Țara sucelilor perpetue

Au fost vremuri eroice in istoria Olteniei. Cand ne-au ocupat papistasii, craiovenii i-au lasat sa-si termine de construit biserica si apoi le-au dat-o jos. Deci nu i-au incomodat, in timpul constructiei … ci le-au ras-o dupa. De asemenea,

amploarea haiduciei din Oltenia a atins cote nemaintâlnite în Europa, devenind un fel de serviciu militar obligatoriu. Tradiția populară spune că tinerii olteni care nu luau calea haiduciei, cu greu își găseau o fată, nefiind considerați bărbați dacă nu ucideau măcar un soldat imperial. (sursa)

Ca o mica paranteza cu privire la ocuparea austriaca, multi aduc exemplul imposibilitatii “modernizarii” Olteniei de catre austrieci ca o mostra de inadaptabilitate si parelnica repulsie la civilizatie. Sunt ignoranti si batuti in cap cei care nu realizeaza ca situatia e cu totul alta si nu din salbaticie si anacronism i-au gonit oltenii pe austrieci ci din cu totul alte motive, cum ar fi de exemplu dorinta de libertate. Recomand citirea articolului de mai sus, celor interesati.

In vremurile noastre, nu doar Oltenia dar intreaga Romanie a ajuns o tara a sucelilor perpetue, a schimbarilor care nu schimba nimic, a incordarilor si scremuturior inutile, a vervelor si revoltarilor zgomotoase dar fara nici un efect. Si chiar cand un pas inainte se face totusi, daca nu este cumva o minune de la Dumnezeu, toata lumea stie ca e doar o iluzie de moment, caci urmeaza clar inca doi pasi inapoi, in buna traditie.

Intr-o singura pagina de ziar, am dat peste 3 suceli dintr-o lovitura, fara sa le caut:

1  – parcul Romanescu din Craiova: s-au trezit baietii ca exista “erori” si ca sunt atat ale executantului cat si ale ministerului care au ingorat mai ales ce se afla in centrul atentiei: verdeata, adica pomii, plantele si iarba; pentru cei care nu sunt din Craiova sa facem, un rezumat: aveam si noi un parc, frumos, minunat; singurele probleme erau cateva alei neterminate (in vesnica traditie a lucrului nedus pana la capat si facut prost), plus cateva banci stricate (de tinerii dintr-o anumita etnie minoritara); la care s-ar mai adauga cateva gropi pe velodromul nu prea vechi dar facut prost (in vesnica traditie …) care pun in pericol sanatatea sportivilor care vin pe velodrom sa alerge si sa se plimbe cu bicicleta; insa pentru ca partidul nostru trebuie sa faca lucrari mari si multe si avem nevoie de comisioane, si cum conducta cu fonduri europene este groasa si abundenta, s-a nascut ideea: daca am renova noi parcul in intregime? si astfel s-a ajuns sa inceapa sa taie pomi, sa strice aleile, sa faca altele noi, mai late si mai lungi, sa le traga si o canalizare (in camp!) si sa inchida parcul pentru urmatorii 5 ani, in conditiile in care si celelalte parcuri din Craiova inca sunt in constructie (in vesnica traditie a bunei organizari); pe scurt, deci, desi nu era nevoie, s-a purces la renovare; si bineinteles ca s-a inceput cu stangul, adica cam cum te-ai duce la spital ca te doare o mana si sa te trezesti ca aia incep sa-ti faca clisme …

2 – Peroanele de tramvai vor fi modificate (tot in Craiova); numai cine nu munceste nu greseste am putea spune. In Craiova insa, Dorel a gresit cam mult la reconstructia principalului bulevard din oras: Calea Bucuresti si la refacerea tramvaiului; un proiect multi-anual (am si uitat de cand a inceput, fiind cel putin 5 ani); de la asfalt turnat in valuri cu denivalari la imbinari, cu multe erori de executie, de la piste de biciclisti penibile si prelungiri de termene peste prelungiri, am ajuns in punctul in care constatam ca mai trebuie sa schimbam cateva schimbari; ca fapt divers in planul initial, escuarul dintre sensurile de mers trebuia scos (asa era normal, nu poti avea cel mai mare bulevard dintr-un oras de 300.000 de oameni doar cu 2 benzi pe sens, dintre care unul e mereu blocat de autobuze si parcari ilegale). Liniile de tramvai trebuiau mutate spre centru si astfel se mai facea cate o banda pe sens. Iata deci inca o idee pentru actualii edili, poate mai schimba inca o schimbare … Ce conteaza ca abia s-au terminat lucrarile. Fondurile nu s-au terminat si oricum s-au renovat toate cate erau de renovat.

3. Legea antifumat se schimba: devine legea pentru protectia fumatorilor. Daca a fost un lucru bun in tara asta in ultimii 5 ani (pe langa faptul ca am scapat de Basescu) a fost aceasta lege. Pentru cateva saptamani am putut sa fim feriti in spatii publice de sansa de a dobandi cancer de plamani mult mai usor (in caz ca suntem nefumatori). Acum insa, dupa ce au aratat ca pot face si lucruri bune, pentru a nu da cumva impresia gresita, parlamentarii o dau intoarsa.

Este sau nu este vremea de haiducie?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.