MARELE RESET SI NOUA ORDINE MONDIALA

Din ce in ce mai multa lume vorbeste de Marele Reset. Este un termen pe care l-am asimilat si mi se pare ok sa-l folosesc, cu cateva mici observatii. Ne aflam deja in Marele Reset, doar ca am parcurs o mica parte, partea in care se dospeste framantatura. Ce este framantatura? Una e drojdia, alta e faina, alta e framantatura, alta e aluatul si alta e placinta. Cu greu se pot asemana si daca nu ai treaba cu bucataria, nu ti-ar veni sa crezi ca una se trage din alta. Tot asa si cu acest Mare Reset care va schimba fata lumii total. Ce treaba sa aiba o criza financiara cu statul politienesc, cu o noua ordina mondiala, cu un mare reset sau cu nasterea unei noi ideologii totalitariste pe care omul de rand nu doar ca o va tolera, dar chiar o va cere sa fie implementata pentru ca va fi trecut prin indeajunsa “dospire” incat sa fie gata sa ceara, sa accepte si sa primeasca “noul botez”.

Am explicat intr-un articol anterior de ce schimbarea periodica a monedei de schimb folosite in comertul international si a ordinii financiare globale este ceva normal, este un proces care are loc atunci cand un imperiu isi pierde din seva si lasa locul liber. As face aici o mica paranteza: exista teoria ca Razboiului Rece cu cele 2 tabere, caruia i-a urmat epoca dominata de SUA (Pax Americana) ii urmeaza acum o perioada de poliaritate multipla in care mai multe puterii se vor confrunta intre ele, dar niciuna nu va domina. Se pune astfel langa SUA ca potentiali actori egali Rusia si China sau Eurasia, pentru cei mai fantasmagorici care uita ca in Razboiul Rece, Rusia si China erau la cutite desi ideologic imbratisau aceeasi ciuma. Intre timp, China a tatonat cu capitalismul si desi pentru o perioada parea o canditata pentru preluarea stafetei acestei minunate inventii a omenirii care este capitalismul, recent se pare ca orice speranta in aceasta directie este desarta. Fara capitalism, este greu de inteles cum va putea sa reziste China sa poata lupta cot la cot cu SUA pentru dominarea lumii sau in administrarea lumii. Nu agreez deci deloc teoria multi-polarismului.

Avem asadar criza financiara din 2008. Bancile pline de instrumente toxice – credite, asigurari, derivate si altele – in fata sincopei de neincredere au devenit peste noapte insolvabile. Beneficiind de puterea de influenta politica dobandita in sute de ani de zile, bancherii au convins politicienii sa ii salveze (pe unii, nu pe toti, ca exista mancareala si intre bancheri) preluandu-le instrumentele toxice si refinantandu-le cu capital (credit, care pentru banci inseamna cash). In acelasi timp, pentru cash-ul oferit, bancile centrale au oferit dobanda, asigurand bancilor supravietuitoare o situatie linistitoare, calda, plina de profituri indiferent de starea economiei reale. A existat asadar o dislocare totala a sistemului financiar de economie care a fost mentinuta pe linia de plutire la limita producerii unei catastrofe sociale in intreaga lume.

Instrumentele toxice transferate catre bancile centrale si catre state (unele state chiar au cumparat direct aceste instrumente, nu doar bancile centrale, in plus majoritatea tarilor au lansat programe de garantii a creditarii – programe de gen Rabla sau Prima Casa de la noi, sau TARP din SUA) au umflat datoria suverana, datoriile fiind transferate defacto de la companii private si banci private catre state ca in jocul Hot Potato.

Cine insa sa observe ca astfel se sapa groapa statelor si suveranitatea statelor nationale este pusa in pericol, in prezent toate marile state avand datorii imense nu doar unele catre altele ci mai ales catre banci, practic viitorul umanitatii fiind amanetat catre aceste noi institutii supra-nationale sau mai bine zis globale care nu au casa si care pot opera oriunde un lume si pot determina alegerea unor presedinti, numirea unor ministrii si prim-ministrii sau chiar pe alocuri pot determina razboaie, crize economice, devalorizarea unor monede etc?

Economistii – acestia trebuiau sa observe politica falimentara a salvarii bancilor fara niciun scop final, altul decat sperietura de “sfarsitul lumii” in cazul acceptarii intrarii in faliment a bancilor etichetate “too big to fail”. Dar economistii in loc sa traga semnale de alarma, majoritatea au salutat si au cantat in struna politicienilor nesabuiti care s-au temut ca ei vor ramane cu cartoful fierbinte in mana cand cantecul se va opri. Interesati doar de urmatoarele alegeri, toti politicienii nu au facut decat sa accepte orice marire a datoriei suverane, orice promisiuni de “evaporare” a acesteia prin inflatie si sa fuga ca dracul de tamaie de anularea datoriilor sau producerea vreunor mari socuri prin care s-ar putea reseta controlat si intr-un mod favorabil pentru oameni si pentru economie acest sistem financiar putred si extrem de corupt.

