De ce lasă rușii supapa deschisă? – Războiul din Ucraina

Dictatura din Rusia are anumite particularități. Este clar că Putin are puteri aproape nelimitate, de vreme ce orice competitor la adresa sa a dispărut, fie în accidente, fie în pușcărie, fie în exil. De asemenea, ca și în China și spre deosebire de Koreea de Nord și de România, sau de ce nu de UE în prezent, există o oarecare preocupare pentru nivelul de trai al populației – ca să nu “fiarbă mămăliga”.

Ce mi s-a părut mie interesant, este că deși există dictatură, dreptul la exprimare nu este suprimat 100%. Într-adevăr protestele sunt cam interzise (deși recent, cu războiul …), într-adevăr s-a cam închis presa liberă, nu mai există televiziuni care să spună ceva neoficial (dar oare la noi există?). Dar, cunosc cel puțin 4-5 canale Youtube făcute de ruși, cu sute de mii de abonați (deci practic cam ca o televiziune), unde mai direct sau mai pe ocolite se luptă împotriva sistemului. Asta ar fi o supapă.

Dar cea mai interesantă supapă este aceea a imigrării – rușii nu au interzis fuga! Unde s-a mai pomenit așa ceva? Știu că și nemții în perioada de început, îi goneau pe evrei în afară, le confiscau prăvăliile, le dădeau ceva mizilic pe ele, cât să aibă de drum, și îi trimiteau prin alte părți. În prezent, dacă ești tânăr în Rusia și vrei să pleci afară, chiar dacă ești rezervist, poți cere acordul de la armată și poți pleca. Am văzut un comunicat al unei agenții de turism din Rusia care evident își făcea reclamă și încerca să liniștească pe cei care poate se tem că nu mai pot să mearga în “excursii”.

Supapa exodului a fost deschisă încă de la început și acum cu această mobilizare “parțială” este clar că urmează un nou val. Se pune întrebarea de ce? De ce se lasă supapa emigrării deschisă? Nu are Rusia nevoie de soldați?!

Un prim răspuns simplist ar fi deoarece dictatura lui Putin nu are puterea să controleze întreaga societate. Deși nu ar fi așa de greu, în Koreea de Nord controlează soldații, șantajându-i cu familiile. Un alt răspuns logic ar fi că Putin / conducerea încearcă să mențină spoiala unei imagini de stat funcțional condus după legi. Și cum o lege care să interzică călătoriile ar putea afecta întregul aparat de partid al membrilor cu funcții și bani care sunt pasionați de traveling, efectul ar fi ca acela al tăierii salariilor bugetare în România – partidul ar pierde imens din sprijin. A apărut recent un prank cu fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, care chemat fiind la recrutare, a răspuns că “o să rezolv la alt nivel chestiunea”. Evident că și nomenclaturiștii ruși au copii și se gândesc să îi trimită afară când SHTF …

Este deci regimul lui Putin atât de slab încât să nu poată controla populația sau altele sunt motivele supapelor? Este greu de zis. Faptul că Belarusul nu a intrat în război, denotă că regimul lui Putin nu este deloc foarte puternic, dar cu privire la politica internă legată de scurgerea în afară … îmi e teamă că nu din cauza slăbiciunii și a temei de proteste.

Teama de proteste și de faptul că ai un procent de rebeli în interior este firească în toare regimurile totalitare și vedem că și în România s-a menținunt status-quo-ul post-decembrist prin deschiderea supapei prin care cei mai valoroși și mai morali tineri au fost cumva împinși spre afară, pentru a nu opune rezistență local. Și cum problema unei eventuale revoluții (neterminate în Piața Universității) s-a evitat pe moment, acest risc nu a putut fi dezamorsat când a venit vorba de alegeri. Astfel, au avut de suferit pe rând PSD din cauza PNL (vezi alegerea lui Băsescu) și acum PNL & PSD din cauza AUR (vezi ultimele alegeri parlamentare) – diaspora încurcând meandrele concretului mioritic. Nu este cazul la ruși, dar am dat exemplu de ce în general în regimurile totalitare, teoretic, strategic, rebelii sunt lăsați să plece. Abia când un regim are o putere absolută și poate controla granițele, se strânge lațul.

