Restructurarea României [1] – Intro

Încep un nou serial de articole în care voi încerca să explic pe scurt cum văd eu restructurarea României. Poate aș putea mai bine să scriu un roman SF sau de istorie alternativă despre o Românie utopică, pentru că oricum chestiunile discutate vor fi departe de realitate. Nu din cauza propunerilor pe care le voi face eu, cât mai ales din cauza potențialului pe care țara noastră îl are, care potențial este mereu hiberbolizat dincolo de orice realitate, chiar și în cele mai (aparent) echlibrate opinii.

Îmi amintesc de ce zicea Pleșu într-un interviu cu privire la faptul că noi românii vedem lucurile fie foarte negru (ca la noi nicaieri), fie prea alb (suntem cei mai deștepți, copii noștri câștigă la olimpiade, luăm premii la concursui de invenții etc). Lucrurile nu sunt deloc așa spunea Pleșu: nu suntem nici prea-prea, nici prea-prea …

Eu însa chiar cred că lucrurile la noi sunt nu negre, ci mocirloase, în sensul că este un negru fără nici o speranță. Spun mocirlă în sensul că suntem blocați într-o mentalitate incapabila să schimbe perspectivele sumbre. De vreme ce acțiunea începe cu planificarea care este o construție mentală născuta dintr-o speranță și dintr-o voință, de vreme ce mentalitatea românească este ancorată în negru, speranțele fiind tratate cu umor la noi, iar voința neavând un istoric de exersare, este total neputincioasă, nu este greu să înțelegem de ce mocirla este viitorul nostru. Ce este poate și mai tragic este că mocirla nu este nici măcar stabilă. Starea mocirloasă este într-o dinamică continuă înspre negru, prin experiențele acumulate, prin oportunitățile pierdute și prin rănile sângerânde accelerat de care suferă țara noastră.


Cu privire la acest serial, am de gând sa abordez cel puțin următoarele teme:

1. Apărarea

Ce fel de armată ar trebui să aibă România, ce fel de industrie militară, cum să se comporte în NATO și cum să găsească alternative, cum să se pregătească pentru riscurile existențiale și ce strategii proactive să aibă pentru realizarea unor scopuri mărețe.

2. Economia

Populația săracă este o masă de manevra pentru politruci. De aceea, economia este primul lucru care trebuie rezolvat, prosperitatea fiind singurul garant al unei democrații. O strategie de planificare economică pe termen lung este un domeniu SF, dar aceasta doar la noi, la romani. Mulți acuzăm amintirea tristă a planurilor cincinale. Problema cu planificarea nu era însă întenția și ideea planificării cât implementarea și sistemul cu toate metehnele lui.

Toate statele dezvoltate au planuri și dacă analizam istoric, economiile dezvoltate ale unor țări mici și medii precum România au în spate rezultatul planificărilor. Pentru că o strategie economică este prea complexă (altfel spus, nu mă bag la așa ceva) și pentru că vreau să păstrez legatură cu realitatea, voi încerca o analiza SWOT cu bătaie pe termen mediu și făra a mă lărgi prea mult în alte sectoare în care economia are dependințe (politica, demografia, europenizarea).

3. Învățământul

Un popor educat bine nu va putea niciodată să fie cucerit și chiar dacă va fi cucerit militar, va domina cultural și în timp va rămâne stăpân pe propria moșternire realizând lucruri mărețe. Grecii și evreii sunt doar două exemple. Educația se află la o răscruce la nivel mondial, de aceea oportunitatea României este maximă. Chiar cu un sistem educațional la pământ, atunci când toți pornesc de la zero, șansele de recuperare sunt relativ egale, mai ales când banii nu mai sunt determinanți în dezvoltarea unui învățământ puternic.

4. Politica

Am lăsat la urmă felia cea mai grețoasă. Politica este însă un rău necesar. Politica este de asemenea cea mai mare frână actuală la dezvoltarea României. Dacă ne uitam pe sectoare, România a progresat (chiar daca poate infim) în multe domenii dificile: economic, creștem indiferent de ce partid este la guvernare, militar suntem parte din NATO, comparativ cu alte vremuri (chiar post decembriste) avem riscuri mici (cu câteva paranteze). Politic însă, dacă este să fim sinceri, ne aflăm cam la același nivel din anii 90, dacă nu cumva sub. Manipularile electoratului și negocierile pe ciolan sunt la același nivel, nu există nici cea mai mică cultură politică, nu exista doctrine și discuții pe probleme reale iar calitatea oamenilor implicați în politică este poate mai proastă ca în acei ani postdecembriști când exista avântul și motivația care între timp au dispărut, alungând din clasa politică oamenii de calitate și transformând partidele în grupări infracționale avansate cu oameni de cea mai josnica calitate. În plus, reacția la răul din politica este din ce în ce mai slabă, principala măsura de protest fiind emigrarea.

