De ce o premiaza Daniel pe Simona abia acum?

Site-uri diferite, perspective diferite, subiect click-bait unic: Simona Halep:

Basilica, 19 Iulie 2019: Interviu Simona Halep: Maica Domnului e mereu în gândul meu!

Cancan, 21 Iulie 2019: SIMONA HALEP POARTĂ PE MÂNĂ UN CEAS DE… 60.000 $!

Sunt in principal doua intrebari pe care doresc sa le comentez: 1) De ce a premiat-o Daniel abia acum pe Simona Halep? si 2) Pentru ce merite a primit Simona Halep ordinul “Crucea Patriarhala”?

Raspunsul la prima intrebare este evident: ca sa monetizeze maxim popularitatea de moment a Simonei si sa o foloseasca ca pe un trofeu. Prin proximitatea cu Simona, Daniel isi face si el campanie, desi evident nu are nevoie si ne miram si noi de ce are astfel de nevoi? Din deficitul de popularitate pe care il are in randul ortodocsilor, e posibil ca prin niste resorturi interne psihologice ciudate, Daniel sa aiba o oarecare neimplinire ca desi este capul BOR, parca totusi baile de multime nu mai sunt ce erau alta data si nu se apropie nici macar de baile de care avea parte PF Teoctist care oricum supravietuise caderii comunismului si prin urmare a trecut prin foc si sabie in perioada imediat post-revolutie.

Cum insa relevanta bisericii in Romania scade, tocmai datorita unor capi ca PF Daniel, exista inevitabil si o scadere a intensitatii “cinstirii” ierarhilor in BOR. Si cei mai plini de mandrie dintre ei, care traiesc din adulatia publica (tehnic sunt stapaniti de demonii slavei desarte), cauta sa isi satisfaca nevoile din te miri ce “combinatii”: unii se falesc cu lucrarile lor stiintifice fie teologice fie in alte domenii, unii tin predici lungi de o ora uimind multimile cu stiinta lor teologica, unii se apropie prea mult de catolici si tatoneaza cu tot felul de intalniri si manifestari ecumenice. In cazul PF Daniel, foloseste propria masinarie de marketing – Agentia Basilica. Sub stindardul “comunicarii publice” si al “marketingului eclesiastic”, Daniel nu pierde niciun prilej de a-si face reclama, desi repet din nou la ce ii trebuie?

Bunaoara, chiar de-ar merita Simona o apreciere speciala a BOR, se pune intrebarea: de ce tocmai acum? In comunicatul sumar de presa aflam ca motivul ar fi acum deoarece acum a castigat Simona trofeul Wimbledon 2019. Sa intelegem ca daca nu ar fi castigat trofeul, nu ar fi primit crucea? Ar fi fost mai putin vrednica de a primi aceasta mare onoare? Este crucea patriarhala un trofeu sportiv?!

Si acum intru pas cu pas si in a doua intrebare …

Din ce stiu eu, Simona isi face cruce de mai mult timp. Iar Wimbledon este o realizare mare, dar sa nu uitam ca #1 WTA a fost probabil o realizare si mai mare. De ce nu i-a dat Daniel crucea atunci? Banuiala mea este ca atunci nu i-a venit ideea sa capitalizeze aceste ocazii si intre timp, dl Balanel, purtatorul de vorba si consilierul de imagine a mai citit vreun articol de marketing si a gasit o noua schema de marketing cu ROI maximal si investitii minimale: oferirea de medalii la star-uri in momente optime. Stirea cu oferirea medaliei patriarhale Simona fost sharata si publicata pe toate trusturile de media din Romania pentru ca timp de 3-4 zile orice stire despre Simona a fost virala. Astfel, Daniel a avut si el parte sa isi vada poza din nou pe diverse televiziuni si in diverse site-uri online, intr-un context care nu e negativ. Gratuit. Transfer de notorietate i-as zice eu termenului desi in engleza se numeste celebrity branding.

