Pr. Hariton, www-ul și 666
UPDATE 21 FEB 2014: parintele Hariton a retras articolul cu pricina de pe site (deci e clar ca i-a apartinut – apropos de cateva comentarii), justificand ca “nu era un comunicat de presă, ci o învăţătură de credinţă ortodoxă ce se adresa în mod exclusiv credincioşilor din Biserică”. Nu stim daca e de bine sau de rau … Ne indoim ca ar fi de acord cu noi, cu privire la www=666, foarte probabil noi nu intelegem “invatatura de credinta”. Vedem insa cum pe site au aparut niste articole despre DARPA si “etica tehnologiei”. Pacat ca site-ul unei manastiri publica chestii pe care le gasim in “inforwars.com” sau “rense.com”. Nici nu mai vrem sa intram in dispute aiurea si sa pierdem timpul, suntem uimiti insa de ceva nou: biometria e strans legata cu ecumenismul pentru ca se anuleaza granitele informatice … Din put in lac!
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Intr-un recent articol publicat pe site-ul Manastirii Petru Voda, parintele Hariton mentioneaza la un moment dat cum ca www ar insemna 666 si prin urmare, daca vizitam un site pe internet, facem deja un compromis. Nu e de ajuns ca avem inaintemergatorul CNP, nu e de ajuns ca avem diabolicul card care inversat se citeste “drac”, acum trebuie sa ne speriem si sa tremuram si cand tastam www. Iata insa extrasul cu pricina:
Păcatul se raportează la două puteri sufleteşti: puterea libertăţii voinţei şi puterea înţelegătoare sau cuvântătoare, sau de cunoaştere, prin urmare păcatul fără voie şi fără ştiinţă e tot păcat, chiar dacă e canonisit mai uşor, şi lesne de iertat la Dumnezeu. Diferenţa dintre actele respective este doar gradul de consimţire a omului cu satana. De pildă, un grad mai mic este a intra pe internet, a scrie: www. care într-o anume numerologie înseamnă 666, şi a face acest compromis pentru a cunoaşte un lucru sau altul, sau pentru înlesnirea comunicării. Gestul pare insignifiant, dar el e făcut de toţi oamenii care intră pe internet. Nu este oare un gest potrivnic sfintei cruci, pe care credinciosul o face înaintea oricărui lucru bun, sau înainte de intrarea în sfânta biserică? A intra pe internet cere acest mic obol satanei, a scrie numărul numelui fiarei, spre a intra în capiştea virtuală a ei. Acest compromis pus ca obligaţie socială este o sfidare a sfinţeniei sufletului creştin, şi totuşi, având credinţa că harul lui Dumnezeu îl va feri de înţepătura scorpiei şi de veninul aspidei, creştinul nu consideră că săvârşeşte o impietate tipărind numărul de intrare pe internet, şi nici nu i se socoteşte lepădare, de ce? – pentru că nu se identifică pe sine cu acel număr.
Pentru cine nu prea intelege despre ce e vorba si cum de unii au ajuns sa se sperie si de www, voi incerca sa explic in continuare. Despre cip si buletine, am mai facut-o in mai multe articole, daca nu ma insel ultimul fiind Cipul Troian. Pe scurt, ca sa reamintesc sau sa mentionez pentru cei care nu au rabdarea sa citeasca articolul, eu cred ca cipul nu este decat o evolutie fireasca (desi la noi cam precoce, avand in vedere incompetenta si lacunele administrative) a actelor de identificare. Nu cred ca este o evolutie mandatorie, fara de care lumea nu ar putea merge inaine in “marsul maret tehnologic”, ci mai mult este una traditionala si conjuncturala, adica datorata mai mult … particularitatilor sistemului politico-administrativ romanesc, care este mereu dornic sa cumpere cea mai noua tehnologie, sa faca cele mai mari investitii, desi cand e nevoie – cum a fost cazul accidentului din Apuseni – cei care ne conduc nu sunt in stare sa se foloseasca de acea tehnologie. Si daca ar fi doar exceptii si cazuri rare … Probabil politicienii de azi ne baga pe gat buletine cu cip si date biometrice ca sa se asigure ca nu cumva le falsificam cardurile actuale si le furam conturile din Elvetia. Agaricilor care ridica stindardul modernizarii si al eficientizarii prin acte mai smechere, doresc sa le amintesc ca in SUA nu exista nici macar buletine, deci eficienta si securitatea nu au nimic de a face cu actele de identitate ci mai mult cu constiinta si buna intentie a celor care au datoria sa ne garanteze securitatea si sa ne administreze eficient.
