Cazul Dana

„Fabio, Giovanna şi Dana au intrat în tură pe data de 20 februarie, seara, şi de atunci colegii lor nu s-au mai prezentat la serviciu pentru a-i înlocui (…) au trimis certificate medicale, spunând că sunt bolnavi, pentru a-şi justifica absenţa. Alţi colegi din aceeaşi secţie sunt deja în carantină, pentru că au intrat în contact direct sau indirect cu persoanele infectate. Astfel, cei trei au rămas singuri şi se simt „abandonaţi de toţi”.

sursa

Cazul Dana poate fi privit din doua perspective: increderea sau neincrederea in societate. Personal, il consider un exemplu clar de ce disolutia societatii este deja pronosticul pentru ziua de maine si de ce civilizaţia şi anarhia sunt doar la 7 mese depărtare cum spune un proverb spaniol.

Dar sa incepem cu partea increzatoare. Mereu se gasesc paraziti, incompetenti si rauvoitori peste tot si mai ales la stat unde responsabilizarea este inexistenta si unde slalomul printre decizii are un singur scop: acela de a nu da prilej sefului sa te usuiasca sau sa iti faca un raport prin care sa te poata usui la al 10-lea raport caci oricum datul afara din prima nu prea e posibil la stat. Si asa cum e in statul romanesc, asa e si in statul italienesc, chiar poate alta este masura.

Sunt deci si uscaturi si oameni care isi fac datoria si societatea merge inainte pe cei din urma. Cei din urma, de fapt, tin societatea inchegata caci altfel am ajunge ca in jungla sau ca in Africa (in unele locuri).

In vremuri de criza insa, cernerea e foarte fina si putini mai sunt cei care mai tin societatea inchegata. Dana este o exceptie. Societata noastra va trece pe muchie de cutit. Inteleg prin societate: spital, politie, armata, administratie publica. Inteleg prin cele care ofera societatea: servicii medicale, securitate (aia cata e, macar sperietoare de ciori si tot e buna), apa la robinet, energie electrica la priza si inca cateva.

Am explicat de-a lungul articolelor de ce Romania nu are un stat prea bine inchegat, mai ales datorita ciumei rosii care a gonit afara oamenii cu coloana vertebrala si care nu au acceptat sa pupe funduri ca sa isi pastreze un loc de munca sau sa dea spaga pentru a beneficia de niste drepturi de la oamenii pe care ei ii platesc. Si a mai gonit ciuma rosie si pe cei care munceau, pentru ca mediul din Romania nu este deloc unul favorabil oamenilor muncitori, ci este mult mai rentabil pentru oamenii smecheri.

Dar iata cateva alte evenimente aleatoare. Un spital din Romania, recent. Vine directiva: “sa ne pregatim si noi de epidemie”. Sunt scoase protocoalele de la praf. Se face o camera de carantina unde sa fie gazduiti virusatii. Mai trebuie sa se faca un orar, cu cine cand vine ca sa aiba grija de ei. Nimeni nu se inscrie! Orarul este deocamdata facultativ, are doar rol de “sa fie acolo”, in caz de vreo inspectie de mai sus, evident ca nu sunt inca cazuri, dar cine stie, la cum merg lucrurile, maine-poimaine …

Un alt eveniment: un sofer de ambulanta refuza sa isi faca datoria. Nu stiu amanuntele, e posibil sa fie asteriscuri dar indiferent de probleme, este clar o lipsa de responsabilitate, nu iese fum fara foc. Deja schiopatam de la primii pacienti. Cand o sa fie nevoie de carantina si angajatii statului o sa fie obligati sa aduca mancare la un oras intreg, oare cum va fi? De aceea spuneam, ca cine rade de aia care cumpara toate conservele de la rafturi, este un ignorant. Eu rad ca abia acum s-au trezit aceia, dupa peste o luna de articole zilnice in care eu am explicat pas cu pas … Dar probabil nu doar eu, ci informatia a tot circulat, cine a dorit sa se intereseze si sa vada ce se intampla, nu are nevoie sa fie doctor, sa cunoasca limbi straine (exista Google Translate) etc.

Vedem deci ca in Italia deja doctorii dau cu fugitul si nu doresc sa isi mai faca datoria. Nu stiu situatia Danei noastre, pote ca ea nu a avut unde sa fuga si poate ca are nevoie de bani ca de aceea s-a dus pe-acolo. Dar oricum este clar o eroina, desi fiind de specialitate, daca s-a informat si a vazut riscurile, nu e asa mare eroina, sunt prosti doar aia care si-au luat concediu de odihna.

As face aici o mica paranteza. Imi aduc aminte bine ca primul caz in Franta a fost un turist chinez – daca nu ma insel. De asta nu imi aduc aminte bine, dar imi aduc aminte bine ca doctorul care l-a tratat a luat si el coronavirusul. Ma miram atunci si mi-am zis (si mie, si altora, pote si pe blog): ce doctor prost. Cum sa tratezi ditamai virusul – vezi si tu ce e in China – si sa te infectezi?! Ce doctor e ala?! Iar daca nici francezii n-or avea dotari … Ulterior, m-am gandit ca poate doctorul intentionat s-a virusat sau a fost neglijent in ideea ca daca se infecteaza o sa aiba parte de tratament de specialitate. Pe cand, daca se fereste si asteapta cand o sa explodeze cazurile si paturile de spital totate cu respiratoare o sa fie toate ocupate …. riscul este evident infinit mai mare. Ulterior acestor evenimente (cazul + reflexia mea), au aparut insa cateva informatii conform carora exista posibilitatea infectarii ulterioare, organismul ar pierde din antigeni si poate chiar a doua oara poate sa faca rau mai mare ca prima data. Sunt inca la nivel de presupuneri / zvonuri, deci iata ca chiar daca a gandit strategic sa ia virusul inainte pentru a fi deja imunizat si poate chiar fresh pentru cand … o sa fie de munca, existau unele sanse ca socoteala sa nu fie tocmai una perfecta. Dar chiar daca infectarea ulterioara ar fi atat de nasoala pe cat sunt unele zvonuri (sunt si studii dar nu ma puneti sa dau referinte), este clar ca viitorul este unul sumbru si poate nu mai conteaza chiar atat de mult daca ne ferim de virus sau nu.

Nu doresc sa termin articolul fara sa amintesc de cazul kafkian al testelor pe pile. Am tot avut parte asadar de angajari pe pile / spagi, impartit contracte pe pile / spagi, accelerat dosare, fonduri europene si alte beneficii pe pile/spagi. Acum avem si teste de coronavirus. Multumim partidului!

Cu adevarat, societatea romaneasca actuala (si poate societatea si prin alte parti) nu merita sa fie perpetuata. Trebuie sa vin a o furtuna mare care sa spele tot praful din aer – spunea parintele Ilie Moldovan o data. Ce sens are o astfel de societate in care oameni de nimic, gunoaie fara nicio norma morala, incompetenti si prosti de duduie, au atat influenta incat sa o ia inainte pana si la testele de sanatate de care oricum nu au nevoie?!

One comment

  • Doctorul din Franta si-a tratat pacientul nu pentru ca este prost, ci pentru ca el, find medic, Stie ca este DOAR o gripa. Cei informati nu panicheaza. Te salut din Bangkok. Si te tin la current daca voi fi virusat – since ma amuz copios cu panica aceasta, care cert este bine organizata de Comitetul Central.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.