Dubla măsură în politica fiscală: bănci versus țărani

tarani-pe-camp

Cand au fost bancile cu un picior in groapa (nu ca acum nu ar mai fi) statul a sarit in ajutorul lor prin varii metode: prima casa, operatiuni repo, acord cu FMI etc. Le-am tot dezbatut pe toate pe-aici, nu ma repet. Pe scurt: pentru ca a venit criza creditelor, lumea nu mai are bani si prin urmare nu mai plateste ratele. In mod normal bancile in situatia asta trebuiau sa intre in faliment, sa pice si altele sa le ia locul. Insa inainte de a pica, bancile erau obligate sa forteze pe rai platnici sa isi vanda apartamentele, pamanturile si casele ca sa plateasca ce se mai poate. Daca era un aflux de apartamente pe piata, evident preturile ar fi scazut drastic, pana la un punct dupa care incepeau sa creasca iar. Ca sa ne facem o idee, pretul unui apartament cu 3 camere ar trebui sa se invarte la salariu mediu pe 5-6 ani de zile. Calculati si vedeti cam pe unde trebuiau sa pice preturile. In ecuatia asta, era o problema cu profiturile bancilor deoarece majoritatea deveneau instant insolvabile si BNR trebuia sa le preia si sa le administreze. Ceea ce BNR nu vrea sa faca deoarece BNR este angajata bancherilor, Isarescu nu slujeste pe muncitorul mediu din Romania care doreste sa isi cumpere un apartament din economiile proprii nu din creditele bancherilor, ci Isarescu are de grija ca bancile sa nu aiba nici un stres. Sa nu imi spuneti ca o data cu bancile au fost ajutati si cei care nu mai puteau sa plateasca, pentru ca acestia si-asa sunt fripti, si-asa trebuie sa plateasca la credite in veci, si-asa bancile nu ii iarta prea multa vreme, ci e doar treaba de timp pana executa tot si pana cei care se cred proprietari o sa ajunga sa plateasca chirie la banca cum fac niste tarani de prin sudul Olteniei care au luat credite de consum si au ipotecat terenul, deoarece casa nu putea fi ipotecata pentru creditele de consum. Acum, bancile le-au luat terenul pe care e casa si i-au facut sa plateasca chirie. Dar e doar un inceput, maine-poimaine va fi deja un trend si la noi ca la americani: bancile vor trai din chiriile platite de oameni in loc de rate.

Putini s-au atacat atunci in legatura cu Prima Casa, de exemplu. In aparenta, prostimea s-a bucurat ca statul ajuta creditarea populatiei, ca deh, e greu sa iei credit, e greu sa ai garantii etc. Oamenii nu s-au gandit ca daca nu era Prima Casa si daca BNR nu proptea bancile, preturile efectiv se prabuseau si economia se regla. Era un soc puternic de moment, dar care crea bazele unei economii solide deoarece aceasta prabusire a preturilor la imobiliare dadea un aer proaspat nou afacerilor. Acum cine poate sa cumpere o hala, cine poate sa inchirieze un spatiu comercial si cine poate sa mai inceapa vre-o afacere cand bancile si-asa nu iti dau bani, economia este inghetata si preturile au ramas mari la toate, ba chiar asistam la o inflatie accelerata pe fondul tiparirii de bani.

Cand se vorbeste despre agricultura insa, marea grija a guvernatilor si a capetelor luminate de la BNR este cea cu terenurile nelucrate. Toti dau vina pe criza din agricultura pe segmentarea terenurilor si pe nelucrarea lor la “standarde europene”. Subzistenta deja va deveni ilegala, cei care traiesc din ce isi produc, si au si ei 2-3 gaini, 2-3 vaci, un porc si niscavai pamant sunt dusmanii dezvoltarii noastre. Ei sunt de vina pentru criza, nu bancile. Ei sunt de vina ca nu vand pamanturile la marii latifundieri, la fondurile de investitii externe care vin si ia subventii “verzi” de la guvern ca sa planteze eoliene ineficiente si sa traga tunuri inimaginabile. Prin urmare, ce s-au gandit stapanii? Sa ii impozitam pana ii bagam la fund. Sa le punem impozit pe pamanturi, pe gaini, pe vite pe tot, pana o sa fie nevoiti sa vanda tot si sa plece la munca in afara. Nimeni nu se gandeste sa porneasca un program “Primul tractor”, “Prima ferma” sau “Prima afacere” prin care sa ajute cu fonduri guvernamentale dezvoltarea economiei.