 


Se pune întrebarea: cine trebuie să se ocupe de restructurarea României și pe spinarea cui trebuie să cadă o astfel de planificare? După parerea mea, fiecare român trebuie să aibă în cap unde ne aflăm și unde trebuie să ne aflăm și să acționeze în consecință. Planul pe care îl voi expune, va fi un punct de plecare, sper, pentru mulți; sau cel puțin, un moment de problematizare. Știu că politicienii noștri sunt foarte buni la strategii, mai ales când se fac pe bani și când contractele sunt date la firmele tovarașilor. Faptul că hoții fură banii statului și își pierd timpul și fac promisiuni pe strategii proaste sau inutile nu înseamna că nu trebuie să facem planuri pentru țară și să punem pe hârtie ce ar trebui să facem.

Evident că ideile mele sunt limitate și inițiativa de a trata un astfel de subiect poate părea unora o inițiativă arogantă sau grandomană, dacă nu cumva plictisitoare. Eu o voi face însă îndemnat de proverbul “toate lucrurile sunt grele înainte de a fi ușoare”.  Deși recunosc că subiectul este cel puțin dificil și deși realizez că inițiativa mea nu va depăși granițele acestui blog, am decis să mă joc puțin cu câteva idei pe care le-am tot amânant, tratându-le ocazional, fragmentar. Neavând prea clară finalitatea și scopul acestui serial, punctul declanșator fiind mai degrabă un impuls venind de nu-știu-unde, voi încerca totuși să pun punctul pe ‘i’ în cele mai importante chestiuni și să justific de ce sunt de părere că emigrarea nu este deloc o variantă proastă pentru tinerii care își doresc un viitor și că poate de afară vor ajuta mai mult la restructurarea României, așa cum dacă un grup de oameni sunt captivi într-o mlaștină, singura lor speranță este ca măcar câțiva să iese afară și să îi scoată și pe ei.

10 thoughts on “Restructurarea României [1] – Intro”

  1. [2] Apararea

    https://chiazna.ro/16273/restructurarea-romaniei-2-apararea

    Cat de bine pregatita este apararea unei tari se poate vedea doar in vreme de razboi. Oricate lucruri bune sau rele am spune despre armata romana si despre beneficiile sau problemele apartenentei la NATO, in fapt toate sunt speculatii. Doar adevarul unui viitor conflict ne va spune cu adevarat cum stam la capitolul aparare. Asta nu ne impiedica insa sa facem un diagnostic si sa obsevam cateva lucruri certe.

    Reply
  2. @ Gigel Chiazna

    Exemplul omului de afaceri este partial si reductionist prin faptul ca vede implinirea omului strict pe partea valorificarii potentialului negustoresc!
    Apoi oriunde te-ai duce este imposibil sa nu faci compromisuri! Asta cu dreptatea absoluta este o idee fixa a romanilor care, desigur, sunt drepti si negreselnici, si trebuie implinita mai ales de altii sau in dauna altora! Dreptatea, aici in tara, se implineste in conditiile date, inclusiv de firea oamenilor, iar compromisurile se fac nu doar datorita conditiilor exterioare ci si dorintelor pacatoase si neinfranate ale celor ce ajung la ele!

    Reply
  3. @ JE

    Fara sa neg valoarea unor cercetari legate de IQ nu se poate sa nu luam in considerare faptul ca unele cercetari pot fi mai mult sau mai putin subiective sau influentate. Asta, desigur, nu ne va face cei mai inteligenti din lume!
    Daca citeati cu atentie articolul Poporul de imparati… ati fi remarcat mentiunea de pe la 1769 ca romanii erau cunoscuti pentru inteligenta lor, mentiune care imi confirma afirmatia pe care am facut-o in postarea initiala si pe care v-ati grabit sa mi-o contestati!
    Ceea ce am vrut sa subliniez de la inceput este faptul ca nu doar IQ-ul conteaza! Nu e suficient sa ai inteligenta! E nevoie ca ea sa fie integrata unui sistem de valori pe care nu le avem datorita mai multor factori din care unul mi se pare determinant: neputinta de a crede sincer in lucrarea lui Dumnezeu in aceasta lume si ascultarea pe care suntem chemati sa o facem fata de El!

