Puțină matematică

Spuneam ca mare parte din reticenta in luarea masurilor la nivelul autoritatilor si mare parte din indolenta cu care o buna parte a populatiei a tratat si va trata in continuare aceasta pandemie, vine din necunoasterea matematicii si neincrederea in matematica. Va amintiti acei colegi de clasa care nu intelegeau o iota la matematica dar se credeau cei mai smecheri pentru ca dadeau spaga si totusi treceau clasa? Aceia sunt acum in functii de conducere, la guvern, in parlament, la primarie etc si sanatatea publica este in mainile lor.

Am zis sa fac si eu un desen ca sa incerc sa explic. Stim deci ca boala va lovi in x procente ale populatiei unde x variaza intre 20% si 70%, in functie de pe care epidemiolog intrebi. Este greu de spus deoarece x depinde de rata de raspandire, si fiind o boala noua nu o stim prea bine. Ideea este ca cu cat e mai usor de raspandit cu atat x trebuie sa fie mai mare pana sa fim linistiti ca se creaza efectul de protectie a turmei. Sa zicem insa 50%. Asta inseamna in Romania, 10 mil de oameni care vor lua boala.

Dupa cum am spus unul dintre parametrii virusului este rata mortalitatii si altul important este rata cazurilor dificile care necesita spitalizare. Problema cu care ne confruntam este ca viteza de raspandire, combinat cu rata cazurilor dificile care necesita spitalizare vor duce la un punct critic in care sistemul medical nu va mai face fata (din lipsa de paturi i-am zis eu, dar poate fi lipsa de oameni, de aparate respiratoare etc). 20% cazuri spitalizate (cifra optimista caci in Italia erau 50%) inseamna 200.000 de oameni in cazul Romaniei. La 4-500 de paturi de spital in toata tara, calculati ce se poate intampla …

Iata asadar desenul. Cu rosu este evolutia numarului de imbolnaviri care va trece peste bariera numarului de paturi (portocaliu) din cauza proastei pregatiri.

Cu albastru, avem o situatie optima in care ne-am fi pregatit si am fi o populatie educata care stie sa lupte cu virusul si asculta de autoritati si de experti fara sa se creada mai destepti ca oamenii care si-au tocit ani de zile coatele pe bancile facultatii ca sa invete ceva pentru care acum nu sunt folositi. Deocamdata in situatia albastra, dupa parerea mea nu sunt decat cateva tari asiatice: Koreea de Sud, Japonia, Singapore, Taiwan, nu si China unde fiind un sistem comunist, nu stim ce se intampla cu adevarat, in sensul ca acele paturi construite au marit linia portocalie putin in sus, dar nu stim cat de mult a trecut linia rosie peste cea portocalie pentru ca una e sa treaca si sa includa 20-30 de oameni – cat avem dovezi din filmarile cu salile de asteptare ale spitalelor unde erau oameni morti pe jos – si alta e sa fie 20-30000 de oameni, cifre care nu sunt deloc imposibile daca ne uitam pe parametrii virusului.

SI in final, subliniez ca fara pat cu respirator, doctori, asistenti si antibiotice, rata mortalitatii este de 20% (50% in Italia)

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.