Make America Great? Ha, ha, ha …

Trump dorește să facă din nou America măreață. Îi doresc succes. Sunt tare curios cum o să facă asta pentru că e o vorbă englezească care zice: “You can’t have your cake and eat it too”.

America trăiește pe datorie. Nu este un mister, este general acceptat, deseori repetat deși doar parțial adevărat. Datorie – înseamnă că America primește bani de la alții pe care trebuie să îi plătească mai târziu înapoi. De asemenea, datorie înseamnă că America ar trebui să plătească dobândă – nimeni nu dă bani cu împrumut degeaba cu excepția băncilor centrale care însă urmăresc o anumită politică și pot tipări oricâți bani vor.

Niciuna dintre cele două atribute ale datoriei nu se regăsesc însă în ce este de fapt datoria suverană a SUA. În primul rând, datoria actuală a SUA nu poate fi plătită înapoi și nu există șanse ca să fie vreodată plătită înapoi. Poate dacă o să vina extratereștrii și o să dorească să cumpere de la americani Alaska și vor plăti pe ea câteva sute de mii de tone de aur sau platină, SUA vor putea să își plătească datoriile. Altfel, cel mai îndrăzneț target pe care și-l propun americanii este schimbarea trendului volumului total al datoriei de la creștere necontrolată la creștere limitată sau ideal la stagnare sau chiar reducere măcar simbolică.

Pe lângă imposibilitatea plătirii datoriei, un alt atribut care nu se potrivește termenului de datorie este dobânda: la obligațiunile americane în prezent, dobânda reală (care ia în calcul inflația) este real negativă.

Având în vedere cele 2 chestiuni de mai sus, ne punem logic întrebarea: cine dă bani americanilor și de ce o face? Este o întrebare complexă și ar necesita scrierea unei întregi cărți. Pe scurt vom aborda doar două aspecte:

 1. cine nu folosește dolarul ca monedă de rezervă a băncii naționale, este atacat de armata SUA (a se vedea Irak – Sadam trecuse pe Euro înainte să fie atacat, Libia – Ghadaffi de asemenea, trecuse pe Euro plus plănuia o monedă africană acoperită în aur, Iranul – urmează fă fie atacat de Trump, vinde petrol și în alte valute decăt dolarul).
 2. cine îndrăznește să investească mai mult în alte monede (Euro, Yen, aur etc) sau alte învestiții, își asumă riscuri majore; este de ajuns ca SUA sa amenințe Iranul și Iranul sa amenințe că blochează strâmtoarea Hormuz pentru ca dolarul să explodeze; este îndeajuns ca FMI-ul (controlat de fapt de americani) să declare că Grecia este insolventă pentru a da jos cu moneda Euro în raport cu dolarul.

Pe scurt spus, folosind armata și controlul asupra sistemului financiar, SUA pot oricând să lovească rapid în concurenții dolarului, păstrând neclintită puterea dolarului și forțând astfel ca până și chinezii și rușii să fie nevoiți să folosească dolarul ca monedă de rezervă în care își păstrează mare parte din excedentul balanței de comerț (nu prea mai e cazul la ruși) și nu doar rezerva băncii naționale.

Deci am arătat că americanii trăiesc pe … un fel de datorie. Nu știu cum am putea denumii obligațiunile americane care nu vor fi niciodată plătite și nu oferă dobândă. Poate în loc de datorie să îi zicem tribut? Așadar americanii primesc tribut de la diverse țări (dușmani și prieteni) sub forma de obligațiuni. Asta le permite americanilor să facă mai multe lucruri:

 • să finanțeze armata;
 • să aibă un stat funcțional, să plătească profesori, polițai, pompieri;
 • să permită accesul facil la creditare oricărui cetățean;
 • să aibă un sistem bugetar supradimensionat: sute de agenții guvernamentale care angajază oameni care nu fac nimic relevant pentru societate [1]
 • să aibă o piață financiară care ajută finanțarea marilor corporații care domină lumea

Faptul că dolarul este puternic înseamnă ca americanul de rând, chiar cel mai amărât, pote să meargă la mall și să-și cumpere ultimul iPhone, nu doar mâncare ieftină, haine ieftine, benzină și motorină ieftine, etc.

