BCE va mentine finantarea ELA pentru bancile grecesti

bce

Iata comunicatul Bancii Centrale Europene de azi, 28 Iunie (cu comentariile noastre):

  • BCE ia nota de decizia asupra referendumului Greciei si de neprelungirea programului UE

  • BCE va lucra indeaproape cu Banca Nationala a Greciei pentru a mentine stabilitatea financiara (adica le va furniza consultanta pentru controlul capitalurilor?)

  • Lichiditatea de urgenta (ELA) va fi mentinuta la nivelul de vineri, 26 Iunie 2015 (adica indeajuns ca grecii sa scoata 6-700 milioane pe zi)

  • Consiliul de Guvernare este gata sa revizuiasca oricand aceste hotarari (adica oricand se poate schimba situatia)

  • Consiliul de Guvernare monitorizeaza indeaproape situatia si implicatiile potentiale pentru politica monetaara

Consiliul de Guvernare al BCE a salutat astazi angajamentul venit din partea ministrilor de finante ai statelor din zona euro de a lua toate masurile necesare pentru a imbunatati rezilienta economiilor zonei euro si de a fi gata pentru a lua pasi decisivi in intarirea uniunii monetare si economice (din care Grecia inca face parte) (sursa)

Asadar, dupa ce orgoliul nemtilor a fost calmat, prin renuntarea la negocierile cu grecii si refuzarea propunerii referendumului, acum vine randul BCE sa se asigure ca focul aprins in Grecia nu se va extinde si in alti porcusori: Italia, Irlanda, Portugalia, Spania, Franta.

Marea problema a BCE si a UE insa este ca Grecia nu este decat varful icebergului, datoriile sunt o problema in toata europa si eliminarea Greciei nu va rezolva nimic. BCE va mentine liniile de finantare pentru ca Grecia sa nu intre in implozie. Deja, europenii isi pun problema unor viitoare ajutoare financiare pentru greci, cel putin pentru politie si armata vor arunca ceva mizilic, ca sa nu lase Grecia pe mana ISIS-ului care e doar la o aruncatura de bac.

Luni insa vom vedea intreaga desfasurare a crizei, pe pietele financiare si in ce masura Grecia este doar un Lehman Brothers sau se apropie mai degraba de un Radio Shack. Nici un european insa, zilele astea, nu a adus vorba de Rusia. Prin european intelegem si grec…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.