Bani dusi pe apa sticlei TVR-ului

Noul director al TVR vrea raderea datoriilor TVR-ului la buget care au ajuns la un total de 540 milioane lei (!!!) si se intreaba ironic:

“Nu ştiu ce altfel de companie nu ar fi fost declarată în faliment cu o asemenea datorie”, a spus Tănase (Sursa: CAPITAL)

Deci dupa ce ca primeste taxa TV, TVR-ul nu-si plateste nici macar contributiile la stat. Nu e de ajuns ca mananca paine de la buget si nu aduc din reclame mai nimic, nu e de ajuns nici macar ca au o cota de piata irelevanta (apropos de asta, in Suedia cota de piata a televiziunii publice este de peste 30%!), dar TVR nici macar nu gestioneaza banii pe care ii primeste eficient, nu e de ajuns nici ca oricum nu garanteaza macar libertatea exprimarii, fiind doar o portavoce a puterii, ci cu toate acestea, TVR santajeaza statul amenintand cu intrarea in faliment daca nu i se iarta datoriile.

Putem sa ii raspundem noi domnului Tanase ce companie nu intra in  faliment daca are asemenea datorii : Oltchim, CFR Calatori, TVR si multe altele. Toate gauri negre pentru banul public, toate anomalii reminiscente ale unei epoci de care tot speram sa ne rupem, toate doar niste gauri in galeata cu care romanul Pacala incearca sa faca si el agricultura si sa produca rosii si se mira ca prostul de ce pana cand ajunge el cu galeata de la fantana la rasadurile de flori, apa s-a dus. De 25 de ani de zile ne intrebam de ce nu avem spitale cum trebuie, de ce inca avem gropi in drumuri, de ce inca nu avem autostrazi, de ce inca profesorii sunt platiti cum sunt platiti, pe scurt spus, avem o mie de “de ce”-uri la care raspunsul este “din lipsa banilor”.

Am fost astazi intr-o policlinica privata recent construita. Are 2 etaje si lift. Totul este curat, frumos, flori peste tot, la receptie doamne dragute ajutatoare, pe jos marmura, curatenie etc. Ti-e mai mare dragul sa mergi la o asa policlinica. In spital, nu mai comentez, stim cu totii. M-am uitat la intrare, pe placa comemorativa. Un spital din Craiova a fost construit prin anii 50 si inginerul si-a pus placuta comemorativa pe el. Spitalul arata de parca de atunci nu s-a mai facut nimic. Nu mai zic de cum arata “cabinetul” rezidentilor. Pentru ca nu au unde, ca nu e spatiu, rezidentilor li s-a construit un fel de cabinet din rigips langa intrarea pe hol care initial a fost proiectat (si realizat) destul de spatios. Cabinetul arata ca o cusca! Nu exagerez, nu cred ca au nici macar curent, pare a fi un cotetz de gaini. Ne miram de ce pleaca rezidentii? Dar nu doar cabinetul rezidentilor, spatiul e atat de mic incat holul e plin de rafturi de mobila cu dosare. Bine totusi ca nu s-a inchis, e sectie de oncologie si “cererea” e in crestere, ca doar traim vremuri “interesante”. Sectia s-ar fi inchis daca nu rezista pe baricade o singura doctorita, toate celelalte fiind atrase la privat la o policlinica care a incercat sa inchida spitalul atacand pe doua fronturi: pe de o parte a angajat toti doctorii si pe de alta, a lasat fara spatiu (o casa boiereasca veche) spitalul, aranjand astfel lucrurile incat fostii proprietari (sau probabil mai debraba cumparatorii drepturilor de mostenire) sa ceara evacuarea si sa nu mai accepte contractul de chirie, desi in prezent nu au nici o sansa sa inchirieze la cineva, avand in vedere atat starea jalnica a cladirii cat si oferta mult prea mare in comparatie cu cererea economiei Craiovei care se afla in picaj.

Lucruri normale in Romania de altfel. Companii de stat cu datorii imense niciodata platite, firme capusa pe langa ele in care niciodata nu intra fiscul si care nu platesc profit desi au cifre de afaceri direct proportionale cu pierderile marilor intreprinderi “strategice”, politicieni care nu le pasa etc. Dar parca totusi se mai schimba cate ceva: avem cadre noi. Politica cadrelor noi, “tineri cu sperante” e ceva nou in Romania. Primul a fost Basescu cand l-a numit pe tanarul MRU ca prim-ministru. Parea ceva inedit, o noua mentalitate, forte noi, sa vezi ca asta ne scoate din criza! Asa gandeau babele si ignorantii. Neosecuristii de top, dupa atatia ani de capitalism au invatat ce inseamna imaginea, au adoptat tehnici de marketing, manipulare si inginerie sociala de nici nu visau comunistii. Cum au facut? Simplu, au angajat firme straine specializate. Dai un ban, dar face.

Credeti ca din lipsa de cadre ne-am ales noi cu fețe de tineri gen MRU, Ponta, Sova si altii? Nu, nu e nimic intamplator. Imaginea face totul. Si daca mai presari imaginea si cu niscavai bruma de limbaj elevat si cu o alura de profesionalism, ajungi la personaje si mai interesante cum ar fi Liviu Bugetel sau noua ministresa de la finante care se arata indignata intr-un interviu din Ziarul Financiar cum de vor romanii sa aiba scoli ca in Suedia dar nu vor sa plateasca nici un amarat de 16% de impozit.

Se mira doamna (sau domnisoara) ministru de finante de ce romanii nu vor sa plateasca impozite? Uite inca un raspuns: TVR! In fiecare zi ii pot aduce un raspuns, numai din titlurile ziarelor, fara sa intru in experientele mele cu statul si fara sa intru nici macar in argumentari idelogice sau economice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.