In limba ebraica, ca si in greaca veche, nu exista caractere pentru cifre si numere, ci se folosesc litere. Fiecare litera are o anume valoare. Nu mi-e prea clar daca situatia e similara cu limba latina unde doar anumite litere grupate intr-un anume fel formeaza numerele, cert este ca atat in greaca cat si in ebraica, fiecare litera are o anumita valoare cand e folosita in contextul de numar. Iata de exemplu cateva litere si numere in greaca mai intai si apoi in ebraica:
alfa = alef = 1
beta = beit = 2
gama = gimel = 3
…
ro = ??? = 100
sigma = ??? = 200
…
De aici, va dati seama ca fiecarui cuvant ii corespunde un numar: suma valorilor literelor care il compun. De asemenea, invers privit, un numar oarecare se reprezinta prin orice cuvant alcatuit astfel incat suma literelor sale sa dea numarul respectiv. Fiind mai multe variante (mai ales ca vocalele sunt nule – nu au nici o valoare) sunt anumite cutume despre ce varianta este aleasa.
(NB: Este destul de greu de inteles acest concept la o prima lectura a explicatiei, asadar v-as invita sa recititi ce am scris si apoi sa urmariti exemplul de mai jos)
Numarul 11 poate fi suma mai multor numere:
11 = 6+5 sau 5+6
11 = 10+1 sau 1+ 10
11 = 4+4+3
etc
Iata variante toate corecte de scriere a numarului 11 in ebraica:
– Yod-Alef (10+1)
– Alef -Yod (1+10)
– Hei-Vav (5+6)
– Dalet-Dalet-Gimel (4+4+3) etc
Existand multe variante, exista obiceiul ca un numar sa fie scris din cat mai putine litere (deci cat mai putini termeni ai adunarii), termenii sa fie scrisi in ordinea descrescatoare si in variantele in care sunt pentru acelasi numar mai multe optiuni, sa se foloseasca varianta care contine ca prim termen pe cel mai mare. In exemplul de mai sus:
11 = 10+1 adica Yod-Alef
Deci evreii trebuiau sa se priceapa foarte bine la adunari pentru a putea folosi numerele. Noi avand la indemana notatia arabica si folosind instinctiv imparteala in zeci si sute, nu avem probleme sa scriem numere de genul: 611. Instant avem in minte ca acesta reprezinta 6 sute, 1 zeci si 1. La evrei insa, trebuie sa calculeze 400+200+10+1 si sa scrie Tav-Reish-Yod-Alef. Cu siguranta si la ei calculele astea se faceau la fel de instant, repetitia este mama obisnuintei. Este doar interesanta diferenta intre cele doua sisteme.
Cu privire la translatia din cuvinte in numere si interpretarea acestora, in ebraica asta se numeste Gematria si se ocupa cu gasirea de semnificatii ascunse in valorile numerice ale cuvintelor. De exemplu, numarul 18 are o semnificatie aparte, deoarece este valoarea numerica a cuvantului “chai” care inseamna viata. De aceea, multi evrei cand doneaza bani o fac in proportii de 18.