    Reply
  4. @Gigel Chiazna

    Treceti prea usor peste schimbarea felului de a gandi si de a trai, ca cheie a schimbarii starii de fapt actuale in tara, si va refugiati, prea usor, in solutia emigrarii! Din 1990 incoace se tot emigreaza si nu se constata deloc o imbunatatire a felului de a trai al romanilor din tara, nu ma refer la standarde materiale, desi nici aici nu stam bine! Deci dupa aproape 30 de ani de emigrare fara rezultate mai propuneti inca solutia emigrarii?
    Solutia nu este alta decat lupta constanta a fiecaruia si impreuna aici! Rezistenta pe temeiul credintei in puterea si lucrarea lui Dumnezeu asupra fiecaruia care se lupta dupa Legea si Voia Lui! Rezistenta pana la sacrificiul de sine pentru cei de aici sau de dincolo de granite, pentru generatia de acum si pentru cea viitoare!

    Reply
  5. @ Gigel Chiazna

    Cred ca efortul tau are cel putin un om interesat de al urmari! Pe mine! Sper ca ceea ce te intereseaza sa scrii sa faca parte dintr-un efort care sper sa porneasca din cat mai multe puncte pentru a reusi sa inchegam o viziune asupra viitorului tarii si a poporului nostru!
    Accept ca omul poate fi liber sa emigreze dar ca emigrarea este singura solutie pentru redresarea Romaniei aceasta o taxez ca aberatie! Solutia consta in schimbarea coordonatelor gandirii indiferent ca ramai in tara sau pleci in strainatate! Daca ai plecat din tara cu gandire pro-avort si unde ajungi tot asa gandesti si la intoarcere nu esti schimbat cu nimic esti tot parte a mocirlei pro-avort, in care se scalda romanii, ce inneaca plapandele initiative pro-viata! Si se poate continua cu exemplificarile!

    Reply
    • Schimbarea gandirii – metanoia – este un proces permanent al fiecarei persoane care a inteles ceva din viata asta. Eu doar m-am referit la faptul ca o persoana cu potential in orice domeniu, ramanand in Romania, nu il poate fructifica, are mult mai multe piedici decat in afara. Cum fiecare potential nu strica sa fie fructificat la maxim, cu cat mai multi vom iesi in afara si ne vom desfasura potentialul, cu atat sunt sanse mai mari si ca lucrurile sa se schimbe in Romania. Va pot da doar un exemplu: un om de afaceri priceput. Daca ramane in Romania, mai devreme sau mai tarziu va fi nevoit sa faca compromisuri. In schimb, cheia succesului in tara fiind mai ales abilitatea de adaptare la “combinatii”, toate energiile lui vor fi secate in lupte de culise, scheme de profit la gri si managementul imprevizibilului. Nu spun prostii: daca ne uitam in urma, un factor important de luat in calcul in randul antreprenorilor de la noi este cursul valutar si rata dobanzilor care sunt determinante ale stabilitatii statului. Un astfel de om, iesit in afara, va fi poate capabil sa ajunga la realizari mult mai mari si sa poata da roade pentru talantii primiti de la Dumnezeu, chiar daca nu pentru propriul popor. Astfel, neamul poate dainui chiar in exil. Nu trebuie sa ne speriem atat de mult de exil. Eu subinteleg din start ca emigrarea nu inseamna deloc renuntarea la a fi roman cu tot bagajul de lucruri bune a ce este romanesc. Ba chiar – spun banalitati – pentru multi exilul va fi o redescoperire a romanescului veritabil.

      Reply
    • “Daca ramane in Romania, mai devreme sau mai tarziu va fi nevoit sa faca compromisuri. In schimb, cheia succesului in tara fiind mai ales abilitatea de adaptare la “combinatii”, toate energiile lui vor fi secate in lupte de culise, scheme de profit la gri si managementul imprevizibilului.”

      Din aceste motive ma gandesc tot mai mult sa plec si eu. Mananca prea mult timp si energie pentru nimic. Afara nu trebuie sa-ti bati capul cu asfel de lucruri, pentru ca nu esti tratat ca infractor pentru simplul motiv ca existi si nici ca “evazionist” de semianalfabetii spagari de la ANAF care au avut numai sefi mafioti si nu se ating de straini, ba chiar ii pupa in c*r.