Dar cum ar putea rușii practic să implementeze o asemenea lege? Să zicem că nu mai vor ca tinerii să poată pleca în afară, dar vor totuși să meargă în călătorie. Tot ce trebuie să facă guvernul este să oprească o sumă de bani garanție de la cei pleacă care în călătorii. Astfel, nomenclatura nu ar avea nimic de pierdut și meltenii canditați la carne de tun ar putea totuși să plece, căci cei care nu au bani, oricum nu pot pleca nici acum, chiar dacă legal au voie.

Părerea mea este că supapa este deschisă din alt motiv. Rușii se pregătesc (ia în calcul) un război nuclear masiv în care se gândesc că este posibil ca Rusia să fie mare parte făcută scrum, de unde – ca niște patrioți ce sunt – Putin & co. (dacă există co.) lasă această supapă pentru ca să mai existe ceva semințe de ruși după WW3 care să se întoarcă și să rescrie istoria în care speră Putin să fie trecut alături de Petru cel Mare.

Care este rolul lui Putin in transformarea Aghiei Sofia in moschee?

Exista o oarecare minoritate de tembeli care il ridica inutil si fara nicio justificare pe Putin in slavi, asociindu-i o imagine de pravoslavinic total falsa. Pe langa faptul ca Putin a divortat si si-a usuit nevasta pentru o tinerica usuratica si pe langa faptul ca Putin este un criminal cu sange rece care isi neutralizeaza orice oponent, si pe langa faptul ca Putin tine poporul rus intr-un regim de teroare si de mizerie economica, spirituala dar mai ales in umilinta sclavagiei – caci ce altceva este un regim totalitar? – cred ca a venit momentul sa reamintim un mic dar important episod al relatiei intre dictatorii Putin si Erdogan.

Bunaoara, ne amintim tentativa de lovitura de stat organizata de americani (prin gulenisti) in perioada lui Obama impotriva lui Erdogan. Ca o mica paranteza, nici Obama nu prea il inghitea pe Erdogan si site-ul White House a publicat fotografia de mai jos din timpul unei convorbiri intre Obama si Erdogan. Insa in afara de poze spectaculoase, Obama nu a fost in stare de nimic si deci nici sa-l puna la punct pe Erdogan, ba din contra, Erdogan si-a consolidat puterea tocmai datorita politicii lui Obama, dar asta e alt topic.

Desi fotografia mi-a fost usor sa o gasesc, recunosc ca am uitat care era motivul pentru care la acel moment SUA nu il inghteau pe Erdogan. Probabil ceva legat de Siria. Obama l-a tolerat pe Erdogan pana la momentul in care folosind organizatia gulenista (statul paralel) din Turcia, au pus la cale o lovitura de stat. Erdogan a fugit cu avionul si era sa fie lovit, daca nu intervenea Putin care avand la indemana serviciul de informatii a stiut cine ce pune la cale si i-a dat lui Erdogan toate informatiile de care avea nevoie pentru a se apara si a dejuca lovitura de stat. A urmat apio o erpurare: Erdogan a “curatit” tot aparatusul de stat de “elemente rebele” adica de opozantii sai care participasera (dovedit sau nedovedit) la lovitura de stat impotriva sa. Cert este ca fara Putin, Erdogan ar fi fost de mult timp istorie si Turcia probabil s-ar fi redresat pe un traseu euro-atlantic daca lovitura de stat dejucata de Putin ar fi avut succes.

Astazi vedem ca presa romaneasca prezinta relativ triumfalist “avertismentul” lui Putin la adresa lui Erdogan cu privire la transformarea bisericii Aghia Sofia in moschee. In afara de macanit insa Putin nu va face nimic. Totul este doar un show, Putin tine mult la imaginea sa de cruciat si vrea sa si-o mentina proaspata in mintea idiotilor utili, in timp ce in fapt, se foloseste de Erdogan pentru a-si mentine prezenta in Siria si a incerca sa para cel putin un jucator geopolitic relevat in zona.

