Un gand si o intrebare de Craciun pentru anul viitor

Azi la Realitatea TV, domnul Ceachir si ceilalti 2 invitati ale caror nume nu le-am retinut, in final au primit intrebarea: intr-un minut, spuneti un gand pentru anul viitor.

Instant mi-am raspuns singur, in minte, pentru mine: sa nu fie razboi (si daca e macar sa nu fie nuclear). Gandul a venit singur, nu l-am stors prea mult. Evident raspunsurile invitatilor mi s-au parut hilare: “un an bun, un an mai bun, un an foarte bun” a raspuns o doamna etonolog. O alta invitata pe care nu o cunosc a raspuns şugubeţ: “un an magic”. Ceachir am uitat ce a raspuns, semn ca nu a fost foarte miscator.

Acum vin si eu si pun intrebarea, nu ce gand aveti pentru anul viitor (desi nu ma supar daca raspundeti si la asta) ci: sunt eu singurul speriat de razboi, chiar nu e pericol, chiar nu e nimic nou fata de acum un an, chiar sunt eu prea obsedat de razboi?

6 comments

 • PENSIONARULUI S. P., CARE INTERPRETEAZĂ DUPĂ O METODĂ PROPRIE RĂZBOIUL CHINO-JAPONEZ Trebuie să recunosc: m-a uimit interpretarea dvs. la actualul război dintre chinezi şi japonezi. Spuneţi: „A fost abătut pericolul războiului de la Europa. Războiul a fost mutat de cealaltă parte a pământului, acolo unde este noapte când la noi e ziuă”. Şi dvs., jubilând, preziceţi pace Europei. Oare puteţi gusta dulceaţa păcii atunci când auziţi că e război între oameni într-un colţ al lumii, oricare ar fi acesta? Oare vă priesc mâncarea şi băutura, şi distracţiile şi cinematograful, atunci când zburaţi cu gândul pe câmpiile Manciuriei şi priviţi oamenii degeraţi, însângeraţi, flămânzi, deveniţi fiare, ce sunt urmaşii aceluiaşi strămoş din care se trage poporul dvs. şi dvs. înşivă? Ascultaţi în fiecare seară ce vă trăncăne radioul în urechi, şi credeţi că aşa veţi deveni mai înţelept! Cel mai important lucru pe care ar putea să vi-1 comunice în zilele noastre radioul ar fi gemetele miilor de răniţi şi horcăielile miilor de muribunzi, precum şi tânguirea mamelor, văduvelor şi orfanilor din cele două mari împărăţii omeneşti. Toţi aceşti oameni sunt, ca şi dvs., suflete vii, însetate de viaţă şi fericire. Şi deasupra lor atârnă acelaşi soare ca şi deasupra dvs. Şi pe ei îi priveşte înlăcrimat ochiul lui Dumezeu, la fel ca şi pe noi. Nu este, deci, vreme de jubilare, ci de jale şi jale nu pentru un om sau doi, ci pentru popoare şi neamuri şi state. Când conducătorii europeni declară doliu naţional pentru moartea nu ştiu cărui prinţ de Bourbon sau de Savoia, cum pot uita să declare doliu pentru moartea silnică a mii de fiinţe omeneşti, care în ochii Făcătorului sunt prinţi? Dacă popoarele Europei ar fi mai luminate, ele ar introduce doliu de stat şi naţional pentru orice război de pe orice parte a globului. Ar închide cafenelele şi tripourile şi cinematografele, şi ar interzice toate distracţiile neroade între fraţi şi vecini; totul din jale şi din compătimire. Cum s-ar bucura cerurile dacă slavii ar face primii lucrul acesta! Poate că veţi râde cu poftă de ceea ce vă scriu. Şi Pilat ar fi râs. Ştiu însă că Hristos nu ar fi râs. Iar în ce priveşte proorocia dvs. că Europei îi e asigurată pacea prin faptul că focul războiului s-a arătat departe de ea, să fiţi foarte prudent. Nu vă încredeţi în dvs., nici în proorocia dvs. Când pădurea arde la un capăt, oare vântul nu poate să aducă o scânteie şi la capătul celălalt? Pace dvs. şi milă de la Dumnezeu!
  Sf. Nicolae Velimirovici

 • Din surse de incredere am auzit ca ar fi mai plauzibil un razboi cu arme chimice sau bacteriologice care sa nu afecteze proprietatile materiale.Bineinteles,anumiti indivizi se pitesc in buncar pana trece urgia.

 • Bine, n-are cu sa fie, lumea merge din rau spre mai rau; din mincina in si mai mare minciuna!

  Razboi (altfel de…) e demult, sunt locuri in care, pina de curind, nu vedeai soldati cu mitraliera decit o data pe an la parade, acum sunt omni-prezenti!

  Intrebarea e cind ” va iesi cu scintei ” , cind va curge singe, cind aceasta pace si bunastare iluzorie se va termina !?

  Cert e, prea mult, in halul asta, nu mai are cum sa tina….

  • eu ma refeream de razboi la noi, bineinteles; sunt sigur ca in multe tari, acum un an nici nu se gandeau ca o sa fie macel in 2015: de exemplu Yemen; probabil in Ucraina acum 3 ani nici ei nu credeau ce o sa vina pe capul lor, si asa mai departe, razboiul este clar ca cuprinde lumea pas cu pas; sperietura mea e ca in curand o sa ne bata la usa NOUA, romanilor!

 • As raspunde prin doua linkuri:

  https://www.linkedin.com/pulse/my-forecasts-2016-year-pleasant-surprises-jacques-attali
  …Let us be in no doubt: 2016 can only be the year of surprises… because what is even worse is very probable:

  1. New terrorist attacks of proportions that defy the imagination are expected, in a realistic fashion, in all countries including our own country.

  2. Current conflicts in Syria, Iraq, Libya, Yemen and Ukraine are likely to worsen.

  3. Additional conflicts are likely to occur, especially in the China Sea, India and Africa. Things could get out of hand and might result in a religious or secular world war, or one related to….

  http://www.hotnews.ro/stiri-russia_report-20689184-bombardierele-rusesti-inceput-fie-dotate-sistemele-razboi-electronic-bruiaza-sistemele-antiracheta.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.