Am ramas socat ca un amic care are credit pe franc nu stia ca cursul leu-franc se calculeaza prin intermediul euro. O greseala fatala care l-a dus la ideea sa faca un credit in lei, la o dobanda mai mare ca sa plateasca creditul in franci, pentru a se feri de viitoarele eventuale cresteri ale francului.
Evident orice calcul, daca nu are la baza informatii corecte, este gresit. Una dintre informatiile de baza este ca cursul leu-franc este o functie de leu-euro si euro-franc. Iata explicat pe scurt intr-un articol din Ziarul Financiar, cum se calculeaza cursul leu-franc:
Foarte puţină lume ştie cum se calculează în România cursul francului faţă de leu. La Bucureşti, se cotează în fiecare zi în funcţie de cerere şi ofertă cursul leu-euro, iar cursul leu-franc nu se stabileşte prin cerere şi ofertă ci prin cotaţia de pe plan internaţional între euro şi franc. Dacă pe plan internaţional francul creşte faţă de euro, iar la Bucureşti euro este stabil, atunci şi cursul franc/leu creşte.
Deci, desi exista premize ca francul sa se intareasca fara de euro prin inceperea tiparnitei la BCE, in acelasi scenariu, teoretic, daca BNR nu tipareste lei, cursul leu-euro o sa scada. In ce masura cresterea francului fata de euro va fi atenuata de scaderea euro-ului fata de leu este greu de crezut. Este insa de presupus, ca avand in vedere situatia dezastruoasa din tara noastra, BNR sa sprijine un curs leu-euro cat mai favorabil leu-ului, desi paradoxal, in ultimele zile, o data cu cresterea francului fata de euro, a crescut si euro fata de leu.
Fenomenul se numeste “flight to quality”. Banii fug spre monezile cele mai tari si paradoxal desi francul s-a intarit din cauza speculatiilor ca se va da drumul la tiparnita de euro, in aceeasi masura, fata de leu, euro s-a intarit. Este greu de spus daca in caz de QE, fenomentul va fi acelasi pentru ca in perspectiva QE apele vor fi linistite si acelasi “flight to quality” nu va mai fi la fel de accentuat. In plus, un program QE care teoretic ar reporni creditarea in zona euro, ar duce si la cresterea consumului deci si a cererii de produse romanesti, altfel spus de dacii. Deci exporturile vor creste, in tara vor intra multi euro si leul se va intari. Astea sunt premizele.
Ce trebuie sa ia in considerare cei care trec pe credit in lei, in ce masura dobanzile vor fi fixe (chiar daca bancile asa predind) si in ce conditii isi vor permite sa plateasca ratele marite ca urmare a refinantarilor in caz ca situatia se va inrautati.
E greu de dat un raspuns clar si situatia difera de la om la om. Cei insa care nu stau bine cu calculele, sa se uite in ochii lui Vasilescu cand le spune ca asta trebuie sa fie o lectie celor care au luat credite in moneda straina si sa faca ce le recomanda Vasilescu daca ochii lui asta le inspira.
Eu cred ca este o problema falsa cea cu “creditarea”.
Economia are probleme nu din cauza creditarii ci din cauza ca firmele nu mai investesc in zona euro, ci prefera sa deschida fabrici pe unde este mana de munca ieftina, China, Africa, etc.
Si cat de grava este problema se poate vedea din faptul ca nu vor sa deschida nici macar in zonele mai obscure dpdv economic ale Europei, la noi de ex. unde salariile sunt mizerabile, derizorii si oameni cat de cat pregatiti ba chiar stramba din nas daca trebuie sa dea cateva zeci de euro in plus la salarii, macar pentru a compensa inflatia locala.
Practic este o ipocrizie crunta, nu dai omului un loc de munca sau daca ii dai ii dai un salariu ridicol, dar vrei sa iti cumpere produsele pe care le-ai facut cu investitii si salarii platite in China.
Si mai este un fenomen interesant, datorita faptului ca sunt produse astfel, au un pret mai mic decat aveau sa zicem produse similare acum 10 ani, dar si puterea de cumparare a scazut la fel de mult daca nu cumva mai mult.
Stii ce se va intampla cu suplimentul de euro daca se va lansa QE?
Va fi folosit cvasi-exclusiv de banci pentru a mai umfla ceva buzunare si eventual ceva spalaturi interne, eventual pentru a-si usura suferintele din urma creditelor date Greciei si alte imprumuturi aiurea de la care fara doar si poate trebuie sa-si ia gandul ca vor fi vreodata returnate.
Nu va fi nici o relansare, nici a investitiilor nici a consumului, nici macar o inflatie semnificativa, doar socuri pe pietele financiare de pe urma carora binenteles tot cei de jos vor suferi.
pana nu se permite bancilor proaste sa pice si bancilor bune sa supravietuiasca, tot parte de criza o sa avem; ma intreb insa daca se mai poate face ceva, sistemul credit-investitii-consum este deja distrus si se pregateste un mare stat comunist la nivel global in care bancile o sa tina locul “tovarasilor” de partid; asa cum tovarasii stiau ce e mai bine si dictau in amanunt oamenilor viata de zi cu zi, tot asa bancherii centrali o sa decida soarta oamenirii; deja politicienii sunt speriati peste tot de bancherii centrali, cu exceptia Ungariei (care a re-nationalizat banca nationala) si Islandei care i-a bagat in puscarie pe bancherii care au produs criza din 2008 de la ei;
Poate doriți să vedeți și o opinie complementară (care vine să completeze ce ați spus în articol).
https://silviupricope.wordpress.com/2015/01/19/francul-estii-de-la-bnr-si-cetateanul-debusolat/
Cu stimă,
Silviu Pricope