Cum foametea se apropie, este insa doar chestiune de timp pana cand acesti mici dictatori vor trebui sa treaca la fapte mai marete decat “operatiunile” din Siria si vor avea nevoie de un razboi pentru a tine poporul unit in jurul tatucului. Se pune intrebarea cine va fi primul care va porni un razboi? Turcii incearca in Libia dar au si Siria la indemana. In Siria in schimb se lovesc de rusi. Rusii au Ucraina dar economic nu le convine sa reaprinda focul in Donbass. In Siria nu prea au ce sa mai faca pentru ca pentru turci, lupta cu kurzii are importanta de supravietuire pentru statul turc. Deci ultima alternativa ar ramane un razboi direct intre rusi si turci. Insa Putin are nevoie de acordul lui Trump. Deocamdata, venind alegerile, Trump nu poate da acordul pentru atacarea turcilor de catre rusi. Cu siguranta democratii l-ar face cu ou si cu otet daca s-ar abtine. Prin urmare, dupa alegerile din SUA, Erdogan are coliva fiarta, in primul rand pentru ca devine principalul pericol pentru Israel, ceea ce nu e ok cu tata socru al celui mai puternic evreu din lume: Jarod Kushner.

Rusia sub Putin

Rusia nu mai este sistemul totalitar din vremea URSS. Rusia este o dictatura “soft”. Lumea de pe la noi (dar si din vest) nu prea intelege ce inseamna dictatura soft si in general gandeste “soft” e totusi ceva tolerabil. Nu e totusi Koreea de Nord. Deci, nu are sens sa ii privim de sus si sa le dam lectii. Daca acele popoare au ales acest sistem, sa fie sanatoase, este alegerea lor, este traditia locului, este modelul lor cultural, etc.

Cam aceasta este atitudinea generala fata de Rusia, atat a politicienior cat si a presei si a oamenilor simplu. Foarte putini sunt cei care mai critica regimul lui Putin si in general criticii sunt babacii care au apucat vremurile din Razboiul Rece si stiu ce inseamna dictatura. Unui roman care a trait in Epoca de Aur si care nu a fost “reeducat” de regimul bolsevic, nu exista dictatura soft: o dictatura este dictatura, fie ea soft sau hard.

Exista critica regimului in Rusia. La nivelul oamenilor de rand, ai voie sa il critici pe Putin in discutii particulare sau chiar pe retelele sociale. Exista chiar si unele ziare care il critica pe Putin. Problema incepe insa daca exista vreun risc existential pentru regim, in sensul ca opozitia are vreo sansa sa scoata capul din nisip si poate la un anume moment dat sa fie catalistul care dinamiteaza tensiunea sociala inerenta oricarei dictaturi. Bunaoara, fie politicieni, fie ziaristi care au facut prea multa zarva si au iesit din postura tolerata de simulacri ai existentei unei opozitii nesemnificative ca impact dar care sa fie prezentata strainilor ca pe o mostra de democratie, outlierii sunt exterminati.

Intr-un dialog pe outube cu un american, un rus explica un fenomen interesant, deoarece incepe parca sa se repete si la noi: pe cand era el copil, protestele masive in strada la adresa regimului erau ceva normal. Acum nu mai exista niciun fel de protest si desi la nivel de cetatean simplu pot sa il critice pe Putin, la nivel politic sau administrativ, dizidenta nu este tolerata.

Evident, din ce am vazut prin media exista pseudo-critici ale lui Putin, dar acestea sunt de genul: de ce Putin nu e mai dur cu rusii care critica Rusia sau de ce Putin nu invadeaza Ucraina sa le dea o lectie sau poate chiar au existat unele critici cu privire la marirea varstei de pensionare, desi in orice alta tara o astfel de masura drastica ar fi dus la caderea guvernului.

Cum poate exista o dictatura in ziua de astazi, in care oamenii au acces la tehnologie, au acces la informatie, pot vedea ce bine este in alte tari, pot cauta adevarul atunci cand sunt mintiti? Dar mai ales, in ziua de astazi, mai toate tarile din lume, cu mici exceptii, au avut totusi experienta libertatii (mai de scurta sau mai de lunga durata) in care in ciuda mostenirii odioase, au putut sa experimenteze ce inseamna libertatea exprimarii, ce inseamna o presa libera care sa dea pe fata minciuna si manipularile politicienilor si mai ales au putut sa voteze si sa experimenteze dreptul de a alege pe cine doresc ei, nu de a fi condusi mereu de aceiasi oameni.

