Anomaliile tsunamiului

Aprecierea francului a facut ravagii precum un tsunami. A fost socul initial, acum urmeaza ca valurile sa ajunga la mal si in 2-3 saptamani vom auzi toate detaliile catastrofei. Sincer ma asteptam deja sa fie anuntate cateva falimente rasunatoare ieri, dupa weekend.

Ca o mica paranteza, ruperea nu a fost facuta aiurea joi. Baietii au calculat si au produs mutarea astfel incat pauza din weekend sa permita sedintele lungi si tensionate cu negocieri si tratative, cu pregatiri de comunicate si miscari, etc. Va mai amintiti de criza trecuta cand negocierea vanzarii Bear Sterns catre JP Morgan s-a facut intr-un weekend?

Over the following weekend it emerged that Bear Stearns might prove insolvent, and on or around March 15, 2008, the Federal Reserve engineered a deal to prevent a wider systemic crisis from the collapse of Bear Stearns. (Sursa: Wikipedia)

Prea multe nu am auzit inca sa se fi intamplat, nici un faliment rasunator deocamdata, desi mutarea cu 15% a uneia din top 4 monezi tranzactionate la nivel mondial, moneda de rezerva chiar, nu are cum sa nu produca socuri pe piata derivatelor. Cele 200 milioane pierderi anuntate de JP Morgan sau picarea unui fond de hedging de capitalizare sub 1 miliard, sau prabusirea cu 90% a actiunilor unui mic brokeras de retail, sunt daune prea “cuminti”.

S-a intamplat insa ceva interesant in Romania. Peste weekend, Volksbank, una din cele 3-4 banci romanesti care au credite date in franci, a anuntat ca “sponsorizeaza” pentru 3 luni diferenta de curs intre 3,8 (valoarea la 31 decembrie 2014) si orice curs va anunta BNR-ul.

Masura in sine, i-a bucurat pe unii clienti desi stiu cel putin unul pe care nu l-a convins sa nu isi converteasca creditul din franci in lei, de frica sa nu sara si mai mult francul. In spatele acestei hotarari insa, stau cateva semne de intrebare care denota ca in sistemul bancar romanesc a inceput balbaiala si sugubeteala la nivele cu totul fantasmagorice.

In primul rand, de unde are Volksbank atatia bani incat sa duca in spate aceasta diferenta? Bancile nu pot sa fie binevoitoare aiurea cu clientii si nu pot sa ofere “bonusuri” de astea cand si cum vor. Orice miscare a unei banci se face pe calcule reci si cu aprobarea BNR-ului. Orice schimbare contractuala, orice termeni intre banca si clienti trebuie sa treaca pe la BNR sa primeasca acordul.

Ca o mica recapitulare, cand Volksbank Austria si-a vandut filialele in urma crizei (a falimentat de facto, patronii avand pierderi colosale), singura filiala care nu a putut fi vanduta a fost cea din Romania. Atat de nasoala era situatia filialei Romanesti incat nici pe degeaba nu au putut sa o dea. Practic, cine venea, trebuia sa acopere o gramada de goluri pentru a ajunge la un nivel cat de cat acceptat de legislatia din Romania.

Fiindca nu s-a putut si fiindca in Romania cat mai traieste Isarescu nici o banca nu are voie sa pice, orice s-ar intampla (omul s-a stresat mult la viata lui si acum la pensie nu mai vrea stresuri noi), BNR a gasit o formula (magica) ca Volksbank sa ramana in picioare cat de cat si se ajunsese chiar in situatia ca Banca Transilvania sa fie interesata sa o cumpere. Asta cam acum o saptamana, inainte de franc si de picarea actiunilor BT la BVB cu aproape 3%.

Deci nu putem spune ca Volksbank avea de unde sa duca in spate ditamai diferenta de curs si sa faca doar un gest de “venim in ajutorul clientilor” din propriul buzunar. Sa nu mai zicem ca si perioada pe care se angajaza ei sa faca asta, este ciudat aleasa. De unde stiu ei ca intre timp francul nu o sa sara la 5 lei sau 7 lei si diferenta aia cum o sa o mai suporte?

