Pentru câte zile are rost să facem rezerve?

Hoardingul este deja sport national. Am zis si mai zic: daca azi faci hoading deja este cam tarziu. Sa vedem insa pentru cate zile are sens sa facem hoarding?

In primul rand, guvernul poate deja sa fie judecat pentru crearea panicii deoarece nu anunta ca magazinele vor fi deschise orice-ar fi. Ori prim-ministrul, ori presedintele trebuiau sa declare asta, ca magazinele si farmaciiile nu se vor inchide si eventual sa fie explicat planul care urmeaza sa fie aplicat pentru ca oamenii sa nu se sperie aiurea.

Avem deci deja haos. Cei care fac hoarding acum, o sa fie cei care fac … altele mai tarziu.

Un prim raspuns ar fi 2 saptamani. Teoretic, intr-o situatie “ca la carte”, dupa doua saptamani numarul cazurilor va scadea si raspandirea va fi redusa. Pe moment. Dar noi avem deja o raspandire redusa – pe cifre. Avem in schimb un risc mare deoarece granitele nu s-au inchis inainte sa vina capsunarii.

Chiar si aceste doua saptamani insa, magazinele probabil vor fi deschise – altfel iese rau. Sa nu uitam: nu toata lumea are rezerve, nu toata lumea poate sa duca 2 saptamani doar in casa. Reducerea contactelor in societate e o treaba, reducerea la zero e o treaba criminala. Nici macar chinezii nu au facut asta.

Dar sa zicem ca cineva vrea sa se fereasta cat mai bine de coronavirus si e dispus sa stea inchis o luna, doua luni. Are sens? Parere mea este ca nu: daca avem SHTF, eu unul nu vad solutii de supravietuire, cel putin nu unele programabile. Adica nu zic ca poate nu o sa existe oameni care sa poata supravietui la un SHTF, dar a incerca sa faci asta este imposibil, cel putin acum.

Sa dau doar un exemplu. Daca cineva ar vrea sa faca un plan pe cate luni sa faca rezerve, trebuie sa se gandeasca mai intai: cate luni au bulgarii rezerve de piese pentru centrala de la Kozlodui? Pentru ca daca Dorel Bulgarel a uitat sa faca comenzi la chinezi de nu stiu ce pompe si acum chinezii nu mai dau pompe decat pe masti sau pe aur, vom avea o problema …

Daca centrala de la Kozlodui vi se pare sigura pe 4 luni ca o avea piese de rezerva, ganditi-va la sistemul de epurare a apei de la comuna Jalnici de Deal. Are piese? Are mesteri care sa nu fuga si in autoizolare sau sa ii ia politia si sa ii duca la carantina?

Prin urmare exista doar o singura varianta: speranta ca vom accepta lovitura din plin cu virusul si ne vom asuma acei parametrii de raspandire/mortalitate/cazuri severe sau innebunirea.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.