[CORONAVIRUS] Incidentul de la cluj – neglijenta criminala si forme fara fond

Spectacolul oferit de Orban azi in telenovela “Blanda certare pentru o rapida spalare” (adeca spalacire a ministrului transporturilor) pune semne de intrebare grave cu privire la sansele pe care le avem ca sa nu intram in groapa pe toate planurile.

Va reamintesc cele 3 planuri de batalie de care atragea atentia Roubini ca trebuie sa le urmarim comentate in articolul de ieri: masurile medicale (si sociale / administrative) de lupta cu Coronavirusul, masurile monetare (luate de bancile centrale) si masurile fiscale (reduceri taxe, subventii etc).

Acestia sunt ca trei picioare ale unui scaun: daca nu sunt toate bune, chiar daca unul e foarte tzeapan, altul e asa-si-asa iar altul e prapadit de tot, scaunul este inutil.

Stiu ca voi prelungi articolul foarte mult explicand acest aspect, dar in completarea analizei extrem de interesante si pesimiste a lui Roubini, trebuie sa detaliez. De altfel, va reamintesc ca Roubini a dat si note/calificative celor 3 categorii luate de autoritati in SUA: foarte prost la capitolul medical (masuri tardive, de diminuare a pagubelor in contrast cu masuri proactive), foarte bine la capitolul monetar (ar fi si culmea la cate trilioane a pompat Fed-ul) si asa-si-asa la capitolul masuri fiscale.

Cum ar sta oare Romania? Pentru ca daca il ascultam pe Roubini, poate ne-ar trece prin cap ca stam bine, deoarece avem stare de urgenta si masuri mai draconice ca italieni, chiar. Oare? Din afara, vazute masurile, strategia noastra a fost una buna: am actionat rapid, am izolat capsunarii, i-am carantinat pe cei suspecti, am pregatit spitalele, am inchis scolile si am bagat carantina, apoi cand s-a terminat am prelungit-o. Italienii ies din carantina inaintea noastra cu mult desi noi am intrat la scurta vreme dupa ei. Se puteau face mai multe, cum ar fi fost inchiderea granitelor, dar am tot tras semnale de alarma aiurea si acum avem noi informatii de ce am tinut granitele deschise degeaba. Strategia ca strategia, dar implementarea ne mananca.

In primul rand, sa ne oprim putin asupra dezastrului de la Cluj: mii de oameni veniti la aeroport ca sa duca la munca in Germania.

M-as opri acum aici ca sa trag un semnal de alarma. Este intr-adevar mult haos, multa suferinta, trecem prin vremuri grele si lumea e obosita. Nimeni insa nu a observat tragedia acestor oameni nu privita prin prisma riscului de contaminare care este totusi unul scazut si perspectivele sunt optimiste pentru ei avand in vedere ca daca se imbolnavesc, o sa fie tratati in Germania unde rata de mortalitate este de doar 2.2% la peste 2600 de morti in timp ce in Romania este de 4.7% acum cand avem “doar” in jur de 250 de morti, deci de 10 ori mai putini. Majoritatea sunt tineri din ce vedem in poza, desi nu sunt doar tineri.

Dar cat de tragic este pentru acesti oameni, ca in pragul Pastelui, cand in ciuda restrictiilor tot omul va petrece si se va odihni, ei sa plece la munca! O adevarata drama! Eu unul nu-mi explic ce e cu ei: sunt dintre cei care s-au intors acum cateva saptamani de frica sau sunt altii care nu au mai fost niciodata? Vor apuca cumva sa se intoarca de Pasti? Putin probabil – cine pleaca pentru doua saptamani? Mai ales la muncile agricole unde salariile sunt minime, nu cred ca isi permit sa se intoarca acasa ca sa plece inapoi la munca. Probabil acesti oameni se vor mai intoarce acasa pe toamna. Au plecat acum, deoarece nemtii avand pastele in weekendul viitor, saptamana viitoare vor incepe munca, deci au nevoie de sclavi.

Intorcandu-ne la Orban, prin teatrul jucat isi arata adevarata fata de mascarici si bufon. Simulacrul de certare pe care il face ministrului transportului care teoretic trebuia sa isi dea demisia si sa isi asume acest dezastru epidemiologic (pentru ca tehnic este un dezastru) este hilar. Este clar pentru toata lumea ca aceasta “lovitura” a fost un tun bine pregatit si bine protejat. Acea pasare a vinei de la directorul aeroportului catre compania de joburi este penibila si o facatura. Nu doar directorul dar si angajatii probabil stiau ca urmeaza sa zboare o gramada de avioane astazi si nu e de mirare ca au facut totul dintr-un foc – ca sa nu fie opriti, ca sa nu existe reactie. 2000 de oameni transportati cu avionul, inseamna – daca au mers cu WizzAir – Airbus A320, cam cel putin 10 zboruri. Credeti ca nu se puteau face astea in zece zile ca sa nu gramadeasca oamenii? Chiar era nevoie sa se faca plecarile la 15 minute un zbor dupa altul? Da! Pentru ca tunul sa fie perfect.