De aceea auzim toata ziua pe panadolul anti-criza Vasilescu ca “o inflatie de 2% este foarte buna” deoarece rata dobanzii este 1.5 si astfel, incet-incet cresterea PIB-ului micsoreaza datoria, blah-blah. Aceleasi macanituri le aud si americanii si francezii si germanii. Nimeni nu mai vorbeste despre “sound money”, despre economia de piata, despre cresterea organica pe baza de cerere si oferta ci in schimb, pe langa promisiunile de mai bine, cresterile de PIB facute din PIX si aruncarea vinei pe cauze externe (criza din China, razboiul tarifar, Brexit etc), politicienii de pe toate meleagurile evita sa aiba o viziune si sa incerce sa faca ceva.

Intr-un fel este de inteles deoarece niciun politician nu are de unul singur puterea sa deraieze cu o iota traseul pe care este plasata omenirea de catre bancile supra-nationale: controlul total al statelor prin emisia de bani si al populatiei printr-un mix de autoritarism tehnologic, inginerie sociala si principiul morcovelui (vezi bombonica universal income – viitoarea ratie pe cartela a minionilor din Brave New World). Care politician poate spune: ardem datoria, facem reset, o luam de la zero? Si acesta este planul prin care sa o facem fara razboi, fara haos si fara deflatie seculara!

Ce poate urma, prin urmare? Inainte de aceasta intrebare, mult mai interesanta este intrebarea: cat mai poate continua sistemul actual si care sunt conditiile pentru producerea unui RESET? Dupa parerea mea nu aceste raspunsuri sunt atat de importante cat observatia ca fara o dezvoltare organica a economiei (crestere sau scadere in functie de cerere-oferta), fara o societate linistita in care oamenii sa aiba incredere in puterea politica (chiar limitata) si in care omul de rand sa nu se simta doar o masa de manevre in bataliile politice intre centrele de putere, fara o societate in care munca, efortul, calitatea si performanta sunt rasplatite corespunzator iar furtul, lenea, duplicitatea si prostia sunt penalizate, fara aceste minime atribute care in capitalism sunt fundamente, nu poate sa existe o rezolvare eficienta a cancerului sistemic. O boala sistemica, poate fi depasita fie prin moarte si renastere din cenusa, fie prin constientizarea globala a acesteiea si activarea anticorpilor care pot veni cu solutii si pot produce “zone de imunitate” intr-un organism bolnav, care zone pot fi apoi imitate si reteta de succes poate fi replicata in cat mai multe locuri pana la punctul in care cancerul va fi invins si boala inlocuita printr-un nou suflu.

Exista insa si o a treia cale: in lipsa unui sistem imunitar si pentru ca moartea este un lux, noi hidre cu inchipuiri infricosatoare si cu solutii inselatoare pot acapara umanitatea si pot transforma impasul actual intr-o noua stare de cancer mult mai avansat si mult mai dramatic care poate afecta insasi posibilitatea supravietuirii umanitatii, asa cum s-a intamplat in URSS si asa cum ne arata China. Revin din nou la China pentru ca poate fi un model pentru intreaga umanitate: o societate unde poporul se lasa calcat in picioare, individul renunta la persoana proprie si isi doneaza sufletul fara lupta partidului care are misiunea auto-asumata de salvare a poporului ca un simbol supra-uman prin orice mijloace pe care partidul le-ar considera. Marea drama a Chinei este ca pe langa opresiunea individului si calcarea in picioare a fiintei umane, asupritorul nici macar nu este un individ delirant, o anomalie a umanitatii, un drac in chip de om, cu a fost Ceausescu, cum este dinastia Kim in Koreea. Partidul in China a trecut chiar de statutul de gasca de mafioti care au pus mana pe putere sau au mostenit-o de la parintii lor si a devenit si el un organism supra-uman, fara suflet, o ideologie bine formata, independenta si care are un motor de macinat dizidenta si nealinierea bine format, automatizat, independent, indestructibil. Paralele cu China putem gasi bineinteles si in Vest, unde am mentionat bancile supra-statale care de asemenea detin puteri de neatins in influentarea si determinarea ordinii care le garanteaza supravietuirea si prosperitatea. Insa in Vest, aceste banci sunt detinute de familii bine cunoscute. Printul mostenitor al Olandei, unul dintre fondatorii Grupului de la Bilderberg a declarat oficial ca lumea este controlata de un numar de aproximativ 5000 de familii care impreuna detin totul si pot totul.

