Trump a mușcat o singură dată

Every dog is allowed one bite.
– proverb american –

Am ignorat in articolul anterior orice mentionare cu privire la “coincidenta” intre bombardarea sirienilor si intalnirea lui Trump cu Xi Jinping, presedintele Chinei. Nu bag mana in foc pentru timing, repet din ce am auzit: bombardamentul a avut loc putin inainte de intalnirea cu chinezii. Nu stiu daca putin inseamna 20 de minute sau 10 ore.

Oricat de mult am vrea sa stim ce a avut Trump in cap si ce a incercat – daca chiar a incercat – el sa transmita chinezilor, nu putem specula prea mult. Folosirea bombardamentului ca “demo” pentru chinezi pare infantilism idiot, dar poate gandirea lui Trump nu e departe de cea a unui pusti care a ajuns sa comande cea mai puternica armata din lume si tocmai a descoperit ca baietii cu jucariile cele mai puternice se pot si juca din cand in cand cu ele.

Oricat de infantil ar fi insa Trump, ne-ar place sa credem ca armata SUA nu executa orbeste ordinele presedintilor infantili, asa cum nici in timpul lui Obama armata nu a vrut sa intre in razboi si nu a fost de acord cu un no-fly-zone. Dar poate ca si in armata sunt conducatori insetati de sange – nu de putine ori au aratat americanii ce pot face ei in misiunile de “politie” de pe diverse meridiane: bombardat de nunti sau inmormantari, omorat oameni doar pentru distractie, live shooting cu dronele, etc. Daca soldatul de rand american nu da doi lei pe viata umana, de ce ar da un general sau un comandant? Poate doar frica sa nu moara si el, iar un razboi nuclear cu Rusia sau cu China sunt probabil singurele temeri pe care le mai au “puternicii lumii”.

Trump si-a permis o nebunie, insa geopolitica e prea complexa ca sa poti face jocuri mari doar cu tomahawk-uri sau cu plimbat de portavioane. Americanii ar fi trebuit sa invete asta pana acum. In afara de rachete si bombardamente cu avioane sau drone si in afara de plimbat port-avioane, americanii nu prea mai pot face mare lucru in lume, si atat Irak-ul cat si Afganistan-ul au dovedit-o. Bombardamentele pot distruge avioane, piste, tancuri, dar nu pot anihila militanti, nu pot distruge total capacitatile de contra-atac ale unor armate mici, dinamice, care lupta cu mitraliere, care nu pot fi vazuti prin satelit si ce sa mai zicem de teroristi.

Cu fiecare miscare pe care o face, Trump este analizat atat de rusi cat si de chinezi si este studiat. Apoi, vor urma loviturile. Si asa cum Obama a pierdut in fata rusilor in Siria si in fata chinezilor in Marea Chinei de Sud, tot asa si Trump va pierde pe ambele fronturi. Culmea e ca lovitura fatala, Obama a primit-o de la Trump: iesirea SUA din TPP – un tratat de liber schimb cu scopul de izolare a Chinei si intarire a legaturilor economice intre SUA si tarile din Asia. Oricat de mult s-au zbatut chinezii sa stabileasca parteneriate cu alte tari din zona pentru a-si extinde raza de influenta si pentru a-si dezvolta noi piete de desfacere, oricat de mult Obama a incercat sa le tina piept prin mici atentii si mari promisiuni (poate din TPP am avea si noi ceva de invatat), o data cu Trump, totul s-a “resetat” si chinezii au primit un cadou nesperat: retragerea SUA din TPP de bunavoie.

