Diavolul este in detalii

Hristos a inviat!

Pentru ca stau acasa inchis de Klaus & Orban si am mai mult timp, ma prostesc si mai scriu un articol.

Evident ca seful gaborilor nu ar fi decis acel “protocol” cu BOR de capul lui ci s-a consultat cu Arafat si cu ceilalti capi pe-acolo ce poate sa faca, care sunt riscurile si in ce masura se poate dezlega nitzel catarama sau nu cumva trebuie inchisa mai mult.

Neavand incotro, am ascultat Trinitas pe Facebook timp de aproximativ 10-15 minute ca doar nu o sa ma uit la Antene sau la Digi24 care apropos, au o noua mantra “ceea ce se numeste Sfanta Lumina” sau “ceea ce se numeste Painea Sfanta”. Nu cumva sa zica dracul ceva sfant chiar si din accident. Pe Trinitas, numai laude continue la adresa tehnologiei moderne si numai calmari ale constiintei ca putem sa facem biserica din casa si alte bla-bla-uri de-astea. Evident ca oricum orice crestin trebuie sa aiba un loc de rugaciune si sa se comporte acasa ca in biserica desi la putini ne iese, dar sa minimizezi nasolimea prin care trecem cu sabloane de-astea si sa canti osanale autoritatilor care “ne vor binele” fara nicio nuantare, este dramtic. Arata de ce televiziunea nu ajuta la tansmiterea vorbe de duh si cei care vorbesc, in lumea reala ar avea audiente destul de slabe, insa avand finantarea in spate si acordul sefilor, pierd ocazia sa spuna ce trebuie oamenilor si folosesc gresit o portavoce cu mare potential. Dar daca ar spune ce trebuie, probabil li s-ar taia macaroana.

De aceea m-am gandit sa adaug si eu o boaba de carcoteala la care mi sa aprins beculetul in timp ce ascultam aceste gogomanii la Trinitas TV, semn ca totusi poate au si ei un rol. Bunaoara, ma gandesc ca atunci cand seful gaborilor (scuze, ca ii uit mereu numele) a luat decizia cu protocolul, in primul rand s-a consultat cu oamenii cu cap. Daniel a avut doar rolul sa zica Sarut-mana! si “facem ce ne cereti” in acest “protocol”, ceea ce e firesc, obisnuit, desi umil si nu in sens bun. Culmea e ca Daniel si-o fura in presa si pentru ca a stat drepti in fata cezarului asa ca poate se satura si incepe sa fie un lider nu un follower.

Dar sa pornim cu inceputul. Este evident ca riscurile unui puseu in vremea Pastelui sunt mari. Am fi idioti sa negam asta. Dar sa analizam putin sa vedem de unde pot veni aceste riscuri. Pai in primul rand, ar fi cumparaturile, intalnirile si biserica. Sa le luam pe rand:

  1. cumparaturile

Toata lumea face cumparaturi de Pasti. Si eu, in auto-carantina fiind, oricat de mult am rezistat acasa pe baricade, m-a trimis nevasta sa ii iau ardei capia ca aia ne lipsea noua. Ma rog, si altele. Pacat de conservele mele, dupa mine faceam pastele cu pateu si vin decat sa merg la magazin, dar nu eu sunt capul asa ca … Iesind afara, la piata in aer liber unde doar opresc masina si la 2m e aceeasi tanti la care merg (am zis sa minimizez contactele, deci e logic sa cumpar din acelasi loc, de la acelasi magazin tot timpul) si are cam tot ce vreau. Dar nu am putut sa nu vad cozile la magazinele inchise unde se gramadea lumea la carne si altele si evident forfota specifica perioadei. Nu am avut curaj (nici nevoie) sa merg la mall / hypermarket / supermarket / market, dar am vazut o filmare de la Kaufland Craiovita Craiova de ieri.