Controlul financiar a garantat o buna parte dominatia sistemului actual si evolutia tehnologica a permis ca o spoiala de progres sa adoarme constiintele individuale si sa mentine o stare de multumire suficienta care sa nu produca mari probleme status-quo-ului. Insa fisurile din sistem au ajuns la punctul in care vor fi necesare sacrificii din ce in ce mai mari din randul populatiei care oricum nu prea mai este de folos pentru mentinerea nivelului de trai ridicat si a prosperitatii clasei dominatoare. Tehnologizarea, automatizarea, eficientizarea proceselor de productie si a comertului international fac ca mare parte din populatie sa fie redundanta, ca sa nu mai zicem de sperietura acestor elite ca nu vor mai putea sa traiasca sute de ani deoarece vine incalzirea globala, de unde si razboiul irational asupra carbunilor, petrolului si energiei ieftine care ar putea ridica extraordinar nivelul de trai in prezent datorita avansului tehnologic.

Ne aflam insa in punctul in care nenumarate riscuri afecteaza sistemul actual. Fortele centrifuge de diverse natura, miscarile sociale, populismul si liderii incotrolabili pe care ii impinge in sus, noile cripto-monede care ameninta parghiile de control ale ordinii actuale etc. Prin urmare e de asteptat ca cureaua sa se stranga si miscari din ce in ce mai brutale si mai ferme sa fie luate, care vor afectea milioane si zeci de milioane de oameni prin saracirea instanta si criza economica pe care le vor produce. Default-ul unor state, devalorizarea unor monezi, industrii intregi distruse sau refacute drastic sunt doar cateva dintre simptomele acestei lupte de supravietuire pentru sistemul monetar actual.

Hillary Clinton lupta pentru guvernul mondial inca de cand era prima doamna

World Federalist Association este asociatie (mai nou miscare) care lupta pentru un guvern mondial inca din Primul Razboi Mondial. Desi membrii ei se numara printre taticii Ligii Natiunilor si a ONU, considera ca ONU nu e de ajuns si trebuie ajuns la un sistem mult mai “eficient” de guvernare mondiala a lumii. Iata cateva informatii despre ei direct de la o SourceWatch – un monitor al think-tank-urilor corporatiste care manipuleaza opinia publica.

The World Federalists of America “was formed following World War I. The association believes in the essential oneness of humankind with the earth, and contends that humankind’s future on the earth is threatened by such things as pollution of the environment, racial and national hatreds, and international war. According to the Association’s creed, the solution to these problems lies in the creation of world institutions. The organization calls for the formation of a world government with the power to make and enforce laws which will control pollution of the earth’s atmosphere and water, curb the waste of its resources, and dismantle the war machines of all nations. (sursa)

In inregistrarea de mai jos Hillary este prezentata pe vremea cand era Prima Doamna elogiind pe laureatul unui premiu al acestei asociatii – Walter Cronkite – un jurnalist faimos pe vremea lui care si-a folosit reputatia si increderea pentru a promova ideile globaliste. Printre alte functii cu un anume interes pentru noi ale lui Walter este si aceea de presedinte de onoare al Interfaith Alliance, o organizatie al carei nume spune totul. Fapt interesant, daca ascultam cu atentie discursul sau de mai jos in care literar (desi in gluma) Walter se declara multumit sa stea dea dreapta satanei in lupta pentru guvernul mondial, chiar inainte de a doua venire a lui Mesia (mentiune facuta in contra unui protestant care sustinea ca oricine lupta pentru un guvern mondial inainte de a doua venire a lui Hristos, face lucrarea diavolului).

De altfel, Hitlery este mereu atenta la tot ce se intampla in lume si poate ajuta la realizarea visului sau de guvernare mondiala. Astfel se face ca cucoana a trimis un mesaj si Sfantului si Marelui Sinod Ortodox pe care il redam mai jos:

“All people of faith should welcome the convening of the first Holy and Great Council of the Orthodox Christian Church in over 1,200 years by His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew. I have had the privilege of seeing Patriarch Bartholomew’s spiritual leadership for myself, and am hopeful that the Council will renew ties that have frayed through the centuries—because we are stronger together.” (sursa)

Nu dorim sa sugeram nimic prin redarea acestui mesaj, probabil Hillary nu vrea sa piarda nici un vot, fiind situatia nasoala in care se afla si de aceea e atenta cu tot ce se intampla. In plus, sigur are banii si finantele sa nu piarda nimic, probabil oricum mesajul nu ii apartine ei, ci vreunui aghiotant care e delegat cu treaba asta. Avem insa si o poza, de la aceeasi sursa care ne face sa intelegem ce vrea sa spuna cucoana prin “together” …

Ecumenical Patriarch Bartholomew (R) and US Secretary of State Hillary Clinton attend meetings at the Patriarchy in Istanbul, on July 16, 2011. The United States is concerned about media freedom and free speech in Turkey amid the arrest of dozens of journalists and Internet restrictions, Secretary of State Hillary Clinton said Saturday. AFP PHOTO / POOL / Saul LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Ecumenical Patriarch Bartholomew (R) and US Secretary of State Hillary Clinton attend meetings at the Patriarchy in Istanbul, on July 16, 2011. The United States is concerned about media freedom and free speech in Turkey amid the arrest of dozens of journalists and Internet restrictions, Secretary of State Hillary Clinton said Saturday. AFP PHOTO / POOL / Saul LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Doar creșterea a volatilității sau accelerare a procesului de implozie?

