Blackout

Creșterile de prețuri pe cât de masive se văd deja, pe atât de nesemnificative vor fi în fața unor probleme mult mai mari cum ar fi lipsa de combustibili și / sau lipsa furnizării de electricitate și / sau lipsa furnizării de gaze naturale.

Vă mai amintiți de articolul în care explicam ce înțelege Powell prin termenul “inflație tranzitorie”? Ei bine, deocamdată nu se întrevede o oprire a creșterii, ba din contră – o întețire a creșterilor. Deocamdată în Europa …

Nimeni nu știe cauza exploziei peste noapte cu 60% a prețurilor … nici măcar Goldman Sacs. Evident că se va da vina pe ruși, cum că încearcă să folosească momentul de … tensiune pe piața comodităților pentru a rezolva problemele de la Nord Stream 2. Chiar și GS speculează că rușii cer contracte multi-anuale și babane pentru cei care vor gaz.

Problemele sunt însă globale. Există criză de cărbuni peste tot, centralele electrice nu mai au ce sa ardă ca să producă electricitate. Chinezii pe alocuri taie electricitate de la fabrici. Olandezii au oprit serele deoarece costul la energie electrică a explodat. În Marea Britanie au oprit fabricile ce îngrășăminte. Toate aceste evenimente vor avea impact pe piața produselor alimentare în lunile care urmează.

Întorcându-ne la gazele din Europa, rușii anunțaseră deja că în octombrie o să trimită mai puțin gaz. Nu știu motivele, dar este evident că Rusia poate produce mai multe și acum are și conducte mai multe. Prin urmare, e normal să își asigure un preț bun prin nițică încordare a mușchilor.

Energia electrică este clar principalul levier prin care se încearcă distrugerea economiei globale. Certificatele verzi sunt doar o componentă. După cum știm energia se poate produce din cărbune, gaze sau petrol și apoi din … verzi – în această ordine este și prețul. Adică, din cărbune este cea mai ieftină și din solar/eolian cea mai scumpă. Pe lângă restricțiile introduse de UE care impune ca X% din energie să fie verde, colac peste pupăză prețul cărbunelui și al gazelor a crescut deoarece multe mine s-au închis – pe de o parte – și rușii speculează situația pe de altă parte.

Dar de ce s-au închis minele de cărbuni? Din cauza … “verde”. Când anunți că până la nu știu ce dată, nu știu ce procent trebuie să fie verde, este clar că în viitorul apropiat nu va mai fi nevoie de atâta cărbune și prin urmare nu se mai fac investiții în mine și prin urmare tăierea este bruscă. “Înverzirea” energiei se face mult mai rapid decât producerea alternativă poate prelua ce se produce din cărbune. Că oricum va fi imposibil să se mențină capacitățile de producție cu surse “verzi” e altă discuție, dar reailtățile sunt că nebunii vor să taie repede din minele de cărbune ca să aibă aer doar pentru ei. De ce altfel ar impune aceste măsuri drastice care au distrus piața energetică și au explodat prețurile?

Teoria mea este însă că nu atât aerul îi preocupă pe liderii europeni responsabili pentru această criză ci că distrugerea economiei este un plan cu bătaie lungă, venit în paralel cu închiderile și “măsurile” de luptă cu virusul. Se urmărește o reducere a activității umane, pe lângă racordarea la injecția permanentă periodică care va putea ajusta numărul populației în mod matematic în funcție de planul cincinal de reducere a numărului total al populației.

Evident că există o rezistență atavică a societății, o putere de adaptare și în această deconstrucție, unii actori nu colaborează și pun bețe în roate. Cum sunt rușii care având deja pregătit Nord Stream 2, vor pompa gaze la greu pentru a profita de tăierea singură a crecii de către europeni.

Marele risc este ca să avem o iarnă grea și ca tot acest frecuș cu tăieri pe alocuri de consum și șantaj din partea rușilor să afecteze capacitatea de producție de electricitate chiar pentru consumatorii casnici. Adică să avem noi tăieri periodice, cum deja au parte chinezii.

Impactul economic al tulburărilor din piața energetică este unul în lanț. Creșterea prețului scade competitivitatea industriei europene și în general a industriei care are costurile mari. În plus, creșterea prețurilor taie din puterea de cumpărare a oamenilor și are impact ulterior asupra consumului general.

