Pr. Hariton, www-ul și 666

UPDATE 21 FEB 2014: parintele Hariton a retras articolul cu pricina de pe site (deci e clar ca i-a apartinut – apropos de cateva comentarii), justificand ca “nu era un comunicat de presă, ci o învăţătură de credinţă ortodoxă ce se adresa în mod exclusiv credincioşilor din Biserică”.  Nu stim daca e de bine sau de rau … Ne indoim ca ar fi de acord cu noi, cu privire la www=666, foarte probabil noi nu intelegem “invatatura de credinta”. Vedem insa cum pe site au aparut niste articole despre DARPA si “etica tehnologiei”. Pacat ca site-ul unei manastiri publica chestii pe care le gasim in “inforwars.com” sau “rense.com”.  Nici nu mai vrem sa intram in dispute aiurea si sa pierdem timpul, suntem uimiti insa de ceva nou: biometria e strans legata cu ecumenismul pentru ca se anuleaza granitele informatice … Din put in lac!

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Intr-un recent articol publicat pe site-ul Manastirii Petru Voda, parintele Hariton mentioneaza la un moment dat cum ca www ar insemna 666 si prin urmare, daca vizitam un site pe internet, facem deja un compromis. Nu e de ajuns ca avem inaintemergatorul CNP, nu e de ajuns ca avem diabolicul card care inversat se citeste “drac”, acum trebuie sa ne speriem si sa tremuram si cand tastam www. Iata insa extrasul cu pricina:

Păcatul se raportează la două puteri sufleteşti: puterea libertăţii voinţei şi puterea înţelegătoare sau cuvântătoare, sau de cunoaştere, prin urmare păcatul fără voie şi fără ştiinţă e tot păcat, chiar dacă e canonisit mai uşor, şi lesne de iertat la Dumnezeu. Diferenţa dintre actele respective este doar gradul de consimţire a omului cu satana. De pildă, un grad mai mic este a intra pe internet, a scrie: www. care într-o anume numerologie înseamnă 666, şi a face acest compromis pentru a cunoaşte un lucru sau altul, sau pentru înlesnirea comunicării. Gestul pare insignifiant, dar el e făcut de toţi oamenii care intră pe internet. Nu este oare un gest potrivnic sfintei cruci, pe care credinciosul o face înaintea oricărui lucru bun, sau înainte de intrarea în sfânta biserică? A intra pe internet cere acest mic obol satanei, a scrie numărul numelui fiarei, spre a intra în capiştea virtuală a ei. Acest compromis pus ca obligaţie socială este o sfidare a sfinţeniei sufletului creştin, şi totuşi, având credinţa că harul lui Dumnezeu îl va feri de înţepătura scorpiei şi de veninul aspidei, creştinul nu consideră că săvârşeşte o impietate tipărind numărul de intrare pe internet, şi nici nu i se socoteşte lepădare, de ce? – pentru că nu se identifică pe sine cu acel număr.

Pentru cine nu prea intelege despre ce e vorba si cum de unii au ajuns sa se sperie si de www, voi incerca sa explic in continuare. Despre cip si buletine, am mai facut-o in mai multe articole, daca nu ma insel ultimul fiind Cipul Troian. Pe scurt, ca sa reamintesc sau sa mentionez pentru cei care nu au rabdarea sa citeasca articolul, eu cred ca cipul nu este decat o evolutie fireasca (desi la noi cam precoce, avand in vedere incompetenta si lacunele administrative) a actelor de identificare. Nu cred ca este o evolutie mandatorie, fara de care lumea nu ar putea merge inaine in “marsul maret tehnologic”, ci mai mult este una traditionala si conjuncturala, adica datorata mai mult … particularitatilor sistemului politico-administrativ romanesc, care este mereu dornic sa cumpere cea mai noua tehnologie, sa faca cele mai mari investitii, desi cand e nevoie – cum a fost cazul accidentului din Apuseni – cei care ne conduc nu sunt in stare sa se foloseasca de acea tehnologie. Si daca ar fi doar exceptii si cazuri rare … Probabil politicienii de azi ne baga pe gat buletine cu cip si date biometrice ca sa se asigure ca nu cumva le falsificam cardurile actuale si le furam conturile din Elvetia. Agaricilor care ridica stindardul modernizarii si al eficientizarii prin acte mai smechere, doresc sa le amintesc ca in SUA nu exista nici macar buletine, deci eficienta si securitatea nu au nimic de a face cu actele de identitate ci mai mult cu constiinta si buna intentie a celor care au datoria sa ne garanteze securitatea si sa ne administreze eficient.

In limba ebraica, ca si in greaca veche, nu exista caractere pentru cifre si numere, ci se folosesc litere. Fiecare litera are o anume valoare. Nu mi-e prea clar daca situatia e similara cu limba latina unde doar anumite litere grupate intr-un anume fel formeaza numerele, cert este ca atat in greaca cat si in ebraica, fiecare litera are o anumita valoare cand e folosita in contextul de numar. Iata de exemplu cateva litere si numere in greaca mai intai si apoi in ebraica:

numbersalfa = alef = 1
beta = beit = 2
gama = gimel = 3

ro = ??? = 100
sigma = ??? = 200

De aici, va dati seama ca fiecarui cuvant ii corespunde un numar: suma valorilor literelor care il compun. De asemenea, invers privit, un numar oarecare se reprezinta prin orice cuvant alcatuit astfel incat suma literelor sale sa dea numarul respectiv. Fiind mai multe variante (mai ales ca vocalele sunt nule – nu au nici o valoare) sunt anumite cutume despre ce varianta este aleasa.

(NB: Este destul de greu de inteles acest concept la o prima lectura a explicatiei, asadar v-as invita sa recititi ce am scris si apoi sa urmariti exemplul de mai jos)

Numarul 11 poate fi suma mai multor numere:

11 = 6+5 sau 5+6

11 = 10+1 sau 1+ 10

11 = 4+4+3

etc

Iata variante toate corecte de scriere a numarului 11 in ebraica:

– Yod-Alef (10+1)
– Alef -Yod (1+10)
– Hei-Vav (5+6)
– Dalet-Dalet-Gimel (4+4+3) etc

Existand multe variante, exista obiceiul ca un numar sa fie scris din cat mai putine litere (deci cat mai putini termeni ai adunarii), termenii sa fie scrisi in ordinea descrescatoare si in variantele in care sunt pentru acelasi numar mai multe optiuni, sa se foloseasca varianta care contine ca prim termen pe cel mai mare. In exemplul de mai sus:

11 = 10+1 adica Yod-Alef

LiTERE / CIFRE la evrei

Deci evreii trebuiau sa se priceapa foarte bine la adunari pentru a putea folosi numerele. Noi avand la indemana notatia arabica si folosind instinctiv imparteala in zeci si sute, nu avem probleme sa scriem numere de genul: 611. Instant avem in minte ca acesta reprezinta 6 sute, 1 zeci si 1. La evrei insa, trebuie sa calculeze 400+200+10+1 si sa scrie Tav-Reish-Yod-Alef. Cu siguranta si la ei calculele astea se faceau la fel de instant, repetitia este mama obisnuintei. Este doar interesanta diferenta intre cele doua sisteme.

Cu privire la translatia din cuvinte in numere si interpretarea acestora, in ebraica asta se numeste Gematria si se ocupa cu gasirea de semnificatii ascunse in valorile numerice ale cuvintelor. De exemplu, numarul 18 are o semnificatie aparte, deoarece este valoarea numerica a cuvantului “chai” care inseamna viata. De aceea, multi evrei cand doneaza bani o fac in proportii de 18.