Intrebarea din titlu este o intrebare cheie pe care si-o pun nu doar investitorii si factorii de decizie, dar trebuie sa si-o puna si oamenii simpli care doresc sa stie daca se merita sa mai mearga la munca maine sau saptamana viitoare. Nu voi da raspunsul la aceasta intrebare deoarece nu sunt profet. Voi pune insa o alta intrebare cheie care, cel putin urmarind consecintele evenimentelor recente, ne va ajuta pe viitor sa intelegem incotro se indreapta lucrurile. Si trebuie sa intelegem aceasta deoarece poate o zi-doua inainte de colaps conteaza – ca sa nu zic 4-5 ani [6].

Nu stiu daca v-am mai spus pana acum dar interesul meu in actuala criza a inceput cand in 2009 prin primavara (cred) m-am intalnit cu un fost coleg care juca niste sume maricele pe bursa si evident era la curent cam cu tot ce se intampla. Intalnindu-ne noi in parcarea unui hipermarket, dupa ce nu ne mai vazusem ani de zile (ambii parasisem firma la care am fost colegi) printre altele mi-a spus ca in toamna lui 2008 cand s-a intamplat treaba cu Lehman, a avut consiliu de familie sa decida daca sa scoata toti banii din banca, sa cumpere tot ce pot din supermarket (mancare neperisabila, conserve, unelte, etc) si sa fuga la tara. Adica sa faca intr-o zi ce fac altii ca stil de viata (survivalisti le zice in englezoromana). Am fost socat atunci ca eu nu mi-am pus asemenea probleme desi am realizat instant unde duceau spaimele lui. Nu stiu in ce masura eram informat si interesat la acea vreme, dar stiu sigur ca niciodata nu mi-am pus problema ca prabusirea unei banci in SUA poate insemna crash-ul total al societatii in Romania. Evident, multi nu realizeaza nici acum interdependentele ca sa nu mai zic cati si dintre cei care realizeaza, concep ca exista un master-plan cu un “target” destul de … nefavorabil pentru noi (sa ii zicem doar asa). V-am povestit asta pentru a justifica de ce chiar si cu o zi dinainte conteaza sa stim. Evident nu ne va salva asta, dar cel putin psihologic vom fi pregatiti si exista sanse mari ca nu cei care au rezerve de conserve sa supravietuiasca ci cei care au taria psihologica sa nu isi piarda mintile si sa se adapteze la situatie.

Noi romanii avem o istorie in care daca vom cauta un numitor comun al tuturor epocilor, probabil vom gasi doar supravietuirea. De fiecare data am tot fugit de cineva sau am incercat sa supravietuim sub bocancul altora mai puternici. Nici de data asta nu va fi foarte diferit, desi unele particularitati ale acestei epoci cu potential de … originalitate vor putea sa existe.

Sa facem insa o mica recapitulare:
– s-a produs un cutremur: averea legitima, legala si garantata a unor europeni a fost confiscata; restul sunt detalii;
– autorii acestei lovituri au stiut bine ce fac si au actionat in perfecta cunostinta de cauza; ba chiar au asteptat noile alegeri din Cipru, deoarece daca ramanea vechiul presedinte nu aveau nici o sansa sa treaca acest “memorandum”; ca o mica paranteza: credeti ca nu puteau taia liniile de credit pentru bancile cipriote si mai inainte? ba da, nu au asteptat decat sa aiba un nou pion in locul inconvenientului presedinte comunist [1] care risca chiar sa scoata Ciprul din UE (mare incoventient pentru eurocrati!);
– autorii acestei lovituri stiau ce riscuri presupune acest act [2], deci nu a fost intamplator;
– sunt mari sanse ca aceasta lovitura sa fie un experiment [3] dar ca orice experiment poate sa iasa de sub control;
– in cel mai fericit caz (nu exista conspiratie, nu exista plan de distrugere a sistemului actual si de alimentare a haosului, nu exista inginerie sociala), acesta a fost un act de disperare, au incercat si asta pentru ca restul nu a mai mers si altceva nu se mai poate;

