Orban – mai norocos ca Dragnea

La inceputul anului 2017 scriam un articol Norocul Prostului in care prevesteam ca in ciuda incompetentei tovarasilor, Romania va merge bine deoarece creditarea duduie si o sa mai duduie ceva pana cand o sa faca poc. Asa cum am prezis, PIB-ul a crescut pe consum si credit:

Ba chiar, as indrazi sa spun, ca daca Fed-ul nu mareste dobanzile chiar de 3 ori cum ameninta (dar asa au amenintat si anul trecut) si Trump nu este o lebada prea neagra (desi a facut ceva valva) la care se mai adauga cateva “daca”-uri (cel mai important fiind alegerile din Germania), sunt chiar sanse ca in aceasta perioada, PIB-ul Romaniei sa creasca si mai mult – tot prin consum si creditare. Sa nu uitam ca nu doar statul este sub-creditat (comparativ cu vecinii) dar si firmele romanesti si romanii mai pot lua multe credite, sistemul bancar romanesc fiind prea plin de lichiditati. Ce spun eu: BNR-ul nici nu poate sa mai mareasca masa monetara ca nu are cum, bancile nu au nevoie ca nu prea mai dau credite. Exista deci inca mult loc de crestere, chiar daca va fi crestere pe credit si fara reforme reale, nu e decat saparea unei gropi comune pentru victimele urmatoarei crize.

Norocul Prostului

Intr-un articol mai recent, incercam sa explic de ce cred eu ca bunastarea Romaniai depinde de Germania, de aceea politicienii romani nu prea au cum sa strice prea mult, desi nu s-au tinut de facut nimic cum le recomandam in 2017, prostii nici macar atat nu au fost in stare, sa isi faca damblaua cu maririle de pensii si salarii din pix pentru mentinerea captiva a baltii electorale si sa lase balta spalacirea hotilor ca sa nu isi puna in cap pe revolutionari, de care inca nu au scapat. Si-au asumat astfel riscuri politice imense, dar sa lasam asta pentru alta data.

Teoria mea ca socialismul nu afecteaza economia, cel putin deocamdata, a fost confirmata si in Ungaria:

În 2018, comerţul exterior al Ungariei a doborât toate recordurile, anul trecut fiind cel mai bun an din punctul de vedere al stimulării investiţiilor. Niciodată nu au fost realizate atât de multe investiţii străine şi la o valoare atât de mare, a declarat ministrul de externe Péter Szijjártó, la o conferinţă de presă susţinută joi, la Budapesta, potrivit MTI și Rador.

Hotnews

Nu stiu concret masurile luate de unguri si cum au reusit, cert este ca nemtii – care bat record dupa record la exporturi – au nevoie de sclavi si ii gasesc in Europa de Est. Cat timp creste Germania, cresc si atasurile dinspre est. Mare parte din produsele pe care scrie Made in Germany sunt facute in procent de 99% in tarile vecine si apoi trimise in Germania pentru etapa finala, pentru ca astfel sa poata purta brandul nemtesc si sa fie comercializate ca produse Made in Germany. Atat de puternic este brandul Germaniei incat renteaza economic un transport inutil, mentinerea unor capacitati industriale formale si fara un aport semnificativ in procesul de productie, doar pentru ca produsele sa poarte brandul si sa fie vandute la preturi mari si evident marje de profit foarte mari. Evident ca nu anti-liberalismul lui Orban a dus la aceste rezultate, desi in lipsa competitie, cand apar monopolurile, e posibil ca preturile sa creasca si profiturile sa creasca si totul sa mearga pentru o perioada mai bine cata vreme exista credit.

Exista si suspiciunea cu privire la corectitudinea datelor si poate aici e loc de o mica paranteza. Personal nu dau 2 bani pe statisticile oficiale si oricum PIB-ul e un indicator destul de irelevant. E vorba pe la noi ca deficitul e masluit. Eu pun insa intrebarea cand nu a fost masluit. Cat despre Eurostat, nu am incredere nici in ei, nu au cum sa verifice ce trimite INS-ul si daca grecii i-au mai fraierit in trecut, nu vad de ce intre timp sa se fi desteptat si sa nu mai poata fi fraieriti. Ma mir ca totusi Franta nu masluieste deficitele ci declara ca a depasit 3%, oferind polonezilor oportunitatea sa ii umileasca si sa ceara pedepsirea lor in cadrul UE.