Ce propune însă Trump este revoluționar: slăbirea dolarului și reîntoarcerea producției în SUA. Conform Trump, iPhone trebuie să își închidă fabricile în China și să deschidă fabrici noi in SUA. Să luăm doar exemplul Apple. Să zicem ca Apple vinde acum un iPhone produs în China cu 650$ și face profit 400$ la fiecare produs în parte. Dacă îl va produce în SUA, costul de producție va fi mult mai mare și Apple va face profit doar 200$ per produs, pentru a nu umbla la preț. Este un exemplu fericit, unde marja de profit este mare și unde producătorul își va permite menținerea prețului de vânzare.

Menținerea prețului produselor, chiar cu întoarcerea în țară este clar o condiție greu de realizat pentru majoritatea producătorilor. Să presupunem însă prin absurd că acest lucru este posibil și că singurele care vor avea de suferit vor fi companiile. Adică companiile vor fi nevoite să taie din propriile profituri. Ce înseamnă asta?

Când companiile suferă o cădere bruscă a profiturilor, primul efect este pe piața bursieră. Acțiunile respective vor suferi dramatic și vom asista la un nou crash bursier. Un crash bursier are inevitabil efecte dureroase în economia reală care se traduc în falimente, reducerea personalului, reducerea producției, dificultați financiare legate de lipsa lichidităților sau chiar insolvența și propagat în lanț, un crash bursier poate duce și la falimentul unor bănci. Ori după cum chiar ei declară, Fed-ul nu mai are la îndemână unelte pentru gesionarea unei crize bursiere, în sensul că nu mai are unde să micșoreze dobânzile (care sunt deja mici) pentru a stimula economia și a evita reluarea crizei din anii ’30.

Am încercat deci pe scurt să explic ce ar însemna într-un scenariu pozitiv dictonul “make in America, hire in America”. Spun scenariu pozitiv pentru că oricum există mai multe piedici care împiedică companiile să se întoarcă în SUA, prima piedică fiind profitul: niciodată o companie nu se va întoarce în țară din motive “patriotice” ci întotdeauna companiile urmăresc profitul pentru ca profitul este scopul vieții unei companii. Când o companie are alte scopuri, încetează să funcționeze eficient și este doar o chestiune de timp până închide porțile.

Întoarcerea producției în America are pe lângă piedica profitului (care să zicem ca Trump o poate rezolva prin reduceri de impozite, taxe vamale și altele) piedica capacității. SUA pur și simplu nu este capabilă să preia producția din alte țări. Cel puțin numeric SUA nu se poate compara cu China din punctul de vedere al forței de muncă, ca să nu mai zicem că americanul de rând nici nu poate avea aceeași putere de muncă ca micul chinez care muncește 10 ore pe zi, șapte zile pe săptămâna pe salarii cu mult mai mici decât americanul. Și în ultimul rând, chiar dacă prin absurd, în SUA s-ar găsi forță de muncă și s-ar putea realiza profituri comparabile cu cele din China sau alte țări, mai există o problemă: investițiile deja făcute. Toate companiile au făcut investiții imense în fabricile actuale și nu își permit să le mute peste noapte. Mutarea peste noapte ar pune o povară atât de mare pe profituri încât cel puțin în primul an nici nu s-ar pune problema de profituri. Deci crash-ul bursier este garantat chiar în cazul menținerii aceleiași marje de profit.

Sunt însă nenumărate alte probleme care fac imposibilă “marea întoarcere”: poluarea, infrastructura, lipsa materiilor prime, lipsa pieței de desfacere (nu doar americanii cumpără, multe companii americane vând deja mai mult în China decât în SUA) etc.