Avem asadar in fata doua posibile cai pe care vor evolua lucrurile:

1) este doar un eveniment fara implicatii sistemice, deci nu va duce decat la cresterea volatilitatii; se aseamana si problemelor Greciei si probabil va fi urmat si de alte evenimente similare, in care tari cu probleme vor trece prin tot felul de masuri menite a le echlibra situatia datoriilor dar suntem departe de a declara sfarsitul lumii (asa cum o stim acum [4]); unii pierd, altii castiga – asta este viata; cei care nu muncesc si nu sunt eficienti trec prin greutati, dar in cele din urma lucrurile se vor regla;

2) implozia sistemului financiar este apropiata; Ciprul este scanteia care va dinamita tot sistemul financiar european; banii vor iesi din Zona Euro si inevitabil acest experiment nereusit va detona toate sansele unei oarecare stabilitati financiare si va duce la dezintegrarea intregii Uniuni si la haos total; prin “apropiata” aici evident ca nu intelegem 2-3 zile, ci poate cateva luni sau cel mult un an; banii in ziua de azi sunt transferati repede, sa zicem ca poate va fi nevoia ca reteta sa mai fie aplicata si in alta tara pentru ca toti sa fie indeajuns de speriati cat sa fuga, dar nu este deloc exclus ca lucrurile sa scape de sub control; de fapt, chiar recent Ion Tiriac a recunoscut ca sume imense de bani sunt transferate catre Elvetia [5] (deci in afara UE si a Zonei Euro!)

ganditorul In final as vrea sa va pun o intrebare care merita pusa in mai toate evenimentele viitoare care vor avea loc si care ne va ajuta sa intelegem macar o parte din dedesupturile realitatii: “cui ii foloseste?“. In cazul de fata, deja am dat raspunsul, intrebarea mea cheie nu are deloc cheie.

Totodata, va las singuri sa va raspundeti si la un alt set de intrebari, la care insa nu indraznesc sa va dau nici un ajutor:
– cu ce ma afecteaza pe mine toate astea? are rost sa imi pese, are rost sa ma chinui sa gasesc raspunsuri si sa imi randuiesc viata in functie de aceste evenimente?
– ce pot face eu? chiar pot face ceva? pot face doar pentru mine sau si pentru altii?

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
NOTE:

[1] Demetris Christofias s-a opus intrarii Ciprului in UE, are doctorat la Moscova si stranse legaturi cu rusii (sursa: Reuters)

[2] vezi finalul articolului https://chiazna.ro/4802/falia-dintre-declaratiile-oficialilor-si-realitate

[3] CEO-ul unui mare fond de investitii: Cipru este un experiment

[4] adica o lume cu bani, cu banci, cu carduri, cu dolari, euro etc; o lume in care merge autobuzul, avem curent, e saracie dar mai exista pe ici pe colo locuri de munca si nu multi mor de foame;

[5] “Ţiriac spune, însă, că precedentul confiscării banilor deponenţilor în Cipru a declanşat deja o teamă faţă de băncile din toată Uniunea Europeană şi deţinătorii unor sume mari se mută deja în Elveţia.” (Sursa: Capital)

[6] inca din 2009 am atras atentia ca:

Toată criza economică este clar provocată, mai bine zis „programată” în sistem. Sistemul a fost făcut să pice, aşa cum o maşină pe care o îndreptăm spre o prăpastie este predestinată unui sfârşit crunt.Criza actuală va dura ceva timp, viaţa va fi din ce în ce mai grea, se vor încerca tot felul de soluţii, inclusiv războaie, vor fi şi momente de pace şi optimism, încercări de ieşire din impas dar degeaba. (sursa: Inapoi la tara …)