Foarte probabil, ranile facute de mostenirea odioasa din Rusia nu au putut fi vindecate in scurta perioada in care rusii au putut sa manifesteze, au avut dreptul de vot, au avut sansa sa dea jos cu guvernele prin simpla iesire la proteste si toate celelalte drepturi pe care dupa caderea URSS-ului le-au avut si acum le pierd unul cate unul. Este totodata inevitabil ca drepturile pe care le au acum rusii, sa nu le mai aiba copii rusilor de astazi: dictatura are nevoie de cresterea progresiva a terorii pentru a putea tine in frau nemultumirea popoarelor ca urmare a dezastrului socio-economic care urmeaza inevitabil in oricare dictatura. Vedem asta in Venezuela, unde s-a ajuns la o situatie extrema in care puterea este mentinuta doar prin mituirea armatei si cumpararea soldatilor. In ciuda protestelor populatiei, in ciuda situatiei drastice in care s-a ajuns si care probabil depaseste pana si criza economica din Romania ceausista, detronarea dictaturii este imposibila cat timp aceasta a avut timpul sa se consolideze si sa gaseasca formula perfecta pentru crearea si mentinerea unei protectii cat mai solide a dictatorului si a apropiatilor sai.

Nu putem spune ca venezuelenii nu lupta, nu putem spune ca nu au curajul sa protesteze si sa se opuna terorii. Din pacate insa, au asteptat prea mult si lucrurile s-au imputit pana la punctul incat nu prea mai au ce sa faca acum si e nevoie de ajutor din afara. Care ajutor insa nu va veni, deoarece exista o alianta a raului si la nivel international si oricat de bine-intentionate ar fi unele puteri favorabile democratiei si libertatii individuale, sunt alte state dictatoriale care pentru resursele pe care Venezuela le poate oferi, sunt dispuse sa ofere protectia. Practic, binecuvantarea acestei tari care este petrolul, a devenit acum un blestem – dictatorul foloseste petrolul pentru a cumpara protectia rusilor si a zadarnici orice tentative ale SUA de clatinare a scaunului si ajutare a populatiei.

Despre rusi insa ce sa mai speram, pentru ca la ei lucrurile sunt si mai nasoale din cauza populatiei inculte, usor manipulabile si in general distrusa de vremurile crunte prin care a trecut Rusia in ultimele secole, de la dictatura bolsevica, la regimul sovietic si mai nou la haosul post-sovietic al perioadei de tranzitie din care se pare ca Rusia a iesit cum nu se putea mai rau: luand cale intoarsa.

Dar sa nu ne uitam doar la rusi: aceleasi lucruri se intampla acum si la noi. Nepasarea generala, tatonarea cu compromisurille si ignoranta adoptata voluntar si fara rezistenta, pentru comoditatea si promisiunea unei situatii materiale mai bune decat ar presupune lupta cu raul, fac ca Romania sa alunece in aceeasi directie si dorinta de schimbare sa fie din ce in ce mai domoala. Caci reactiile la rau sunt deja diminuate, romanii au fost fierti ca broasca in oala: incremental. Fiecare napasta a sistemului bolsevic a venit peste noi una cate una, in pasi mici. Mai intai, mici compromisuri pe la cheltuirea banului public, mici cadouri facute membrilor partidului, fie sub forma de functie, fie sub forma de favoruri pentru rude, fie sub forma de salarii si tichete. Mai apoi li s-a cerut romanilor sa inchida ochii la hotie, la liderii hoti: sa voteze cu partidul chiar daca in frunte candideaza infractori si inculpati, ca stie partidul mai bine pe cine pune acolo. Acum, pentru ca au acceptat asta, romanilor li s-a furat justitia. Temporar li s-a dat un zaharel cu maririle salariale si cu pensiile si sub stindardul nationalismului, incet-incet se va taia legatura cu strainii, vor fi gonite marile companii care au investit in Romania si erau motorul reformelor si schimbarii societatii romanesti post-comuniste si paradoxal, fiind parte a UE, beneficiind de mirajul occidentului, factorii reactivi care ar putea pune problema regimului sunt extirpati, fiind goniti in afara.

Intorcandu-ne la Rusia, perspectivele sunt sumbre. Problema demografica, amenintarea diminuarii ca importanta a petrolului si a gazelor naturale prin progresul tehnic si prin trecerea inevitabila la surse alternative, erodarea energiilor regenerative ale societatii care pot sa fermenteze doar intr-un sistem democratic in care competitia si libera dezbatere pot fi permise si bineinteles provocarile geopolitice care fac din Rusia o dauna colaterala a rafuielilor centrelor de putere din SUA fac imposibila orice speranta ca dictatura poate infranta de la sine, fie prin trezirea constiintei poporului sau fie prin forte endogene ale sistemului totalidar de natura modernizatoare similare revolutiei capitaliste din China – esuate din pacate si aceasta. Din pacate, sistemul politic nu este singura napasta care va lovi Rusia. Saracia si dezastrul provocat de dictatura bolsevica in Venezuela, vor avea acelasi traseu si in Rusia si in alte state cu aspiratii similare, ale caror popoare nu au avut trezvia si nici curajul sa se opuna raului la vremea in care raul mai putea fi invins.

