Ce ar fi putut face autoritatile pentru a tine coronavirusul la granita?

Nu sunt specialist nici in sanatate, nici in administratie publica, doar ma dau si eu cu pararea.

Dupa parerea mea, inca din ianuarie de cand am scris cam 2-3 articole zilnic pe aceasta tema, avem a face cu o criza medicala fara proportii, similara cu gripa spaniola si doar CINE POATE SE SALVEAZE ca scapa. Adica increderea in societate in sfarsit este pusa la testat si cine va supravietui si va avea un trai cat de cat normal si de calitate in viitor este doar acela care gandeste INDEPENDENT de macaneala din jur.

Nu m-am asteptat ca Italia sa fie un focar atat de puternic. Ma asteptam sa fie Germania datorita relatiilor de afaceri cu chinezii. Calcul gresit: evident la turism Italia este atractiva si iarna si probabil a avut multi turisti chinezi in ianuarie-februarie – de unde puseul. Dar nu stim cauzele – cert este ca Italia este in pole-position si restul plutonului vine in forta.

De la primul puseu in Italia, am spus:

Parerea mea este ca din start masurile cele mai drastice trebuiesc luate din motivele explicate in articolul anterior. Chiar daca sunt romani, chiar daca sunt frati de-ai nostri, este la mintea cocosului ca CASA TREBUIE APARATA cu orice pret si niciun risc nu trebuie asumat.

24 feb 2020 – Ce facem cu capsunarii?

Iexpertii nostri, au bagat dinainte “asigurarea” propagandistica ca “nu avem cum sa inchidem granitele” ca doar suntem in UE. Ca si cum nu existau solutii! Intre timp, capsunarii au venit. Cativa dintre ei au fost “pusi sub observatie” si apar acum unul cate unul in lista cazurilor oficiale, caci neoficial deja se tot aude de diverse cazuri neraportate. Iar neoficial evident nu stim ce se intampla in realitate pentru ca testele sunt infime si se fac doar la cei din “anchete”. Nu stiu daca se fac la bolnavii care vin la spital cu gripa / simptoame de gripa. In Koreea, oricine are simptom, vine cu masina intr-un drive-through, deschide gura, vine o tanti si ii baga in gat acel stick si ii ia testul. Ca o mica paranteza, acrivia cu care Koreea de Sud testeaza, ne da o cifra realista a cazurilor fatale intr-o societate care FACE CE TREBUIE intr-un mod eficient. Asadar, rata mortalitatii acum in Koreea de Sud este 0.6% (!) ceea ce este o cifra optimista. Insa Koreea este caz singular in statisticile pe cifre, Italia a ajuns la 4.2% deci sa nu ne culcam pe o ureche.

Iata insa ce trebuiau sa faca autoritatile ca sa intarzie cu adevarat explozia cazurilor de care vom avea parte:

  1. blocarea granitelor – se putea face legal prin instituirea unor proceduri descurajante; fiecare turist venit din Italia (si acum si din altele), trebuie sa treaca pe la un cabinet medical instituit in vama unde sa fie testat si intrebat de un specialist in vederea depistarii riscului: luat temperatura, asteptat 5 minute sa vezi daca tuseste, intrebat daca a avut simptoame, etc Si la final pus sa semneze ca tot ce a declarat este real. Toata procedura ar dura, cam 10-15 minute per cetatean deci ar face aproape impracticabila granita, dar legal granita ar fi deschisa, deci nu s-ar calca legile UE. Dar acum ne zgarmam undeva de treaba asta, ca si cum multe legi UE respectam noi si ne gasiram tocmai acum sa fim mai europeni ca papa.
  2. carantinarea celor cu simtptome – statul acasa s-a dovedit iluzoriu pentru ca oamenii nu inteleg si nici nu e normal sa le pretinzi sa inteleaga; toti veniti din zonele de risc din Italia trebuiau bagati in carantina indiferent de simptome; logisti era foarte greu, insa ar fi fost mult mai usor decat dificultatile care vor veni cand vom avea zeci de mii de bolnavi care vor sa vina la spital – cum e acum in Italia (care are un sistem medical mult mai performant ca al nostru si mai ales are conducta de euroi de la BCE pentru a face fata acum la puseurile de cost)
  3. testarea agresiva – toate cazurile cu simptome testat; poate se face deja, dar nu am auzit deloc daca se face la bolnavii care vin la spital cu gripa; nu am auzit deloc daca cei care au gripa si suna, vine cineva sa le faca testul acasa; macar prin selectie daca s-ar face asta si oamenii ar intelege ca este o chestiune serioasa, ar sta acasa si s-ar speria cum trebuie; evident testarea la nivelul Koreei este imposibila pentru noi dar testarea agresiva acum reduce haosul de mai tarziu

Toate aceste masuri cu siguranta ar fi redus drastic traficul de capsunari si i-ar fi convins sa ramana acasa. Marele Orban insa crede ca doar cu cateva vorbe aruncate in vand la plantat de zambilutze poate sa ii convinga sa stea acasa, ca cica dau si la parintii lor de acasa. Pai capsuinarii in primul rand trebuie convinsi ca exista Coronavirus si ca il pot avea chiar daca nu tusesc. Am vazut interviul cu nepotul cazului din Timisoara de capsunar care era acasa “in izolare” cand i l-a dat si care nepot zicea ca el nu crede ca are Coronavirus ca are doar “putin rosu in gat”. Evident ca oamenii nu inteleg si nu vor intelege riscurile. Dar Orban nu are 2 neuroni sa faca niste calcule cu functia exponentiala? Sa il puna pe Catu care teoretic stie aritmetica ca e economist si economistii stiu de-astea (haha).

Ziceam inca din primele articole ca guvernul trebuia sa pregateasca populatia, sa dea anunturi, sa educe etc. Abia de vreo 2-3 zile vad acele “mesaje de interes general” care oricum sunt apa de ploaie. Ar trebui sa arate in loc de alea niste filme de pe youtube de la chinezi cand mureau pe capete in salile de asteptare ale spitalelor. 5-10 secunde cu filme de astea si la sfarsit sfatul: stati acasa, nu iesiti aiurea la plimbari la mall, spalati-va pe maini, izolati-va la cele mai mici semne de raceala, ar fi redus substantial haosul care va urma.

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.