https://www.youtube.com/watch?v=lmW3hjT_LMw

2. intalnirile

Se intelege ca exista un risc foarte mare; daca la magazin avem 20-30 contacte mai apropiate, in vizite, de obicei romanii fiind sociali, ia contact unii cu altii cu sutele; numai singur sa fii pe lume sa nu iei contact cu nimeni de Pasti; daca comparam cu cumparaturile, intalnirile au risc mai mare; sa zicem ca la cumparaturi scadem din total numarul oamenilor, adica nu se duc amandoi (si el si ea) ci doar unul; sa zicem, de asemenea ca mai sunt unii batrani care nu se duc ca le-aduc copii, dar astia sunt probabil 10% dintre batrani, cvasi nesemnificativ statistic, la nivelul intregii populatii; cu intalnirile insa toata lumea se vede cu toata lumea, deci numarul de contacte este de un ordin mai mare ca la primul punct

As face aici o mica paranteza; in iesirile mele pe-afara, cu exceptia pietelor / magazinelor, am observat ca in rest sunt masini putine pe drum si lumea sta in casa. Deci este foarte posibil ca comportamentul oamenilor sa continue si in timpul Pastelui. Deci daca comportamentul de pana acum a dus la plafonarea curbei si inceperea coborarii, am putea deduce ca si in continuare va fi la fel: cei care au stat cuminti, o sa fie cuminti in continuare, si restul nu. Chiar si cu Pastile! Deci temerile, gandite in afara situatiei curente, sunt reale. Daca vedem insa ca totusi lumea a taiat contactele si sta acasa, temerile sunt exagerate, Pastile nu va produce un mare fas in curba. Personal m-as mira daca se vede ceva si prezic ca curba va scadea in continuare.

3. mersul la Biserica

Conform unor statistici facute de institutul lui Dancu de la Cluj, in Romania merg regulat la biserica cam 5% din populatie. Eu am facut o data niste calcule pe Craiova si asta ar fi insemnat cateva mii de oameni si apoi am impartit la numarul de biserici si imi iesea ca nu ar avea loc. Dupa aceea am calculat in cartierul meu. La 5000 de familii, aproximativ 15.000 de oameni, 5% ar fi insemnat 750 de oameni. Ori la biserica veneau cam 30-40, mai multi nu aveau loc si afara nu statea nimeni niciodata. Asta acum cativa ani. Sa zicem insa ca la tara si in alte zone mai credincioase merg mai multi deci 5% ar veni la biserica. Daca se permiteau slujbele in aer deschis, 5% din populatie sa vina o singura data, care ar fi fost riscul?

Sa zicem ca ocazia atrage de obicei si multi gura casca si ar fi venit mai multi. Dar daca se tineau slujbele afara, riscul pentru o biserica cu 100 de oameni ar fi mai mic decat riscul pentru un magazin unde pot sa intre 10 oameni o data si care e deschis 8 ore pe zi, deci 10 oameni la 10 minute inseamana 10x6x8, adica 480 de oameni care intra in acelasi magazin, tusesc si aerul conditionat distribuie virusul intreaga zi.

Insa, mergand mai departe, daca chiar se dorea sa se tina cont de sensibilitatile oamenilor, se ingaduiau sa zicem cate 30 de oameni la o biserica care sa stea separati la 2m, cum se face prin alte tari. Riscul era infim si de aceea ministrul de interne a zis: hai macar sa ii lasam pe oameni sa vina sa ia lumina. Ori astia 5% ar fi fost acum 1% deoarece fiecare familie trimitea pe un singur om si oricum multi vecini s-ar fi organizat sa se duca doar unul. Altfel spus, frica oamenilor i-ar fi tinut oricum pe majoritatea acasa si s-ar fi dus foarte putini ca sa ia lumina. La nivelul tarii, riscul doar din mersul la luat lumina ar fi fost infim, comparat cu punctele 1 si 2. Apropos, de punctul 2, am uitat sa subliniez: nu prea au autoritatile ce sa faca. Din contra, frica de virus nu prea poate sa domine dorinta de intalnire a oamenilor decat pana la un punct. Adica poate nu se vor mai vedea intre ei toate neamurile, dar cel putin copiii la parinti sau nasii cu finii se vor vedea, mai ales tinerii. De aceea, temerile autoritatilor sunt reale, insa spaima (ca sa nu spun ura) fata de riscurile luarii luminii de catre oameni este total disproportionata fata de riscuri.