      De ex. asta e mafiotul ala oligofren care inchidea mii de afaceri pentru “evaziune” cu sume ridicole de 1-2 lei si aresta (la propriu) babute care vindeau patrunjel si ceapa verde pe trotuar:
      – Sotia sefului ANAF, asociata cu un off-shore intr-o firma ce opereaza “International” Bucuresti, un hotel din lantul controlat de Dan Radu Rusanu. Firma nu apare in declaratia de avere a sefului ANAF
      http://www.investigatiimedia.ro/investigatii/sotia-sefului-anaf-asociata-cu-un-off-shore-intr-o-firma-ce-opereaza-international-bucuresti-un-hotel-din-lantul-controlat-de-dan-radu-rusanu-firma-nu-apare-in-declaratia-de-avere-a-sefului-anaf

      – Off-shore-ul asociat cu sotia sefului Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, este reprezentat in Romania de ginerele acestuia – Centrul de Investigatii Media
      http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16055805-off-shore-asociat-sotia-sefului-fiscului-gelu-stefan-diaconu-este-reprezentat-romania-ginerele-acestuia-centrul-investigatii-media.htm

      Sa nu mai vorbim si de idiotii aia care au fost inaintea lui (Blejnar) si aia care au venit dupa, sau de “Farda Financiara”. Toti sunt mafioti, semianalfabeti si oligofreni.

      Reply
  6. @JE

    Cu respect pentru punctul tau de vedere dar nu inteligenta este in cazul romanilor problema! Romanii sunt inteligenti dar nu au niste capacitati cum sunt rabdarea, tenacitatea, intelepciunea si dorinta de a reusi impreuna in capul listei de prioritati! Ori viata sociala si implinirea unor planuri pe lunga durata, de catre un popor mic, ca al nostru le presupun cu prisosinta!

    Reply
    • 1. Citeste pdf-ul din ultimul link “Race Differences In Intelligence”. Sunt analizate toate statele de pe planeta. Noi balcanicii suntem mai tolomaci decat Centrul, Nordul si Vestul Europei. La romani, media de inteligenta este de 94 si elitele cu studii universitare aveau 102, adica exact cat este MEDIA unor state ca Austria, Elvetia, Suedia, Italia, etc.
      Poti face o diferenta intre nivelul de trai, de civilizatie si ceea ce au reusit aceste tari sa realizeze de-a lungul secolelor? Unde este saracia si coruptia cea mai mare si mai crunta? Cine pe cine exploateaza legal si pe fata fara nici o jena? Noi pe ei, ei pe noi, sau suntem pe picior de egalitate si tratam de la egal la egal?

      Poti face o comparatrie directa intre Romania si Austria? De exemplu stii ca pana in 1718 cand Austria a primit Oltenia, in urma a pacii de la Passarowitz, in Oltenia nu a existat o carte funciara si un recensamant al populatiei si al animalelor? Acestea sunt lucruri triviale pe care altii le aveau de mult, noi inca traiam in bordeie semiingropate si eram oganizati in sate de tip tribal. Oare de ce? A trebuit sa vina altii sa ne spuna ca ar fi util sa tinem si noi o evidenta si sa ne invete sa ne numaram pe noi insine, dar si oile care le pasteam pe maidan. Comparativ cu Africa care are o media de 65 a IQ-ului noi suntem genii, dar nu cu africanii trebuie sa ne comparam, ci cu europenii.

      2. Cei mai inteligenti si mai muncitori romani au plecat si inca continua sa plece. Poti sa-ti imaginezi cum va arata Romania peste 25-50 de ani? Cum vor trai copiii si nepotii tai aici si cum vei trai tu la pensie, in conditiile in care treburile merg din ce in ce mai rau, iar cei care ar trebui sa le indrepte si schimbe cu altele mai bune emigreaza?

      “Ori viata sociala si implinirea unor planuri pe lunga durata, de catre un popor mic, ca al nostru le presupun cu prisosinta!”