Faptul ca Trump este speriat si este incapabil sa conduca se poate vedea din haosul pe care l-a produs pe toate planurile. Nu doar ca nu si-a tinut nici una dintre promisiuni, nu doar ca nu a unit tara, nu doar ca nu a facut inca nimic cu privire la tarife desi a promis ca in prima zi va introduce tarifele cu chinezii. Chiar daca poate ar fi prea devreme pentru ca toate proiectele sa prinda contur, problema este ca in tot timpul asta, Trump nu are nici macar o echipa cu care sa lucreze. Nenumarate frecusuri interne, nenumarate dezertari si rotiri de capete au tot avut loc, mai mult sau mai putin din vina lui Trump. Insa imposibilitatea lui Trump de a atrage in jurul lui o echipa omogena, cu un program clar, cu o directie clara, este neegalata in istoria recenta. Daca alti presedinti aveau deja pregatita echipa cu care ar fi urmat sa conduca, Trump probabil nu se astepta sa castige si nu si-a facut o echipa. Pur si simplu a inceput sa isi aduna oameni dupa ce a fost ales.

Pe langa echipa, poate ce ii lipseste cel mai mult lui Trump este o politica. Nimeni nu stie ce vrea si ce planuieste Trump in orice privinta. As da un exemplu doar dolarul: ce vrea Trump, un dolar puternic sau unul slab? Dintr-o intorsatura fericita de evenimente, s-a nimerit ca Trump sa poata numi vreo 3 membri din bordul Fed-ului, ceea ce i-ar da aproape dominatie totala, mai ales avand in vedere ca in ianuarie 2018 mandatul lui Yelen expira si Trump va numi pe viitorul director al Fed-ului care poate decide directia in care sa impinga dolarul: sa il intareasca prin marirea dobanzii – masura periculoasa care ar necesita austeritate si reducerea cheltuielilor sau sa il slabeasca puternic prin mentinerea ratei scazute si lansarea de diverse scheme de finantare a unor eventuale proiecte de investitii in infrastructura menite a “reporni” economia. Nimeni nu stie ce vrea Trump, ce i-ar folosi mai mult. Unii zic ca Trump e inconjurat de republicani care isi doresc un dolar puternic fiind adeptii austeritatii si ai dobanzilor crescute, in timp ce altii zic ca Trump va prefera tiparirea de bani la o scala nemaiintalnita pana acum cu scopul de a finanta armata si proiectele de infrastructura masive anuntate si la care spera unii experti “keynesieni” care nu au fost multumiti de productia de pana acum a tiparnitei, desi datoria americanilor este la cote imposibil de platit si creste in fiecare ani mai rapid decat inflatia.

O sa inchei cu cateva observatii si pareri personale: eu cred ca Trump este obsedat de China, mai ales de dominatia economica si este sincer invidios de puterea de productie a chinezilor si de dezvoltarea economica a acestora. In plus, fiind analfabet din punct de vedere economic (sa nu uitam ca Trump nu e un mare om de afaceri ci un speculant imobiliar care a facut bani in vremuri de bule economice iar in vremuri de criza a falimentat) Trump da vina aiurea pe chinezi, nerealizand ca pur si simplu faptul ca SUA nu au intrat inca in faliment si ca societatea americana nu s-a dezintegrat inca indeajuns este datorat tocmai produselor ieftine de la chinezi si obligatiunilor pe care statul chinez le cumpara cu dolarii putini primiti pe produsele fabricate de chinezi cu multa sudoare si cu mult sacrificiu.

Trump va incerca tot felul de scheme cu chinezii si evident ca economic nu va putea regla nimic. Va ajunge in cele din urma sa recurga la armata, desi chinezii – ca si rusii – vor evita tacticos escaladarile. Korea de Nord si Siria vor fi razboaiele pierdute de Trump inainte de prabusirea economica si haosul intern. Totul se va intampla pana la sfaristul mandatului deoarece Trump nu va mai avea parte de un al doilea mandat, avand in vedere toate cele spuse mai sus.

11 comments

  • Exact cum am banuit de la început: pe langa faptul ca Ciuma Rosie pregatea o suprataxare ca sa-si acopere elucubrațiile cu mariri de salarii si pensii, in spoatele denumirii de “gospodarie” se ascunde si parteneriatul civil si coabitarea curistilor (iar pe viitor si infierea de copii)!
    Idiotii astia nici macar nu constientizeaza cat de previzibili au devenit si nici faptul ca romanii nu sunt toti la nivel VaxPopuli.