Dubla măsură în politica fiscală: bănci versus țărani

tarani-pe-camp

Cand au fost bancile cu un picior in groapa (nu ca acum nu ar mai fi) statul a sarit in ajutorul lor prin varii metode: prima casa, operatiuni repo, acord cu FMI etc. Le-am tot dezbatut pe toate pe-aici, nu ma repet. Pe scurt: pentru ca a venit criza creditelor, lumea nu mai are bani si prin urmare nu mai plateste ratele. In mod normal bancile in situatia asta trebuiau sa intre in faliment, sa pice si altele sa le ia locul. Insa inainte de a pica, bancile erau obligate sa forteze pe rai platnici sa isi vanda apartamentele, pamanturile si casele ca sa plateasca ce se mai poate. Daca era un aflux de apartamente pe piata, evident preturile ar fi scazut drastic, pana la un punct dupa care incepeau sa creasca iar. Ca sa ne facem o idee, pretul unui apartament cu 3 camere ar trebui sa se invarte la salariu mediu pe 5-6 ani de zile. Calculati si vedeti cam pe unde trebuiau sa pice preturile. In ecuatia asta, era o problema cu profiturile bancilor deoarece majoritatea deveneau instant insolvabile si BNR trebuia sa le preia si sa le administreze. Ceea ce BNR nu vrea sa faca deoarece BNR este angajata bancherilor, Isarescu nu slujeste pe muncitorul mediu din Romania care doreste sa isi cumpere un apartament din economiile proprii nu din creditele bancherilor, ci Isarescu are de grija ca bancile sa nu aiba nici un stres. Sa nu imi spuneti ca o data cu bancile au fost ajutati si cei care nu mai puteau sa plateasca, pentru ca acestia si-asa sunt fripti, si-asa trebuie sa plateasca la credite in veci, si-asa bancile nu ii iarta prea multa vreme, ci e doar treaba de timp pana executa tot si pana cei care se cred proprietari o sa ajunga sa plateasca chirie la banca cum fac niste tarani de prin sudul Olteniei care au luat credite de consum si au ipotecat terenul, deoarece casa nu putea fi ipotecata pentru creditele de consum. Acum, bancile le-au luat terenul pe care e casa si i-au facut sa plateasca chirie. Dar e doar un inceput, maine-poimaine va fi deja un trend si la noi ca la americani: bancile vor trai din chiriile platite de oameni in loc de rate.

Putini s-au atacat atunci in legatura cu Prima Casa, de exemplu. In aparenta, prostimea s-a bucurat ca statul ajuta creditarea populatiei, ca deh, e greu sa iei credit, e greu sa ai garantii etc. Oamenii nu s-au gandit ca daca nu era Prima Casa si daca BNR nu proptea bancile, preturile efectiv se prabuseau si economia se regla. Era un soc puternic de moment, dar care crea bazele unei economii solide deoarece aceasta prabusire a preturilor la imobiliare dadea un aer proaspat nou afacerilor. Acum cine poate sa cumpere o hala, cine poate sa inchirieze un spatiu comercial si cine poate sa mai inceapa vre-o afacere cand bancile si-asa nu iti dau bani, economia este inghetata si preturile au ramas mari la toate, ba chiar asistam la o inflatie accelerata pe fondul tiparirii de bani.

Cand se vorbeste despre agricultura insa, marea grija a guvernatilor si a capetelor luminate de la BNR este cea cu terenurile nelucrate. Toti dau vina pe criza din agricultura pe segmentarea terenurilor si pe nelucrarea lor la “standarde europene”. Subzistenta deja va deveni ilegala, cei care traiesc din ce isi produc, si au si ei 2-3 gaini, 2-3 vaci, un porc si niscavai pamant sunt dusmanii dezvoltarii noastre. Ei sunt de vina pentru criza, nu bancile. Ei sunt de vina ca nu vand pamanturile la marii latifundieri, la fondurile de investitii externe care vin si ia subventii “verzi” de la guvern ca sa planteze eoliene ineficiente si sa traga tunuri inimaginabile. Prin urmare, ce s-au gandit stapanii? Sa ii impozitam pana ii bagam la fund. Sa le punem impozit pe pamanturi, pe gaini, pe vite pe tot, pana o sa fie nevoiti sa vanda tot si sa plece la munca in afara. Nimeni nu se gandeste sa porneasca un program “Primul tractor”, “Prima ferma” sau “Prima afacere” prin care sa ajute cu fonduri guvernamentale dezvoltarea economiei.

Iata deci standardele duble. Acolo unde economia chiar ar fi avut de castigat, acolo unde chiar s-ar fi produs o revigorare a costurilor, firmele ar fi avut costuri mai mici, oamenii ar fi avut in continuare posibilitatea sa isi cumpere apartamente, sa le renoveze si sa le mobileze si astfel si economia era stimulata, guvernele si BNR-ul s-au opus: Nu, e pericol aici! Bancile nu pot fi stresate, bancile trebuie sprijinite, de aceea lansam Prima, a doua si a treia casa, de aceeaa relaxam cerintele bancilor, de aceea sponsorizam noi cursul valutar, ca bancile sa o duca bine chiar daca economia si populatia se zbat pe linia de plutire. Prin urmare ce sa mai facem ca sa miscam lucrurile? Pai daca tot ne preseaza “investitorii straini” si UE ne cere sa “liberalizam” totul, haide sa punem impozite si la pamanturi, animale etc. Dar nu doar la pamanturi si animale, dar saracii nu mai au voie nici masini ieftine sa isi cumpere de la europeni. Saracul roman care si-asa se zbate pe linia de plutire si munceste din greu sa isi plateasca ratele nu are voie nici masini second ieftine sa isi cumpere ci trebuie sa mearga tot la banca sa ia credit pentru masini noi ca sa contribuie la dezvoltarea economiei si la prosperitatea bancilor, ca daca nu mai pot bancile sa dea credite imobiliare, macar cu creditele auto sa mai roada si ele ceva.