      Popoarele astea mici cum pot:
      – Austria: populatie – 8.725.931, suprafata: 83,879 km², PIB total: 402 miliarde USD, PIB Pe cap de locuitor: 44.475 USD

      – Elvetia: populatie – 7.952.600, suprafata: 41.285 km², PIB total: 494 Miliarde USD, PIB Pe cap de locuitor: 69.390 USD

      – Slovenia (mica Austrie): populatie – 2.062.455, suprafata: 20,273 km², PIB total: 36,82 miliarde USD, PIB Pe cap de locuitor: 19,000 USD

      – Romania: populatie – 20.121.641, suprafata: 238.391 km², PIB total: 424 miliarde USD, PIB Pe cap de locuitor: 21.403 USD

      de pe alte meleaguri:
      – Singapore: populatie – 4.326.000, suprafata: 704 km², PIB total: 123,4 miliarde USD, PIB Pe cap de locuitor: 29.900 USD

      Stii cat este IQ-ul in Singapore? Gasesti raspunsul in linkurile de mai sus!

      Pana si in Singapore am ajuns celebri…
      a. DE SLUGI BUNE: “While the large number of Romanians doing menial work on this cruise ship was not unexpected, I was surprised by how seriously they took their work. There was pride in doing even a so-called lowly job.”

      b. DE HOTI SI IMBECILI: “Romanians leaving their country to seek jobs in other European countries is a well-known fact. Corruption had ruined the nation. Before the Soviet Union broke up formally, Romania had imploded. It was run by a dictator – former president Nicolae Ceausescu and his wife, who left a bitter legacy still felt today. People were mistreated and taxpayers’ money was splurged on non-essentials.”

      – Challenge for Singapore workers to change with times
      http://www.straitstimes.com/opinion/challenge-for-singapore-workers-to-change-with-times

      Vrei sa spui ca toate aceste lucruri nu au legatura cu IQ-ul? Pai uita-te in toata istoria noastra “glorioasa” si ai sa vezi cum am fost slugi la altii de bunavoie si nesiliti de nimeni in cele mai multe cazuri. Ca si acum de altfel. Nu au venit strainii sa ne ia padurile, petrolul, pamanturile, etc, romanii le-au dat/vandut degeaba sau la preturi de nimic.
      In afara de cateva exceptii, toata istoria se rezuma la: boierii au vandut tara, boierii l-au vandut/tradat pe Voda, biserica a vandut tara, biserica l-a tradat/vandut pe Voda., iar aia din Ardeal au fost 1000 de ani iobagi si “populatie/etnie tolerata”. In propria tara si pe propriul pamant, dar sluga la strain, nu ca stapan.
      Putem da vina pe altii sau pe cricumstante, dar acest lucru nu schimba cu nimic lucrurile la modul serios. Sa planifici pe lunga durata iti trebuie inteligenta si viziune, ceea ce romanilor le cam lipseste.

      Evidentele sunt multiple:
      – Psihologia Poporului Roman Concluziile unei cercetari facute o data la 100 de ani: Cum suntem, cum credem ca suntem si cum vrem sa fim
      http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19787285-psihologia-poporului-roman-concluziile-unei-cercetari-facute-data-100-ani-cum-suntem-cum-credem-suntem-cum-vrem-fim.htm

      – Poporul de împăraţi din ţara nimănui
      https://istorie-adevarata.blogspot.ro/2009/05/poporul-de-imparati-din-tara-nimanui.html

      Vezi si pe ce loc suntem aici:
      – Index of Economic Freedom: Promoting Economic Opportunity and Prosperity by Country
      http://www.heritage.org/index/

      Reply
  7. “…nu suntem nici prea-prea, nici prea-prea… Eu însa chiar cred că lucrurile la noi sunt nu negre, ci mocirloase, în sensul că este un negru fără nici o speranță. ”

    Cum sunt romanii in realitate si de ce au nivelul actual de trai si civilizatie:
    – SOS: Inteligenţa românilor are probleme!
    https://danieldavidubb.wordpress.com/2010/09/19/sos-inteligenta-romanilor-are-probleme/

    – Românii şi ştiinţa
    http://www.scientia.ro/homo-humanus/49-note-si-adnotari-carti-celebre/901-romanii-si-stiinta-rezultatele-unui-studiu-despre-romani-si-stiinta.html

    – Top 10 Countries by Highest Average IQ
    http://www.therichest.com/rich-list/top-10-countries-by-highest-average-iq/?view=all

    – World ranking of countries by their average IQ
    https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country

    – World IQ Map
    http://www.washsummit.com/world-iq-map

    – Race Differences In Intelligence
    http://niggermania.com/library/Race%20Differences%20In%20Intelligence.pdf

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.