Norocul lui Orban este mai mare decat al lui Dragnea deoarece in primul rand mostenirea pe care a avut-o Orban e una mai importanta. Ungaria a facut reforme si a atras investitii cand noi inca strigam Jos Iliescu si nu mai scapam de ciumat. O sa ii ia ceva timp lui Orban pana sa distruga prosperitatea mostenita. De asemenea, proximitatea de vest este un alt punct la noroc. Bine, am avea si noi romanii cateva chestii peste unguri, dar la capitolul oportunitati vorbim degeaba pentru ca si ala si asta nu sunt decat ca niste hoti care au intrat intr-o casa curata (relativ), ordonata (relativ), cu caldura in ea, cu apa care curge, cu frigiderul plin si o data veniti, pentru ca nu e a lor si nu le pasa incep dezastrul. O perioada cheful este cool, bautura e buna, mancarea asemenea. Dupa cateva zile insa lucrurile incep sa se strice si petrecaretii, pentru ca sunt hoti si incompetenti nu mai pot sa mentina casa functionala si incep sa vanda de prin ea, sa duca la amanet, sau chiar sa ii dea foc daca se enerveaza prea mult.

9 thoughts on “Orban – mai norocos ca Dragnea”

  1. Eu nu rad de Brexit, ci de comunistii si socialistii britanici care isi ruineaza de unii singuri natiunea.

    Nu se pregatesc de nici o criza. Daca iti pleaca cele mai banoase afaceri (plus multe altele mai mici si mijlocii) si ii dai afara pe aia care iti muncesc si produc valoare in timp ce ii pastrezi pe aia care nu iti muncesc si care iti produc paguba, ce viitor si ce performanta economica crezi ca vei avea? Vezi mai sus citatul englezului si articolul cu migrantii non-EU care iti produc pagube majore. Sunt perfect reala si corecte.
    Ala este viitorul UK.

    Eu personal cumosc mult mai multe lucruri referitoare la UK, pentru simplul motiv ca am bantuit o perioada pe acolo. Daca ma apuc sa le discut in amanunt, nu termin nici intr-o saptamana. Cauzele sunt invariabil:
    1. comunismul / socialismul
    2. politica corecta / cultural marxismul, adica comunismul social nu economic ca in primul caz
    3. incompetenta crasa.
    Exista locuri mai bune decat UK de a face bani sau de a investi. Acolo totul este supraevaluat incepand cu imobiliarele care sunt o catastrofa.

    Reply
    • decuplarea de UE e cel mai inteligent lucru facut de vreun stat mare in ultimii 10 ani, poate doar dupa alegerea lui Trump; pentru ca cand UE o sa pice, o sa pice cu un bang mare; britanicii au bancile si vor sa le pastreze, de aceea au iesit din UE; sa nu credem ca poporul a ales …

      Reply
    • “decuplarea de UE e cel mai inteligent lucru facut de vreun stat mare in ultimii 10 ani”

      Posibil sa fie, posibil sa nu. Depinde ce decizii vor lua la nivel politic. Ca sa intelegi ce vor face, uita-te sa vezi care sunt cele doua mari partide politice ce detin peste 80% din clasa politica si vezi ce platforme electorale au.
      1. Tories (Partidul “Conservator”) = SOCIALISTII = 42.4%
      2. Labor (Partidul Muncii/Muncitorilor) = COMUNISTII = 40.0%

      https://www.bbc.com/news/election/2017/results

      _____
      “britanicii au bancile si vor sa le pastreze, de aceea au iesit din UE”

      Bancile nu sunt ale lor si nu le pot pastra pentru simplul motiv ca bancile au ales sa plece, iar britanicii nu pot sa faca nimic impotriva.
      Mai cuteste inca o data articolele astea:
      – A început exodul marilor bănci din Londra. Pierderi de sute de miliarde de euro
      https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/a-inceput-exodul-marilor-banci-din-londra-pierderi-de-sute-de-miliarde-de-euro/

      – Brexit. Londra pierde active de peste 1.000 de miliarde de dolari
      https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/brexit-londra-pierde-active-de-peste-1-000-de-miliarde-de-dolari/

      _____
      “sa nu credem ca poporul a ales…”

      Ba sa credem!
      In primul rand UK este o tara in care aproape 90% din populatie voteaza cu marxisti, fie comunisti, fie socialisti. Oare de ce? Iti spun eu de ce. Pentru ca asta este procentul oamenilor care primesc o forma sau alta de “ajutor social” (welfare) de la stat.