Acum, ca sa ne intoarcem la www si 666, o data cu aparitia web-ului, probabil nu a durat mult pana cand cineva sa se gandeasca ca daca corespondentul literei w in ebraica are valoarea 6, www trebuie sa fie echivalent cu 666. Ceea ce este gresit total din mai multe puncte de vedere. In primul rand, www este o abreviere – World Wide Web – si nu cred ca in ebraica se poate face calculul si pentru abrevieri. Sa facem abstractie insa, mai ales pentru ca cuvantul este des folosit si sa presupunem ca este un cuvant. In acest caz, valoarea cuvantului www ar fi de fapt 6+6+6=18. Putem sa facem abstractie de regula unei limbi daca folosim simbolurile acelei limbi? Putem, daca suntem obsedati de antihrist. Insa pe langa faptul ca Gamatria este un fel de numerologie – deci o pseudo-stiinta si nici macar o religie, chiar incadrandu-ne doar in limba ebraica si calculand valoarea numerica a unui cuvant in limba engleza, rezultatul este 18 nu 666.
Am ajuns asadar la un alt aspect important. Facand abstractie de faptul ca oricum, calcularea valorii cuvintelor este oarecum numerologie, deci tine de superstitii si nu prezinta nici un interes pentru crestini, se pune intrebarea daca putem aplica regulile limbii embraice unor cuvinte in limbi straine, facand translatia doar a literelor. Parerea mea este ca nu putem, deoarece nu are sens. Daca vrem sa ne jucam, macar sa o facem doar pe cuvinte in ebraica si pe nume ebraice, nu pe orice cuvinte. Cum putem calcula de exemplu numarul unor cuvinte care contin diacriticele romanesti: Ț, Â, Ș, etc? Ma indoiesc ca ebraica are asa ceva. La fel cu limba greaca. Nu stiu regulile dupa care se transforma cuvintele grecesti in numere, dar probabil exista un sistem si trebuie folosit exact asa cum il foloseau grecii si exact pe cuvintele si numele grecesti.
A spune ca www este 666 si prin urmare daca intri pe internet, tastand www, faci un gest potrivnic Sfintei Cruci este infantilism protestantonoid. Iata un exemplu de cuvant care intr-adevar are valoarea 666:
Tav-Reish-Hei-Yod-Alef = 400 (Tav) + 200 (Reish) + 10 (Yod) + 5 (He) + 1 (Alef)
Sa vedem insa care este numarul cuvantului “Hariton”, mentionand cu ocazia asta ca vocalele sunt ignorate, ele neavand nici o valoare:
HARITON = He /5 + Alef /1 + Resh / 200 + Tav / 400 + Nun / 50 = 656
Daca ne mai jucam putin si punem in loc de i pe y (yod), calculati cat iese …
Cu siguranta daca i-as spune asta parintelui Hariton, mi-ar da cu Vietile Sfintilor in cap si mi-ar spune cine a fost sfantul Hariton al carui nume il poarta. Dar daca el se baga in www, avem si noi ocazia sa ii calculam numarul numelui sau, mai ales ca este vorba de nume de om, dupa cum se mentioneaza in Apocalipsa 13, cu privire la 666. Chiar daca www in ebraica ar da 666, tot nu ar fi corect sa ne legam de acest cuvant, ar fi pur si simplu unul dintre sutele de cuvinte care se calculeaza 666 si care nu pot fi anatemizate doar ca dau 666. Asta doar ca sa vedeti ca daca il cautam pe 666 il putem gasi oriunde.
Pr. Teofil adeseori repeta ca cine cauta sa vada raul il gaseste oriunde si amintea un cuvant al Pr. Arsenie: ochiul rau pe toate le vede strambe. Nu cred ca e cazul de fata cu pr. Hariton, foarte probabil nu ochiul il are rau, ci mintea cam copilaroasa (in cel mai fericit caz) ca sa repete gogosi de-ale protestantilor, pe care fie le-a gasit prin brosuri rusesti apocaliptice traduse pe la noi in perioada post-revolutionara, fie le-a luat de pe bloguri anonime anti-cip ale caror nume nici nu merita mentionate. Caci ma indoiesc ca parintele a studiat ebraica si a descoperit singur legatura intre www si 666.