Acum, ca sa ne intoarcem la www si 666, o data cu aparitia web-ului, probabil nu a durat mult pana cand cineva sa se gandeasca ca daca corespondentul literei w in ebraica are valoarea 6, www trebuie sa fie echivalent cu 666. Ceea ce este gresit total din mai multe puncte de vedere. In primul rand, www este o abreviere –  World Wide Web – si nu cred ca in ebraica se poate face calculul si pentru abrevieri. Sa facem abstractie insa, mai ales pentru ca cuvantul este des folosit si sa presupunem ca este un cuvant. In acest caz, valoarea cuvantului www ar fi de fapt 6+6+6=18. Putem sa facem abstractie de regula unei limbi daca folosim simbolurile acelei limbi? Putem, daca suntem obsedati de antihrist.  Insa pe langa faptul ca Gamatria este un fel de numerologie – deci o pseudo-stiinta si nici macar o religie, chiar incadrandu-ne doar in limba ebraica si calculand valoarea numerica a unui cuvant in limba engleza, rezultatul este 18 nu 666.

Am ajuns asadar la un alt aspect important. Facand abstractie de faptul ca oricum, calcularea valorii cuvintelor este oarecum numerologie, deci tine de superstitii si nu prezinta nici un interes pentru crestini, se pune intrebarea daca putem aplica regulile limbii embraice unor cuvinte in limbi straine, facand translatia doar a literelor. Parerea mea este ca nu putem, deoarece nu are sens. Daca vrem sa ne jucam, macar sa o facem doar pe cuvinte in ebraica si pe nume ebraice, nu pe orice cuvinte. Cum putem calcula de exemplu numarul unor cuvinte care contin diacriticele romanesti: Ț, Â, Ș, etc? Ma indoiesc ca ebraica are asa ceva. La fel cu limba greaca. Nu stiu regulile dupa care se transforma cuvintele grecesti in numere, dar probabil exista un sistem si trebuie folosit exact asa cum il foloseau grecii si exact pe cuvintele si numele grecesti.

A spune ca www este 666 si prin urmare daca intri pe internet, tastand www, faci un gest potrivnic Sfintei Cruci este infantilism protestantonoid. Iata un exemplu de cuvant care intr-adevar are valoarea 666:

Tav-Reish-Hei-Yod-Alef = 400 (Tav) + 200 (Reish) + 10 (Yod) + 5 (He) + 1 (Alef)

Sa vedem insa care este numarul cuvantului “Hariton”, mentionand cu ocazia asta ca vocalele sunt ignorate, ele neavand nici o valoare:

HARITON = He /5 + Alef /1 + Resh / 200 + Tav / 400 + Nun / 50 =  656

Daca ne mai jucam putin si punem in loc de i pe y (yod), calculati cat iese …

Cu siguranta daca i-as spune asta parintelui Hariton, mi-ar da cu Vietile Sfintilor in cap si mi-ar spune cine a fost sfantul Hariton al carui nume il poarta. Dar daca el se baga in www, avem si noi ocazia sa ii calculam numarul numelui sau, mai ales ca este vorba de nume de om, dupa cum se mentioneaza in Apocalipsa 13, cu privire la 666. Chiar daca www in ebraica ar da 666, tot nu ar fi corect sa ne legam de acest cuvant, ar fi pur si simplu unul dintre sutele de cuvinte care se calculeaza 666 si care nu pot fi anatemizate doar ca dau 666. Asta doar ca sa vedeti ca daca il cautam pe 666 il putem gasi oriunde.

Pr. Teofil adeseori repeta ca cine cauta sa vada raul il gaseste oriunde si amintea un cuvant al Pr. Arsenie: ochiul rau pe toate le vede strambe. Nu cred ca e cazul de fata cu pr. Hariton, foarte probabil nu ochiul il are rau, ci mintea cam copilaroasa (in cel mai fericit caz) ca sa repete gogosi de-ale protestantilor, pe care fie le-a gasit prin brosuri rusesti apocaliptice traduse pe la noi in perioada post-revolutionara, fie le-a luat de pe bloguri anonime anti-cip ale caror nume nici nu merita mentionate. Caci ma indoiesc ca parintele a studiat ebraica si a descoperit singur legatura intre www si 666.

Acum putin despre www, de unde vine. Personal am terminat Facultatea de Informatica din Craiova si am avut lucrarea de licenta in domeniul “Agentilor Inteligenti”, un subdomeniu al Inteligentei Artificiale. In timpul lucrarii am citit foarte mult despre inceptia Internetului si mai ales a Web-ului, fiind o istorie destul de interesanta, desi eu nu trebuia decat sa fac despre www decat … un cuvant introductiv, nu aveam nevoie sa pierd timpul cu toate povestile si istorioarele inceputurilor internetului. Dar eram studentsi aveam timp … Am spus astea nu ca sa ma laud ci ca sa explic de ce sunt in cunostinta de cauza si daca pentru partea cu limbaa ebraica de mai sus, am rasfoit cateva pagini pe web, in ceea ce priveste WWW-ul am pregatirea si sunt in cunostinta de cauza. Asadar WWW este prescurtarea de la World Wide Web care in engleza inseamna aproximativ “panza intinsa cat lumea”. Inventatorul web-ului este Tim Berners Lee, un britanic care lucra la Cern si care s-a gandit sa creeze un sistem prin care cercetatorii sa poata partaja intre ei anumite documente la care lucrau, atat text cat si imagini pentru o vizualizare mai facila. Evident, documentele aveau sa contina si referinte (linkuri) la alte documente fie direct pe un text anume, fie pe imagini. Protocolul inventat de el a purtat numele de HTTP.

Ce este interesant, este ca inainte de www a existat gopher, un protocol similar care nu era prea departe de webul actual, fiind de fapt parintelui webului asa cum il stim. Limitarile gopher-ului erau faptul ca continea doar text si linkurie erau limitate la un meniu, insa permita navigarea din link in link. HTTP-ul nu a facut decat sa introduca imaginile si sunetele si sa permita formatarea complexa a textului precum si pozitionarea linkurilor oriunde, nu doar intr-un meniu al paginii.

Putini dintre utilizatorii webului de azi realizeaza care este diferenta intre web si internet. Pe scurt, Internetul este reteaua alcatuita din toate calculatoarele conectatea la ea fie direct, fie prin intermediul altor retele. Foarte probabil, chiar acum sunteti conectat la Internet printr-o retea personala: daca aveti un router, deja aveti o retea, pentru ca la router puteti conecta si alte calculatoare. Internet inseamna chiar “inter-network”. Ideea de a conecta retelele intre ele, desi exista posibilitatea de a comunica intre mai multe retele inca inainte de Internet, le-a venit americanilor (DARPA) cand s-au gandit cum pot comunica in caz ca unul sau mai multe centre de comunicatii sunt atacate cu nucleare. De exemplu, cum ar putea astazi sa functioneze o retea de telefonie mobila daca centralele ar fi distruse in urma unui atac? Toata reteaua pica, si nici un telefon nu mai poate comunica cu altul. Ei bine, cu Internetul s-a rezolvat problema: nu mai exista centrale, toate calculatoarele sunt interconectate intre ele si multe servicii oferite de o centrala dinainte sunt acum oferite de mai multe calculatoare presarate in varii locatii, serviciile fiind deci redundante, alte centrale (servere) putand indeplinii functia de conectare (routare) si transport. Astfel, chiar daca o parte a retelei este distrusa, restul functioneaza fara probleme si comunicarea este posibila. Pe baza acestei retele de comunicare/transport s-au construit ulterior diverse protocoale de comunicare si servicii, precum foile unei cepe se pliaza una peste alta. Exemple de astfel de servicii care mai sunt folosite in ziua de azi sunt email, ftp, www, telnet. Exista si servicii care nu prea mai sunt folosite, fiind depasite si inutile in prezent, cum ar fi mai sus mentionatul “gopher” sau faimosul “news”. Pentru simplificarea adresarii diverselor locatii si servicii, s-a stabilit ca o adresa pe internet sa inceapa cu numele serviciului. De exemplu, daca adresa mea de internet este chiazna.ro, aici pot sa ofer clientilor diverse serivicii:

– web (www.chiazna.ro): oricine acceseaza adresa, viziteaza site-ul prin protocolul HTTP; browserul stie HTTP si serverul comunica prin HTTP la aceasta adresa;
– mail (mail.chiazna.ro): la adresa mea gazduiesc si un server de mail si un client se poate conecta si folosind protocolul de mail, poate trimite mailuri si poate primi; si nu doar mie, ci la toate adresele pe care le accept eu pe server; daca insa veti accesa adresa doar cu browserul, nu se intampla nimic, deoarece nu folositi protocolul mail; conectarea trebuie facuta doar folosind acelasi protocol
– ftp (ftp.chiazna.ro): FTP inseamna File Transfer Protocol si se ocupa cum ii spune si numele cu transferul fisierelor. Eu folosesc acest protocol de exemplu, pentru a transfera fisiere pe serverul pe care este gazduit site-ul, care fisiere sunt folosite apoi de alte servicii, cum ar fi cel de web

Aceasta notatie este insa optionala si traditionala. Nu ma impiedica nimic ca la adresa ftp.chiazna.ro eu sa raspund de fapt la HTTP si sa va oblig sa tastati in adresa browserului ftp.chiazna.ro in loc de www.chiazna.ro, asa cum nu ma obliga nimeni ca sa am doar o adresa chiazna.ro pe care functioneaza doar email-ul si nimic altceva. Banuiesc ca deja ati observat ca multe site-uri functioneaza si daca le introduceti fara www. Cam 99% dintre site-urile de azi, accepta sa le accesati (adica sa accesati serviciul lor de web) doar tastand adresa fara “www”. www-ul cam pierde teren, tocmai pentru ca este redundant.

Iata deci cum faimosul www este de fapt doar unul dintre cele mai folosite “foi de ceapa” de pe internet si numele lui nu are nimic in comun cu 666, decat in imaginatia bolnava a celor care cauta 666 peste tot. Partea cu “web”-ul (panza de paianjen) a fost introdusa in terminologia acestui serviciu cu referire la conectarea diferitelor documente, conceptul de “legatura/link/referinta” fiind principala idee revolutionara cu care a venit acest serviciu. Deci web reprezinta reteaua de conexiuni, panza de paianjen (legaturile) care uneste diverse puncte (documente, imagini, resurse). “World wide” cred ca este evident de ce a fost preferat.

In final iata si o nota amuzanta:

According to Paolo Palazzi,[34] who worked at CERN along with Tim Berners-Lee, the popular use of ‘www’ subdomain was accidental; the World Wide Web project page was intended to be published at www.cern.ch while info.cern.ch was intended to be the CERN home page, however the dns records were never switched, and the practice of prepending ‘www’ to an institution’s website domain name was subsequently copied. Many established websites still use ‘www’, or they invent other subdomain names such as ‘www2’, ‘secure’, etc.[citation needed] Many such web servers are set up so that both the domain root (e.g., example.com) and the www subdomain (e.g., www.example.com) refer to the same site; others require one form or the other, or they may map to different web sites.

Pentru mine este o mare dezamagire ca parintele Hariton poarta hramul asta. Este prima data cand are o iesire online de genul asta si cand putem vedea cum gandeste. Nu il cunosc si in realitate poate fi alt om, poate la predici si la sfaturi vorbeste si altfel oamenilor si astfel se pot folosi. Insa faptul ca face melajul asta incorect intre tehnologie, simbolistica si dogme dar mai predinde si certitudinea totala, nelasand nimic sub semnul interogarii, ne dezamageste si ne face indiferenti la cuvantul lui pe viitor. Nu e bine ca un om al bisericii sa amestece astfel lucrurile si sa promoveze o tehnofobie extrema. Nu mai zic de pretentia ca si CNP-ul tine tot de antihrist. Cum poate o societate sa existe fara CNP? Daca pe buletin ar scrie doar Ion Popescu si ma duc sa platesc amenda, de unde stie tanti de la ghiseu la care Ion sa incaseze amenda, daca pe buletin nu e trecut si ceva unic care sa imi apartina doar mie si care sa nu creeze confuzie. Evident nici adresa, nici numele parintilor nu pot fi unici, de aceea s-a ajuns la ideea unui cod unic care de fapt nu imi distruge personalitatea in nici un fel, nu ma afecteaza nicicum, ci pur si simplu imi garanteaza ca nu voi primi eu amenda altuia care ar putea avea si numele meu si numele parintilor la fel etc. Trecand la cipurile din buletin, daca acestea chiar vor spori siguranta, ele imi vor garanta si mai mult individualitatea mea, in sensul ca va fi si mai greu ca sa ma trezesc cu un alt Ion Popescu care sa faca ceva in numele meu.

Nu mai continui vorba aici, dar oricum intre cipuri si codul de bare nu e nici o legatura, ca sa nu mai zic ca nici intre codul de bare si 666 legatura e destul de fortata: codul barilor de separare nu este deloc 6, ele avand doar rol de marcaj si chiar daca ar fi sa se citeasca ca cifre, nu sunt 6! Aceasta este o alta tehnofobo-gogoasa protestandoida.

Pe de alta parte, “numarul numelui fiarei” se refera tocmai la faptul ca numarul este calculat din numele pe care il va avea antihrist, deci nu cifrele il vor da pe fata ci numele, care calculat fiind folosind intelepciunea, va da 666. Oare cati se gandesc ca in scrierea originala a Biblie, in text, nici nu exista 666, nu erau deloc trei de sase, ci era trecut un cuvant care reprezenta numarul pe care noi azi il notam sub forma 666. Cum anume se va calcula, este evident un mister. Il vom putea stii poate doar atunci. Evanghelistul ne spune ca “Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om” (Apocalipsa 13, 18). Eu as emite acum pe final o umila parerere ca e foarte posibil ca socoteala numarului fiarei sa nu se faca prin metoda detaliata mai sus (alocarea de numere literelor si insumare – limba ebraica si greaca) pentru ca aceasta era o practica normala pentru greci si evrei, nefiind necesara “intelepciunea” pentru a face calcule ca cele pe care le-am dat exemplu mai sus. Orice om care stia sa citeasca si sa scrie, stia sa faca calcule si a citi sau a calcula un numar al numelui nu era deloc o problema. De exemplu, pe un gard de piatra dintr-un oras roman, a fost gasit inscriptionat: “O iubesc pe cea al carui nume este 545”. Deci daca calculul numarului unui nume era atat de facil, inseamna ca nu era nevoie de intelepciune pentru a face un asemenea calcul. La ce se referea oare atunci Evanghelistul? Ei bine, Biserica se abtine! Acesta este adevarul si de mii de ani de zile, doar putini sfinti au avut curajul sa se avante in a interpreta aceste pasaje.

