Marirea dobanzii Fed-ului: inca un semn al stagnarii

Fed-ul a marit la fel ca anul trecut dobanda pe ultima suta de metri, cu un infim 0,25% de la anteriorul 0.5%. Ca sa va faceti o idee de evolutia dobanzii de referinta a Fed-ului, iata jos ultimele modificari.

 december 14 2016 0.750 %
 december 16 2015 0.500 %
 december 16 2008 0.250 %
 october 29 2008 1.000 %
 october 08 2008 1.500 %
 april 30 2008 2.000 %
 march 18 2008 2.250 %
 january 30 2008 3.000 %
 january 22 2008 3.500 %
 december 11 2007 4.250 %

Cu aceasta ocazie, Ielena a declarat ca marirea a avut loc deoarece Fed-ul are incredere in cresterea economica a SUA. Ha, ha, ha, am zice noi. Nu conform indicatorilor facuti de un nene care nu a facut liceul, dar stie sa foloseasca excell-ul.

Evident ca daca economia din SUA si-ar fi revenit, Fed-ul nu ar fi marit cu un mizilic dobanda, in ultima luna, ca sa nu isi piarda total credibilitatea si sa iese din pozitia de sustinere sumara a unor minime aparente cum ar fi ca lucrurile sunt sub control, din punctul de vedere al situatiei macro.

Evident ca exista o mica dilema: daca castiga Clinton, Fed-ul marea tot doar cu atat sau avea curaj mai mare? Ramane o mica suspiciune ca poate Fed-ul e speriat de Trump si asteapta sa vina sa vada ce o sa faca, urmand sa mareasca mai tarziu. Desi premizele sunt ca Fed-ul se va intelege de minune cu Trump care vrea sa “investeasca” in infrastructura, sa intareasca armata, sa taie impozitele, altfel spus, o sa aiba nevoie sa faca cheltuieli, exact ce isi doreste si Fed-ul, sa “reporneasca motoarele”.

Pentru anul viitor-ul Fed-ul a lasat sa se inteleaga ca vor fi 4 mariri (la fel ca cele promise anul acesta). Daca economia nu isi revine si daca Fed-ul o sa mareasca rata, asta va fi nasol pentru economie, deci Fed-ul va avea probabil un an si mai greu ca acesta, cand fiind alegerile, macar au ceva scuze ca nu au marit cat sa inseamne ca economia e pe calea cea buna.

Cu privire la viitorul economiei SUA, pe langa evolutia curenta mediocra (si calde si reci, insa indicatori periculosi, cum am mentionat mai sus) raman semnele de intrebare legate de Trump.

De departe, indiferent de ce se va intampla, dolarul se va intari, mai ales comparativ cu monezile slabe. Pentru noi, daca haosul din UE nu este rezolvat prea curand, nu doar ca dolarul se va intari fata de EUR, dar si EUR se va intari fata de leu pe fondul iesirii valutei din tara cauzata de marirea dobanzii si perspectivelor unor noi mariri. Altfel spus, pretul benzinei va atinge noi maxime, mai ales ca petrolul a reinceput sa creasca. De altfel, daca reintram in criza si petrolul sare din nou la 100$, oare la cat sa ajunga benzina cu dolarul de azi sau cu un dolar si mai mare? Probabil va atinge 10 lei, fara probleme, mai ales dupa ce accizele vor fi marite de viitorul guvern PSD-isti care inainte sa apeleze la FMI va face tot ce poate sa mai stranga niscavai bani sa plateasca pensiile.

Probabil trebuia sa intitulez articolul “un semn al inflatiei” si nu doar al “stagnarii”. Sper insa sa revin mai pe larg cu care sunt premizele pentru pornirea inflatiei si in ce masura aceasta se poate transforma in hyperinflatie.

2 comments

 • – ZIRP: The Most Destructive Weapon Of Financial Mass Destruction In Existence
  http://stateofthenation2012.com/?p=35273

  O posibila solutie:
  – Lucrurile adevărate sunt foarte simple. Cum ne pregătim pentru pensie
  https://logec.ro/lucrurile-adevarate-sunt-foarte-simple-cum-ne-pregatim-pentru-pensie/

  – Cum te pregătești pentru pensie dacă banii nu vor mai valora nimic
  http://riscograma.ro/9467/cum-te-pregatesti-pentru-pensie-daca-banii-nu-vor-mai-valora-nimic/

  • da, cu privire la articolul pe logec recunosc in el ideile lui Gerald Celente; sincer, sunt gogosi: mentinerea sanatatii si educatia sunt sfaturi utile in general, a le prezenta pe astea cu spoiala de recomandari de investitie, este hilar; cu privire la pamanturi aici e mai mult de discutat si tine mult de personalitatea si mentalitatea subiectului; inainte de a ne gandi la pamant, trebuie insa sa spunem ca toti cei care au facut banii muncind din greu si prin propriile abilitati, nu din noroc (castig la loto), nu din combinatii (contracte cu partide, posturi pe nemerit etc) sau mostenire, stiu mai bine cum sa si-i pastreze decat oricare blogger, fie el mare brand de analist de trenduri cum ii place lui Celente sa se prezinte; oricum nu aceia vor face foamea in cazul unui reset; insa bineinteles sa subiectele merita luate la boabe marunte, de aceea am dedicat si eu cateva articole cu privire la pamant, mai ales avand specificul nostru: pamanturi bune si ieftine; eu as sublinia insa ca investitia in pamant “de la distanta” este apa de ploaie; daca nu stai acolo, sa ai grija de el la fata locului, sa te specializezi, nu faci mare branza; daca nu te muti la tara, sa te integrezi in mediu, sa te familiarizezi cu lipsa mall-ului, sa iti schimbi in ultima instanta si asteptarile pe care le ai de la viata (de ex un Duster in loc de un Porsche, un drum pietruit in loc de unul asfaltat, o dugheana distrusa de unde sa cumperi painea in locul unei cofetarii de lux) nu prea vad de ce ai cumpara pamant, doar ca sa te asiguri in caz ca o sa creasca pretul mancarii; pana sa creasca pretul mancarii, o sa iti bage statul impozite sa te rupe si o sa te fure cei care il muncesc in arenda sa nu te vezi, de nu scoti nici macar cat bagi in el; aurul este de departe prima varianta si cea mai sigura, fiind consensul tuturor, chiar si al stapanilor dolarului (Fed-ul are cea mai mare rezerva de aur din lume)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.