Acum putin despre www, de unde vine. Personal am terminat Facultatea de Informatica din Craiova si am avut lucrarea de licenta in domeniul “Agentilor Inteligenti”, un subdomeniu al Inteligentei Artificiale. In timpul lucrarii am citit foarte mult despre inceptia Internetului si mai ales a Web-ului, fiind o istorie destul de interesanta, desi eu nu trebuia decat sa fac despre www decat … un cuvant introductiv, nu aveam nevoie sa pierd timpul cu toate povestile si istorioarele inceputurilor internetului. Dar eram studentsi aveam timp … Am spus astea nu ca sa ma laud ci ca sa explic de ce sunt in cunostinta de cauza si daca pentru partea cu limbaa ebraica de mai sus, am rasfoit cateva pagini pe web, in ceea ce priveste WWW-ul am pregatirea si sunt in cunostinta de cauza. Asadar WWW este prescurtarea de la World Wide Web care in engleza inseamna aproximativ “panza intinsa cat lumea”. Inventatorul web-ului este Tim Berners Lee, un britanic care lucra la Cern si care s-a gandit sa creeze un sistem prin care cercetatorii sa poata partaja intre ei anumite documente la care lucrau, atat text cat si imagini pentru o vizualizare mai facila. Evident, documentele aveau sa contina si referinte (linkuri) la alte documente fie direct pe un text anume, fie pe imagini. Protocolul inventat de el a purtat numele de HTTP.
Ce este interesant, este ca inainte de www a existat gopher, un protocol similar care nu era prea departe de webul actual, fiind de fapt parintelui webului asa cum il stim. Limitarile gopher-ului erau faptul ca continea doar text si linkurie erau limitate la un meniu, insa permita navigarea din link in link. HTTP-ul nu a facut decat sa introduca imaginile si sunetele si sa permita formatarea complexa a textului precum si pozitionarea linkurilor oriunde, nu doar intr-un meniu al paginii.
Putini dintre utilizatorii webului de azi realizeaza care este diferenta intre web si internet. Pe scurt, Internetul este reteaua alcatuita din toate calculatoarele conectatea la ea fie direct, fie prin intermediul altor retele. Foarte probabil, chiar acum sunteti conectat la Internet printr-o retea personala: daca aveti un router, deja aveti o retea, pentru ca la router puteti conecta si alte calculatoare. Internet inseamna chiar “inter-network”. Ideea de a conecta retelele intre ele, desi exista posibilitatea de a comunica intre mai multe retele inca inainte de Internet, le-a venit americanilor (DARPA) cand s-au gandit cum pot comunica in caz ca unul sau mai multe centre de comunicatii sunt atacate cu nucleare. De exemplu, cum ar putea astazi sa functioneze o retea de telefonie mobila daca centralele ar fi distruse in urma unui atac? Toata reteaua pica, si nici un telefon nu mai poate comunica cu altul. Ei bine, cu Internetul s-a rezolvat problema: nu mai exista centrale, toate calculatoarele sunt interconectate intre ele si multe servicii oferite de o centrala dinainte sunt acum oferite de mai multe calculatoare presarate in varii locatii, serviciile fiind deci redundante, alte centrale (servere) putand indeplinii functia de conectare (routare) si transport. Astfel, chiar daca o parte a retelei este distrusa, restul functioneaza fara probleme si comunicarea este posibila. Pe baza acestei retele de comunicare/transport s-au construit ulterior diverse protocoale de comunicare si servicii, precum foile unei cepe se pliaza una peste alta. Exemple de astfel de servicii care mai sunt folosite in ziua de azi sunt email, ftp, www, telnet. Exista si servicii care nu prea mai sunt folosite, fiind depasite si inutile in prezent, cum ar fi mai sus mentionatul “gopher” sau faimosul “news”. Pentru simplificarea adresarii diverselor locatii si servicii, s-a stabilit ca o adresa pe internet sa inceapa cu numele serviciului. De exemplu, daca adresa mea de internet este chiazna.ro, aici pot sa ofer clientilor diverse serivicii:
– web (www.chiazna.ro): oricine acceseaza adresa, viziteaza site-ul prin protocolul HTTP; browserul stie HTTP si serverul comunica prin HTTP la aceasta adresa;
– mail (mail.chiazna.ro): la adresa mea gazduiesc si un server de mail si un client se poate conecta si folosind protocolul de mail, poate trimite mailuri si poate primi; si nu doar mie, ci la toate adresele pe care le accept eu pe server; daca insa veti accesa adresa doar cu browserul, nu se intampla nimic, deoarece nu folositi protocolul mail; conectarea trebuie facuta doar folosind acelasi protocol
– ftp (ftp.chiazna.ro): FTP inseamna File Transfer Protocol si se ocupa cum ii spune si numele cu transferul fisierelor. Eu folosesc acest protocol de exemplu, pentru a transfera fisiere pe serverul pe care este gazduit site-ul, care fisiere sunt folosite apoi de alte servicii, cum ar fi cel de web
Aceasta notatie este insa optionala si traditionala. Nu ma impiedica nimic ca la adresa ftp.chiazna.ro eu sa raspund de fapt la HTTP si sa va oblig sa tastati in adresa browserului ftp.chiazna.ro in loc de www.chiazna.ro, asa cum nu ma obliga nimeni ca sa am doar o adresa chiazna.ro pe care functioneaza doar email-ul si nimic altceva. Banuiesc ca deja ati observat ca multe site-uri functioneaza si daca le introduceti fara www. Cam 99% dintre site-urile de azi, accepta sa le accesati (adica sa accesati serviciul lor de web) doar tastand adresa fara “www”. www-ul cam pierde teren, tocmai pentru ca este redundant.
Iata deci cum faimosul www este de fapt doar unul dintre cele mai folosite “foi de ceapa” de pe internet si numele lui nu are nimic in comun cu 666, decat in imaginatia bolnava a celor care cauta 666 peste tot. Partea cu “web”-ul (panza de paianjen) a fost introdusa in terminologia acestui serviciu cu referire la conectarea diferitelor documente, conceptul de “legatura/link/referinta” fiind principala idee revolutionara cu care a venit acest serviciu. Deci web reprezinta reteaua de conexiuni, panza de paianjen (legaturile) care uneste diverse puncte (documente, imagini, resurse). “World wide” cred ca este evident de ce a fost preferat.
In final iata si o nota amuzanta:
According to Paolo Palazzi,[34] who worked at CERN along with Tim Berners-Lee, the popular use of ‘www’ subdomain was accidental; the World Wide Web project page was intended to be published at www.cern.ch while info.cern.ch was intended to be the CERN home page, however the dns records were never switched, and the practice of prepending ‘www’ to an institution’s website domain name was subsequently copied. Many established websites still use ‘www’, or they invent other subdomain names such as ‘www2’, ‘secure’, etc.[citation needed] Many such web servers are set up so that both the domain root (e.g., example.com) and the www subdomain (e.g., www.example.com) refer to the same site; others require one form or the other, or they may map to different web sites.
