La pomul lăudat să nu te duci cu sacul – proverbe comentate

Vedeţi şi păziţi-vă de toată lăcomia, căci viaţa cuiva nu stă în prisosul avuţiilor sale
(Luca 12, 15)Poate unul dintre cele mai sceptice proverbe românești. Înțelegerea este simplă pentru toată lumea: nu orice lucru lăudat de altii, se ridică la măsura asteptarilor noastre sau corespunde nevoilor noastre. Proverbul se potriveste deopotriva la locuri cat si la oameni, poate chiar mai mult la oameni.

Ce imi place la acest proverb este ca nu indeamna renuntarea totala la o promisiune, ci pastreaza o umbra de speranta dar o asigura cu o doza suficienta de scepticism. Se puteau probabil gasi variante la acest proverb prin care sa fie anulata total orice sansa de a gasi ceva la pomul laudat. De exemplu, autorul putea zice: “la pomul laudat, o sa te-ntorci cu coada-ntre picioare”. Nu excludem insa ca prima data formula sa fi venit tocmai in urma unei intamplari reale. Cine stie ce Pacala o fi trecut prin vreun sat si o fi laudat un pom plin de roade. Apoi cine stie ce Tandala s-o fi dus la acel pom cu sacul si s-a intors cu el aproape gol. Evident s-a facut de ras. Proverbul ne fereste nu atat de pericolul amagirii si al consumului degeaba al energiei, cat mai ales de oprobiul public si batjocura pe care cel care se arunca inainte fara sa judece si-o primeste pe dreptate de la societate.

Umbra de optimism din proverb se intrevede in aceea ca suntem totusi indemnati sa ne ducem. Ducandu-ne, evident vom fi in masura sa analizam situatia corespunzator si sa ne intoarcem daca va fi nevoie cu sacul sau cu caruta poate, in functie de ce am vazut.

Ne-am putea intreba care ar fi totusi problema daca ne-am duce cu sacul, daca tot ne ducem? Un sac nu este atat de greu de carat. Raspunsul ar fi ca in afara faptului ca vom parea ridicoli si ne vom face de ras, ne vom fi facut sperante desarte, ne vom fi amagit. Proverbul poate de asta incearca sa ne fereasca mai mult, de amagire, caci de drum pare clar ca nu ne scuteste.

Proverbe similare in limba engleza:

Man plans, God laughs (Omul face planuri, Dumnezeu rade de ele)

3 comments

  • Foarte bine spune acest proverb născut din întâmplări reale și motivul este simplu din dorința disperata de a atrage cât mai mulți studenți .. 👌

  • Asa este la pomul lăudat sa nu te duci asta se aplica și la facultăți de genul Oxford și Cambridge 😁 de aceea prestigiul este înșelător, relevant este ceea ce știe absolventul, cunoștințele asta este ceea contează cu adevărat ☝️

  • Feraru Rares

    Este cel mai complex text nonliterar pe care l-am vazut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.