza decizia ministrul apararii grec – avea datele de atunci, inca din zilele ulterioare incidentului, deci ministrul grec Kammenons este de partea adevarului … cu niscavai intarziere.

Ar mai fi de amintit ca SUA au declarat ca datele lor aratau ca rusii au intrat in spatiul turcesc. Deci se bat cap in cap radarele acelorasi state NATO?! Cum pot americanii si grecii sa lupte impreuna daca nici radarele lor nu bat la fel? Grecii nu au tot tehnologie NATO?

Asemenea miscari in front, desi par mici “replici intre frati” sau impunsaturi intre dusmani vesnici care au fost tinuti sa nu se bata doar de apartenenta la NATO, nu sunt deloc mici si nu sunt deloc gesturi simbolice. Fisurile astea denota linia de front in viitorul conflict si nu sunt doar niste mesaje de sustinere cu rol propagandistic ci poate chiar niste avertismente directe pentru americani.

Despre importanta strategica a Greciei, am mai amintit in cateva articole, cand a fost riscul de grexitul. Am subliniat atunci ca Grecia in ultima instanta isi poate inchiria Piraeus-ul rusilor. O asemenea ocazie, ca punerea la colt a Greciei, nu putea fi ratata de rusi. Cu siguranta rusii ar fi vrut sa ii cumpere pe greci, problema a fost fie ca nu aveau cu ce, fie ca nu aveau incredere in conducatorii grecilor. Sau poate stiau rusii ca o sa vina vremea cand grecii o sa se vanda si mai ieftin si poate o sa le ofere Piraeus-ul gratis? Cum ar fi de exemplu un atac din partea turcilor …

Nu mai mentionez profetia, pentru ca sper sa fac un nou articol cu referinte la carti pentru ca poate exista carcotasi care cred ca previziunile despre razboiul ruso-turc sunt post-factum si nu de prin anii 92-93 …

In final doresc sa mai adaug ca pe langa declaratia ministrului grec (veche cam de pe 30 noiembrie totusi), nici Tsipras nu s-a lasat mai prejos si i-a impuns pe turci cu cateva remarci de genul: daca v-am lovi noi de cate ori ne violati voi spatiul aerian …

Grecia: manipularea prin ocultare

Am urmarit articolele si comentariile oamenilor cu privire la Grecia. Niciunde in tot ce s-a discutat recent, nu prea se mentioneaza cum s-a ajuns aici.

Este binecunoscut ca memoria publica este extrem de scurta si breaking news-ul acopera tot ce s-a intamplat cu 2-3 zile in urma. Suntem zilnic bombardati de stiri si mesaje din te miri ce colt al lumii si oare cati oameni mai pot sa aiba o imagine cat mai clara si cat mai precisa asupra unor evenimente trecute, chiar daca oricum imaginea noastra este rodul unei infromari fragmentare, subiective.

Dar oare conteaza ce parere au oamenii din ziua de azi, mai conteaza oare cartofii de canapea ce gandesc cu privire la un anume subiect firebinte al zilei? Este greu de zis, manipularea este un subiect extrem de complicat si personal ma consider total necunoscator si asta mai ales dupa ce am citit ultimul numar al revistei Sinteze care este dedicat exact acestui subiect.

Sa revenim deci la datoria Greciei: 300 de miliarde! O astfel de datorie, spune Webster Tarpley, nu ar putea fi facuta prin altceva decat prin derivative – arme financiare de distrugere in masa, cum le numea Warren Buffet. A existat un moment in 2011-2012 cand datoria bancilor grecesti a fost mutata la bugetul de stat, prin presiunea guvernelor occidentale carora le era frica de impactul falimentului bancilor grecesti cu filiale in Europa de Est deja ingenuncheata de criza si prin urmare in schimbul unui imprumut catre statul grec, au conditionat trecerea datoriilor catre stat – lucru care s-a intamplat de asemenea si in Marea Britanie, Irlanda, Spania si probabil multe alte tari.

Intelege oare ce inseamna asta, romanul care ii critica pe greci si ii face lenesi, privindu-i de sus si alaturandu-se cu acrivie corului animalelor inraite care ranjesc acum cu manie si turbare catre greci, privindu-i de sus si afirmand: “asa va trebuie, Grecia a fost pusa acolo unde ii este locul” – dupa cum ilustreaza un trust de presa german:

grecia-pusa-la-loc

 

Nu doar ocultarea este insa principala tehnica de manipulare folosita in cazul Grecia, ci probabil toate tehnicile posibile. Sunt sigur ca un profesor de jurnalistica va folosi intr-un curs viitor cazul Grecia pentru a exemplifica toate nuantele manipularii moderne in cazul Greciei.

Cu privire la datorie, trebuie sa urmarim istoricul acesteia si sa urmarim in paralel programul QE al americanilor. Vedem cum inainte de cascada de bailout-uri si masuri de austeritate, a fost taierea ratingului datoriei grecesti si cresterea yield-urilor. Yield-ul la bonduri – cine mai stie oare ce inseamna asta? Credit Default Swaps – intelege oare omul de rand ca prin aceste pariuri o tara poate fi pusa in genunchi de o banca de marime medie din Londra sau New York?

Povestea este mai lunga, a urmat transferul de pe bancile elene catre stat si ulterior show-ul s-a prelungit in mai multe etape. Bancherii au castigat sume imense pana cand mare parte din bonduri au fost transferate catre BCE si UE prin programele de bailout succesive. Si iata pe scurt cum s-a ajuns aici si de ce datoria greceasca este una odioasa insa din pacate poporul desi intuieste – doar o mica parte din banii primiti a intrat in tara – nu o intelege si prin urmare, nu se revolta indeajuns pentru a forta rejectarea acesteia si redobandirea independentei nationale. Caderea Greciei este poate si caderea ultimei sperante. Daca grecii nu au reusit oare care popor sa aiba curajul si taria sa stea in fata bancherilor?

Iata ca trecem prin vremuri in care informatia conteaza, dar nu orice informatie, ci informatia cat mai precisa. La ce ne foloseste sa intelegem cauza crizei din Grecia? Pentru a ne pregati: in toamna poate urma Romania!

1 2 3 13