Francul, aurul si Rosia Montana

Ruperea francului de euro semnaleaza totodata si inceputul sfarsitului manipularii pretului aurului si posibila explozie a pretului acestuia.

Scoaterea din amortire a companiei Gabriel Resources nu este intamplatoare. De la inceputul lunii, aurul a crescut cu 7,8% fata de dolar iar ruperea francului de euro da un semnal puternic in favoarea aurului. Tot legat de miscarea francului, aflam ca in ciuda unei prime miscari esuate, nemtii au inceput totusi sa isi aduca inapoi aurul de la americani, pe masura cresterilor temerilor ca o data cu implozia sistemului financiar si trecerea la aur, SUA ar putea confisca rezervele “gazduite” la Fort Knox. Nu ar fi prima data.

Acesta fiind dat contextul, Gabriel Resources prinde din nou curaj si precum picatura chinezeasca preseaza inspre inceperea lucrarilor si spre inceperea exploatarii. Motivatia e puternica, riscurile sunt administrabile (managable, cum le place lor sa zica) si poporul are acum alte probleme (franc, saracie, locuri de munca) incat sa mai fie preocupat de proteste. In plus, in fruntea tarii avem un nou papitoi care are o imagine de sfant si care va lasa sa treaca mai usor o lege cu spoiala de negociere si “intelegere”.

10393672_923253224375172_3571646569714841601_nDupa cum am depictat la inceputul anului, Klaus e omul sloganurilor. Stie sa transmita multe sloganuri eficiente, omul este un slogan intruchipat: neamtul serios si calm, calculat, rece, sobru. Tace dar stie ce face. Nu e de mirare deci daca presedintele nu va mai zice nimic si va lasa pe seama guvernului gasirea unei solutii “amiabile” si “favorabila”. Veti auzi multe epitete de altfel, daca cine stie cum presa va mai acoperi stirea dupa ce guvernul va da acordul.

Amenintarea cu arbitrajul este praf in ochi. Gabriel Resources ar putea pierde la orice curte si la orice instanta si in plus, daca va ajunge la instante si se va tergiversa acordul, pretul actiunii o va lua rapid in jos si baietii vor pierde din curaj. Deja compania a pierdut gramada bani, cu fiecare luna care trece, compania pierde bani, randamentele investitorilor scad si falimentul este aproape. Important pentru guvern este sa inteleaga ca daca tergiverseaza lucrurile, Romania va castiga imens. Este destul de posibil ca peste 5-10 ani pretul aurului sa fie in stratosfera comparat cu pretul de acum si e si foarte probabil ca tehnologiile sa fie altele, cu riscuri mai putine si ca investitori mai seriosi si contracte mai bune sa aduca venituri cu adevarat interesante. Dar oare Il Dottore intelege ceva din toate chestiunile astea? Sau vrea sa-si pecetluiasca cariera politica pentru totdeauna dand acordul si sperand ca romanii uita ca sunt prosti si oricum acum au alte necazuri ?

2 comments

  • Cand va primi semnalul, va forta pornirea exploatarii la R.M. asa cum a facut-o si cu gazul de sist.

    Klaus nu e nici macar pe jumatate omul decent care si-l inchipuie unii, stai sa vezi cand o sa trebuiasca sa se pronunte intr-o chestiune intr-adevar delicata..atunci se va vedea cine e de fapt in spatele lui si a cui interese apara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.