    Cum este definită Gospodăria:
    1. gospodărie – grup alcătuit din una sau mai multe persoane fizice înrudite sau neînrudite, care au un patrimoniu comun pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic și financiar și locuiesc/nu locuiesc efectiv la același număr cadastral.
    2. patrimoniu – totalitatea drepturilor și a obligațiilor cu valoare economică, precum și a bunurilor mobile și imobile la care se referă aceste drepturi, care aparțin uneia sau mai multor persoane fizice.

    – Ministerul Finanțelor a publicat proiectul Codului Fiscal. Familia e înlocuită cu “Gospodăria” ce poate fi formată din oricâte persoane de oricâte sexe. Cum se vor impozita “Gospodăriile” cu oricâți membri de orice “gen”?
    http://www.fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=1012952&title=ministerul-finantelor-a-publicat-proiectul-codului-fiscal-familia-e-inlocuita-cu-gospodaria-ce-poate-fi-formata-din-oricate-persoane-de-oricate-sexe-cum-se-vor-impozita-gospodariile-cu-oricati-membri-de-orice-gen-

    • altceva decat taxe oamenii astia nu pot gandi; ciuma rosie e mai rosie decat ii credeam; cel mai mare soc va fi insa eliminarea impozitului unic si marirea impozitelor; insa asta probabil dupa socul impozitului per gospodarie care va favoriza tot pe rau-platnici care vor primi mai mult si vor continua mai departe sa ignore statul si sa nu-si plateasca darile; stai sa vezi specula cu facturi si masinatiuni cu consultantii “experti” care ii vor ajuta pe oameni; ca sa nu mai zic ca tehnic va fi imposibil, un sistem care sa permita accesarea simultana de catre milioane de oameni, nu a reusit nici Ghita care desi era mafiot, macar avea o echipa cat de cat buna in spate – pe partea tehnica