Evident, trebuie sa recunoastem ca orice enigma are o atractie imensa, mai ales pentru oamenii mai putin duhovnicesti. Pe langa atractia sincera si nevinovata, de-a lungul anilor au existat si “trambitasii” – crestini obsedati de apocalipsa si antihrist care au interpretat nu doar 666 dar si alte pasaje din Apocalipsa, dupa mintea lor. Ulterior s-a dovedit ca toti au facut-o fara intelepciune, deoarece s-au inselat. Culmea e ca la unele, cum a fost NERO, numele chiar se calcula folosind metoda limbii ebraice si chiar si a celei grecesti! Si cu toate acestea, desi a facut rau crestinilor, Nero nu a fost antihristul de care ne avertizeaza Apocalipsa, deci ce mai putem spune noi despre socotirea numarului numelui fiarei?

44 comments

 • Filip Gavrilă Marius

  Admin, mai studiază nițeluș ebraica, înainte de a comenta cărțile evreiești ! Mulțani

 • Filip Gavrilă Marius

  Stimate autor. Fără de supărare, doresc să atrag atenția căci pe ebraică cifra „șase sute șase zeci și șase”, se scrie „100” adică, litera sameh adică, „0” = șase sute la extremitățile de cuvânt, sameh adică, „0” = șaizeci în interior de cuvânt și litera vav adică, „1” = șase. În ebraică, sunt 6 litere-cifre cu 2 valori numerice și anume : Dalet = 4 și 500, Zain = 7 și 700, Sameh = 60 și 600, Ain = 70 și 900, Pei = 80 și 800. Aceste excepții, au valoarea (puterea) mare la extremitățile cuvântului și valoarea mică, în interior de cuvânt. Mulțumesc cu stimă, Filip Gavrilă Marius

  • Filip Gavrilă Marius

   Deci avem, NUMĂRUL DE OM (folosit de către neamuri) = 100. Prin traducerea acestor litere-cifre ebraice în alfabetul Latin (limba internațională engleza, folosește acest alfabet), se obține inițialele numelor fiarei (ale imperiului sau ale puterii militare), care sunt : U.S.S. (Uniunea Statelor Socialiste), sau O.S.S. (Organizația Statelor Socialiste), sau pe limba ei, a fiarei, V.S.S. (Vastocinâe Soțialisticescoe Stranâ). Aceasta, întrucât litera „Vav” = 1, are trei echivalente latine = „O”, „U” și „V”. Poate este bine să ne reamintim, de prăpădurile inernaționale ale național socialismului lui Hitler și socialismul bolșevic al lui Lenin și Stalin ! Această fiară, consider că este Gog din țara lui Magog. Scuzați completarea pe care am considerat-o necesară. F.G.M.

   • ce mi-e www, ce mie vss – sunt in acelasi registru; astea tin de numerologie, cine are intelepciune nu se joaca cu literele ca niste copii buni la matematica

 • Daca as promova si ideea ca www=666, binenteles ca da, altfel e pura ipocrizie.

  Daca nu l-as fi facut din start cu www, va fi gasit in continuare, daca e deja cu www si ramane fara, atunci o sa fie mai greu.

  Tu nu esti convins ca par. Hariton are treaba cu chestia aia, eu cred ca din pacate, da.

  Si da, ideea este deturnarea atentiei, sau impingerea unei probleme serioase (cum e cu actele electronice sau cardul de sanatate) in zona ridicolului astfel incat problemele reale sa nu fie observate.

  Nu stiu daca e “specific romanilor”.
  Orice societate poate fi divizata in jurul unei dispute, daca exista interes sa se faca asta din diverse motive.

  • daca partea cu “deturnarea” te referi la mine, as dori sa ma explic:

   1) intentionez sa scriu ceva pe larg si mai documentat despre cipuri; nu garantez insa, nu prea sunt convins ca merita sa pierd timpul; in plus, s-a cam spus tot ce e de spus, apele s-au cam clarificat deja si urmeaza cum spune pr. Rafail: cel care se sminteste sa se sminteasca, cel care se sfinteste, sa se sfinteasca …

   2) eu am atacat problema cu 666 pentru ca am considerat ca am de spus scurt si la obiect; cu privire la cipuri, am mai tratat-o mai demult si mi-am expus punctul de vedere;

 • Mai bine zis au spus unii apropiati de ai lui ca ar fi spus, nu exista nici o dovada ca ar fi spus el personal asa ceva.

  Si daca apropiatii astia n-ar fi niste persoane care deja si-au facut un obicei din a “imbogati” cuvintele par. Iustin sau a-i da “sugestii” despre ce si cum ar trebui sa vorbeasca..

  Si daca nu se va intampla nimic, cum au mai fost niste “profetii” despre dezastre publicate pe canalele care le stim, care pretindeau autoritate in baza autoritatii aceluiasi parinte, ce veti spune?

  Ca a gresit par. Iustin, ca au inteles apropiatii gresit, sau ca Dumnezeu s-a razgandit?

  Sau va mai veni una din “portavocile” sus amintite care va zice ca desi nu s-a spus atunci, parintele Iustin a zis de fapt ca daca nu peste 12 atunci singur peste 24luni se va intampla CEVA..

 • Frate Gigel, nu mai vreau sa lungesc discutia, iti spun numai un singur lucru: am trecut de mai multe ori pe la Pr. Justin in ultimii 7 ani, si am constatat de cateva ori pe pielea mea (the hard way) ca Parintele nu vorbeste degeaba, si ca e bine sa fie ascultat, chiar daca pe moment mi se parea ca vorbeste aiurea.

  Vom vedea daca se intampla ceva cand se implinesc cele 12 luni, adica in jur de 11 iunie 2014 (a spus ce a spus cu vreo 5 zile inainte de a muri).

  Doamne ajuta.

 • Kitana are dreptate, e o doza de ipocrizie aici.

  Fara generalizarea “preotii” pentru ca dogma “internetul = unealta satanei” e vehiculat doar de cativa.

  Iata si ipocrizia, crunta ironie:

  http://www.petru-voda.ro/

  100% functional

  Probabil au uitat ca in lumina noii dogme, sa dezactiveze “www” -ul la domeniul asta.

  Ocazie cu care ar pierde probabil si din clienti care n-ar intelege de ce nu mai merge adresa.

  • Alin, tu daca ai avea un site ai dezactiva “www”? Din start 90% din oameni nu l-ar mai gasi. Nu tine deloc de optiunea lor, daca vrei sa fi online, trebuie sa poti fi accesat de altii. Nu e deloc ipocrizie cata vreme noi nu stim daca parintele respectiv foloseste sau nu “www” cand acceseaza un site. Chiar insa daca ar fi ipocrizie, e irelevant, problema este banalizarea si orientarea inspre probleme hilare, care nici macar nu stau in picioare la o banala analiza. Atitudinea asta pe mine ma dezamageste, pentru ca se pierd energii si oamenii sunt deturnati care chestiuni secundare tocmai in momente de cumpana, cand poporul are nevoie de directionare si incurajare, fiind in pragul unei noi schimbari de paragima. Atat cearta in jurul cipurilor cat si altele similare nu sunt decat “cearta cu diavolul”, o lupta oarba a argumentarilor si acuzarilor in care fiecare evident vede pe alta frecventa si trage in alta parte. Oarecum asta e specific romanilor. Sa nu uitam in Primul Razboi Mondial ce spunea generalul Berthlodt despre armata romana …

 • daca internetul e unealta satanei de ce il folosesc preotii? de ce folosesc mobile? carduri bancare? Sunt ipocriti fara margine.
  Folosesc toate beneficiile tehnologiei moderne si apoi o blameaza

  • kitana, generalizarea este apanajul prostilor; vorbesc in general nu te acuz pe tine, vreau doar sa iti atrag atentia sa nu generalizezi; cat despre intrebarea ta, daca nu ai fi superficial(a) ai putea vedea de ce folosesc preotii internetul, chiar daca considera www=666; explicatia parintelui respectiv este chiar in comunicatul despre care am discutat; un alt apanaj al prostilor spalati pe creier este extrapolarea si “diversificarea”; in cazul de fata nu a zis nimic parintele despre telefoane si carduri bancare, deci despre ce vorbim? in concluzie, daca doresti un dialog, incearca sa iti justifici opiniile cu lucruri reale care pot fi dezbatute nu cu acuzatii superficiale inspirate din massmedia de nivel intelectual animalic care doar latra si molfaie fara nici un sens, amestecand informatiile, aruncand praf si distorsionand realitatea intr-o masura cel putin aiuristica daca nu chiar intentionat manipulatoare;

 • Inca un lucru, ma intreb daca Proorocul care a scris Apocalipsa nu stia ca “sase sute sase zeci si sase” se va scrie ca 3 de 6 in sistemul numeric folosit in vremea antihristului? Oare nu e si asta un inteles ascuns?

