Blackout

  • Post comments:5 Comments
  • Reading time:6 mins read

Creșterile de prețuri pe cât de masive se văd deja, pe atât de nesemnificative vor fi în fața unor probleme mult mai mari cum ar fi lipsa de combustibili și / sau lipsa furnizării de electricitate și / sau lipsa furnizării de gaze naturale. Vă mai amintiți de articolul în care explicam ce înțelege Powell prin termenul "inflație tranzitorie"? Ei bine, deocamdată nu se întrevede o oprire a creșterii, ba din contră - o întețire a creșterilor. Deocamdată în Europa ... Nimeni nu știe…

Continue ReadingBlackout

De ce controlul preturilor va aduce un dezastru mai mare decat coronavirusul

  • Post comments:1 Comment
  • Reading time:10 mins read

Calculele reci despre care vorbeam intr-un articol trecut nu au fost facute bine si deja vedem consecintele. Pe masura ce pseudo-carantina blocheaza economia in timp ce bugetarii care freaca menta si acum nu mai trebuie sa mearga acasa, umplu parcarile la mall-uri si la hypermarket-urile de bricolaj, micile firme se confrunta cu probleme din ce in ce mai mari, fiind afectate sectoare din ce in ce mai variate. Blocajul se intinge ca o metastaza foarte agresiva in intreaga economie. Au fost mai intai agentiile…

Continue ReadingDe ce controlul preturilor va aduce un dezastru mai mare decat coronavirusul

Controlul Prețurilor

  • Post comments:5 Comments
  • Reading time:8 mins read

Cea mai sigura cale sa distrugi o economie dupa umflarea sectorului bugetar, este distrugerea sectorului privat. Pe langa marirea taxelor, care da la radacina sectorului privat, distrugerea pietei este principalul risc. Distrugerea pietei se poate face fie prin reglementari fie prin tolerarea monopolului sau oligarhiilor. De care noi oricum am avut parte pana acum ... Firmele de partid, coruptia care poate fi o explicatie de ce de exemplu 90% din piata online sa fie dominata de o singura companie, etc. Insa controlul preturilor, pe…

Continue ReadingControlul Prețurilor

Inflatie, deflatie si politici

  • Post comments:3 Comments
  • Reading time:14 mins read

Inflatia nu tine pasul cu tiparirea banilor pentru ca banii nu ajung in economie ca sa mareasca preturile ci se opresc in alte bule cum ar fi piata actiunilor, piata obligatiunilor de stat, dar mai ales alte domenii mai exotice, putin cunoscute omului de rand si destul de greu de analizat la nivel macro. Din ce au ajuns la urechile mele as mentiona doar cateva exemple: patente tehnologice (e o cursa nebuna intre companii pentru astea), piata artei (la Londra se bat record dupa…

Continue ReadingInflatie, deflatie si politici

Aur, inflație și criză

  • Post comments:1 Comment
  • Reading time:5 mins read

"Perierea depozitelor" - un film care se va lansa la o banca din orasul tau in curand. Asa ar putea suna o reclama la faimoasa lege europeana la care se lucreaza in taina acum, bazata pe "solutia Cipru". Sa nu va mire insa si sa nu vi se para prea exagerata aceasta potentiala formula de promovare a unei masuri catastrofale care va schimba pentru totdeauna sistemul financiar si va impinge Europa si mai mult spre marginea prapastiei. Spun ca nu  trebuie sa ne mire…

Continue ReadingAur, inflație și criză

De ce cresc preţurile? (2)

  • Post comments:3 Comments
  • Reading time:5 mins read

NOTA: Acest articol nu e cu mult diferit de un articol similar scris cu un an jumatate in urma. Ce spuneam pe atunci, a fost si este. Acum insa avem si ceva date proaspete sa confirmam premisele enumerate atunci. De fapt premisa de atunci este inca valabila. Ce asistam acum nu este decat ecoul aceleiasi atitudini ale aceluiasi grup de mafioti care jegmanesc poporul roman dintr-o pozitie "onorabila" si foarte pusa la pripeala unde nimeni nu ii vede si nimic nu ii atinge. Sa…

Continue ReadingDe ce cresc preţurile? (2)

Ce ne mai pregătesc bancherii europeni centrali

  • Post comments:2 Comments
  • Reading time:6 mins read

In timp ce pe la noi, bate un vant de seceta si se anunta o toamna ploiasa, trista si o iarna friguroasa, la nivel european se pun bazele saracirii treptate a oamenilor de rand, a celor care muncesc si a celor care economisesc, in detrimentul celor care sunt mai la izvorul din care curg banii adica a bancherilor. Pe scurt, se incropeste inflatia. Sau poate chiar hiperinflatia. Daca eram nedumeriti si faceam tot felul de scenarii despre cum vor rezista sau nu unele state…

Continue ReadingCe ne mai pregătesc bancherii europeni centrali

Jim Sinclair: crăpăturile în dolar vor apare în Iunie 2012, hiperinflaţia în 2015

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:4 mins read

Jim Sinclair: [...] Amanarea colapsului sistemului este limitata de viabilitatea practica a dolarului american si a pietei bondurilor americane. QE va merge la infinit (ca valoare nu ca timp) deoarece nu exista alta unealta de a crea cantitatile de lichiditate necesare INSTANT de catre distrugerea sistemului financiar. (Fed e singurul, BCR nu prea vrea sa tipareasca - NB1) Aceasta distrugere a sistemului a fost realizata de cei care au securizat totul (prin Credit Default Swaps si alte instrumente similare - n.tr. - NB2). Cand…

Continue ReadingJim Sinclair: crăpăturile în dolar vor apare în Iunie 2012, hiperinflaţia în 2015

Cum a fost hiperinflatia in Serbia anilor 90

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:1 mins read

Cateva informatii uimitoare despre vremurile hiperinflatiei din Serbia: - cum chletuiau oamenii salariile in avans si cum primeau magazinele cecuri fara acoperire: bancile permiteau solduri negative pana la plata salariilor; - care sunt asemanarile si deosebirile intre SUA de azi si Serbia de atunci; - cum scadeau in valoare asseturile neesentiale cand lumea cheltuia mare parte din bani pe mancare; - cum au rezolvat sarbii hiperinflatia in 4 saptamani prin peg-ul la marca germana; - actiunile sunt cea mai buna protectie pentru inflatie pana…

Continue ReadingCum a fost hiperinflatia in Serbia anilor 90