Iata deci standardele duble. Acolo unde economia chiar ar fi avut de castigat, acolo unde chiar s-ar fi produs o revigorare a costurilor, firmele ar fi avut costuri mai mici, oamenii ar fi avut in continuare posibilitatea sa isi cumpere apartamente, sa le renoveze si sa le mobileze si astfel si economia era stimulata, guvernele si BNR-ul s-au opus: Nu, e pericol aici! Bancile nu pot fi stresate, bancile trebuie sprijinite, de aceea lansam Prima, a doua si a treia casa, de aceeaa relaxam cerintele bancilor, de aceea sponsorizam noi cursul valutar, ca bancile sa o duca bine chiar daca economia si populatia se zbat pe linia de plutire. Prin urmare ce sa mai facem ca sa miscam lucrurile? Pai daca tot ne preseaza “investitorii straini” si UE ne cere sa “liberalizam” totul, haide sa punem impozite si la pamanturi, animale etc. Dar nu doar la pamanturi si animale, dar saracii nu mai au voie nici masini ieftine sa isi cumpere de la europeni. Saracul roman care si-asa se zbate pe linia de plutire si munceste din greu sa isi plateasca ratele nu are voie nici masini second ieftine sa isi cumpere ci trebuie sa mearga tot la banca sa ia credit pentru masini noi ca sa contribuie la dezvoltarea economiei si la prosperitatea bancilor, ca daca nu mai pot bancile sa dea credite imobiliare, macar cu creditele auto sa mai roada si ele ceva.

Singura sansa a romanilor este acum rezilienta la schimbare: sa nu vanda nimic, sa nu ia credite, sa nu plateasca impozite, sa consume cat mai mult din propria curte (cei care au), sa se mute la tara si sa devina cat mai independentI (cei care au curajul) si eventual sa nu mai voteze politicienii care se arunca la credite pe banii nostri si care nu mai sustin programe de proptire a intereselor bancherilor, ca si-asa pe Isarescu nu il vad plecand fara o noua revolutie, BNR este stat in stat.

One comment

  • Mare stire mare: Executarile silite: Datornicii bancari stau pe jar. Este 2013 anul evacuarilor?

    “Anul 2013 anunta schimbari importante pe piata executarilor silite. Noul Cod de procedura civila fluidizeaza procesul de valorizare a imobilelor executate silit, iar politia va putea sechestra masinile rau-platnicilor in trafic. “

    Articolul pune pe masa cateva subiecte … “sensibile” cum ar fi “Bancile asteapta revenirea pietei imobiliare”. Pai pot sa astepte mult si bine ca imobiliarele nu se vor mai umfla prea curand la cotele astronomice din trecut. Realitatea e simpla: bancile trebuie sa pice, bancile trebuie sa falimenteze si altele sanatoase sa vina in locul lor. Sa nu ziceti ca nu exista, intr-o piata libera, in capitalism, precum intr-un pamant organic sanatos (nu ala cu seminte Monsanto) plantele sanatoase se hranesc din degradarea plantelor care mor si de descompun. Insa cata vreme bancile vor fi proptite si piata alterata de interventia guvernului, dezechilibrele se vor mentine si reglarea sanatoasa, de durata si singura posibila nu va avea loc pentru ca niciodata nu a fost inventat un sistem mai bun ca capitalismul. Comunismul nu a fost decat un intermezzo mai lung intre doua perioade de capitalism, iar neo-socialismul oligarhico-financiar actual nu e decat un intermezzo intre capitalismul postmodernist si viitorul capitalism la car vom ajunge vrem nu vrem dupa dezastrul care se incropeste acum prin ultra-interventionism si megalo-manipularea pietelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.