In concluzie, daca prigonirea ortodocsilor ar avea baze reale – cum ca le pasa de populatie – am fi vazut arestarea organizatorilor tunului capsunarilor care au zburat la sparanghel. De altfel, PSD nu ar avea de pierdut daca ar cere publicarea acelui “acord diplomatic” prin care sanatatea romanilor este periclitata prin ingaduinta ca acestia sa fie recrutati si zburati la cules sparanghel in Germania. Ce prioritate nationala are sparanghelul nemtilor incat sa lasam oamenii sa moara? Acolo de ce nu le pasa? Sunt foarte ingrijorat cum desi au luat acea masura exceptionala de interzis exportul de produse agricole (desi nu au rezistat pana la capat, presati fiind de lipsa de bani), nu s-au gandit ca exportul de forta de munca este mult mai pagubos decat vinderea recoltelor de anul trecut. Nu mai zic cat de umilitor este insa ca in loc sa avem acorduri la nivel european de ajutorare intre state si in loc sa vedem nemtii ca ne trimit masti sau macar ceva simbolic acolo, tot noi ii ajutam trimitandu-le forta de munca – carne de tun, numai buna de trimis pe front (in contact unii cu altii) in timp ce neamtul de rand sta acasa si se fereste, primind ajutoare sociale de la stat.

Iata deci ca diavolul este mereu in detalii si nu sunt foarte complicate aceste detalii. Ministrul de Interne s-a consultat cu expertii in domeniu in legatura cu procotolul cu BOR care au dat ok-ul. Insa apoi, Klaus vazand reactia macanitorilor din presa bolsevica s-a speriat ca pierde capital. Inevitabil, PNL e mort oricum pentru ca nu doar ortodocsii au prins ura pe acesti argati ai lui Merkel care trimit forta de munca si nu le pasa de sanatatea acelor sarmani oameni care nici macar acest amarat Paste nu au avut parte sa il petreaca cu cei dragi acasa. I-a trimis Klaus pe plantatiile stapanilor instant. Nemtii au asteptat sa petreaca pastele lor si apoi au dat ordin: her Klaus, trimiteti cateva mii urgent. Blestematul putea macar sa zica: nein, poate dupa Pasti, sa vedem cum merge cu virusul, sa ii lasam si pe ei sa faca sarbatorile acasa si mai vedem apoi. Nu a zis. Zbiara acum ca turbatul: sa nu cumva sa va prind ca luati lumina! Sincer sper ca un avocat bun sa conteste acordul diplomatic german-roman la CEDO si sa ii condamne pe cei care l-au semnat de periclitarea sanatatii publice. Sunt sigur ca si o ancheta serioasa, chiar cu acel acord, va gasi vinovatii macar pentru nerespectarea distantarii si organizarii zborurilor cum trebuie. Sapat putin mai adanc, cu ajutorul serviciilor care inca tac, s-ar gasi poate si niste parandaraturi.