  • Sf. Evanghelist Ioan a scris Apocalipsa, dupa cum i-a dictat ingerul la ureche, deci sub influenta Sfantului Duh. Ce stia si ce nu stia, nu stim noi. Nu putem pune insa astfel de intrebari. Toate intrebarile se pun prin prisma intelepciunii duhovnicesti care este total straina de noi, de aceea este riscant in a emite noi orice parere, fie de respingere fie de acceptare a oricarei variante de interpretare a 666. Vitala pentru noi este decizia Bisericii care nu poate gresi in hotarari, avand in vedere grija pe care Dumnezeu este “obligat” sa o poarte pentru noi, pentru a nu cadea in rataciri.

   Deocamdata nu exista insa o hotarare a Sf. Sinod ca noi crestinii sa nu primim actele cu cip. Cu mintea mea eu clar ma gandesc ca daca 666 se refera la “numarul numelui” si avand in vedere sistemul de reprezentare a numerelor in limba greaca si ebraica, mi se pare hilar sa tragem semnale de alarma aiurea cu privire la 666 din codul de bare, chiar daca evident de-a lungul timpului diavolul si-a “improprietarit” acest numar, scris din 3 cifre, cum zici tu, si folosit oriunde, prin spaima pe care o produce oamenilor credinciosi, prin atractia fata de cei hulitori si prin “umorul” starnit celor aroganti care catalogheaza totul “o prostie”. De aceea, vigilenta noastra este fireasca cu privire la folosirea in orice context a acestui numar, dar de la o minima vigilenta si la construirea de scenarii si lansarea de “catalogari teologice” cum fac cei care considera ca buletinele sunt deja “antecamera” pecetei, este cale lunga. Ori caderea din duh se face pentru greseli infime, daramite pentru cai lungi …

 • Stimate domnule Alin:
  Multumesc pentru limbajul ales, si pentru interpretarea extrem de personala. Sunt nepretuite. Sunteti un cunoscator. Este o mandrie sa va am ca interlocutor.

 • Daca nu ti-ai dat seama inca, asta cu www=666 e cea mai mica grija care o putem avea din partea par. Hariton..
  Urmeaza sa vina altele si mai mari.

 • oare de ce nu porneste parintele Hariton o campanie de informare a fanilor manastirii Petru Voda ca se poate accesa orice site si fara a tasta “www”, deci in cele din urma putem sari peste acest compromis …

  are cineva rabdare sa trimita un mail /scrisoare / sau mesaj pe formularul de contact? macar nelinistea ontologica a statatorilor de veghe care cauta 666 peste tot ar fi domolita, eliminand o problema care poate fi evitata foarte usor: in loc de http://www.chiazna.ro, tastezi chiazna.ro

 • Antuza, esti evident victima unei retorici adresate celor care nu stiu istoria si modul de functionare a sistemului de evidenta a populatiei.

  Inainte de a se folosi calculatorul pentru acesta, numele parintilor era folosit pentru a evita (pe cat posibil) confuziile de identitate care se pot dovedi foarte problematice.
  Banuies ca nu ti-ar conveni ca atunci cand vine vorba de cazier Antuza Popescu biseriocasa sa fie una si aceeasi cu Antuza Popescu, recidivista.

  Sigur, este teoretic posibil ca sa existe un duplicat de identitate chiar si vizavi de numele parintilor, foarte mic, dar posibil.

  Introducerea CNP -ului s-a facut o data cu folosirea calculatorului pentru evidenta populatiei, din doua motive: CNP -ul este de asa natura (unic) incat duplicate ca cele mai de sus sunt 100% imposibile, iar calculatorul poate procesa mult mai usor datele, avand la baza un numar si nu un nume ( e mult mai usor sa faci o cautare intr-o tabela cu numere decat una cu nume, prenume, nume tata, nume mama).

  Deci da, exact pentru asta a fost inventat CNP -ul, si mi se pare normal, nu stiu cum descoperirea asta (recenta pentru tine) tie ti se pare atat de ..imorala, dubioasa sau mai stiu eu cum dai impresia.

  Nici “numele de familie” nu e crestin, nu e dat prin botez, a aparut tot din necesitatile de evidenta a populatiei.
  Nu ai si cu asta o problema cumva?

  Tu comunici cu oameni, ei trebuie sa te stie dupa nume, cnp -ul este pentru calculatoare, ca sa stie el de tine atunci cand e treaba lor, asa ca lasa-l in seama lor.

  Iar daca ai parinti, asta tu trebuie sa o stii, nu buletinul trebuie sa ti-o aduca aminte cum ii cheama.

  Poate vrei si date lor de nastere in buletinul tau, sa stii cand sa-i suni sa le urezi “La multi ani”.

 • Cum se cheama cartea par. Mina Dobzeau de care vorbeai mai sus?
  Da, ce am vrut sa sublinez este registrul pedagogic/simbolic folosint in interpretarea lui “666”.

  In schimb la neoprotestanti exista obsesia interpretarii laterale, translatate urgent in lumea fizica, cu numerologie si alte povesti, incepand de la titulatura papei, la coduri de bare, cipuri, etc., linie insusita si de o parte din “ortodocsii” nostri.

  Nu m-ar mira din pacate ca articolul in cauza sa aiba ca autor (sau sa fie sustinut) chiar de par. staret, avand in vedere declaratia din inregistrare video de pe youtube.
  Si cand par. Iustin a dat comunicatul acela, putini au crezut ca subscrie la asa ceva, si desi e posibil sa nu fi fost compus de el, el a subscris.

  Clar, apele nu se vor linisti la Petru Voda, desi am inteles ca unul din capii principali ai rautatilor, Gabriel Giocas alias “aplogeticum” a fost expulzat din manastire ca fiind unul din autorii principali ai circului cu “moastele” parintelui Calciu.

  • Nu vreau sa popularizez cartea Pr. Mina, si eu au cumparat-o din curiozitate si interes pentru persoana parintelui pe care l-am cunoscut si fata catre fata. Nu mi-a venit insa sa cred ce citesc si m-am incordat chiar sa o termin in speranta ca spre sfarsit va aduce mai multe clarificari. Nu s-a intamplat, insa, toata cartea are tema: apocalipsa a trecut deja, a fost perioada comunista, tot ce se gaseste in apocalipsa se interpreteaza clar prin istoria comunismului, ba chiar si pasajele privitoare la intoarcerea biruitoare a Mantuitorului pe pamant e intrepretata prin renasterea credintei, reconstructia de biserici etc. In concluzie, ceva unic in istoria bisericii, eu nu am ma intalnit asa interpretari.