Trump-Putin: o chimie înșelătoare

Conform Tillerson (secretarul de stat al SUA), întâlnirea Trump și Putin a fost dominată de o
“chimie pozitivă”. Numai cine nu a privit serialul House of Cards poate să creadă asemenea BS-uri.

Dacă ne uităm pe câteva concluzii ale întâlnirii revelate fie din partea americană, fie de ruși, întâlnirea a fost una extraordinară, cel puțin acordul de încetare a focului în Sudul Siriei fiind un element dătător de speranță că aceste concluzii nu sunt doar complezențe și amabilități reciproce. Pe lângă acest acord, ar mai fi:

  • Putin s-a jurat că nu a bâgat mâna în cutia cu voturile americanilor și Trump l-a crezut;
  • cu privire la Koreea de Nord, Putin a declarat că doar tacticile diferă, în rest ambele părți doresc de-nuclearizarea Koreei;
  • securitatea cibernetică a fost și ea un punct discutat căzându-se de acord asupra formării unui grup bilateral de … “formare a interacțiunii” pe o gamă largă de subiecte;
  • Ucraina: se continua acordul de la Minsk, se formează un canal de înțelegere pentru ajungerea la un acord final;

Și cireașa de pe tort: Lavrov a declarat că Putin și Trump au demonstrat că nu au nicio intenție să creeze probleme dintr-o nimica toată pentru cele două țări.

Evident că problemele actuale între SUA și Rusia nu au apărut din nimic. Obișnuită mai mult de un deceniu să fie polițaiul global, SUA s-a trezit peste noapte cu o Rusie puternică și cu o Chină a cărei economie crește mai repede ca vrejul de fasole fermecat, în ciuda tuturor problemelor care nu sunt mici, dar care nu o frânează cu nici o iotă planul cincinal. Ca să dau un exemplu, chinezii au un plan cu privire la producția de panouri solare pe vreo 2 decenii. Pentru ca la jumătatea termenului, au depășit planul, au mărit deja targetul. O economie în creștere înseamnă capacități în creștere, înseamnă o armată în creștere care poate pune în 5 sau 10 ani sub semnul întrebării supremația americană.

China și Rusia sunt singurele țări din lume care nu tolerează Americii să facă orice vrea, oriunde. Siria este cazul pentru ruși și Marea Chinei de Sud pentru chinezi. Faptul că americanii își plimbă navele prin zonă încercând să dovedească chinezilor că ei fac ce vor, este tocmai dovada că nu mai pot să facă ce vor dacă trebuie să demonstreze asta. Simplul fapt că americanii au nevoie să dea dovadă lumii că sfidează pretențiile Chinei asupra noilor insule și asupra întregii zone maritime, denotă că un nou șerif a apărut în zonă și acesta nu este un yankeu.

Așadar, dacă Rusia nu permite SUA să facă orice, asta e o problemă și chimia dintre cei doi președinți este irelevantă. Dacă neînțelegerile din Siria sunt o nimica toată pentru Lavrov și toată lumea e de acord că nu are rost ca SUA și Rusia să se lanseze în război pentru neînțelegerile de aici, în SUA există totuși mai multe centre de putere care zic: cine e Putin și cine e Rusia? Cum putem să permitem rușilor să facă jocurile în Siria? Ce putere mai suntem noi dacă tolerăm așa ceva? Generic, vârful de lance a rusofobiei în SUA sunt neoconservatorii care doresc rezolvarea “rapidă” a problemei în Siria cu toate riscurile pretențiilor Rusiei. Faptul că intervenționismul în Siria rezolvă și “doleanța” Israelului care dorește anexarea sudului Libanului și a zonei Golan și pentru asta are nevoie de eliminarea Siriei și a Iranului este doar o pură conicidență și ajută complexului militar și a finanțelor care de asemenea tresaltă la prospectul unui foc de artificii în Orientul Mijlociu pentru că supermația dolarului va fi în continuare garantată pentru următorii 50 de ani, mai ales dacă se ajunge la nucleare și mai scapă o parte din noi, căci ei sunt siguri ca o sa scape în buncărele și orașele subterane pe care și le-au pregătit.