      Aia care voteaza cu Labor (comunistii) sunt “asistati sociali totali” DE GENERATII. Traiesc pe “welfare” de pe vremea bunicilor, adica exact cum spunea britanicul in citatul de mai sus:
      “THE UK IS A HIGH WELFARE-DEPENDENCY SOCIETY. MANY MILLIONS HAVE ALL THEIR EXPENSES PAID FOR BY THE STATE, FROM FREE HOUSING, TO FREE HEALTHCARE, TO FREE FOOD, CLOTHING etc. Since the 1980s this population has been added to by millions from Africa, Southeast Asia and the Middle East, and a variation on the structure deployed in the Gulf States has been applied to the UK: rather than find meaningful, wealth-creating work for these people, they instead SUBSIST ON WELFARE”

      Poate parea greu de crezut, dar asa este. Ti-o spune unul care a stat pe acolo o gramada de timp si intelege foarte bine cum merge sistemul si lucrurile. Cum crezi ca s-a facut campania electorala si a castigat tabara Pro-Brezit?
      Te las pe tine sa alegi una din variantele de mai jos:
      1. Vin est-europenii si ITI FURA LOCURILE DE MUNCA!
      (britanicii ii numesc “est europeni” inclusiv pe cehi, slovaci, polonezi, unguri, baltici)
      2. Vin est-europenii si ITI FURA WELFARE-UL, LOCURILE IN GRADINITE, IN SCOLI SI IN SPITALE SI FALIMENTEAZA NHS-ul!
      (NHS = National Health Service echivalentul a CNAS din Romania)

      Ca sa-ti dau un indiciu… De ce crezi ca se ingramadesc retardatii astia cu IQ de cimpanzeu intr-o tara ca UK? Vin “la munca” ca sunt “specialisti” intr-un domeniu ceva?
      – Creștere îngrijorătoare a tentativelor de trecere ilegală a Canalului Mânecii. Imigranții disperați își riscă viețile în bărci pneumatice pentru a pătrunde în Marea Britanie
      https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/crestere-ingrijoratoare-a-tentativelor-de-trecere-ilegala-a-canalului-manecii-imigrantii-disperati-isi-risca-vietile-in-barci-pneumatice-pentru-a-patrunde-in-marea-britanie/

      In cazul in care ti-a scapat…
      – Migrants from outside the EU have taken £120 billion more from the state than they paid in taxes over 17 years
      https://www.dailymail.co.uk/news/article-2821151/Non-EU-migrants-State-costing-British-finances-120billion-1995.html

      In al doilea rand, UK este deja una din CELE MAI FALITE state / natiuni / tari sau cum vrei tu sa o numesti. Oare de ce?
      https://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/unitedkingdom

      _____
      “cand UE o sa pice, o sa pice cu un bang mare”

      Britanicii sunt picati deja.
      La fel ca si Franta, Belgia, Spania, Italia, etc.
      Mai ramane sa auzim bang-ul.
      Sa vedem cine bubuie ma intati si mai tare.
      E doar o chestiune de timp.