 • In legatura cu CNP-ul sa nu ne facem iluzii ca ar fi o masura buna si utila la ceva si care impiedica producerea diferitelor confuzii in identificarea persoanelor. Chiar daca mai multi oameni ar avea acelasi nume si prenume, aceeasi data de nastere, si ai caror parinti ar avea si ei acelasi nume si prenume, identificarea fiecarei persoane se poate face cu maxima precizie in baza faptului ca adresele de domiciliu ale oamenilor sunt diferite. Chiar si in cazul in care adresele de domiciliu ar fi identice, desi acest lucru este practic imposibil, fiecare cetatean are o carte de identitate cu serie unica si numar unic.
  Asadar existenta CNP-ului este redundanta si fost inventata cu buna stiinta pentru a usura indosarierea electronica a cetatenilor acestei tari, si este, putem spune, un premergator al actelor cu CIP.
  A avea CNP nu este lepadare, dar astfel autoritatile ne obisnuiesc cu ideea ca este mai bine sa fim identificati dupa un numar, si nu dupa numele noastre de botez si de familie.
  Un alt pas care s-a facut deja este eliminarea numelor parintilor din cartea de identitate. Adica nu mai apartii unei familii, nu mai ai parinti, ci ai un numar format din 13 cifre (apropo de teoriile numerologice) dupa care poti fi identificat. Curat murdar, nu-i asa?

  • antuza, in realitate avem urmatoarele chestiuni: CNP-ul s-a introdus de zeci de ani si nu doar in Romania, deci “indosarierea” exista deja; este o falsa spaima despre cum obisnuiesc sau nu autoritatile sa te identifice; evident ca in toate dosarele, nu avem trecut doar cnp-ul ci nume, prenume si ce mai e necesar in dosarul respectiv, dupa scopul in dosarierii respective; cnp-ul nu este deloc redundant, dar nu este nici indispensabil, oricat de paradoxal pare; realitatea este ca in lipsa unei baze de date unice care sa fie folosita de toate bratele “caracatitei” statului, nu se pune problema indispensabilitatii, desi teoretic exista aspectul controlului; ideea este ca de exemplu, daca ma duc la primarie sa platesc impozitul, ei ma cauta dupa cnp dar ma gasesc in baza lor de date; evident ma pot cauta si dupa nume/prenume/adresa/parinti etc; deci se poate si fara, in cazul asta, evident cnp-ul pare redundant; insa daca de exemplu, trebuie sa imi fac un dosar cu acte care tin de mai multe autoritati (primarie, casa de asigurari, ministerul sanatatii etc) pentru a verifica aici ca e vorba de aceeasi persoana, fiecare cam trebuie sa imi treaca cnp-ul meu pe hartiile/aprobarile pe care mi le dau; neexistand insa integrarea bazelor de date ca sa stie sigur ca toti se refera la aceeasi persoana si neexistand o corespondenta electronica intre actele respective, cred ca multi pot sa fie de acord cu mine, ca chiar daca cnp-ul este trecut gresit pe undeva, nu este o problema, si nu exista nici un impediment; altfel spus, in principiu, cnp-ul este mandatoriu, in fapt este redundant;

   deci indosarierea nu este realizataa in fapt iar daca se va face, ca informatician te asigur ca nu cnp-ul va fi “numarul de identificare”; bazele de date au de obicei un alt cod unic de identificare pentru fiecare colectie de date, care chiar daca datele presupun o unicitate, in practica programele si comunicarea nu se face pe baza acestei “chei”, in cazul nostru cnp-ul; evident de cele mai multe ori, cautarea in baza de date se va face dupa cnp, dar cnp-ul va fi de fapt un atribut similar cu numele/prenumele etc, singura diferenta fiind ca este unic pentru fiecare persoana si de aceea de cele mai multe ori este mai usor de cautat; evindent cand vom merge la administratia publica sa platim impozitul, nu vad de ce nu vor putea sa ne caute dupa numele nostru si numele parintilor – din punct de vedere tehnologic;

   sper ca am fost clar, nu vreau decat sa subliniez ca avand in vedere natura problemei, este extrem de diferita perceptia din partea “vigilentilor” (ca si din partea “indiferentilor”) cu privire la realitate; din punctul meu de vedere, cu privire la buletinele “hightech” din Romania principala problema este cheltuiala inutila si frauda care se afla in spatele implementarii acestui program; dupa cum stim, in domeniul proiectelor IT/electronica/tehnologie la noi se fura cel mai mult pentru ca se acopera foarte ok atat “necesitatea” (in cazul asta siguranta, eficienta, cerinte europene blah,blah) cu implementarea (care va fi varza oricum si suprataxata); daca in domeniul autostrazilor puterea de multiplicare a fraudei este de 1 la 5 (la noi costa de 5 ori mai mult ca in germania) in domeniul IT, pe langa faptul ca solutia aleasa este o problema destul de subiectiva in multe puncte, permite o multiplicare a fraudei si de 1 la 100 sau chiar mai mare (vezi exemplul e-romania care putea fi realizat cu 500$ dar in schimb s-au platit cateva milioane de euro)

 • Melchisedec

  Dl-e Gigel: Da, in video e parintele Hariton, dar in comunicatul scris este clar altcineva si daca stam sa ne gandim cine administreaza site-ul petru-voda, aflam si persoana care a facut numai gafe in campania anti-cip.
  Maria: site-ul manastirii nu e o debara, cum spunea cineva, iar pe el posteaza o singura persoana, probabil cu binecuvatare de la staret. Doar ca acele cuvinte nu sunt ale staretului. Asta se vede clar din diferenta celor doua declaratii. Cred ca staretul nici nu a sesizat nota exagerata a comunicatului scris. Dvs. credeti ca prin acceptarea actelor cu cip se pierde Botezul? Oare m Filotheu vrea sa-i boteze din nou pe cei care au luat acte cu cip sau care e ideea? Am vazut ca-i cam place sa afunde oameni in Iordan, dar totusi…

  • Dar partea cu 666 ce parere aveti, este sau nu a staretului? Nu stiu daca m. Filotheu mai este in continuare administrator al site-ului dar nu inteleg de ce manastirea nu are un site oficial pe care oamenii sa poata citi opiniile clare ale staretului. Cat de greu sa fie sa ai un site oficial, cand oricine e gata sa ofere manastirii posibilitatea financiara si tehnologica pentru a administra un site cum se cuvine. Ma rog, asta e alta discutie. Eu inca imi mentin parerea ca nu poate sa fi mers m Filotheu atat de departe incat sa publice un comunicat in numele staretului sau sa masluieasca doar anumite pasaje. Nu are sens sa faca asta … decat daca e “deranjat” total.

 • Stii povestea cu dracul de dupa usa calugarului care se minuna de inventia calugarului care incalca postul fierband oul in lingura la lumanare?
  Tot asa, vina pentru asociatia nr. 666 cu ceva satanic are prea putin de a face cu el cat are de a face cu mintea slaba a omului.
  Asa cum sunt si alte simboluri denaturate, ochiul in piramida, crucea inversata (Petru), etc.

  Cred ca pe undeva si tu gresesti in sensul ca tu consideri ca exista o necesitate acuta de a identifica un sens ascuns sau nu nume din spatele combinatiei “666” care rezulta aparent dintr-o interpretare superficiala a pasajului in cauza.

  Personal cred ca e suficient sa rezumam la ceea ce inseamna “666” si mai exact supunere, supunere fata de o forta satanica care va avea pretentia de a lua locul lui Dumnezeu.