Întâlnirea celor doi va rămâne în istorie ca ultima tentativă de evitare a unui conflict major. “Pe teren” lucrurile stau cu totul altfel: americanii i-au înarmat pe kurzi ceea ce i-a înfuriat pe turci care amenință cu intervenția terestră împotriva YPG-ului (armata kurdă). Ca alternativă, turcii ar accepta o … forță internațională de garantare a granițelor Turciei formată din … ruși. Și iată cum vom avea trupe rusești terestre în nordul Siriei, ceea ce va înfuria crunt pe războinicii yankei și îl va face pe Trump să uite de toată chimia cu Putin și să treacă la fapte necugetate cum a fost bombardamentul demonstrativ din momentul vizitei președintelui Chinei.

De altfel, UE a suspendat negocierile de aderare cu Turcia în timp ce americanii vor să înceteze vânzarea de avioane F-35 turcilor pentru incidentele cauzate de bodyguarzii lui Erdogan la ambasada Turciei din Washington. În Turcia, turbarea lui Erdogan continuă, statul confiscând 50 de proprietăți ale bisericilor creștine, printre care și două mănăstiri vechi de peste 1500 de ani. Știm deja ca Erdogan vrea să transforme din nou Aghia Sophia în moschee iar în Cipru turcii încep să se umfle în pene. O scânteie poate să se aprindă oricând în Turcia, din orice parte. Chiar pe 9 iulie un marș pentru dreptate pornit pe 15 Iunie la Ankara va ajunge la Istambul și se va termina cu un mega-protest împotriva lui Erdogan.

Am încheiat acest articol despre întâlnirea Trump-Putin cu Turcia tocmai pentru a reaminti că războiul nu poate fi evitat și Turcia va dispărea, așa cum este scris și cum am amintit în mai multe articole trecute.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece: doi nebuni care se cred aleșii lui Dumnezeu și cred că e meseria lor să decidă care popoare trăiesc și care mor, e firesc să aibă o chimie între ei: este o chimie diabolică.

Vizita a fost un pretext de cunoaștere reciprocă, un foto-show a doi boxeri înainte de meci. Din păcate, pacea nu va prinde rădăcini, căci interesele naționale (nu aceleaș cu interesele națiilor) dictează mai presus de orice politica celor mari. Iar cei care conduc lumea știm clar ce vor în contextul istoric prezent, căci putem să ne uităm în urmă și să extrapolam.

Putin doarme puțin

Am tot cautat zilele astea sa vada daca cumva in presa romaneasca a aparut filmarea cu Junker beat dand capace presedintilor. Ma interesa, mai ales pentru ca daca toata presa sare peste, asta ne spune multe. Nu este o omisiune intamplatoare si voi explica de ce.

Sa recapitulam asadar lucrurile: pe 6 iunie (luni) a aparut o filmare youtube mai veche (Mai 2015) cu Junker beat mort la o intalnire oficiala de varf, eveniment comentat IN VINO VERITAS …. Am intitulat astfel articolul pentru ca la betie vezi cu cine ai de-a face. Si dupa cum vedem, Junker se crede taticul lor:

  • pe una o trage langa el la poza si ii arata exact locatia unde sa se aseze ca si cum femeia era manechin
  • lui Tsipras ii atrage atentia ca nu poarta cravata
  • pe Orban il face dictator si il saluta aproape cu salutul nazist, dupa care ii da ditamai capacul;
  • la mai multi le trage fie o palma, fie un capac, ca un cap mafiot care incurajaza adjunctii si le arata chiar in fata presei cine e taticul lor

junker-orban

Stirea parea o banalitate si am putea gandi ca de asta au ignorat-o cei din presa noastra. Cui sa ii pese de o mica scapare a unui lider UE. Ca fapt divers, oricum nu e prima data cand se intampla, Junker e un alcoolic faimos si se stie ca bea coniac la pranz …

Au fost asadar alegerile si m-am gandit: lui Nicusor i-au ramas bani din campanie cand televiziunile erau obligate sa ofere timp egali de expunere candidatilor. Prin urmare, Nicusor a cumparat expunere la TV toate zilele de dupa alegeri. Cand sa mai aiba timp televiziunile sa arate filmul cu Junker beat?