Cu toate acestea, Trump pare determinat să introducă taxe vamale, să stimuleze producția locală și să facă astfel America great. Cum o va face, se miră toată lumea. Matematic nu este posibil …

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Note

[1] una din agențiile de “spionaj” americane s-a ocupat cu dezvoltarea pisicii spion; au torturat câteva pisici ca să le monteze pe ele aparate electronice avansate de spionaj; după câteva experimente terminate tragic, au reușit în sfârșit să transforme o felină în spion; au trimis-o la plimbare prin ambasada rusă însă tot ce au aflat a fost ca ambasada Rusiei are … șoareci;

17 thoughts on “Make America Great? Ha, ha, ha …”

 1. Domnu’ Gigel,
  “Io mi-s si canadez..”
  Ce e ieftin nu e canadian ci chinez, iar mancarea din SUA e mai ieftina decat mancarea din Canada, aici in Columbia Britanica.
  Sa nu uitam ca ce este “made in china” este in proportie de 90% (restul fiind alimente, obiecte traditionale chiar cu specific chinez) – de fapt sint produse
  – comandate de companii din SUA
  – fabricate pe linii de productie ale companiilor din SUA, initial chiar aduse …
  – fabricate cu proiecte ale companiilor din SUA
  – conduse / exploatate de companiile din SUA
  Ce este chinezesc in orientarea si controlul pietei de catre aceste companii???
  Nu este chinezul cel ce decide cat sa produca, sa livreze si ce anume catre piata SUA, sa fim nui doar realisti ci si corecti.
  Ii acuzam degeaba pe chinezi care s-au “ridicat” putin dar prin aceasta instrainare de activitate au “cazut” americanii pierzand locurile de munca.
  ————-
  NAFTA – doar pentru “bunuri”, nu si pentru “servicii”!
  Trump zice ca este un deficit cu Mexicul de 60.000.000.000 de dolari (60 miliarde) anual.
  Care este pierderea?
  Cumva SUA/americanii furnizeaza produse la un pret inferior pietei interne?
  Cumva SUA/americanii cumpara scump produsele mexicane?
  Cumva SUA/americanii cumpara fara sa vanda … in relatia cu mexicanii?
  Fiindca alte explicatii care fundamenteaza balanta reciproca nu sint.
  … Mexic – SUA = venit 60 mld
  Deficitul cu CANADA este de peste 15.000.000.000 (15 miliarde) de dolari.
  Aceeasi grosiera “analiza”…
  CE CASTIGA SUA in acest fel de “intelegere”?
  SURSA: https://www.thebalance.com/trade-deficit-by-county-3306264
  Canada – $576.7 billion traded with a $15.5 billion deficit.
  China – $599.4 billion traded with a $367 billion deficit.
  Mexico – $532.1 billion with a $60.6 billion deficit.
  Japan – $193.6 billion traded with a $68.6 billion deficit.
  Germany – $174.8 billion traded with a $74.9 billion deficit.
  ….
  Prima masura de redresare este reducerea pierderilor, nu-i asa?
  Asta nu este protectionism ci masura elementara de supravietuire – aparent – economica dar mai intai, sociala.
  Totusi, nu banii sint “problema”, un administrator “vede” in spatele cifrelor si a spus bine:
  Companiile se imbogatesc – ok, dar americanii au ajuns saraci, peste 50%.
  O astfel de economie, unde un produs transportat 10.000 de km este mai ieftin decat daca l-ai produce “acasa” desi poate parea, nu este economie ci santaj social.
  Iar sustinatorii acestui fel de “dezvoltare” sint rupti de realitate si se ghideaza dupa expresia “Dupa noi, Potopul!”.

  Reply
  • americanii traiesc deja cu mult peste cat le este plapuma; beneficiaza de preturi subventionate de chinezi care nu lasa libera moneda, beneficiaza de ajutoare sociale semnificative (alea cate sunt, cu sau fara obamacare) si in primul rand beneficiaza de un stat functional (atat cat e) pe care insa nu il vor mai avea cand strainii nu vor mai plati tribut

   ce vrea Trump e normal, insa nu se poate in nici un caz peste noapte iar eu pun sub semnul intrebarii daca americanii vor mai fi in stare sa converteasca milioanele de asistati sociali, hipsteri si paraziti de bugetari care nu fac nimic din frecatori de menta in muncitori pentru patrie, pentru ca oricum in prima etapa rezultatele cu greu vor apare

   orice taxa vamala are rol protectionist, asta e limbajul oficial; productia in tara se poate insa stimula si prin masuri neprotectioniste cum ar fi reducera taxelor, refacerea infrastructurii, calitatea fortei de munca etc

