Ce poate aduce 2019 pentru UE?

Epopeea vestelor galbene in Franta nu pare sa se fii terminat, desi pasii facuti inapoi de Macron sunt considerati de naivi ca supapa si detensionare a crizei. Teoria mea este insa ca vestele galbene vor deveni permanenta in Franta si se vor consuma ca un foc mocnit care scuipa in jur scantei.

Anul 2019 este strict legat de Germania. Daca Germania va rezista pe baricade, UE va supravietui si vom avea inca un an de alunecare accelerata catre limbo-ul stagflatiei si al cumularii surselor de risc de unde masinaria poate sa cedeze.

Desi cauzele economice sunt sursa oricarei revolte si motorul schimbarilor optiunilor politice, nu este deloc exclus ca neperformantele economice sa fie asimilate ca avand alte cauze sau si alte cauze decat incompetenta politicienilor si stafiile trecutului. Prin stafiile trecutului, inteleg problemele din 2008 care insa pot fi incluse in prima categorie, dar sa zicem ca de-atunci s-au tot schimbat partide si politicieni si sa acceptam ca nu totul raul de azi vine din criza din 2008.

Sa revenim putin la Franta. Solutii miraculoase nu exista pentru Macron, acesta fiind strict dependent de banii nemtilor, Franta avand performante slabe si datorii in crestere, un sistem bancar cu multe banci zombie, depasite poate doar de Deutsche Bank care are insa in spate garantia statului german, ceea ce este cu totul altceva decat garantia statului francez in perspectiva unui default generalizat.

Ca o mica paranteza, repet si subliniez aici parerea mea ca sistemul bancar actual este insolvent si nu poate supravietui nici macar cu dobanzi zero sau negative. De altfel, dobanzile negative si-au dovedit rapid nesustenabilitatea in prezent nu stiu sa mai existe tari care au dobanzi interbancare sub zero. Prin urmare, mentinerea pe linia de plutire a bancilor este optiunea puterii politice si in ciuda tentativelor de rezolvare la nivel unional a cancerului, in cele din urma va fi fiecare pentru el.

Am pus de mai multe ori intrebare: oare ce va crapa mai intai? Saracia din Grecia, instabilitatea politica din Italia sau din alti porcusori care sa produca un exit, caderea vreunei banci mai maricele sau tensiunile sociale in tarile in care li s-au bagat refugiati pe gat? Iata ca avem in prezent tensiune in toate domeniile enumerate dar dintre ele in principal as atrage atentia asupra Deutsche Bank-ului care fiind banca reginei, duce in spate mare parte din boala sistemului insa spre deosebire de alte componente ale sistemului unde gradul de implozie este ascuns, prezentat coafat sau pur si simplu ignorat, banca DB fiind listata este scrutata cu atentie de investitori si situatia financiara in amanunt este expusa public. Sirul stirilor negative si semnalelor cu privire la DB sunt fara sfarsit. Pe ultimul an, pretul actiunii a scazut cu 98%. Eu ma mir ca inca mai este listata si ca nu au inceput sa pice si alte banci, desi vom vedea luni cat de stabile sunt celelalte banci – ministrul Finantelor al SUA a convocat cele mai mari 6 banci din SUA la o discutie pe tema lichiditatii si a stabilitatii sistemului financiar. (vezi stirea)

O cadere a DB va insemna un test vital pentru Germania & UE. Sa zicem ca statul va salva situatia si va determina un merger cu o alta banca. O masura hilara si singura intrebare care ii vine oricui in minte este: cat va dura pana si noua banca rezultata din merger va urma cale DB? Sunt unele particularitati si greseli care s-au facut la DB si la suprafata vor da vina pe fraude ale unor persoane, pe trade-uri proaste etc. Insa acesta este fum si praf, realitatea este ca intr-o economie care macar ar da semne ca isi revine, o banca ca DB ar dudui, cum se intampla la noi unde avem PIB in crestere, consum in crestere si profiturile bancilor duduie.

