De ce lasă rușii supapa deschisă? – Războiul din Ucraina

Dictatura din Rusia are anumite particularități. Este clar că Putin are puteri aproape nelimitate, de vreme ce orice competitor la adresa sa a dispărut, fie în accidente, fie în pușcărie, fie în exil. De asemenea, ca și în China și spre deosebire de Koreea de Nord și de România, sau de ce nu de UE în prezent, există o oarecare preocupare pentru nivelul de trai al populației – ca să nu “fiarbă mămăliga”.

Ce mi s-a părut mie interesant, este că deși există dictatură, dreptul la exprimare nu este suprimat 100%. Într-adevăr protestele sunt cam interzise (deși recent, cu războiul …), într-adevăr s-a cam închis presa liberă, nu mai există televiziuni care să spună ceva neoficial (dar oare la noi există?). Dar, cunosc cel puțin 4-5 canale Youtube făcute de ruși, cu sute de mii de abonați (deci practic cam ca o televiziune), unde mai direct sau mai pe ocolite se luptă împotriva sistemului. Asta ar fi o supapă.

Dar cea mai interesantă supapă este aceea a imigrării – rușii nu au interzis fuga! Unde s-a mai pomenit așa ceva? Știu că și nemții în perioada de început, îi goneau pe evrei în afară, le confiscau prăvăliile, le dădeau ceva mizilic pe ele, cât să aibă de drum, și îi trimiteau prin alte părți. În prezent, dacă ești tânăr în Rusia și vrei să pleci afară, chiar dacă ești rezervist, poți cere acordul de la armată și poți pleca. Am văzut un comunicat al unei agenții de turism din Rusia care evident își făcea reclamă și încerca să liniștească pe cei care poate se tem că nu mai pot să mearga în “excursii”.

Supapa exodului a fost deschisă încă de la început și acum cu această mobilizare “parțială” este clar că urmează un nou val. Se pune întrebarea de ce? De ce se lasă supapa emigrării deschisă? Nu are Rusia nevoie de soldați?!

Un prim răspuns simplist ar fi deoarece dictatura lui Putin nu are puterea să controleze întreaga societate. Deși nu ar fi așa de greu, în Koreea de Nord controlează soldații, șantajându-i cu familiile. Un alt răspuns logic ar fi că Putin / conducerea încearcă să mențină spoiala unei imagini de stat funcțional condus după legi. Și cum o lege care să interzică călătoriile ar putea afecta întregul aparat de partid al membrilor cu funcții și bani care sunt pasionați de traveling, efectul ar fi ca acela al tăierii salariilor bugetare în România – partidul ar pierde imens din sprijin. A apărut recent un prank cu fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, care chemat fiind la recrutare, a răspuns că “o să rezolv la alt nivel chestiunea”. Evident că și nomenclaturiștii ruși au copii și se gândesc să îi trimită afară când SHTF …

Este deci regimul lui Putin atât de slab încât să nu poată controla populația sau altele sunt motivele supapelor? Este greu de zis. Faptul că Belarusul nu a intrat în război, denotă că regimul lui Putin nu este deloc foarte puternic, dar cu privire la politica internă legată de scurgerea în afară … îmi e teamă că nu din cauza slăbiciunii și a temei de proteste.

Teama de proteste și de faptul că ai un procent de rebeli în interior este firească în toare regimurile totalitare și vedem că și în România s-a menținunt status-quo-ul post-decembrist prin deschiderea supapei prin care cei mai valoroși și mai morali tineri au fost cumva împinși spre afară, pentru a nu opune rezistență local. Și cum problema unei eventuale revoluții (neterminate în Piața Universității) s-a evitat pe moment, acest risc nu a putut fi dezamorsat când a venit vorba de alegeri. Astfel, au avut de suferit pe rând PSD din cauza PNL (vezi alegerea lui Băsescu) și acum PNL & PSD din cauza AUR (vezi ultimele alegeri parlamentare) – diaspora încurcând meandrele concretului mioritic. Nu este cazul la ruși, dar am dat exemplu de ce în general în regimurile totalitare, teoretic, strategic, rebelii sunt lăsați să plece. Abia când un regim are o putere absolută și poate controla granițele, se strânge lațul.

Dar cum ar putea rușii practic să implementeze o asemenea lege? Să zicem că nu mai vor ca tinerii să poată pleca în afară, dar vor totuși să meargă în călătorie. Tot ce trebuie să facă guvernul este să oprească o sumă de bani garanție de la cei pleacă care în călătorii. Astfel, nomenclatura nu ar avea nimic de pierdut și meltenii canditați la carne de tun ar putea totuși să plece, căci cei care nu au bani, oricum nu pot pleca nici acum, chiar dacă legal au voie.

Părerea mea este că supapa este deschisă din alt motiv. Rușii se pregătesc (ia în calcul) un război nuclear masiv în care se gândesc că este posibil ca Rusia să fie mare parte făcută scrum, de unde – ca niște patrioți ce sunt – Putin & co. (dacă există co.) lasă această supapă pentru ca să mai existe ceva semințe de ruși după WW3 care să se întoarcă și să rescrie istoria în care speră Putin să fie trecut alături de Petru cel Mare.

6 thoughts on “De ce lasă rușii supapa deschisă? – Războiul din Ucraina”

  1. Mă miră și pe mine de ce sunt lăsați nonconformiștii ruși să plece, dar argumentul că Putin speră într-o întoarcere postbelică a diasporei care să rescrie istoria în mod avantajos pentru memoria lui nu stă în picioare. Pentru că ăia care pleacă sunt dizidenți și, o dată întorși, ar rescrie istoria în maniera dorită de Zelenski, nu de Putin. E ca și cum regimul Antonescu, în loc să-i bage pe comuniștii ilegaliști în pușcării, i-ar fi trimis la Moscova, de unde să aibă cum să contribuie propagandistic la căderea lui și la rescrierea ulterioară a istoriei României. Nu face sens.

    Reply
    • Ești atât de sigur că ăia care pleacă – fiind tineri acum – după WW3 nu îl vor vedea pe Putin cu alți ochi? Partea cu rescrisul istoriei e bonus. Dar m-am mai gândit și nu cred că Rusia poate pierde un război nuclear. O să revin cu un articol.

      Reply
  2. Oare ce ar putea să facă armata lui Putin cu niște tineri lipsiți de orice motivație de a lupta, care nu-și doresc decât să plece? Decât să-și saboteze propriul echipament sau să se predea de bună voie ucrainienilor, mai bine îi lasă să plece din țară din timp, ca să nu mai piardă timp și bani cu antrenarea lor. Astfel, vor rămâne doar cei care au un minim de patriotism și de dorință de a lupta (și cei care sunt prea săraci pentru a putea pleca).

    Reply
    • Ce face Putin cu bețivii care nu sunt în stare să fugă și sunt luați cu arcanul? Știi proverbul “pofta îți vine mâncând”? Așa e și cu răzbelul …

      Reply
  3. Where are flights leaving Russia going?

    After Vladimir Putin announced a mobilization of reservists for Russia’s war in Ukraine, prices for international flights departing Russia this week skyrocketed and nearly every flight leaving Moscow or St. Petersburg sold out through the weekend. But with airspace restrictions in place and a dramatic decrease in international flight options for Russian travelers since February, where are these flights going?

    https://www.flightradar24.com/blog/where-are-flights-leaving-russia-going/?utm_source=sendgrid.com&utm_medium=email&utm_campaign=website

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.