   Reply
 2. Scuze, nu am spus despre Orediniul de retragere din TPP…
  Oricum era o intelegere intrer corporatii sa actioneze suprastatatl, cosmetizata in vorbe de pionii remunerati tot de corporatii, aparent sefi de stat si /sau prim ministri…
  Nici nu incepuse sa functioneze, era in faza de aprobare de Parlamentele fiecarei tari…
  A spus ca va face tratate bilaterale cu fiecare si daca ceva merge prost acelea vor putea fi denuntate cu preaviz de 30 de zile, timp suficient de re-negocier/ajustare…. avand ca prima prioritate: AMERICA FIRST!

  Despre ordinul de expulzare imediata a imigrantilor ilegali (cica… undocumneted, de rasul curcilor!) nu am mai spus ca e la mintea cocosului ca legea trebuia aplicata si nu interpretatea “in maretia ei”, cum gargarisea o figura care privea crucis din spatele certificatului de handicapat.

  Reply
  • Tpp era in discutiu.Nafta daca ies americanii isi taie singuri creaca produselor ieftine. Ca sa nu mai zicem de unde o sa cumpere produsele mexicane si canadiene pe care le cumpara acum la discount? Pana si made in USA actual este mai mult made “a bit” in USA grosul materiilor prime si al componentstelor fiind din import

   Reply
 3. Eu am vazut ca e 21%, nu are cum sa fie 50%.
  Despre datoria totala e clar ca nu va fi platita niciodata 🙂

  Pai ce a facut Trump, in afara ca a schimbat niste oameni in pozitii cheie, chipurile, cu alte orientari?

  Reply
  • “In 2015, Pentagon and related spending totaled $598 billion, about 54% of the fiscal year 2015 U.S. discretionary budget. For the period 2010-14, SIPRI found that the United States was the world’s biggest exporter of major arms, accounting for 31 percent of global shares, followed by Russia with 27 percent” -cf Wikipedia

   ce a facut Trump? probabil nu ai urmarit ultimele 2-3 zile …
   iote ce face acum: http://www.zerohedge.com/news/2017-01-26/angry-trump-threatens-cancel-nieto-meeting-if-mexico-does-not-pay-wall

   Reply
  • Sa enumeram cateva chestii, in plus fata de numiri… niste Ordine:
   – anularea “bombei” plantate de Obama la asigurarile de sanatate care ar fi yrmat sa se aplice de la 27 ianuarie, referitor la cota de plata individuala…
   – eliminarea variantei “fecaliste” – lgbt – de pe site-ul Casei Albe
   – oprirea finantarii avorturilor intern si international
   – obligarea autoritatii locale (a primarilor) sa raporteze sapamanal infractiunile cu autori imigranti ilegali
   – construirea zidului intre SUA si MEXIC (cand SUA au balanta negativa PROGRAMATA de NAFTA si ajunsa la 60 de miliarde dolari anual… e normal sa-i ceara Mexicului sa plateasca!), asa ca sa nu mai fie “si batut, si cu banii luati!”.
   – oprirea imiratiei din tarile furnizoare de teroristi islamisti ( nu e inclusa Arabuia Saudita fiindca nu este o “tara” ci mosia familiei Saud, de altfel sustinator al SUA care le acorda protectie)
   – interzicere publicarii de “rapoarte de mediu” de catre EPA care actioneaza ca goarna a incalzirii globale – inventia democratului ajuns milioardar cu fraiereala asta, Al Gore
   – aprobarea investitilor de transport petrolier…x…y…
   In pregatire – republicanii vor sa-l imputerniceasca sa scoata SUA din ONU si sa trimita organizatria afara din sediu si din SUA.
   Deja se vorbeste ca va cere sa se foloseasca doar otel din SUA pentru conductele petroliere…

   Poti sa reduci studiere presei – fie si digitala, “consacrata” si sa iei informatii de la sursa:
   https://www.youtube.com/channel/UC0dFwgFtKQvHPO1aOXEO4zg
   President Trump News
   ———
   Eu as zice ca a si trecut “la treaba” – dupa cum spunea cineva pe un site…. “am vazut in 4 zile ce nu s-a facut in 40 de ani!”.. pentru binele americanilor. A celor normali, sperand ca o parte dintre cei afectati de sindromul TARD isi mai pot reveni…
   “Trump Acceptance Resistance Disorder “(TARD): Are you suffering?
   http://www.disclose.tv/news/are_you_suffering_from_trump_acceptance_resistance_disorder_tard/136500

   Reply
 4. Nu am timp, dar ar fi interesant de cautat, cat e deficitul vs. cheltuielile militare.