  Interpretarile ortodoxe (a se vedea par. Cleop) vorbesc de un inteles duhovnicesc al numarului “666”, mai exact patimile cele mai mari care vor bantui lumea in acele vremuri.
  Patimi majore, desi fac uz de liberul arbitru nu sunt tocmai o lepadare explicita in sensul asteptat de unii dar categoric duce spre Iad, unele fiind chiar o forma de idolatrie si practic o incalcare a primei porunci a Decalogului.

  Chestia cu “manastirea are control” est foarte relativa pentru ca se pare ca exista mai multi “poli ai puterii” si “centre de opinie” in manastire, greu de spus cine si ce face acolo care este adevaratul creeer din spatele a ceea ce se intampla.

  Articolul cu “666” insa nu fost retras si din pacate chiar daca ar fi, ramane inregistrarea video care face lucrurile destul de clare vizavi de sansele de linistire a apelor de la Petru Voda prin noul staret.

  Ma intreb cum de lucrurile astea apar abia acum, oare a fost necesara de o perioada de “prelucrare” pentru a-l convinga sa-si insuseasca aceeasi linie?

  Nu de alta, dar interviul marcat mare “apologeticum” mie cel putin imi da senzatia unui fel de auto-denuntare in stil comunist.
  “Da, voi urma linia partidului si a gloriosilor inaintasi, etc. etc.”.

  Si da, Internetul este vina pentru ca prin alte surse gen carti, penetrarea acestui gen de informatii este mult mai limitata si mai ales poate fi urmarita pana la sursa.

  Nu ca n-ar fi si carti prin care, asa cum am spus, se poate urmari sursa, una din ele ducand la o grupare de tip sectar de peste Prut, in haine ortodoxe, “Fericita Maica Matroana” vinovata de altfel de scandaluri notorii + filiera greceasca care duce pana la neoprotestantii zanatici din America.

  Restul, ce vine insa de pe Internet, este mult mai obscur desi si aici se pot gasi radacini care oricum, nu fac cinste unui ortodox.

  Dar ce sa-i faci, cand calugaria dupa pateric devine plictisioare, dracu’ ofera si alternative.

  • Interpretari ca ale Pr. Cleopa sunt nenumarate, fiecare parinte a gasit o interpretare la 666, vezi pe youtube si interpretarea Pr. Arsenie. Nici unul insa nu s-ia arogat pretentia de a fi descfirat numele fiarei, toti au facut intepretarea in rol pedagogic. Exista evident insa interpretari care sunt total defazate de Apocalipsa si de topic – ca sa zicem asa. Cea mai defazata insa o cosider pe cea a Pr. Mina Dobzeu care are chiar o carte in care el talcuieste toata Apocalipsa ca fiind epoca comunista si chiar declara ca a avut viziuni si descoperiri de la Dumnezeu prin care a ajuns la o asemenea interpretare.

   Dincolo de aceste interpretari pedagogice evident interpretarea totala si “descifrarea” acestui numar, mai ales cu privire la numele lui antihrist, necesita intelepciune. De aceea, noi nu putem evalua si cataloga unele interpretari, mai ales cele care nu se refera la numarul numelui fiare si mai ales daca nu ni se da si cheia. Eu am atacat interpretarea www=666 pentru ca parintele (inspirat evident de protestanti) explica si cheia in care o face (numerologia limbii ebraice). Ori in acea cheie, dupa cum am demonstrat www e mai putin 666 decat este numele parintelui Hariton.

 • A mai scris cineva pe net in ianuarie in numele manastirii, ceva legat de niste securisti intrusi in manastire, si pe urma s-a retras acea postare, urmau sa se gaseasca vinovatii, nu stiu ce s-a intamplat. Oricine are acces ca administrator al site-ului poate scrie orice, mai ales ca acolo sunt multe dezbinari. Eu cred ca nu a fost parintele, altcineva a scris in numele lui.

  • pai daca s-a retras articolul inseamna ca manastirea are autoritate asupra site-ului; vom afla daca nu parintele a scris, dar in interviul pe youtube cine e, nu e tot parintele Hariton?

 • Vai de mine, e vorba se pare de chiar parintele Hariton Negrea, staretul m. Petru Voda, care se presupune ca trebuia a aduca un echilibru in acel mediu, dupa trecerea la cele vesnice a par. Iustin.

  Si se pare ca s-a intamplat exact invers, el a fost contaminat de anumite “minti toxice” de acolo, expulzarea a doi dintre cei care erau chiar actori principali ai ratacirii acolo, cu ocazia profanarii mormantului par. Calciu se pare ca n-a rezolvat nici pe departe problema.

  Desi www=666=satanism ar putea probabil, pentru el, fi o explicatie cum Internetul a contaminat mintile unora de acolo care se fac vinovati de anumite nereguli, pornite tot de la Internet citire, fara discernamant, dreapta judecata si cultura tehnologica si nu in ultimul rand duhovniceasca.

  • cu sau fara Internet, tot ar fi sminteli si tulburari; in orice manastire, ca in orice familie sunt probleme; nu e nevoie de cultura tehnologica, problema e ca parintele (ca si multi altii) preia niste informatii gresite, incorecte si superficiale si face teologie pe baza lor; www=666 e doar un exemplu, dar e mai usor de explicat cum s-a ajuns la fobia fata de cip, tocmai prin acest exemplu paralel; asa cum pr. Hariton (si multi altii, mai ales protestantii apocaliptici) vad pe 666 in www, tot la fel il vad si in cipuri, fara sa aiba o explicatie rationala, fie ea si doar duhovniceasca a atitudinii lor; in afara de baubau si de conexiuni incoerente, nu pot sa explice care e treaba

 • N-am apucat sa citesc tot articolul (o sa revin) dar ma intreb daca nu cumva frica obsesiva de nr. 666 este de fapt problema.

  Adica nu stiu sa existe interpretar ortodoxe, traditionale, conform careia combinatia de cifre “666” sa reprezinte ceva “satanic” in sine.
  Din ce stiu, interpretarile ortodoxe merg in directia faptului ca simbolizeaza ceva – si aici sunt cateva pareri oarecum convergente.

  Abia neoprotestantii au incepu sa considere ca “666” care in VT apare ca reprezentand ideea de supunere fata de o fortza (acolo in sens politic) are o “consistenta satanica” in sine, idee preluata ulterior de ortodocsii naivi de la noi.

  Se pare ca insasi parintele Paisie, persoana considerata de cercurile sectar-apocaliptice “ortodoxe” ca fiind o referinta ortodoxa in materie de “666” a fost de fapt o victima a acesteui influente neoprotestante, mai exact prin cartea scrisa de Mary Stewart Relfe, “The New Money System 666” care se pare a ajuns si la el si a dat startul unei intregi elucubratii “ortodoxe” in domeniu, incepand cu “666”, coduri de bare, carti de identitate “satanice”, carduri magnetice si acum mai nou cipuri.

