Patriarhul Daniel se sperie de coronavirus mai mult decat de Dumnezeu

Ce altceva putem deduce din acest comunicat al patriarhului decat ca patriarhul este deja speriat si gata sa interzica chiar slujbele? Abia avem primul caz si deja recomanda sa stam acasa. Poate vrea sa creasca ratingurile portavocelor oficioase ca si-asa baltesc in cifre jalnice.

Ma sperie in principal recomandarea cu privire la lingurita … Din punctul de vedere al linguritei, pentru noi ortodocsii nu s-a schimbat nimic, coronavirusul nu e nimic nou. Boli periculoase care se pot lua prin lingurita existau si inainte si exista in Biserica Ortodoxa de 2000 de ani. Lingurita a existat si in perioada ciumei si in perioada gripei spaniole si in toate bolile … Ce sa fie nou?

Daca Daniel deja a cedat presiunii politice – desi ma indoiesc ca asta e motivul – la prima adiere antihristica, ce sperante sa avem ca va duce corabia la liman, in furtuna care va veni?

Mi se pare strigator la cer chiar si avertismentul cu privire la sarutatul icoanelor. Repet, pentru noi astia inapoiatii de ne asumam aiurea riscurile sarutarii comune a icoanelor si impartasirii din aceeasi lingurita, coroanvirusul nu este nimic nou: noi ne asumam deja aceste spaime, traim cu ele pentru ca suntem credinciosi. Cei care nu cred in acestea, oricum stau acasa. Pentru cine atunci da Daniel aceste sfaturi la care au batut din palme pana si toti antihristii din media care nu prirideau sa rada de “pupatorii de moaste” si de “catedralele luxoase” cu orice prilej?

Poate cel mai clar semn al pactului cu antihristul este aprecierea din partea slujitorilor acestuia. Lucruri mai infricosatoare vor veni cand preotii care nu accepta sa impartaseasca pe fiecare cu lingurita lui vor fi pedepsiti. O cernere incepe si in biserica ortodoxa si daca celelalte valuri – ecumenismul, secularismul, pofta de bani, politicianismul – inca nu au secerat indeajuns, noul val – data fiind amplitudinea furtunii si in soceitate – va cerne mult mai fin pe cei de-a dreapta cu cei de-a stanga.

5 thoughts on “Patriarhul Daniel se sperie de coronavirus mai mult decat de Dumnezeu”

 1. Mai bine lăsau treburile de sănătate publică pe seama autorităților sanitare. CTP bate câmpii, că scad încasările, nu d-aia a ieșit PF cu al doilea comunicat ci pentru că și-a dat seama că lumea e cam derutată. Bine, vorbim de lumea care se află doar tangențial cu Biserica, “veteranii” din interior știau ei ce-au de făcut și fără să le fi zis PF-ul.

  Dar e cam nasol să mai zici ceva când lumea mânată de media îți speculează orice cuvânt ca să te împroaște cu noroi. Mai bine tăceau.

  Sau, dacă tot doreau să zică ceva, o ziceau p’aia care trebuia zisă: un creștin veritabil este permanent pregătit de moarte, știind că e momentul întâlnirii sale cu Dumnezeu pe care îl așteaptă încă de la botez. Altfel, mințim când zicem “vie împărăția Ta”, știut fiind că împărăția Sa nu este din această lume. Deci respectăm regulile de conduită impuse de autorități, ca fiind și acestea îngăduite de Dumnezeu, dar în același timp prezența unui virus mortal nu pune Biserica într-o situație nouă față de vremurile trecute în care creștinii își arătau dragostea reciprocă sau își mărturiseau credința chiar cu prețul vieții.

  Cam așa aș fi dat-o eu pe țeavă și, cui nu-i plăcea perspectiva, să nu mai fi venit la biserică. Dar, cum nimeni nu m-a pus pe mine patriarh, cele de mai sus rămân doar o părere singulară, poate și proastă. Tehnic vorbind, niciunul dintre noi nu a mai fost patriarh ca să știm cum e mai bine sau mai rău s-o dai.

  Cum ne-o sălta moartea e doar un detaliu tehnic (c-o fi bătrânețe, accident, SARS ori alte boli). Să dea Dumnezeu să ne găsească sora moarte pregătiți! Dea Domnul să ne mai dorim întâlnirea cu El când vom fi chemați și să nu fim aflați cu inima lipită de cele de aici!

  Reply
  • ne-am obisnuit sa ni se pare normal ca eclesiasticii sa dea comunicate si sa prezinte “o imagine”; nu, comunicarile trebuiesc adresate exclulsiv crestinilor si nu trebuiesc sa urmareasca nicio iota de marketing, pentru ca nu e concurs de frumusete ci razboi pentru suflete

   Reply
 2. ”Daca Daniel…” ”Pentru cine atunci da Daniel …”
  Gigele, tu esti Ortodox?
  Aceasta strategie a Patriarhului a fost una inteligenta, pt cine are ochi de vazut si de de a intelege anumite scenarii… n-are rost sa intram in detalii

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.