Singura sansa a romanilor este acum rezilienta la schimbare: sa nu vanda nimic, sa nu ia credite, sa nu plateasca impozite, sa consume cat mai mult din propria curte (cei care au), sa se mute la tara si sa devina cat mai independentI (cei care au curajul) si eventual sa nu mai voteze politicienii care se arunca la credite pe banii nostri si care nu mai sustin programe de proptire a intereselor bancherilor, ca si-asa pe Isarescu nu il vad plecand fara o noua revolutie, BNR este stat in stat.

Cum a murit un trader intr-unul din turnurile gemene pentru ca vroia sa dea lovitura

Max Keiser, fost broker pe Wall-Street, un mic geniu al finantelor, inventatorul unei burse de pariuri pentru vedetele de la HollyWood si mai nou reporter la Russia Today si Press TV, cele doua trusturi de presa rusesc respectiv iranian prin care puterile oponente ale imperiului anglo-american ii ataca pe vestici cu propriile arme: internet si presa libera.

Desi il urmaresc de ceva ani de cand i-am descoperit emisiunea Keiser Report, nu am inteles inca de ce a ales sa-si tradeze “obarsia”,caci nu transformarea spirituala a fost motivul pentru care Max s-a scarbit de minciuna si furtul din Wall-Street si s-a autoexilat in Paris. Nu de putine ori, Max marturiseste ca atunci cand firma de brokeraj pentru care lucra nu primea reclamatii cu privire la un broker cum ca acesta a facut nereguli, brokerul respectiv era certat, pe motiv ca nu a furat indeajuns si nu a calcat legea indeajuns. Lui Max si colegilor lor li se spunea: “nu va fie teama sa calcati legea, noi facem legea: daca o lege nu exista, vom plati ca sa fie promulgata”.

Desi pare, Max nu este un papagal. Daca Max se pricepe la ceva si daca stie ceva, acestea sunt finantele dar nu numai: discursul lui Max, este unul usor umoristic cu glume, explicatii prin comparatie si informatii picante din lumea finantelor legate de actorii care invart miliardele in lumea de azi.

Ar fi nenumarate lucruri de spus despre Max si despre dezvaluirile lui – pentru ca Max inca mai are prieteni in industria financiara si deja fiind cunoscut, nenumarati de whistle blowers ii arunca indeajuns faramituri cat Max sa spuna din ce aluat sunt. In interviul pe care vi-l recomand, mi-a atras atentia in principal dezvaluirea despre borkerul care avand informatie in avans cum ca turnurile gemene vor fi atacate, prin urmare companiile aviatice vor avea de suferit enorm, lucrand intr-unul dintre turnuri, a asteptat in ele pentru a putea finaliza o tranzactie – care l-ar fi facut sa dea lovitura – atat de mult incat a platit cu viata. “Banii sau viata?” Acesta a ales banii, surade Max sarcastic.

Tot un amanunt picant: aflandu-se in Piata Sf. Pavel de la Vatican, in timpul unui discurs al Papei despre atentatele teoriste, si stiind aceste amanunte (cum ca atacul cel putin se stia despre el in avans, daca nu cumva chiar a fost planificat de forte ale imperiului), Max a fost scarbit de cuvintele goale ale papei si a plecat din piata, lasandu-i pe ceilalti cu gura cascata ca cineva are tupeul sa plece in timp ce papa vorbeste despre atentate si terorism …

Asadar, iata interviul, precum si o traducere aproximativa a partii de la inceput in care Max sumarizeaza criza, prin ce am trecut si care este situatia in Europa:

Care este starea Uniunii Europene?

  • Au instalat tehnocrati peste tot: Italia, Grecia, Spania etc;
  • Criza creditelor care a inceput in 2008 continua sa contracta economiile; raspunsul bancherilor centrali a fost sa tipareasca bani, dar banii au fost blocati in bancile de investitii, banii nu curg spre credite care ar putea ajuta economia; rezultatul final este contractie economica si reactia guvernelor cu programe de austeritate; nelinistea spulbera Europa; austeritatea produce contractie, contractia pune gaz pe focul crizei datoriei suverane si criza datoriei suverane cere austeritate; acesta este cercul vicios in care ne arunca mai marii lumii ca pe niste animale
  • Spania va fi prima care o sa o ia pe urma Greciei; masurile de austeritate incep sa dea “rezultate”, somajul creste, economia e fragila.

Cum a ajuns tehnocratii la putere?

