Agonia Greciei vs extazul Romaniei

Din ce in ce, titluri mai grave si mai solemne despre Grecia, cum ar fi de exemplu “Grecia, de la tragedie la agonia unui sfârşit de istorie“. Analize somptuoase, care nu lipsesc accentele istorice dar nici actualitatile de zi cu zi ale “agoniei” sau “tragediei” sau “epopeii” grecesti.

Stiri, charturi, cifre, comparatii – mai mult decat putem digera. Am tot zis sa o las mai moale cu Grecia – sincer sunt dezamagit de Syriza si ii credeam mult mai puternici si destepti pe greci, dar realitatea este alta. Cu toate acestea, nu ma pot abtine sa dau niscavai atentie unor cifre.

Bunaoara, depozitele populatiei. Bursa publica un chart frumos cu acestea, in care aflam ca saracii greci in DEC 2014 au ajuns la 120 miliarde EUR in banci, de la 200 mld EUR in 2009. Intre timp probabil a mai scazut, evident. E mult, e putin? Comparat cu Romania, e destul de mult, mai precis, de vreo 4 ori mai mult.

Conform BNR, maximul depozitelor populatiei in Romania, incepand cu 2012, a fost in februarie 2014: 139 296 mil lei, adica aproximaiv 32 mld EURO, de 4 ori mai putin decat in decembrie in Grecia.

La o rata optimista de cresterea a PIB-ului Romaniei de 5%, Grecia chiar daca iese din UE si isi va devaloriza moneda interna, presupunand o devalorizare de 50%, si presupunand ca dupa exit Grecia o sa aiba o crestere anuala de 1% (clar pesimista – exitul inseamna plecare de la cvasi-zero, deci crestere mult mai mare) si presupunand ca exista o corelatie direct proportionala intre depozitele populatiei si PIB, din punctul de vedere al depozitelor populatiei (averea “lichida” a poporului – nu punem in calcul hotelurile si insulele grecesti vs casele de paianta din Romania) ii vom ajunge pe greci in 17 ANI:

grecia-romania-depozite

2 comments

 • nu as merge pana a pune pe acelasi calapod Syriza cu PNL-ul de exemplu; dar nu oricine poate fi erou, unii pur si simplu au un delay mai mare pana pleaca capuli in fata stapanilor; ramane insa de vazut cum se termina, inca nu au ratat sansa sa devina eroi;

  ce am omis eu in calcul (din neatentie) a fost depozite per cap de locuitor! Aici situatia e si mai in favoarea grecilor si probabil de la 17 ani s-ar ajunge la vreo 30; poate o sa refac, sa caut niste statistici cu indicele natalitatii la greci; din ce stiu si la ei e la fel de prost ca la noi, ar mai fi de luat in considerare si rata emigrarii, dar aici probabil stam la fel

  pai ce formula sa fie, pur si simplu 60+1%=60.6 s.a.m.d – compound interest;

  dar cred ca 5% la romania pe 17 ani e exagerat, trebuia luata o medie pe ultimii ani – care si aia probabil ne era defavorabila; dar nu stiu daca chiar isi are sensul calculul asta ca sa vedem cat de departe suntem de greci, din punctul de vedere al starii poporului si nu din macrostabilitatile lui Ponta si ale lui Isarescu …

 • “sunt dezamagit de Syriza”

  Am zis eu?
  Nu oricine ajunge in politica si toti care ajung sunt dupa acelasi calapod.

  Mai sunt inca 120mld de euro?
  Sigur ca insuficient pentru a plati toate datoriile, dar bani suficienti pentru o relansare dupa un faliment strategic.
  Nu miroase nimanui a nationalizare?

  Banii grecilor, treaba grecilor?
  Nu chiar, doar gestul in sine si va da fiori reci (cu iz de bankrun) prin toata Europa si probabil nu doar.

  P.S. era mai estetic daca setai in tabel doar 2 cifre doua virgula a 3a oricum nu mai ere relevanta
  Ai pus vreo formula pentru calcul? Cum arata?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.