Simulator Coronavirus

Am tras nitzel de mine si am incropit un mic calculator pentru a explica prin cifre ce inseamna cei trei parametrii pe care ii repet periodic: rata de raspandire, rata fatalitatilor si rata cazurilor severe.

Poate ar fi mai bun un excel ca sa poata fiecare sa se joace cu el, dar sunt deschis la sugestii. Nu prea ma tenteaza imbunatatiri grafice, stiu ca un slider dinamic n-ar strica, dar importante sunt calculele nu briz-brizurile.

M-ar interesa de la cititori:

 • daca exista ceva similar;
 • daca exista un feed de unde pot luat date usor (nu ma apuc acum sa parsez, daca imi face cineva un feed); ar fi bun pentru a lua parametrii in fiecare zi in functie de situatie; cat oi putea mai modific eu, dar cum sunt vremurile …

Mai am in plan sa fac o versiune in care sa cresc incremental rata mortalitatii pe masura cresterii numarului de cazuri severe. De ex, noi in Romania avem 95 de paturi pentru terapie intensiva; in total zice dl ministru, pentru Coronavirus avem 2500 paturi. Nu stiu daca avem personalul medical pentru paturile astea dar sa zicem ca avem. Este clar ca la o crestere a numarului de cazuri severe peste 2500, in cazul Romaniei, numarul de morti va creste, deci rata cazurilor fatale va fi mai mare. De aceea ma gandesc ca pentru fiecare 2500 in plus sa adaug 0.1 la rata mortalitatii. Atunci sa vedem ce iese …

Ce mai am in plan: introducerea ca parametru a perioadei de progresie (in cat timp 1 om da la cat este setata rata raspandirii).

8 comments

 • Traiesc in Spania, nu in Elvetia… 🙂
  Deocamdata e calm.

  Oricum, cred ca autoritatile au dat deja dovada ca nu pot controla situatia, ca au capacitate redusa si ca foarte usor pot fi depasiti de evenimente.
  Si in Romania, si in Italia, si in Spania…
  In China duduie crematoriile si tot nu razbesc sa aduca situatia sub control. So…

  Deci scapa care poate / are zile… 🙂

  Dupa greselile care au fost facute in ultimele zile, Romania (poate chiar Craiova) va fi un barometru relevant in urmatoarele 2-3 saptamani, similar cu ce s-a intamplat pe vasul ala de croaziera (de la un bolnav la plus 600).
  Rata de progresie nu va fi aceasi, evident, dar fazele initiale se aseamana: “e OK, nu va faceti griji, putem controla situatia!…”
  2 sapt mai tarziu: dezastru!
  Si colac-peste-pupaza, dupa ce i-au tzinut la dospit pe vapor, i-au imprastiat apoi, bolnavi, in 4 zari…

  Nivelul asta de prostie e… intentionat?!

  • Nu e vorba de prostie, ci de damage control. Nu ai ce sa faci, nu exista solutie. Pe de o parte carantina totala ajuta (intr-o oarecare masura), pe de alta e imposibila, mai ales pe durata mai mare. Gafele umane sunt inevitabile … Italia se pare ca are focar de la un spital unde nu s-au respectat protocoalele. Imagineaza-ti la noi cum este …

 • Rata mortalitaii este undeva la 9-10%.

  Nu se imparte numarul de morti la numarul de bolnavi, pentru ca se compara merele cu portocalele: cei morti sunt intr-o stare finala, iar cei bolnavi intr-una tranzitorie: inspre recuperare sau inspre moarte.

  Mortalitatea se calculeaza asa: nr morti / (nr morti + nr recuperati).

  • de acord, doar ca nu stim cati sunt recuperati; sa zicem insa ca lucram cu ce avem … dar asta e, nici eu nu stiu de ce se calculeaza rata fatalitatii ca nr morti / nr cazuri totale, dar asa e peste tot; btw, cum e Elvetia?

  • diferenta majora cu SARS – care nu o mentioneaza nimeni in haosul asta pentru ca lumea nu e interesata de adevar – este ca in SARS se puteau filtra 100% cazurile: perioada incubatie mica, NU se transmite asimptomatic, febra 100% din cazuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.