      Reply
      • cand fuge ursul dupa tine, important e sa nu fii ultimul la viteza; asa e si cu tiparitul de banii (+/- razboiul tarifar); cine poate tipari, va tipari, cine poate vinde bondurii, va vinde; important e cine cumpara si cu ce cumpara; ori pana una alta, chinezii dau navala in Londra, Canada si evident ar cumpara pana si fabricile de guma de mestecat americane, daca le-ar da americanii;

        cu privire la bancile sa nu ne lasam inselati de fum si de ceata; ruperea de UE inseamna dereglementare si mai mare pentru sistemul financiar bancar londonez, ceea ce inseamna investitii si mai mari si deschiderea pentru inovatie; ca fapt divers, nicio banca mare nu a parasit Londra, faptul ca unele si-au deschis “filiale” in UE arata cat de nesemnificativa a fost UE pana acum; bancile au cheltuit pentru pregatirea pentru Brexit 1 miliard de lire https://www.fnlondon.com/articles/citys-10-biggest-banks-spend-1bn-on-brexit-plans-20190114

        in 2018, DOAR Deutsche Bank a platit in amenzi jumatate din suma asta; nu mai zic de bancile italiene, de bancile franceze, de Danske bank si mai ales de imposibilitatea BCE de a mari dobanda datorita situatiei instabile;

        liberi de constrangerile angst-ului german care nu e dispus la riscuri, englezii o sa tipareasca mai rau ca japonezii care vedem ca desi par beti si banca nationala a inceput sa cumpere si actiuni ca sa propteasca, iata ca totusi au inceput sa dea rezultate: PIB-ul creste, inflatia e sub control, moneda nu a picat; nu zic ca oricum britanici puteau face orice, pentru ca aveau statut special, dar cel mai bine in situatii de risc trec cei care se adapteaza mai rapid si incearca chestii noi + in caz de criza majora, SUA poate sa ii ajute mai mult pe britanici daca sunt separati decat daca ar fi ramas in UE

        Reply
  2. Despre Brexit, economia UK si economia Germaniei, sau despre cum pierd unii si cum castiga altii.

    – A început exodul marilor bănci din Londra. Pierderi de sute de miliarde de euro
    https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/a-inceput-exodul-marilor-banci-din-londra-pierderi-de-sute-de-miliarde-de-euro/

    – Brexit. Londra pierde active de peste 1.000 de miliarde de dolari
    https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/brexit-londra-pierde-active-de-peste-1-000-de-miliarde-de-dolari/

    – Lider conservator despre românii care muncesc în Anglia: „Vin aici pentru că sunt salarii de trei ori mai mari ca în România”
    https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/lider-conservator-despre-romanii-care-muncesc-in-anglia-vin-aici-pentru-ca-sunt-salarii-de-trei-ori-mai-mari-ca-in-romania/

    Deci… britanicilor le fug afacerile mari care pe langa faptul ca fac profituri babane fac si cheltuieli importante in ecoonmie (la utilitati si nu numai), platesc salarii mult peste medie avand majoritatea personalului format din experti in finante, contabilitate, investitii, management, IT, etc, dar… ii dau afara de buna voie si nesiliti de nimeni pe aia care le fac muncile de jos, necalificate si slab calificate. Probabil in locul astora ii vor angaja pe africani si musulmani care sa calculeze rentabilitatea investitiilor la numaratoarea cu randunele, sa investeasca dupa regulamentul islamic si sa serveasca un whisky la bar intre doua versete din Coran. hahaha!

    – Migrants from outside the EU have taken £120 billion more from the state than they paid in taxes over 17 years
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-2821151/Non-EU-migrants-State-costing-British-finances-120billion-1995.html

    Le doresc mult succes!
    Vor avea mare nevoie de asa ceva!

    _____
    In alta ordine de idei…
    – Brexit-ul nu va influența dominația mondială a britanicilor. Marea Britanie rămâne în topul națiunilor puternice
    https://ziarulromanesc.net/focus/marea-britanie/brexit-ul-nu-va-influenta-dominatia-mondiala-a-britanicilor-marea-britanie-ramane-in-topul-natiunilor-puternice/

    … pentru ca astia sunt dusi cu capul, sa lasam un britanic autentic sa ne lamureasca cum stau lucrurile cu UK-ul ala “super putere”:

    “But on a serious note, I will summarize the British economy and the British society in a few paragraphs for those who do not understand or know the situation:

    1. The UK economy
    The only aspect of the UK economy that has vitality, relevence, international connectivity, intelligent people, well-educated people is the financial services economy, which is primarily based in London. The rest of the UK is basically inhabited by people who have poor educational achievement, high welfare and state benefits dependecy, and live in very poor quality cities and towns that are shabby, violent, ugly and depressing. By voting for Brexit, the British have jeopardised the one aspect of their economy that actually makes substantial amounst of cash. A self-inflicted wound of the highest order. The idea that these ignorant, bigoted, ill-educated, violent, drunk, drug-addled morons are poised to learn Mandarin and embark on a flurry of deal-making with the Chinese and prosper post-Brext, is as laughable as it is pathetic and deluded.