Dar iata ca astazi am vazut la Digi24 ceva filmulete cu presedinti. De exemplu, au dat un film cu Putin in timp ce discuta cu presedintele Belarusului si microfoanele erau pornite. Presedintele Belarusului il intreaba pe Putin: ce mai faceti, totul e bine? Putin ii raspunde: “dorm putin. Alalta-ieri am dormit 5 ore, azi-noapte 4 ore.”

Iata deci ca totusi timp pentru trivialitati exista … si chiar daca Junker nu e nici pe jumatate interesant cat Putin, omul este totusi presedintele UE, presedintele nostru, al tuturor europenilor. Chiar atat de neimportant sa fie ca s-a facut muci? Chiar nu e o chestiune importanta, chiar nu merita pusa intrebarea: pe asta cine il ia la rost, pe asta cine il da jos ca sa nu se aleaga praful de UE sub bagheta lui? Jalnic!

Asadar Putin doarme putin. Oare care sa fie motivul? Oare bea prea multa vodka? Sau oare are probleme cu scutul, se tot framata ce sa faca cu scutul de la Deveselu … Sau poate se gandeste cum sa pedepseasca Romania, dupa ce ambasadorul SUA ne-a asigurat ca Romania este protejata … Sau poate se gandeste cum sa ii convinga pe polonezi sa nu termine macar ei scutul … Sau poate se gandeste sa plaseze rachete nucleare in Kaliningrad. Sau poate il mustra constiinta pentru pacate. Sau poate e batran si de aceea nu mai doarme mult. Sau poate il preocupa soarta tarii lui, mama Rusia.

Oricare ar fi motivul, aceasta marturisire nevinovata a lui Putin intr-o discutie confidentiala desi sumara, nu a scapat televiziunilor, semn ca oamenii urmaresc totusi tot ce se intampla. De ce au sarit insa peste Junker? Filmarea chiar este tare si ar fi adus audienta …

O alta explicatie ar fi poate faptul ca evenimentul fiind vechi, poate video-ul este si el vechi, dupa cum si Zerohedge subliniaza ca acesta a “reaparut” la suprafata, de unde putem deduce ca a fost ascuns. Prin urmare e posibil ca presa din Romania sa fii “fumat” deja filmul. Cu toate acestea, nu aveau cum sa treaca peste el, la cata vâlvă a facut ACUM in presa internationala. Iata doar cateva linkurl din presa in limba engleza, la o prima cautare:

  • Heatstreet: Five Presidents” EU’s Jean-Claude Juncker Drunk in Public, Slaps Leader
  • Express: Jean-Claude Juncker SLAPS bewildered EU leaders and calls Hungary PM a ‘DICTATOR’
  • DailyMail: EU chief Jean-Claude Juncker appears to be drunk in bizarre video of him hopping from foot to foot and slapping other leaders

Una peste alta, parerea mea este ca orice stire care afecteaza imagina UE in ochii romanilor este interzisa. Fie explicit, fie implicit. Explicit adica este evident ca de exemplu Digi24, un post TV clar pro-american, cu angajati clar selectati cu atentie sa nu aiba nici cea mai mica “deviere” de la “standard” nu poate permite o astfel de stire. Si nu din cauza constiintei angajatilor ci pentru ca efectiv probabil stirea este clasata pro-rusa si/sau considerata ca fiind facatura a rusilor (filmari cu camera ascunsa, etc), fie ca nu e momentul chiar acum sa il aratam pe om, fie ca e veche si nu mai are importanta etc.

Eurofilismul implicit, presupune autocenzurarea oamenilor de presa, filtrarea inainte de publicare a oricaror stiri/articole care sa puna sub semnul intrebarii unele personaje chiar atat de importante, membri marcanti ai UE, oameni seriosi. Asta ne mai trebuie acum, sa aratam ca in fruntea UE este un betivan si ca probabil si altii sunt ori ca el ori si mai rau, caci ceilalti presedinti nu par prea surprinsi de cum se comporta Junker, adica nici unul nu s-a gandit sa ii zica: tovarase, mai bine nu iesi in fata presei …

Iata deci ca nu doar Putin doarme, chiar daca putin, ci si spiritul critic si profesionalismul in presa romaneasca, doarme putin mai mult …

Ce nu a spus presa romana despre declaratia lui Putin de la Atena?

“BREAKING NEWS! BAU! BAU! Putin ameninta Romania cu rachetele” au titrat burtierele televiziunilor “de stiri”.

