Tsipras si arta razboiului

tsipras-arta-razboiuluiPoate fi prea devreme sa il declar pe Tsipras invingator, dar nu ezit sa o fac. Desi inca nu si-a aratat asul din maneca – toate la timpul lor – miscarea cu referendumul este absolut geniala.

Faptul ca Tsipras, Varoufakis si mai toti grecii cu scaun la cap sunt de acord ca datoriile sunt imposibil de platit si trebuie facut default-ul, este clar. Grecia are datorii de peste 300% din PIB si nici o sansa sa le plateasca. Cata vreme o tara nu are perspective de dezvoltare, investitiile vor fi zero si fara investitii dezvoltarea este imposibila. Dar nu doar investitiile sunt problema, ci si forta de munca calificata si mintile luminate. In toata perioada asta de “austeritate”, somajul a crescut si grecii care au putut au emigrat. Grecia nu are alternative, europenilor le-ar conveni sa stranga cu usa pe greci, sa ii dea exemplu spaniolilor, portugheilor, irlandezilor, italienilor si francezilor, chiar daca e clar pentru toata lumea ca nu exista perspectiva platii datoriilor, oricate taieri s-ar face.

Problema lui Tsipras era insa ca nu avea cum sa declare el exitul sau default-ul si intoarcerea la drahma, putand sa riste haos sau razboi civil si in cel mai rau caz, lovitura de palat prin care guvernul Syriza sa fie inlocuit peste noapte cu un guvern “tehnocrat” pro-european, pro-austeritate cum s-a mai intamplat la italieni.

Ca sa intelegem situatia din Grecia, mai concret ce vrea poporul, sa dam doua cifre: 80% vor sa ramana in UE si 80% nu vor masuri de austeritate. Iata deci, cat de dificil ar fi fost pentru Tsipras sa declare default-ul si exitul aiurea cand 80% vor in UE. Pe de alta parte, cum 80% nu vor austeritate, Tsipras s-a tinut cu dintii sa nu accepte conditiile care impuneau austeritatea: taierea pensiilor, marirea varstei de pensionare, marirea TVA-ului.

Acum, pe ultima suta de metri, europenii sunt pusi in fata unei situatii ciudate: daca accepta referendumul si gasesc o solutie pentru prelungirea deadline-ului, e posibil ca la referendum, poporul sa accepte memorandumul. Multe sondaje inclina in directia asta. Pe de alta parte insa, ministrii de finante si liderii europeni sunt deja cu nervii la pamant si nu ii mai suporta pe greci. Multi au tot zis ca “trebuie facut orice”, “vom face orice”, etc si in esenta unitatea europeana este o idee politica, aspectele financiare sunt secundare. Grecii doar incurca planul nemtilor care vor sa bage austeritatea pe gat tuturor europenilor, alternativa fiind sa accepte stergerea datoriilor, ori dupa cum vom vedea intr-un articol viitor, stergerea datoriilor nu face parte din planul pentru un brave new world. Pe scurt. ORDO AB CHAO

Luand acum la boabe marunte variantele europenilor, cred ca putem spune cu certitudine ca nu pot trece cu vederea referendumul, nu pot usui Grecia doar pe motiv ca deadline-ul a expirat, existand perspectiva acceptarii a acordului, chiar printr-un referendum. Deci europenii sunt in incurcatura si vor fi nevoiti sa mearga pe varianta referendumului. Si chiar daca din sictir dupa atatea negocieri europenii vor rejecta propunerea si vor face fara rost referendumul, in acest caz, Tsipras va putea spune poporului grec: “aceasta este Europa in care vreti sa ramanem? O Europa care nu vrea sa auda vocea popoarelor, care nu accepta votul liber, democrat?”.

Eu banuiesc ca Tsipras avea in cap varianta cu referendumul inca de vineri, daca nu cumva de mai mult timp. Dupa cum stim, el a declarat la finalul intalnirii cu Merkel si cu ceilalti lideri europeni ca el apara democratia si valorile europene. Avea in cap clar ca o sa propuna referendum.

Saptamana asta, Syriza o sa faca tot ce poate sa convinga poporul ca trebuie sa voteze nu, si astfel, Tsipras va avea mandatul pentru exit si va putea scoate asul din maneca. Care as nu e deloc nesemnificativ. Grecia va fi un exemplu pentru toti porcusorii si UE va avea o mica mare problema. Si nu ma refer doar la cutia neagra a derivatelor, ci la simbolul europenismului care nu accepta votul popular, solidaritatea si intelegerea nu exista, ci doar pumnul de fier al deadline-urilor si ultimatumurilor.

Daca poporul insa va vota pentru acceptarea memorandumului, Syriza isi va da demisia si Grecia va avea alegeri anticipate. Dupa o perioada de haos si in care un nou guvern pro-european va prelua stafeta implementarii masurilor de austeritate, in nici un caz nu se vor calma lucrurile, ci este doar treaba de timp pana cand Tsipras va reveni din nou la putere cu o popularitate si mai mare.

2 comments

 • Nu exista nici un acord.

  “Un comunicat al Eurogroup a precizat că Grecia a întrerupt “unilateral” negocierile privind un nou pachet de ajutor”

  Asa ca sunt chemati sa decida ce? Asupra a ceva care nu exista, dupa ce termenul limita pentru a ajunge la un acord a expirat.

  Deci un referendum de zero relevanta, o manevra machiavelica ba nu, stupida, prin care sa se disculpe la el acasa.
  Si mai ridicol, da indicatii cum sa se voteze, dar cumva ca sa corespunda cu situatia de facto.
  Ceva gen “vedeti, am facut ceea ce voi ati vrut”. Numai ca a facut mai intai si a intrebat dupa.

  Prea tarziu pentru manevre din astea derizorii, daca nu primesc mila in al 11 -lea ceas, va fi dureros.

  Foarte probabil actual guvern care a promis marea cu sarea pe banii altora va cadea si vor apar altul “pro-europeni”, care vor implementa austeritatea ceruta, vor mai lua niste bani si vor mai prelungi agonia Greciei cativa ani.

 • Eu cred ca miza nu e austeritatea (reducerea pensiilor si a salariilor), ci utilitatile. Prin privatizarea utilitatilor, se obtine un castig constant si un control asupra populatiei de catre tarile ce detin firmele. Asa se intampla in fostele colonii europene.
  Nu sustin ca am dreptate, ci doar ca presupun ca asa stau lucrurile. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.