Bun venit, septembrie!

Bursele au inceput toamna pe rosu, cu caderi de pana la 3% pentru DAX, dupa ce si ieri a cazut 1%. Revin insa zilele cu caderi pe indecsi de 3-5%, cifre periculoase. Nu ne aliniem la semnalele alarmiste ale celor care profetesc apocalipsa financiara in aceasta luna si nici la cei care sunt speriati de anul sabatic.

Mai degraba, aseptam ca evenimentele sa descopere singure cat de jos va fi corectia sau crash-ul. Inca varianta dominanta pe care mergem este ca actuala corectie este datorata iminentei mariri a ratei de catre Fed si nu de China, care tot timpul a fost cu suisuri si coborasuri. Probabil amanarea maririi va calma apele si va amana la pastele cailor marirea. Schiff va avea inca o data dreptate cu profetia sa ca inainte de a mari rata, Fed-ul o sa lanseze QE4!

Ca o mica paranteza, Dan de la blogul Trenduri Economice remarca intr-un mesaj pe Facebook ca acum Dow se coreleaza dupa chinezi, nu invers. Cu subintelesul ca deja China este lider in trenduri. Caz in care ar fi nasol de tot, daca luam in considerare zvonurile ca chinezii au vandut aproape 10% din bondurile pe care le au. Un dump de 10% nu ar fi prea mare, nu stiu nici daca ar fi prima data. Nu cred ca dolarul se va clatina doar daca vinde China 10% din detineri, sunt altii care stau la coada sa cumpere si oricum China va cumpara luna urmatoare ce a vandut acum, ca doar ce o sa faca cu banii care vor iesi din actuala devalorizare a yuan-ului? Daca nu ma insel, au anuntat ca nu o sa mai cumpere actiuni, probabil pentru ca le mai ieftin sa aresteze vanzatorii si “speculantii”.

Caderea nici nu trebuie sa fie prea mare pentru a speria si mai nasol investitorii, care deja sunt stresati din cauza lipsei alternativelor si a represiunii financiare practicata de bancherii centrali prin deteriorarea valorii banului si prin proptirea pietelor. Iarasi si iarasi se ridica intrebari: catre ce o sa se indrepte banii? Aurul este manipulat, comoditatile s-au dovedit o falsa alternativa, contractia economica fiind mult mai dura decat s-ar fi crezut si prin urmare si cererea lovind puternic prin prabusirea preturilor. Imobiliarele inca nu au picat unde le e locul si oricum nu e la indemana tuturor.

2 comments

  • Ai spus-o tu singur: imobiliarele. As adauga si terenurile. Castiguri mici, insa sigure.

    • in ziua de azi nici un castig nu e sigur; imobiliarele sunt cu talc mai ales din cauza piramidei varstei – asta in UE – unde la noi se mai adauga exodul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.