Evident in spatele “venirii inainte” a bancii Volksbank catre clienti se afla o abracadabra care denota pe cat de muchie de cutit stam cu creditele neperformante si cu perspectivele viitoare aduse de scaderea salariilor reale, inrautatirea situatiei economice si toate celelalte rele care ne bantuie.

La datul cu presupusul, eu banuiesc ca Volksbank stiind ce fel de clienti are si cat de nasoala e neplata, incearca orice ca sa ii convinga in continuare sa plateasca ratele, ca macar sa arate in raportarile la BNR ca are credite “performante” si sa nu fie nevoita sa aduca alte provizioane care ar fi o povara imensa acum.

Ma astept la alte “abracadabre” in curand. Sa nu uitam ca o criza buna ca asta ii tenteaza imens pe politicieni de orice culoare ar fi ei si decat sa se zbata sa ia masuri de dezvoltare si stimulare a prosperitatii printr-o economie de piata pe baze solide, se uita tot inspre aruncarea de oase cainilor disperati, prin masuri demagocice si socialiste, acoperite de o retorica “afumata” de chestiunile momentului.

Romanul insa nu are curajul grecului si nu este dispus sa riposteze. Grecii s-au decis in masa – cei care nu mai aveau posibilitatea – sa nu mai plateasca credite, sa lucreze la negru si sa nu mai plateasca taxe. Cand statul esueaza, poporul trebuie sa supravietuiasca cum poate. Si tot romanul care merge in vizita la greci stie ca grecul de rand o duce mai bine ca noi, desi in statistici Grecia arata dezastruos.

Ar mai fi de notat la masura luata de Volksbank cu acceptul BNR, ca ungurii au facut asta acum vreo 3-4 ani si tot timpul asta BNR-istii si bancherii romani urlau ca turbatii ca nu e bine, nu e bine, ca nu e corect, ca nu e legal, ca nu ne lasa Europa, etc. Iata ca acum insa de voie de nevoie, trebuie sa se poata. Nu era insa mai bine daca se facea ceva mai demult si tensiunile masive din sistem s-ar fi declansat atunci cand puteau fi gestionate altfel si cat de cat sub control?

Ce vom face insa cand se va sparge si barajul la leu-euro si de voie de nevoie BNR o sa trebuiasca sa mareasca ROBOR-ul? Atentie deci la cei care acum sunt tentati sa treaca pe lei de pe franc, faptul ca v-ati ars o data (sau de mai multe ori) nu inseamna ca nu va veti mai putea arde inca o data.

4 comments

 • Hehe, cine stie care mai e definitia comunismului zilele astea.
  S-ar putea sa-l traim deja.

  • bine ar fi sa fie doar atat, dar tare mi-e teama ca noul comunism va fi la fel de urat ca vechiul comunism

 • Probabil cateva luni pana intra in actiune legea falimentului personal.
  Sau le este teama de refinantarea creditelor, ei insisi neputand sa faca asta.
  Pierderile nu cred ca sunt atat de mari in diferenta de incasari la rate (oricum ies in profit fata de cazul in care se ajunge la procese si executari silite).
  Este posibil si ca francul sa scada pentru ca de fapt si de drept, cresterea brusca nu le convine nici lor (afecteaza exporturile) si nici nu are o baza serioasa – nu au nici economia Germaniei, nici rezervele de aur care le aveau daca iesea referendumul.

  Grecii nu plateau impozite si taxe nici inainte, evaziune fiscala si coruptie la greu, oare nu de asta au ajuns in situatia sa nu-si mai poata plati creditele?

  Si da, acum un an sau doi isi plangeau de mila la modul: uite bietul profesor stagiar, a ajuns sa aiba un salariu de DOAR 800euro, la noi avand cam un sfert si li se pare normal, atat de normal incat in fiecare an dau buzna dupa posturi in invatamant, se dau concursuri cu inghesuiala, etc.

  Eu cred ca trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca exista o diferenta enorma intre “economia de piata” despre care se invata acum 10, 20 ani si realitatea de acum.

  Atunci globalizarea nu era atat de evidenta si efectele atat de profunde, specula financiara era considerata un fenomen secundar, nu se lua in calcul coruptia guvernelor, razboiele economice din prisma intereselor geopolitice, etc.

  • grecii oricum au fost mereu tentati de comunism; se pare ca in final, o sa aiba parte de ce isi doresc; noi la fel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.