  Cred ca daca ar taia o parte din ele, nu foarte mare raportat la suma totala, n-ar mai exista deficit.

  Problema este, probabil, ca asta ar trimite un mesaj negativ la creditori si mai stii, si-ar putea lua nasul la purtare si cere banii inapoi :))

  Deci, pe undeva e un cerc vicios 🙂

  Reply
  • bugetul armatei e cam 50% din totalul bugetului; deficitul nu e greu de redus; problema e insa datoria totala si mai ales in contextul in care vor creste dobanzile; de asemenea, o sa fie macel in sectorul plati sociale (asigurari medicale, pensii etc unde vine piramida inversa)

   Reply
  • Domnu’ Alin,
   Chestia cu bugetu’ sta cam asa:
   Declari ce si cat vrei sa caltuiesti (cu destinatie) luand ca ipoteza cati bani crezi ca vei “scoate” ca surse bugetare.
   Declari ca vrei mai mult (bucurie pentru “imprumutatori” si tiparitorii de hartie colorata!) – gata, ai deficit.
   Ai deficit e un fel d a spune, ca nu ai nimic.
   Este un PLAN de venituri si cheltuieli unde presupui ca vrei sa cheltuiesti fara sa ai bani; nu coonteaza motivele, pardon – fundamentarea “necesitatii” si “oportunitatii”…
   Pe scurt – este o declaratie politica cu valoare de ordin de executie.
   ——-
   Toti merg pe deficit ca sa sugereze ca VOR dar…. NU SE POATE!
   In mod parsiv, isi creeaza libertatea sa mute banii de oriunde catre oriunde fiindca- deh! – “nu sint bani”!
   O minciuna cat averea lui Rotschild de mare, doar doar vor mai face imprumuturi care conteaza pentru beneficiul “alesilor” dupa ce pleaca din functie in alte zari – FMI, Banca Mondiala si alte – puzderie – de organizatii care plimba banii…
   Le e frica sa mearga pe “benefivciu” desi sumele necheltuite se reporteaza pentru exercitiul bugetar urmator, nu se pierde nimic. Dar nu cumva sa li se reproseze ca nu au facut planuri corecte si – mai ales! – sa nu piarda scuza politica: NU SINT BANI!
   ————
   Concluzia = deficitul nu inseamna bani.
   Nici macar “instrument” de control nu este fiindca nefiind “ceva”, nu poate face, determina efecte ci este motiv pentru manipulare politica.

   Reply
 5. Nea Gheorghe, datoriile alea nu se platesc, daca s-ar plati vreodata, cu hartie.
  Ele deja sunt hartii..

  Am senzatia ca trump nu va face mai nimic din ce spune.
  In cel mai fericit caz, majoritatea lucrurilor vor ramane, in practica, nu teorie, ca si pana acum.

  Apple are profit din ala la telefoane, restul alora cu android cica se invart pe la 2-3% 🙂
  Nu toate biznisurile au asemenea adaos ca sa suporte din profit o astfel de taxa.

  Declaratii de genul asta nu sunt facute ca sa fie puse in practica, ci ca sa genereze niste efecte, politice, bursiere, etc.

  Reply
 6. ca fapt divers: razboiul tarifar nu functioneaza niciodata; mai ales cand nu ai productie!
  de cand a ajuns presedinte Trump a dat jos cu pesso-ul mexican cu vreo 60%; chiar daca baga taxa 20%, produsele mexicane sunt oricum mai ieftine din cauza devalorizarii; daca ar functiona razboiul tarifar, toti l-ar aplica;

  economia respecta legile gravitatiei: si preturile si profiturile mai repede sau mai tarziu ajung tot acolo unde este le este locul

  Reply
 7. Nu știu cât de “great” o sa fie America dar cel puțin o sa fie mai curată de perverţi homosexuali, etc. Mai puțină lume o sa înjure America. America este deja mai respectată. Să-i dam o șansă lui Trump, Americii.

