De câte măști avem nevoie?

Poate este prematur sa discutam deja despre masti deoarece nu sunt deocamdata obligatorii. Din punctul meu de vedere, din cate am alfat despre Coronavirus, mastile sunt inutile. Mai ales daca este airborne … Oamenii au insa nevoie sa se linisteasca crezand ca daca pun mastile sunt feriti. Poate si de aceea autoritatile recomanda mastile …

Bineinteles ca in spital, unde sunt folosite cum trebuie si sunt masti de care trebuie, situatia este alta.

Insa pe strada, pentru omul de rand, mastile sunt zero. Degeaba poata Goe masca daca el oricum a tusit acasa in mana si cand a plecat s-a sters de muci pe maneca. Cand trece pe langa mine, chiar daca tuseste si are masca pusa, daca virusul este airborne, bate vantul si imi paseaza un muc de la Goe direct in nas fara sa ma prind si ala sunt.

Dar pentru ca oamenii au nevoie sa iasa afara si pentru ca sa creada ca sunt protejati, cu siguranta psihologii considera ca este util sa spui la oameni sa poarte masca, desi la noi am vazut ca nu se practica. La noi insa nu se practica din indolenta si superficialitatea cu care trateaza “specialistii” acest virus. Pentru ca daca mastile sunt recomandat a se purta de cei bolnavi si daca noi deja avem printre noi bolnavi, chiar daca depistati sunt deocamdata 3, nu stim adevarata amploare si chiar daca inca nu avem epidemie, nu ar strica sa obisnuim oamenii vazand ce se intampla in alte tari.

Pe de alta parte, poate la nivelul societatii, la nivel de sanatate publica, efectul purtarii mastilor este unul pozitiv. Din principiu daca chinezii au facut-o, e posibil sa functioneze. Deci sa zicem ca acceptam mastile, sau ca oricum o sa fie impuse si cine nu poarta o sa fie amendat.

Exista problema mastilor: de unde sa cumparam cand peste tot  ecriza. Ei bine, daca autoritatile ar educa populatia, criza de masti s-ar rezolva instant. Dupa cum stim, din ce stim deocamdata, virusul rezista pe obiecte cam 7-15 zile. Sa zicem 15. Deci daca avem 15 masti, putem folosi una pe zi iar apoi cand venim acasa de unde am fost, sa o punem intr-un loc izolat (sau chiar intr-o cutie) unde virusul sa moara de singuratate. Astfel, mastile se autosterilizeaza, fara sa fie nevoie de altceva si astfel, cu 15 masti per om, ar fi indeajuns pentru toti. 

Am auzit ca mastile au ajuns in Germania 30 EUR bucata, e adevarat? La noi a mai gasit cineva ceva?

7 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.