Crăciunul: de la Nașterea lui Dumnezeu, la porc, familie și mall

Toate-s vechi si noua-s toate zice poetul. Si in acest an ca si in anii anteriori, privitul la televizor de Craciun dauneaza grav sanatatii duhovnicesti. Ma rog, nu doar de Craciun, dar Craciunul asta am inteles ca e de ajuns o singura data sa dai drumul la televizor in an si sunt sanse mari sa vezi numai prostii. Desi am televizor si cablu, in putinele momente in care il deschid ma uit fie la China TV, fie la Agro TV – postul meu favorit, fie la National Geographic. Cand insa mai vreau sa aud o stire sau m-am saturat de youtube si sunt curios ce “breaking news” mai rontaie presa romaneasca, ma uit online la posturile de stiri care transmit live: TVR, Realitatea, Antena 3 si RTV. E posibil sa mai transmita si altele, dar eu doar la astea ma uit. Bunaoara, acum ceva zile dau Realitatea TV si prind chiar inceputul unei emisiunii despre Craciunul la romani. Nu mai retin realizatoarea, nu mai retin titlul, evident nu conteaza, evident toti sunt o apa si un pamant. Si ce aud? “Sarbatoarea Craciunului si-a pierdut din semnificatie. Majoritatea romanilor au uitat ce inseamna aceasta sarbatoare si petrec timpul in magazine si malluri, la cumparaturi si in aglomeratie. Ca sa redescoperim semnificatia sarbatorii, am invitat in studio …” – pe cine credeti ca au invitat astia? Un psiholog, un etnolog si (daca nu ma insel) un sociolog. Nu mi-a venit sa cred. Dupa 2-3 minute am fost nevoit sa dau stop pentru ca oricata rezistenta as avea la aberatii si gunoaie, nu am rezistat mai mult. Ce am aflat insa in primele 2-3 minute este ca punctul central al sarbatorii Craciunului este familia si ca omul modern a cam inlocuit familia cu shopping-ul. Pentru asta a fost nevoie de psiholog, sociologi si etnolog ca sa explice ce si cum. Preotul nu a contat si nici religia.

Asemenea niveluri de demitizare ale unei sarbatori religioase, in general simplu de explicat si de inteles pentru oricine, nu am mai intalnit. Deci, oamenii astia – din inceputul pe care l-am vazut eu – nu au discutat nimic despre Hristos, despre Nasterea lui Dumnezeu, despre inceputul crestinismului care este legat de aceasta sarbatoare, nici macar nu au mentionat ca de la Nasterea lui Hristos numaram anii, deci probabil sarbatoarea asta inseamna mai mult decat regasirea in familie si oferirea de cadouri la cei dragi, elemente “tangentiale” de fapt ale sarbatorii, cum spune IPS Irineu in interviul care il voi include mai jos.

Nu putem avea pretentii de la presa romaneasca, nu mai putem avea nici o pretentie. Calitatea este jalnica, traim “idiocracy” in direct, parca reporterii si realizatorii trec teste care sa le dovedeasca gradul de imbecilitate, altfel nu inteleg cum de se nimeresc numai de astia la TV. Ar mai fi insa o explicatie: marea majoritate a oamenilor chiar sunt tembeli si pentru a face rating este nevoie de specimene de aceeasi substanta, altfel nu se intampla lipiciul si sponsorii merg la altii. Sunt si exceptii notabile, dar sunt colaterale, punctuale si nu vor sparge trendul.

Ramane asadar recomandarea sa taiem total TV-ul, pe oriunde ar veni, pe cablu sau pe net, sa taiem si radiourile (Enia a fost probabil cea mai “spirituala” oferta de Craciun, nu am auzit o colinda la vreun radio) iar pe Internet sa alegem cu discernamant ce consumam.

2 comments

  • Pacat de calitatea slaba a programelor tv.Cind ma gindesc ce filme dadea Protv prin 95-2000:Regele Pescar,A fost odata in America,Good Fellas,Out of Africa,Casino,The deer hunter,Excalibur in regia lui Borman,Homo Faber etc,etc…sint citeva care-mi vin in minte pe care le-am vazut prima oara la pro si cit de jos au ajuns azi.
    China tv cum de ai ajuns sa urmaresti???De ce nu Phenian News?

    • China TV acopera cel mai bine ce se intampla in China si in Asia. In plus, politica chineza o vezi cel mai bine expusa prin instrumentele partidului. De exemplu, acum a inceput lupta cu coruptia in China. Poate fura si neocomunistii de pe la noi ceva idei de supravietuire de la fratii lor chinezi care sunt maestri in melanjul comunismului cu capitalismul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.