  http://forum.teologie.net/viewtopic.php?p=7843

  • pai in primul rand sasesutesasezecisisase (sa folosim cum e la “origine” in greaca, cuvant nu numar) este un numar al unui nume de om, deci nu are nici o relevanta daca este doar numar, chiar daca este numar al unui obiect; evident dracul stiind sensibilitatea oamenilor se foloseste de acest numar in diverse moduri si de aceea vedem tricouri cu 666, numere auto cu 666, etc, a devenit un simbol al blasfemiei si prin prisma asta nu mai e un banal numar, ci indica, acolo unde il vedem folosit intentionat, opozitie si batjocura la adresa Sfintei Crucii, problematizandu-ne si impunandu-ne sa fim atenti, dar nu paranoici;

   insa pentru cei care sunt interesati de numarul numelui fiarei, asta e o cu totul alta problema si trebuie intelepciune, MAI ALES, avand in vedere ca pana acum singurul consens la care s-a ajuns in ortodoxie este ca nu poate fi stiut dinainte care este numele fiarei; la vremea respectiva, cei care au pozitia duhovniceasca corecta, vor putea cu usurinta sa identifice fiara, pentru a putea sa nu primeasca pecetea, desi pecetea este clar ca va fi o lepadare explicita si voita, altfel neavand nici o valoare; de altfel, nu doar numarul numelui fiarei este problematic, ci intreaga Apocalipsa; de aceea nici nu se citeste in Biserica Apocalipsa; cu toate acestea, este cartea care naste cele mai multe pasiuni si starneste cele mai multe scandaluri, mai ales acest capitol 13 in care se gaseste paragraful referitor la numarul numelui fiarei, desi de exemplu un alt capitol 13 (!) dintr-o alta carte a Bibliei (Epistola I a Sf. Ap. Pavel) este cu mult mai interesant si ne ofera mult mai multe invataturi si repere de care trebuie sa tinem cont;

  • Filip Gavrilă Marius

   Bine că n-ai citit tot articolul întrucât n-ai ce pierde ! Nici unde în Apocalipsă nu se pomenește de „666” ci de : „șase sute șase zeci și șase”. Nu-i tot una !

 • Melchisedec

  D-le Gigel, daca nu ati sesizat nota exagerata din comunicatul scris fata de inregistrarea video, va indic doar urmatoarea comparatie:
  comunicatul scris: Nu poţi să te lepezi de Botez şi să te mai numeşti preot, sau să ai preoţie lucrătoare. Ce epicleză faci, dacă nu eşti conştient de lepădarea de Duhul Sfânt pe care o faci identificându-te satanei?
  inregistrarea video: documentele electronice reprezinta un semn rau, o stare negativa asupra intregii umanitati
  Se pare ca nu p Hariton a scris acel comunicat, din inregistrarea video rezultand ca nu cunoaste problema prea bine. Deci cine ii atribuie acele declaratii cam exagerate, dupa parerea mea?

  • aveti dreptate cu diferenta, nu am sesizat nota referitoare la epicleza, necitind comunicatul decat o data; probabil in inregistrarea video fiind un interviu clar pentru Internet, parintele a cautat un ton mai moderat si in plus nu a avut spatiul si nici plusul de coerenta pe care il ofera scrisul pentru a cuprinde toate ideile pe care le are; dar site-ul nu este oficial? de ce am avea dubii ca textul nu apartine parintelui sau este “prelucrat”?

 • Am citit cu interes explicatiile(mi se par de bun simt) despre “buletine”,WWW ca era sa cad in paranoia si eu.
  Urmaresc si articolele cu tema economica.Chiar imi plac,dar neavind
  destule cunostinte,n-am comentat niciodata.
  Tine-o tot asa.

 • Melchisedec

  Totusi e prea mare diferenta dintre comunicatul manastirii atribuit p Hariton si inregistrarea video din 10.02.2014 in care tot despre cipuri se vorbeste: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5H-OgQfepgM

  • care sa fie diferenta? mesajul este acelasi: suntem impotriva, sa facem propaganda anti-cip, sa nu il primim;

 • Am uitat ceva, da, americanii nu au buletin, dar au permis de conducere care functioneaza pe post de buletin. Oriunde ti se cere sa te identifici, te identifici cu permisul de conducere. Putem spune ca de fapt este un buletin cu alt nume.

  Pe la magazin sau la bar, cand ceri alcool si pari sub 30 de ani, ti se cere “photo id”, adica act de identitate cu poza, ca sa se asigure ca ai implinit varsta minima legala pentru a consuma alcool, care la ei e de 21 de ani (si pentru siguranta cer id la toti cei care par sub 30).

  Si am auzit ca au totusi si buletine, dar numai pentru cei care nu au permis de conducere (o minoritate infima la ei).

  • Exista carti de identitate la nivelul fiecareui stat, dar nu exista carti de identitate la nivel federal. Intr-adevar, CNP-ul lor este de fapt un cod de sanatate care este trecut pe toate actele, de aceea le cer identificarea cu permisul, pentru ca e un act oficial care leaga persoana de codul de sanatate (CNP-ul nostru) care este unic. Carnetul de sofer este insa un act optional. Nu stiu precis cum se descurca administratia la ei, cert este ca necesitatea unor acte de identitate cat mai sigure si cat mai tehnologice, este o fata morgana, mai ales in Romania. Americanii se descuca si fara si se descurca bine. In plus, nu strica sa vedem si de ce nu vor ei sa accepte buletin federal, daca vrem sa devenim o democratie.

 • Asa o fi, ca www de fapt da 18 si nu 666, dar totusi trebuie sa remarcam 2 lucruri:

  1. Acesti trei de 6 apar din ce in ce mai des in jurul nostru (code de bare, www, diverse simboluri stilizate ale unor firme (Asirom, Omniasig, Altex (simbolul vechi)), etc… Oare urmareste cineva sa ne obisnuiasca cu aceste 3 cifre, (chiar daca doar ca cifre izolate)?

  2. Cam toti duhovnicii mari (romani, greci, rusi) au spus sa nu luam actele cu cip. Chiar daca mintea mea simpla si neduhovniceasca nu vede nimic rau in ele, totusi cred ca e bine sa ii ascultam si sa refuzam cipul.

  Doamne ajuta!

  Bogdan.

  • 1. perceptia umana este astfel construita incat sa concentreze atentia pe subiectele de interes; un exemplu l-am dat si eu, ca poti sa gasesti 666 daca vrei, in locuri unde nu te-ai astepta; eu tocmai am incercat sa demonstrez asta dar mai ales am explicat de ce 666 cel adevarat nu este o pereche de trei cifre de 6, ci este in primul rand numarul unui nume de om; orice alta interpretare este obsesie 666-oidă care tine de numerologie, superstitii si conspiratii; un om care isi cumpara un model de masina, ulterior va vedea acel model peste tot atat de mult incat se va simti chiar dezamagit si ii va parea rau ca inainte de a cumpara modelul respectiv, nu a observat cat de multe sunt; evident, inainte nu era atat de familiarizat cu modelul pe care si l-a cumparat si ce s-a schimbat nu e decat perceptia si atentia lui, nu statistica masinilor;

   2. dupa parerea mea , duhovnic mare este cel care se pune in locul meu acum si aici si ma scoate din iad nu cel care atrage mii de oameni si se gramadesc oamenii sa ia binecuvantare de la ei; cu toate acestea, nu este deloc adevarat ca toti duhovnicii mari au spus asta; pana nici parintele Justin nu a spus sa nu il ia, ci doar a lansat teologia “ante-pecetii” care insa nu exista in Biserica Ortodoxa; vezi mai multe explicatii, precum si opiinia unui mare martir contemporan rus aici: Merita macar putina atentie si opinia unui MUCENIC real al zilelor noastre? PARINTELE DANIIL SASOEV despre actele biometrice, pecetluire si Antihrist. SE POATE REEDITA IN ROMANIA FENOMENUL SECTAR DE LA PENZA, LA O SCARA MULT MAI MARE?

   Eu iti recomand sa citesti mai cu atentie ce au spus chiar duhovnicii, nu ce au spus altii despre ce au spus duhovnicii. De exemplu, stii ce a spus parintele grec (acum Sfantul) Porfirie Kavsokalivitul despre buletine?

  • Filip Gavrilă Marius

   De unde Doamne ferește, atâția inventatori de „666”, când de fapt el este „șase sute șase zeci și șase” ? Este tot una, pentru cei cu judecata „prea prea” ușoară !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.