  • Institutiile globale (FMI, Banca Mondiala etc) ii pun la putere; totul este administrat de sus in jos, in noua configuratie; presiunea democratica de jos in sus este strivita de dictatele imperiale care sunt impuse de sus; totul din cauza crizei, dar criza este creata in mare parte de aceiasi bancheri si tehnocrati prin politici care au inlocuit activitatea reala cu activitatea de banking care a devenit prin creerea derivatelor o abstractie a economiei reale care au fortat activitatile economice in periferie; aceiasi oameni care au provocat criza aduc la putere oameni care implementeaza “solutii”.

Exista vreo miscare politica coerenta care sa inteleaga ce se intampla?

  • Nu, extremismul de ambele parti iese in fata dar nici acestia nu declara adevarul deoarece ar trebui sa ia masuri asupra autorilor, iar de vreme ce tot ei sunt si judecatori si jurati, nu exista o solutie, nu vor recunoaste si nu vor face nimic. Prin urmare, vom avea tot ce avem acum doar ca mai rau. (dpdv politic)

Cand si cine pica prima in Europa?

  • Grecii tot ia bailout-uri, spaniolii vor avea in curand noi licitatii de bonduri. Marele semn de intrebare va fi daca vor reusi sa controleze revoltele in Spania cum le-au controlat in Grecia. Solutia in Grecia a fost sa mareasca indatorarea dar sa prelungeasca scadenta la credite in speranta ca intr-o zi economia isi revine si datoriile sunt platite. E o prostie insa sa crezi ca economia poate sa isi revina de una singura, sa produca atat de mult incat sa sustina si dezvoltarea si sa plateasca si datoriile. Este necesara o crestere atat de mare incat nu se stie de unde ar trebui sa vina.
PS: Despre Spania, un articol interesant a scris si Gonzalo Lira. Sa speram ca se insala inca o data …

 

Occupy Vatican!

– Vaticanul implora pentru crearea unei bancii mondiale condusa de ONU
– centralizarea financiara a adus criza actuala: Papa cere o centralizare si mai mare; tipul asta este inconsistent cu orice predinte el ca reprezinta – teologic sa filosofic
– banca bisericii catolice este una dintre cele mai corupte banci din lume, la fel de corupta ca Goldman Sacs, Morgan Stanley: Ocupati Vaticanul!

Este nevoie de o criză pentru mărirea autorităţii sistemului financiar

Soros a inceput sa vorbeasca pe sleau despre ce planuiesc papusarii: o noua criza financiara mai puternica ca cea din 2008 pentru ca sistemul financiar (adica viitoare banca unica mondiala la care vom plati toti birurile) sa aiba autoritate. Insa daca nu vine o criza, politicienii nu vor da girul unei asemenea autoritati. Iata insa mai precis cuvintele sale, conform bloombiz:

“Aceasta criza ar putea fi mult mai grava decat falimentul Lehman Brothers”, a declarat investitorul George Soros, invocand lipsa de autoritate a sistemului financiar european in vederea administrarii unei crize bancare de o asemenea gravitate”. “Problema este foarte serioasa. Este nevoie de o criza, pentru dobandirea girului politicienilor europeni, in scopul crearii unei asemenea autoritati, dar tot nu vom sti ce masuri va intreprinde aceasta autoritate.” (Sursa: bloombiz)

Iata deci ca desi Isarescu nu stie unde se indreapta lumea, in ciuda faptului ca este in cercuri, Soros care este in cercuri putin mai deasupra lui Isarescu stie. Isarescu insa nu stie pentru ca nu gandeste, el este este doar un executor local, care probabil va fi principalul guvernator al Romaniei cand ce va mai ramane din suveranitatea noastra va fi doar reglementarea pentru ca fiscalitatea si politica monetara vor fi cedate inevitabil cand totul se va prabusi.

Exista insa speranta. In cazul unei noi revolutii, am putea sa o punem de o mica uniune balcanica daca tot suntem atat de sigur ca singuri nu suntem in stare sa ne dezvoltam. Mai ales ca dupa ce se alege praful de tot, vom putea sa o luam de la zero, adica partidele si sistemul politic actual vor fi obsolete si o noua democratie bazata pe sustenabilitate, dinamism si implicarea valorilor reale in managementul statului ar putea sa fie solutia finala cand criza isi va consuma etapele. Si-asa pentru multi romani litoralul bulgaresc si grecesc nu sunt decat niste judete mai la sud, iar grecii prefera sa faca afaceri mai mult in Bulgaria si Romania decat la ei acasa, asa ca ce ne impiedica sa ne unim?

Bineinteles, asta daca cercurile nu ne vor prinde in vartejurile lor pana atunci …

Alte articole de interes:

G20 scraps plans for universal bank tax

Central Banker Trichet Renews Call for European Global Governance

Why is George Soros selling gold and buying farmland? (pentru fanii aurului care spera ca bancherii vor permite aurului sa aiba vreun rol in noua moneda)

 

1 2