  Reply
  • cred ca “perverții” nu o sa dispara instant o data cu Trump; nici macar la Casa Alba … sanse nu avem pe ce sa dam lui Trump; dusul rece este inevitabil; singura dilema e cine va suferi mai mult: 1% sau restul

   Reply
 8. “Fed-ul nu mai are la îndemână unelte pentru gesionarea unei crize bursiere, în sensul că nu mai are unde să micșoreze dobânzile (care sunt deja mici) pentru a stimula economia ”
  …….
  Are… “costa” cateva sute de dolari sa tipareasaca 1 milion si Guvernul se indatoreaza cu 1 milion sa plateasca marfa de … sa zicem 4-500 de dolari.
  Orice dobanda e absurda in realitate ca deja este de 999.500/500 = 1.999 de dolari profit pentru 1 dolar “imprumutat”.
  Incercati alta metoda de “evaluare”, nepredata la scoala.
  O sa “plateasca” sa ii fie luata hartia colorata, va plati 1,1 (de exemplu) necirculat pentru 1,0 aflat pe piata… doar pentru SUA. Cu bancnote de uz inter-bancar de 1 milion sau mai “mari”.
  … inca nu e nevoie dar pot plati si 5.000 de miliarde in 24 de ore daca au INTERES, nu daca le e frica. Cred ca le au pregatite…
  De asta nici China nu cere sume considerabile.
  De asta si maimutoiul care tocmai a plecat de la Casa Alba a mai “tras” 8.000 de miliarde in mandatele lui… si doarme linistit, varsand lacrimi pentru homosexuali, nu pentru milioanele de oameni asasinati pe baza politicii lui … premiate cu nobel pentru pace!?!.
  Nici asta nu se preda la scoala si ne miram ca nu ajung economisti si finantisti predesinti – sint captivi educatiei orientate unidirectional, limitat.
  “datoria suverana” este praf in ochi si de aia “imprumutatorul” e linistit si tot el da note maxime de “rating” fara sa sanctioneze “gazda”.

  Reply
 9. De aia contabilii nu fac afaceri. ca nu le “iese socoteala”…
  De aia matematica nu este suficienta sa “descrie” realitatea…
  Cum spunea N Georgescu-Roegen
  “Universul, in completitudinea lui nu poate fi descris nici prin numarabil doar, nici numai prin nenumarabil.’
  Asa si cu politica: “daca scap contabilul [de la inec], imi imputa magarul… daca scap magarul, angajez alt contabil!”….
  Cand se declara falimentul, se lichideaza ce se mai poate iar datoria este “suflare de vant”, doar contabilii se mai uita – degeaba – la ea.
  Mortul de la groapa – ca asta inseamna lichidarea corporatiei, “persoana” ne-vie desfiintata – este scos din evidente, … cu tot cu datorie, nu se mai intoarce “pe piata”.
  Ce nu este priceput este ca banul este privit ca mijloc, si nu ca valoare in sine si de aceea se tiparesc – aparent – in nestire. sa circule “sange” prin “venele” economiei.
  Unii castiga avand monopolul “facerii”/tiparirii insa pierde cine crede ca dolarul in sine are valoare. Ei castiga din diferenta neta si nu din comparatii, aratand cum se traieste real exploatand credinta in conventii si pofta fara retinere, “vrem o tara ca afara”….
  Nu banul ci folosinta lui aduce valoare,
  Altfel…. servetele pe care “saracii” le pun in rama in loc de icoana…
  …. citit Manoilescu, Roegen si mai putin din nobelizatii pentru economie, bieti mentalisti, taietori de fir in paispe’.. si renuntarea la filozofia Universului infinit, respectiv a dezvoltarii fara limita. Recesiune voluntara, barter si mai putine aiureli cu pretentie de stiinta,
  Ateii si ratacitii cred ca vom lua minerale din soatiu si vom coloniza ‘n” galaxii.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.