De ce pica petrolul? De ce pica bursele?

Desi e simplu, poate e careva care nu intelege. Scade turismul, scad zborurile, scad croazierele,deci se va consuma mai putin combustibil. In plus, mor batrani deci scade si consumul la toate. Scade consumul, scad vanzarile, scad profiturile, scad bursele.

Raman dilemele: o sa pice si vreun stat daca tot pica petrolul? Rusia are 60% resurse in PIB, Arabia Saudita probabil mai mult, SUA are investitii masive in proiectele de shale tinute la suprafata de credite. O marja oarecare de pierdere, creditele pot sa duca mai departe, mai ales ca vin dobanzile negative, insa cand diferenta intre asteptari si realitate se dospeste, creditele pot sa crape si sa inceapa falimentele.

Marea problema cu petrolul este ca scaderea preturilor scade investitiile si exploatarile si e o garantie pentru crestere masive in viitor.

Evident ca si perspectiva carantinelor contribuie la socul de astazi: diverse sectoare in economie o sa aiba de suferit (horeca, sanatate etc) dar marile dileme sunt ce se va intampla cu statele si mai specific ce se va intampla cu UE care oricum avea ceva probleme majore de alta natura, cum ar fi imposibilitatea cresterii economice, Brexit-ul, invazia navalitorilor etc.

Parerea mea este ca acest coronavirus este colac peste pupaza peste problemele UE si probabil UE va intra in implozie si se va transforma intro groapa de gunoi cand Erdogan va da drumul la navalitori. Oamenii si statele fiind acum ocupate cu coronavirusul, ignora navalitorii. Astia insa o sa intre si o sa faca bum-bum prin diverse orase adaugand sare peste rana si producand socuri in lant pentru ani de zile de-aici inainte.

Se asteapta interventia bancilor centrale, dar deja sunt fara munitie. Ceva-ceva o sa gaseasaca: dobanzi negative, bani din elicopter. Poate o sa mearga, poate nu …

1 thought on “De ce pica petrolul? De ce pica bursele?”

 1. “… peste problemele UE si probabil UE va intra in implozie si se va transforma intro groapa de gunoi…”

  UE este deja o groapa de gunoi! De mai mult timp.
  Parerea mea este ca numai un colaps – de orice fel – mai poate salva ceva.
  Asa ca… hai mai repede cu implozia aia!

  Apropo, din cauza marxismului, peste tot in lumea vestica si occidentala este la fel. La fel de rau, evident.
  In timp ce vestul/occidentul se prabusesc, Asia se ridica.
  Pana si orice “Average Joe” a inteles si s-a prins cum stau lucrurile in realitate, iar realitatea este care este si nu mai poate fi schimbata prin alte masuri marxiste.

  https://www.youtube.com/watch?v=xxdro_CZEKs

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.