Dupa aspectul timing-ului oferirii acestei medalii (evident unul oportunist), poate sa urmeze facil un lant intreg de intrebari: daca faptul ca isi face cruce pe teren o invredniceste de o asemenea medalie, sa insemne ca urmeaza o intreaga campanie de oferit medalii pentru sutele de alti sportivi romani care isi fac cruce cand joaca? Sau doar acei sportivi care castiga medalii mari si care atrag pe stadioane mii de pierde-vara ca sa ii felicite si sa le gadile orgoliul sunt vrednici de aceasta medalie? Ce ne facem insa si cu acei oameni mici si neinsemnati care au joburi nasoale si nesemnificative din punct de vedere al popularitatii si nu primesc medalii patriarhale desi poate si ei risca mult mai mult ca Simona facandu-si cruce cand fac o treaba, cand pleaca cu masina, cand trec pe langa biserica etc. Ce premiu primeste de exemplu un director de firma care invitat la Google Romania dupa Pasti, zice in gura mare “Hristos a inviat!”, lasandu-i cu gura cascata pe roboteii googlisti spalati pe creier cu basinile multiculturalitatii si ale diversitatii? Ce premiu primeste un reporter care nu e de acord sa arunce cu noroi in Biserica si isi risca chiar job-ul daca isi face cruce inainte sa apara pe post, daca il vad sefii? Dar nu mai zic de tinerele mame care la 20 de ani isi atrag oprobiul public prin faptul ca se casatoresc incep sa faca copii si au renuntat la job si la cariera ca sa urmeze lui Hristos?

In fapt, daca luam la boabe marunte, Simona Halep nu este tocmai modelul unei femei crestine. In primul rand, nu stiu la cate meciuri a renuntat Simona pentru ca se jucau duminica si ea a ales sa mearga la biserica. In schimb, sunt mii si mii de romani care isi ia chiar liber de la munca sau isi pun sefii in cap ca sa vina la biserica. Am un prieten la Ministerul de Interne care periodic trage chiul de la munca ca sa vina la slujbe si in timpul saptamanii, atunci cand nu mai are libere, cu riscul sa il sune seful si sa il mustruleasca. Simona insa nu doar ca nu trage chiuluri de la meciuri, dar a amanat si casatoria si nasterea de prunci ca sa faca performanta. In fapt, Simona nu e atat un model de femeie crestina cat un model de femeie moderna, carierista mai precis. Femeia care are incredere in sine, care se lupta cu toata energia ei pentru a ajunge cat mai sus, cu orice pret. Si pentru asta, se roaga lui Dumnezeu ca sa o ajute sa castige: isi face cruce, da acatiste etc. O femei carierista cu superstitii, am putea spune. Daca acesta este motiv pentru premiere, mai sunt cateva sute de astfel de femei de afaceri, mari cantarete, acrtite etc. O sa le dea Daniel la toate medalii?

Sportul nu este un pacat, dar nici o virtute. Este o meserie ca si multe altele. Nu este o meserie nobila cum este cea de profesor sau de doctor, ci chiar este o meserie extrem de riscanta prin dificultatea si riscurile pe care le presupune. Tinerii nu trebuie deloc incurajati sa urmeze o cariera sportiva pentru ca in spatele fiecarei povesti de succes, se afla mii sau sute de mii de povesti triste: tineri care si-au pierdut copilaria pe teren si la antrenamente, au renuntat la invatat si si-au pus toate sperantele, toata atentia si energia intr-o singura directie. Parinti inconstienti si fara minte, isi chinuiesc copiii, punandu-si pe umerii lor toate nerealizarile si rateurile lor si spera sa ajunga … ca Simona. Mai apoi, fie filtrele performantei, fie un eveniment nefericit, fie simpla consumare a bateriilor le-au distrus visurile si planurile lor si i-au aruncat pe orbite uneori fatale. Sunt de acord ca cei care au calitatile si motivatia necesara – cum e cazul Simonei – sa urmeze aceasta directie, pentru ca banii sunt multi si cei care reusesc, au oportunitatea sa isi aranjeze intreaga familie. In cazul de fata, de exemplu Simona deja si-a aranjat extrem de bine si pe fratele ei caruia i-a cumparat un bolid cu 180.000$, i-a oferit bani pentru excursii in SUA si in alte locuri etc. Gesturi nobile pentru o sora, desi banii veniti din senin in general fac rau daca nu ai dat sudoare pentru ei. E posibil insa ca fratele sa fii dat sudoare pentru sora lui si sa merite sutele de mii pe care le primeste de la aceasta.

Suntem insa curiosi, in afara de facutul crucii ce alte fapte crestine dovedeste Simona, pentru ca daca luam la boabe marunte cele pe care le scormoneste presa, nu prea gasim. Sa zicem totusi, ca Daniel cunoaste mai bine, “are surse” si Simona chiar este o crestina ortodoxa practicanta si vrednica de aceasta medalie. Bine ar fi fost in cazul acesta ca Daniel sa fii asteptat putin si sa ii fii oferit medalia la ceva timp dupa, pentru a nu fi acuzat de marketing sau macar sa fii facut gestul discret, fara surle si trambite. Dar surlele si trambitele sunt singurele instrumente care se aud pe organele oficioase, din pacate.

PS: in caz ca acest articol ajunge la cine trebuie si daca Simona renunta la sponsorizarea Nike din motive religioase (si le declara), sunt de acord sa fac un mea culpa

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.