Purtatul mastilor ajuta!

In mesajul de interes “public” se recomanda purtarea mastilor “doar daca sunteti bolnav sau in preajma persoanelor bolnave”. Ha, ha, ha! Pai de unde sa stii cine e bolnav?! Pentru ca stim ca virusul se transmite si asimptomatic, deci poate sa fie cineva bolnav fara sa “arate bolnav”.

Deci mastile nu sunt neaparat sigure 100% in sensul ca daca le putram nu e garantat ca nu luam virusul, deoarece dupa cum au aratat chinezii in studiile facute si la care am dat si eu referinte pe acest blog (vezi scmp.com), virusul se raspandeste extrem de usor, posibil airborne. Mastile sunt ca o casca in fata glontului – iti apara capul, dar fata o ai descoperita. Asa si mastile – protejeaza gura, dar restul ramane expus.

De ce insa recomanda ministerul sa nu purtam masti? Dintr-un motiv simplu: pentru ca daca toti am cumpara, ar ramane lipsa pe piata si nu ar mai avea in spitale unde si-asa nu prea au. Nu ca s-ar purta, dar cine stie, la ce-o sa urmeze poate incepem si noi sa avem putin respect pentru stiinta.

Asadar, “factorii de decizie” au pus in balanta beneficiul folosirii mastilor in masa si folosirea mastilor doar in spital, gandindu-se ca e mai bine sa pastram marfa pentru spitale.

Cata vreme insa vedem la koreeni, japonezi si alti asiatici ca poarta masti de la inceputul pandemiei si ei deocamdata se afla pe curba albastra din articolul anterior, eu zic ca autoritatile gresesc. Cine are urechi de auzit … poarta masti.

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.