    The UK was in dire straights in the early 1970s, bankrupted by belligerant unions who brought the country’s industries to a halt. It eventually went bust and had to turn to Arab and Islamic finance to resurrect its economy. Muslims own pretty well all of London and it is one of the reasons they insisted on a Muslim mayor. Any further bankrupting of the country will mean it will no longer be owned by any British people.

    2. UK society
    The UK is a high welfare-dependency society. Many millions have all their expenses paid for by the state, from free housing, to free healthcare, to free food, clothing etc. Since the 1980s this population has been added to by millions from Africa, Southeast Asia and the Middle East, and a variation on the structure deployed in the Gulf States has been applied to the UK: rather than find meaningful, wealth-creating work for these people, they instead subsist on welfare, and the UK did pay for this through Northsea oil exports (now nearly gone).

    By 2007, the UK had reached the end of the substainability of this system, and it collapsed with bank runs. They rescued this system by embarking on the largest money-printing excercise in the country’s history. What they did was to flash-freeze in place a crumblng, over-priced, moldy, damp, shabby country with trillions and trillions of fake money and full of fat, ugly women. In short, they have nothing to show for all this expenditure, since most of the housing is still poor quality and the infrastructure, apart from some parts of London, is just crumbling Victorian infrastructure. Shitty, fat, pasty-faced people passing wind living cheek-by-jowel in tiny homes and crime-ridden public housing estates infested with drug dealers and black gangs.

    The Bank of England is not stupid. They see the true state of the country and know there isn’t any financial fakery left that can paper that mess over. The UK faces either a short-sharp shock of fiscal reality and then a recovery based on real wealth creation, or, it gets the full Communist with Labour and experiences a classic Venezualan global meltdown and pariah status. Britain’s open borders ensure that any expansion in public housing or welfare under Labour will only attract millions of more migrants into the country, leading to an epic bankruptcy. The sad fact is Britain has been here before: it was the 1970s.

    The one positive is this: that lovely young lady will be reduced to being a high-class call girl when the pound craters and the country goes bankrupt. I love it when posh English girls say “blowjob”!”

    hahaha!

    Reply
  3. Cateva realitati “mioritice” de ultima ora:
    – Emigrarea în masă contribuie la dezastrul depopulării României
    https://ziarulromanesc.de/diaspora/emigrarea-in-masa-contribuie-la-dezastrul-depopularii-romaniei/

    – Salariul minim în construcţii a crescut la 3.000 lei. V-aţi întoarce în România pentru această sumă?
    https://www.gazetaromaneasca.com/focus/romania/salariul-minim-in-constructii-a-crescut-la-3-000-lei-v-ati-intoarce-in-romania-pentru-aceasta-suma/

    – ANAF somează românii din străinătate să-și declare veniturile, există OBLIGATIVITATEA depunerii unui chestionar
    https://www.gazetaromaneasca.com/focus/diaspora/anaf-someaza-romanii-din-strainatate-sa-si-declare-veniturile-exista-obligativitatea-depunerii-unui-chestionar/

    – Zeci de mii de românii se tratează la spitalele din Austria, 250 milioane de euro au cheltuit doar într-un an
    https://ziarulromanesc.at/zeci-de-mii-de-romanii-se-trateaza-la-spitalele-din-austria-250-milioane-de-euro-au-cheltuit-doar-intr-un-an/

    etc. etc. etc.