De notat că cei doi piloni ai hiperinflației sunt pe de o parte fracturile lanțurilor de distribuție maritime (din motive explicate pe larg în articolele anterioare) și pe de altă parte situația din piața energiei.

Se pune întrebarea: dar oare dacă avem aceasta situație, cum de UE nu ia măsuri ca să corecteze nebunia “verde” și să își adapteze planurile și cerințele la realitate. Răspunsul e simplu: deoarece asta s-a și intenționat, creșterea prețului ca să taie dezvoltarea economic și pofta oamenilor de a face copii. Reducerea populației, reducerea consumului, reducerea activității umane sunt planul diabolic al unor descreierați care conduc lumea și destinele oilor.

5 comments

 • “zicea ca orice razboi a avut un final, se consuma energia raului si in cele din urma binele biruieste”
  :-)))))optimist vărul

 • Eu tot ca provocări intenționate le văd pe toate cele ce se-ntâmplă acum, nu văd un răspuns natural gen reacție imunitară. Probabil la vârf există 2 tabere care vor parcurgerea unor pași diferiți dar cu aceeași finalitate, cu alte cuvinte”stânga-dreapta, tot un drac”.

  Ți se pare a ne îndrepta cu pași repezi spre “final countdown”? În contextul actual, cu actualele tendințe, mai vezi vreo șansă de deviere/întârziere a big-planului?

  • societatea umana are o complexitate infinita si orice plan este imposibil de dus pana la capat daca Dumnezeu nu ingaduie; pornind de la faptul ca vedem ca Dumnezeu a ingaduit raul sa se raspandeasca pana intr-o asemenea masura incat doctorii sa devina idiotii utili ai unui sistem totalitari si sa ignore total decenii de medicina care spun ca impactul cu orice virus care nu ne este fatal ne creaza imunitate naturala si vaccinurile sunt prin urmare inutile, deci daca s-a ajuns pana aici, nu vad de ce nu se va ajunge si mai departe

   principalul salt major va fi cand conturile bancare ale nevaccinatilor vor fi blocate – atunci putem stii clar ca vine “final countdown” – ce intelegi tu nu stiu, eu nu ma hazardez sa spun decat ca cei care au produs virusul si l-au lansat omorand milioane vor continua mai departe “opera” prin vaccinuri; ce nu se prind idiotii utili ca vaccinarea asta va fi periodica si viitorul le rezerva si celor mai infocati spalati pe creier de vaccinuri multe surprize – cand vor murii oameni pe capete din vaccinuri, vor zice: oricum de covid au murit mai multi; cand vor separa copiii de parinti – chiar pe cei vaccinati – din motive de “periculozitate ridicata epidemica” multi se vor prinde, dar va fi prea tarziu

   totul va fi dus la extrem intr-o asemenea masura incat o mare parte a populatiei se va trezi, dar cum deja puterea este in mainile lor, rezistenta va fi prea tarzie si inutila

   tot vorbind la mod general, am discutat mai ieri cu un var ofiter nato in rezerva care era mai optimist si zicea ca orice razboi a avut un final, se consuma energia raului si in cele din urma binele biruieste;

 • 100% de acord cu observațiile de mai sus.
  Necunoscuta, pentru mine, este până unde vor fi dispuși să meargă?
  Testează nivelul de suportabilitate și își adaptează strategiile în funcție de asta sau merg ca berbecii înainte indiferent de opoziție? Pentru că, e clar, opoziție va exista, ba chiar una violentă, nu doar
  ca acum în Australia!

  • cu distrugerea lanturilor de transport vor merge pana la taierea de tot a Chinei – am mai scris despre riscul existential pentru SUA care este dependenta economica de industria manufacturiera a chinezilor; prin urmare nu m-ar mira daca unul dintre factorii care imping la acest choke ar fi tocmai politica concertata a SUA de a aduce inapoi manufacturarea din Asia – o masura sinucigasa, evident; sunt insa centre de putere diferite si nu toate sunt aliniate; nu am avut timp sa tratez dar Rusia de exemplu va fi pe cai mari in aceasta iarna si va produce gaze la greu, marcand profituri imense; de aceea zic ca economia este dinamica si are o inertie la tentativele de “distruption”, existand resorturi si feedback-uri de reglare care pot deturna aceste tentative ale unui club limitat si select care incearca distrugerea globalizarii si intoarcerea in evul mediu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.