Pentru mine este o mare dezamagire ca parintele Hariton poarta hramul asta. Este prima data cand are o iesire online de genul asta si cand putem vedea cum gandeste. Nu il cunosc si in realitate poate fi alt om, poate la predici si la sfaturi vorbeste si altfel oamenilor si astfel se pot folosi. Insa faptul ca face melajul asta incorect intre tehnologie, simbolistica si dogme dar mai predinde si certitudinea totala, nelasand nimic sub semnul interogarii, ne dezamageste si ne face indiferenti la cuvantul lui pe viitor. Nu e bine ca un om al bisericii sa amestece astfel lucrurile si sa promoveze o tehnofobie extrema. Nu mai zic de pretentia ca si CNP-ul tine tot de antihrist. Cum poate o societate sa existe fara CNP? Daca pe buletin ar scrie doar Ion Popescu si ma duc sa platesc amenda, de unde stie tanti de la ghiseu la care Ion sa incaseze amenda, daca pe buletin nu e trecut si ceva unic care sa imi apartina doar mie si care sa nu creeze confuzie. Evident nici adresa, nici numele parintilor nu pot fi unici, de aceea s-a ajuns la ideea unui cod unic care de fapt nu imi distruge personalitatea in nici un fel, nu ma afecteaza nicicum, ci pur si simplu imi garanteaza ca nu voi primi eu amenda altuia care ar putea avea si numele meu si numele parintilor la fel etc. Trecand la cipurile din buletin, daca acestea chiar vor spori siguranta, ele imi vor garanta si mai mult individualitatea mea, in sensul ca va fi si mai greu ca sa ma trezesc cu un alt Ion Popescu care sa faca ceva in numele meu.
Nu mai continui vorba aici, dar oricum intre cipuri si codul de bare nu e nici o legatura, ca sa nu mai zic ca nici intre codul de bare si 666 legatura e destul de fortata: codul barilor de separare nu este deloc 6, ele avand doar rol de marcaj si chiar daca ar fi sa se citeasca ca cifre, nu sunt 6! Aceasta este o alta tehnofobo-gogoasa protestandoida.
Pe de alta parte, “numarul numelui fiarei” se refera tocmai la faptul ca numarul este calculat din numele pe care il va avea antihrist, deci nu cifrele il vor da pe fata ci numele, care calculat fiind folosind intelepciunea, va da 666. Oare cati se gandesc ca in scrierea originala a Biblie, in text, nici nu exista 666, nu erau deloc trei de sase, ci era trecut un cuvant care reprezenta numarul pe care noi azi il notam sub forma 666. Cum anume se va calcula, este evident un mister. Il vom putea stii poate doar atunci. Evanghelistul ne spune ca “Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om” (Apocalipsa 13, 18). Eu as emite acum pe final o umila parerere ca e foarte posibil ca socoteala numarului fiarei sa nu se faca prin metoda detaliata mai sus (alocarea de numere literelor si insumare – limba ebraica si greaca) pentru ca aceasta era o practica normala pentru greci si evrei, nefiind necesara “intelepciunea” pentru a face calcule ca cele pe care le-am dat exemplu mai sus. Orice om care stia sa citeasca si sa scrie, stia sa faca calcule si a citi sau a calcula un numar al numelui nu era deloc o problema. De exemplu, pe un gard de piatra dintr-un oras roman, a fost gasit inscriptionat: “O iubesc pe cea al carui nume este 545”. Deci daca calculul numarului unui nume era atat de facil, inseamna ca nu era nevoie de intelepciune pentru a face un asemenea calcul. La ce se referea oare atunci Evanghelistul? Ei bine, Biserica se abtine! Acesta este adevarul si de mii de ani de zile, doar putini sfinti au avut curajul sa se avante in a interpreta aceste pasaje.
Evident, trebuie sa recunoastem ca orice enigma are o atractie imensa, mai ales pentru oamenii mai putin duhovnicesti. Pe langa atractia sincera si nevinovata, de-a lungul anilor au existat si “trambitasii” – crestini obsedati de apocalipsa si antihrist care au interpretat nu doar 666 dar si alte pasaje din Apocalipsa, dupa mintea lor. Ulterior s-a dovedit ca toti au facut-o fara intelepciune, deoarece s-au inselat. Culmea e ca la unele, cum a fost NERO, numele chiar se calcula folosind metoda limbii ebraice si chiar si a celei grecesti! Si cu toate acestea, desi a facut rau crestinilor, Nero nu a fost antihristul de care ne avertizeaza Apocalipsa, deci ce mai putem spune noi despre socotirea numarului numelui fiarei?