    Talharii si idiotii astia care conduc Romania, care au impanzit toate institutiile de stat si inclusiv aia care ii voteaza si ii sustin, nici macar nu stiu ce i-a lovit. Momentan inca nu se simte, dar va incepe sa-i doara rau de tot peste vreo 10 ani asa. Inclusiv pe pensionarii aia care au labarit-o prin fabricile comuniste si dupa ce s-au pensionat la 35-40 de ani se bat cu pumnii in piept “cum au construit ei tara” si bat cu pumnul in masa pe motiv ca “au dreptruri si ‘tineretul’ e OBLIGAT” sa le plateasca lor pensia. Sigur ca da, creati voi paguba si dezastu si lafaiti-va pe bani imprumutati, ca vor veni prostii sa repare si sa achite nota de plata pe motiv ca au o “datorie fata de tara” si un “contract social”. hahaha!

    _____
    Despre prostul nioritic sau despre “cel mai de pret produs” al natiunii de manelisti:
    – Cinci răniți în Germania după ce doi români s-au luat la întrecere cu mașinile
    https://ziarulromanesc.de/germania/cinci-raniti-in-germania-dupa-ce-doi-romani-s-au-luat-la-intrecere-cu-masinile/

    – Opt români au băgat în spital doi carabinieri. Presa italiană: ”În America i-ar fi împușcat pe toți opt”
    https://www.gazetaromaneasca.com/focus/cronica-neagra/opt-romani-au-bagat-in-spital-doi-carabinieri-presa-italiana-in-america-i-ar-fi-impuscat-pe-toti-opt/

    – Verona, disperat că are datorii mari păcănele, l-a înjunghiat pe proprietarul chinez al barului, român arestat
    https://www.gazetaromaneasca.com/observator/actualitate/verona-disperat-ca-are-datorii-mari-pacanele-l-a-injunghiat-pe-proprietarul-chinez-al-barului-roman-arestat/

    – Surse: Românii atacați în Belfast erau scandalagii. „Oamenii și-au făcut singuri dreptate din cauză că autoritățile nu au luat măsuri”
    https://ziarulromanesc.net/observator/actualitate/surse-romanii-atacati-in-belfast-erau-scandalagii-oamenii-si-au-facut-singuri-dreptate-din-cauza-ca-autoritatile-nu-au-luat-masuri/

    – Interlopul Săndel Șerbu zis Sorin Brăileanul, omorât din răzbunare. Ucigașii săi, găsiți vinovați de instanță
    https://ziarulromanesc.net/observator/actualitate/interlopul-sandel-serbu-zis-sorin-braileanul-omorat-din-razbunare-ucigasii-sai-gasiti-vinovati-de-instanta/

    – Revelion cu scandal la Londra. Mai mulți români acuză: „Cea mai jalnică organizare. Nu puteai să te atingi de mâncare”
    https://ziarulromanesc.net/observator/comunitate/revelion-cu-scandal-la-londra-mai-multi-romani-acuza-cea-mai-jalnica-organizare-nu-puteai-sa-te-atingi-de-mancare/

    etc. etc. etc.

    Dupa cum am mai spus intr-un comentariu anterior, daca ajungi pe afara stai departe de romani si cand interactionezi cu ei fii foarte selectiv. Nu stii in ce sunt bagati si cine ii fileaza.

    _____
    Awww, ce idioti irelevanti se gasesc sa organizeze “cursuri de afaceri” pentru antreprenori si manageri. Cursuri pe teme CULTURAL MARXISTE evident. Idiotii astia nici acum nu pricep de ce toata lumea ii uraste si de ce sunt muritori de foame. Deh, soarta de SJW!
    – Curs de comunicare interculturală în afaceri organizat la Milano de o româncă
    https://www.gazetaromaneasca.com/integrare/asociatii/curs-de-comunicare-interculturala-in-afaceri-organizat-la-milano-de-o-romanca/

    Studiile, competentele si CV-ul doamnei sunt de-a dreptul “impresionante”. Am mai spus eu ca succesul in viata este dat de deciziile personale pe care fiecare om le ia referitor la viitoril lui si ca viata este ca o scara cu multe trepte. Iei decizii bune, urci treptele. Iei decizii proaste, speli treptele. Hasta la vista, baby!

    https://en.wikipedia.org/wiki/Social_justice_warrior
    https://www.rooshv.com/what-is-a-social-justice-warrior-sjw

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.