Trebuie insa sa vedem contextul declaratiei si mai multe amanunte inainte sa pompam “BAU BAU”.

In primul rand, cei care doresc sa inteleaga contextul in care a facut Putin declaratia, trebuie sa citeasca la sursa, presa locala care nici macar nu mentioneaza ce a declarat Putin despre Romania. Asadar, in Ekathimerini, sub titlul “Putin si Tsipras cauta sa profite din legaturile istorice” aflam pe rand ca:

  • Rusia si Grecia cauta sa isi intareasca legaturile economice
  • de interes pentru rusi ar fi comertul, investitiile si energia
  • Rusia vrea sa cumpere o companie feroviara greceasca
  • sanctiunile impuse de UE sunt dure atat pentru rusi cat si pentru greci
  • Putin cauta o solutie la problemele economice si la cele legate de securitate
  • grecii desi respecta sanctiunile UE cauta “gauri” care sa permita totusi exportul de produse agricole in Rusia
  • Putin o sa viziteze si Athosul

Sa nu acuzam insa presa romana de lipsa de profesionalism. La banii putini care se castiga in presa (sa mentionam aici ca din publicitate nu se prea poate trai, presa traieste mai ales din influenta si “donatii”[1]), oamenii abia fac fata cu traducerile din presa straina. Am incercat si eu sa aflu sursa stirii pompoase legate de amenintarea Romaniei si am ajuns bineinteles la Reuters care titreaza insa destul de calm: “Putin says Romania, Poland may now be in Russia’s cross-hairs”.

Este evident o stire care atrage clickuri pe facebook si tine taranii holbati pe ecrane pentru ca ii priveste si Putin este rau. Voit sau nevoit, presa il prezinta pe Putin ca un bau-bau si simplifica lucrurile.

In fapt, chiar din articolul Reuters putem clar intelege ca Putin nu ameninta, este chiar rezervat:

Putin did not specify what actions Russia would take, but he insisted that it was not making the first step, only responding to moves by Washington. “We won’t take any action until we see rockets in areas that neighbor us.”

Traducerea in romana a expresiei “to be in cross-hairs” este si mai penibila. Romania oricum se afla in raza rachetelor rusesti, ce declara Putin acum nu e nici o noutate, este doar probabil o recapitulare a situatiei facuta de conducatorul armatei rusesti, cel mai probabil raspunzand unei intrebari. Nu am gasit inca declaratia de presa si nici vrei filmare sa vedem daca Putin a declarat astea la intamplare, intr-un discurs sau ca raspuns la vreo intrebare.

Presa romana il prezinta pe Putin ca un dusman, este evident. Romanii trebuie sa fie speriati si sa se indrepte cu bratele deschise catre “prietenii din NATO”. Acesta este programul TV pentru urmatorii ani si aceasta este programarea formatorilor de opinii care va continua in pregatirea razboiului impotriva Rusiei. Nu este intamplator ca s-a pornit deja in Ucraina si ca NATO isi trage trupe mai aproape de Moscova, nu pentru “protectia” noastra cat pentru subjugarea Rusiei, visul de decenii al americanilor si pornirea fireasca a oricarei super-puteri care doreste sa isi conserve statutul si sa loveasca in contra-candidati inainte de a ajunge prea periculosi, cum se intampla cu China.

Iata in final si ce a mai declarat Putin si nu a fost si nu va fi niciodata preluat in presa noastra pentru ca ar putea trezi din dormire mintile drogate ale decidentilor si opiniei publice din Romania:

He said the argument that the project was needed to defend against Iran made no sense because an international deal had been reached to curb Tehran’s nuclear program. The missiles that will form the shield can easily reach Russian cities, he said.

~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] TVR traieste pe banii statului si ai contribuabililor, Antenele traiesc pe ce le-a mai ramas de la Voiculescu, Digi24 traieste pe spinarea RDS-ului fiind folosit ca masina de marketing pentru ofertele de telefonie ale retelei, Gandul traieste pe spinarea actionarilor; veniturile din publicitate sunt infime si nu pot acoperi operatiunile nici macar ale unui amarat de ziar romanesc. La 100.000 de vizitatori unic zilnic cat poate acoperi un ziar cum e Hotnews, veniturile sunt de cateva mii de euro pe luna, mai mult este imposibil la puterea de cumparare a romanilor. Spun ce vorbesc caci lucrez in domeniu …

1 2