Daca in Grecia s-a experimentat impunerea unei austeritati extreme pentru a testa reactia societatii la preluarea suveranitatii de catre organismele financiare internationale, in Cipru tocmai a inceput un nou experiment: confiscarea banilor.
Mai concret, pentru a nu salva sistemul bancar, statul cipriot a cazut de acord sa taxeze cu 10% depozitele oamenilor pentru a finanta bancile aflate la ananghie. Masura este fara precedent in istoria moderna, ca un stat sa confiste efectiv banii oamenilor. Intram deci cu pasi marunti intr-o noua epoca. Va fi foarte interesant de urmarit cum decurg lucrurile, din acest moment evident bogatii isi vor retrage masiv banii, va fi un bank ran cel putin in Cipru daca nu si in restul UE, caci Cipri este membru UE, daca furtul se legalizeaza in Cipru, teoretic oricand se pot astepta si nemtii si francezii la aceleasi masuri.
Pentru cei saraci si cu credite, evident aceasta “casapire” pe la spate a depozitelor suna bine: sa plateasca si bogatii criza. Pentru presa, aceasta este doar o stire banala, un eveniment de prezentat. In principiu insa, asistam la o nou fisura de amploare in fundatia capitalismului care ataca dreptul la proprietate. Deja pretul aurului a crescut astazi cu 1%, ma astept ca sa sara si mai mult, o data cu propagarea acestei stiri si mai ales o data cu deschiderea bancilor din Cipru care acum sunt in … vacanta. Daca esti milionar rus si ai crezut ca banii iti sunt in siguranta in Cipru, ce vei face cum se va deschide banca, indiferent daca masura este votata sau nu de parlament?