Bancile si pietele sunt doar o felie, avem insa o alta felie care pote fi si mai periculoasa: tensiunea sociala. Cand flacara revolutiei va ajunge la inhibatii teutoni si va exploda, e posibil sa avem surprize majore, cum am avut pe vremea lui Adolf. Istoria nu se repeta dar rimeaza, asa ca nu cautati comparatii si similitudini prea mult, vom stii abia ulterior cum de s-a putut asa ceva si ne vom intreba: cum de au asteptat politicienii germani, avand atatea semnale, sa se cumuleze atata tensiune ca sa se produca un asemenea haos?

Politicienii nu pot prevedea nimic, nu gandesc mai mult decat pe perioada mandatului lor. Macorn de exemplu in Franta se gandea sa faca pe plac sponsorilor sai si de aceea a dat acea lege cu maririle taxelor pe combustibili. Dar oare nu s-a gandit ca poporul nu mai poate, ca situatia e disperata si ca e posibil ca asta sa fie ultima picatura? Nu, nu s-a gandit, pentru ca evident daca se gandea, nu o facea. Probabil Macron este mirat si el ca totusi a reusit sa reziste in fruntea guvernului atat de mult timp cu o situatie atat de dezastruoasa si cu o atitudine atat de non-salanta si simuland un pro-unionism total dizgratios doar pentru a mentine finantarea nemtilor in continuare si a incerca ca scanteia sa nu se aprinda in mandatul sau.

Pe langa “tentatia” vestelor galbene din tara vecina, nemtii au in primul rand problema Trump, care ataca la radacina sistemul comercial actual care defavorizeaza total SUA in detrimentul tarilor producatoare (China, Germania, Japonia etc) si care nu va ezita sa isi duca la capat misiunea. Retragerea din Siria este semnalul lui Trump ca pur si simplu nu il intereseaza altceva decat interesul SUA. Prin urmare, viitorul razboi tarifar va lovi din plin in Germania si va pune si mai mult gaz pe foc.

De BREXIT nu vreau sa mai comentez nimic, desi nu este exclus ca si aici sa avem surprize neplacute pentru nemti care au un export semnificativ in Marea Britanie. In negocierile cu Marea Britanie, daca lucrurile nu o sa mearga bine, prima de suferit o sa fie Germania, fiind cel mai mare exportator in regat.

Nemtii au bineinteles si multe avantaje si posibilitati. Cand peste 50% din PIB sunt exporturi si cand ai o industrie care duduie si care poate produce chiar mai mult decat vinde acum si cand ai inca o țeavă de la rusi gata sa intre in functiune pe sub Marea Baltica in curand care sa iti aduca gaz ieftin, evident ca poti face fata la multe cutremure. Dilema este insa pentru cat timp si mai ales cata mizerie (adica dinamita) este ascunsa sub pres.

Cine se astepta la tensiunile din Franta acum cateva luni? Toata lumea era obisnuita cu protestele agricultorilor, cu situatia economica deplorabila, cu taxele mari care gonesc companiile si franeaza dezvoltarea noilor afaceri etc. Insa o miscare care sa paralizeze economia cu lunile si sa produca violente fara precedent, cine se astepta? In acelasi fel putem spune si de nemti: stim ca imigrantii sunt o problema si ca teutonii se simt umiliti de faptul ca un imigrant care nu munceste castiga mai mult ca pensia unui neamt sau ajutorul de somaj. Evident exista nemultumire cu privire la aceasta situatie si pe alocuri au existat confruntari. Insa pana acum teutonii au fost tacuti. Cand nemtii vor incepe sa strige, insa, toata lumea va auzi.

Dar chiar daca Germania va rezista financiar si va mentine nemultumirile sub nivelul rosu, ce putem spune de celelalte state care sunt majoritatea niste bombe cu ceas. Italia, Spania, Portugalia, Irlanda sunt toate tari cu datorii nesustenabile, in sensul ca le creste datoria de la an la an, guvernele nu fac fata la cheltuieli decat prin cresterea datoriei suverane iar economia merge din ce in ce mai prost.

Foarte probabil, 2018 nu se va termina prea linistit si caderea burselor va continua, producat deja evenimente demne de un nou articol chiar in acest an. De aceea inchei deocamdata tragand un semnal de alarma: indiferent de ce face UE in 2019, Romania este oricum pe muchie de cutit, avand insa in aceeasi masura si oportunitati. Cursul va fi cel mai bun indicator si cred vom afla chiar din prima saptamana a anului viitor cum se arata anul.

8 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.