    • Daca nu toata lumea isi poate permite (sau nu stie) sa-si deschida firma si sa-si incaseze banii prin Seychelles, Panama, Monaco, Singapore, etc toata lumea ar trebui sa-si poata deschida o firma in Bulgaria. A functionat in trecut, functioneaza astazi si va functiona in viitor. Functioneaza si pentru greci.
      Si totusi ramane o intrebare: cat timp mai trebuie stat in Romania si care este motivul pentru acest lucru?
      – VIDEO Cum se muta afacerile in Bulgaria si cum scapi de TVA-ul de 24%. O investigatie incognito despre riscurile si avantajele unei firme deschise la Ruse
      http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7517046-video-cum-muta-afacerile-bulgaria-cum-scapi-tva-24-investigatie-incognito-despre-riscurile-avantajele-unei-firme-deschise-ruse.htm
      – Mii de firme din Grecia și-au mutat în ultimii ani afacerile în Bulgaria
      http://www.comisarul.ro/articol/mii-de-firme-din-grecia-si-au-mutat-in-ultimii-ani_692602.html
      – Servicii de contabilitate in Bulgaria
      http://www.contabilitate.bg/
      Pana una-alta, sa vedem ce-i mai freaca grija pe bolsevici:
      – Popririle pe conturi ar putea să se realizeze mai repede (proiect)
      http://www.comisarul.ro/articol/popririle-pe-conturi-ar-putea-sa-se-realizeze-mai-_883250.html
      – Persoanele fizice ar putea fi impozitate cu 3% pentru veniturile de peste 100.000 euro din prima tranzacționare a acțiunilor FP
      http://www.comisarul.ro/articol/persoanele-fizice-ar-putea-fi-impozitate-cu-3-pent_882966.html
      Apropo, Ghita si sarlatanii aia care au implementat CNAS-SIUI si tot felul de programe informatizate nationale, sunt doar niste sarlatani ordinari, nu niste “profesionisti”. Programele respective nu au fost concepute de la inceput pentru a rezolva o problema, ci pentru a fura niste bani. De altfel nici nu sunt complexe, sunt chiar simple: au o interfata web realizata intr-un limbaj banal/comun de programare gen php, java, python, c#, etc si o baza de date in spate. Pot fi realizate cu succes de catre programatori web cu abilitati medii.
      Banii grei s-au facut din doua directii:
      1. supradimensionarea necesitatilor hardware si achizitionarea lor la un nivel de pret de cateva ori mai mare decat pretul real pe piata. De ex pentru SIUI s-au cheltuit peste 100 mil. de euro. Un pret enorm, pret pentru care aia din vest construiesc dita mai datacenterul, nu un rahatel care se blocheaza cand intra 100 de utilizatori simultan
      2. subdimensionarea necesitatilor software. Se stie ca la SIUI s-au platit licente si contracte de mentenanta scumpe si s-au implementat softuri gratuite. Au platit licenta de server si mentenanta Red Hat Linux sau Oracle Unbreakable Linux sau alt sistem server profesional gen HP-UX ca tot au cumparat servere hardware de la HP si au bagat clona gratuita a acestora Cent OS. Au platit licente scumpe pentru baze de date profesionale gen Oracle 12c sau IBM DB2 si au bagat in schimb baze de date gratuite gen MySQL sau PostgreSQL. Platile si achizitiile s-au facut doar pe hartie, fictiv, pentru ca absolut toti banii pe achizitia de soft au intrat in buzunarul lor propriu.
      Intelegi acum de ce tot ii dau astia inainte cu “informatizarea” in tot felul de domenii care nu rezolva nici o problema efectiv? Inchipuie-ti daca imbecilul ala de Ponta ar fi reusit sa digitizeze/informatizeze invatamantul si toate scolile si elevii din Romania ar fi invatat de pe tablete digitale si cu multe manuale “alternative’ si in totalitate digitale. Sunt ai dracului de multi bani de castigat foarte usor. Le fiecare tun se castiga zeci si sute de milioane de euro. Sa mai vorbin si despre cartile de indentitate si pasapoartele biometrice? Tun dupa tun din banii prostimii! Si daca nu merg si sunt un mare fâs ce? Cu atat mai bine. Se ma da un tun pentru remediere si imbunatatire, asta pe lianga mentenanta si updaturile permanente. Trai nenica!

  • – Prof. Florin Colceag, antrenorul de genii, ÎMPOTRIVA vaccinării obligatorii

  • Gospodarie taraneasca sau doar o noua demunire pentru “parteneriarul civil”?
    – Un nou impozit pentru români. Ministrul Finanțelor explică cum se va face impozitarea gospodăriilor
    http://www.activenews.ro/economie-finante-banci/Un-nou-impozit-pentru-romani.-Ministrul-Finantelor-explica-cum-se-va-face-impozitarea-gospodariilor-142614

  • Din gulagul Romania:
    – DIABOLIC. Iata Proiectul LEGII VACCINARII. Asa ceva nici Ceausescu n-a indraznit … BAGA IN PUSCARIE PARINTII ce nu-si vaccineaza copiii si ii DECADE DIN DREPTURILE PARINTESTI / NU PRIMESTE IN SCOLI copiii nevaccinati / Le ia dreptul de libera practica MEDICILOR ANTIVACCIN / Au in vedere si VACCINAREA OBLIGATORIE pentru ADULTI? / A intrat in DEZBATERE PUBLICA
    https://saccsiv.wordpress.com/2017/04/11/diabolic-iata-proiectul-legii-vaccinarii-asa-ceva-nici-ceausescu-n-a-indraznit-baga-in-puscarie-parintii-ce-nu-si-vaccineaza-copiii-si-ii-decade-din-drepturile-parintesti-nu-primeste-in/
    Cine mai vrea sa ramana in tara, sa faca si sa creasca copii aici?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.