Nu stiu ce tarife ia o companie de plasare forta munca, dar daca ia jumatate din primul salariu si daca primul salariu este 1500 EUR, asta inseamna 750*2000 adica 1 mil jumatate euro. La asemenea sume, nu te joci cu carantina si alte prostii, nu te risti sa vina ISU sa inchida aeroportul sau presa sa faca scandal ci arunci cateva miare pe ici pe colo ca sa nu macane vreunul, platesti un supra-cost companiei aeriene ca sa poata organiza ditamai operatiunea, apoi tragi totul dintr-o lovitura.

Si Orban macane, ca “trebuie sa facem ceva” … sau ca “poate inchideti aeroportul”. Ministrul da din cap, prefectul da vina pe directorul aeroportului, directoul aeroportului da vina pe compania de plasare etc. Nu tu amenda, nu cu caz penal si alte masuri drastice. Astea sunt rezervate de gabori doar pentru preotii care fac slujbe de inmormantare in curtea bisericilor cu masca la gura si doar cu nevasta mortului [sursa].

La simulacre de masuri de carantina si izolare sociale, as mai aminti inca o data situatia penibila prin care magazinele de bricolaj au ramas deschise pentru ca panselutele sunt urgenta acum. Cu riscul sa imi pun in cap niste miliardari, redau din nou filmuletul facut acum cateva zile la intrarea in Dedeman Craiova:

https://www.youtube.com/watch?v=RVT1L1qRO9E&t=1s

Nu tu izolare, nu tu coada la intrare, sa intre oamenii maxim x o data, nu tu ceva restrictii minimale sa nu permiti comercializarea tuturor prostiilor ci doar a lucrurilor strict necesare (un bec, o priza, etc), cum se face in SUA unde desi marile hypermarketuri raman deschise, oamenii nu pot face cumparaturi la toate raioanele. Iata ce nu sunt considerate bunuri esentiale iar magazinele sunt obligate sa nu le vanda:

Arts and crafts items.
Beauty supplies.
Carpet and flooring.
Clothes.
Consumer electronics.
Entertainment (books, music, movies).
Furniture.
Home and garden.
Jewelry.
Paint.
Photo services.
Sports equipment.
Toys.

Pai prima grija a guvernantilor la noi a fost in OM2 (sau ulterioarele) sa se asigure ca magazinele de electronice (care livreaza acasa) din marile centre comerciale ramand deschise. Puteau sa specifice ca pot sa lucreze si sa livreze acasa, dar nu pot sa primeasca oameni care sa se plimbe printre produse, caci ideea e ca facem izolare sociala.

Dar cate si mai cate exemple. Izolarea este un fiasco, starea de urgenta nu a devenit decat un pretext pentru stat sa mai stoarca un ban de la populatie prin amenzile date.

Mai si face intaiul gabor al tarii pe marele crestin cand ne da vestea cea buna ca … nu avem voie nici macar in curtea bisericii sa ne adunam, nici macar de Pasti, nici macar 10 oameni – o data in an!, in timp ce toate magazinele sunt deschise si lumea merge zilnic la plimbare la cumparat de panselute, telefoane si alte “bunuri esentiale”.

Inchei prin a va recomanda un filmulet pe Youbube care abordeaza o simulare destul de complexa a propagarii virusului, folosind un tool foarte avansat si din care putem vedea ca distantarea sociala dar cu mentinerea deschisa a unor magazine mari unde lumea vine in continuare (ei zic market, evident se refera la hypermarket) are cam acelasi rezultat cu cazul de control (in care nu se face nimic), pe cand izolarea sociala cu inchiderea marketurilor are intr-adevar un impact semnificativ asupra curbei

Si apropo de formele fara fond si simularea unor masuri, a se vedea si Hora Coronavirusului despre care Orban nici macar nu a suflat o vorba in sensul de a se lua ceva masuri. Tehnic, neglijenta si riscurile ocazionate de acea hora sunt pasibile pentru deschiderea unui caz penal de favorizarea raspandirii bolii.

13 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.