10 thoughts on “Diavolul este in detalii”

  1. „cand tu nu mai ai sarbatori, nu mai ai familie si pleci inainte de pasti, in saptamana mare ca sa muncesti ca sclavul pentru neamt pentru ca presedintele tau neamt a raspuns cererii babetei nemtilor, atunci este tara de bananier;”

    in principiu inteleg ideea ta si sunt de acord, principial, dar nu crezi ca e si un pic de aroganta in sensul ca de ce trebuie noi sa presupunem ca aia care au plecat au familie sau sunt ortodocsi practicanti? La fel de bine pot fi catolici sau liber cugetatori. Saptamana Mare este cinstita doar de practicanti, e clar ca daca pleci in zilele astea oriunde nu numai in Germania, nu esti crestin ortodox, decat poate cu numele.

    spui de presedintele, neamt dar crezi ca USR sau PSD ar fi facut altfel?

    de forta aia de munca de care zici nu are parte angajatorul roman: unii nu muncesc pe orice suma si in orice conditii, chiar daca au nevoie de bani. De vreme ce au ales sa se expuna in asa maniera, e clar ca le convine muuult mai mult munca la agricultorul neamt decat la cel autohton, altfel, nu s-ar fi dus. Deci stand in RO, statul nu ar fi profitat in sens pozitiv de pe urma lor.

    Reply
  2. da cand stai in RO si lucrezi l amultinationale si patroni care externalizeaza profitul, gen Kauflad sau Lidl, atunci nu esti tot tara de bananier?

    Reply
    • evident ca nu; daca nemtii vin si ne dau hypermarketuri moderne cu preturi acceptabile, e foarte bine, parerea mea;

      atitudinea de a nega orice strain face parte din mentalitatea nationalistoida de care ma desociez.

      cand tu nu mai ai sarbatori, nu mai ai familie si pleci inainte de pasti, in saptamana mare ca sa muncesti ca sclavul pentru neamt pentru ca presedintele tau neamt a raspuns cererii babetei nemtilor, atunci este tara de bananier;

      cand tu vezi ca vine mama crizelor si decizi sa interizici exportul de alimente, dar exporti forta de munca ca vanzarile de sclavi, asta e deja tradare de tara pe fata

      Reply
  3. Băi, dar milioanele de imigranți arabi care sufocă de ani buni Germania, frecătorii de mentă pe alocații babane, ăia nu-s în stare să le culeagă recoltele? Că așa justifica herr Merkel primirea lor în țară (și în UE), fiindcă au nevoie de forță de muncă proaspătă! Sau tot arabul lucrează deja în industria petrochimică, medicină și construcțiile de mașini?

    Subscriu la ce zice admin, afacerea “sparanghelul” ne consfințește statutul de țară bananieră a Europei. N-ați văzut că și englezii au primit primul lot de culegători români în urale, de parcă i-ar fi eliberat de covid, nu de lenea gravă a imigranților locali?

    Reply
  4. „apoi evident cand interzici exportul de mancare si produse agricole dar incurajezi si sprijini chiar prin exceptii legale exportul de forta de munca agricola, e clar strigator la cer”

    pai a fost in interesul tuturor partilor ca romanasii sa plece. IN tara ce faceau? Deficit deficit dar nu poti forta omul sa renunte la banii din Germania pt ajutorul social de aici. Plus ca multi aveau deja relatii acolo… mai fusesera… Mi se pare exagerat ce zici.

    „in urma eu as adauga si minima demnitate umana, ca fiind in situatia sa accepti cu sau fara voie – sa zicem ca nemtii au pus presiune ca altfel ne taie bancile – macar puteai prelungi cu o saptamana sa stea sarmanii si ei de pasti acasa ”

    iar nu pot sa-ti dau dreptate. Demnitatea umana e perceputa diferit si mai ales nu statul decide. Am mai vazut cand a inteles statul sa respecte demnitatea umana si in trecut. Daca muncitorii s-ar fi simtit lezati de libertatea umana ar fi stat acasa. Sincer, nuc red ca le-a pasat decat de bani si zic asta mai ales in condiitiile riscului de expunere.

    „Intr-un fel, isi merita soarta … dar ei macar sunt prosti. De aia avem un stat, sa aiba grija si de prosti. I-au trimis ca pe miei la junghiere …”

    si aia care apar pe la tv din tara care zic ca li se face rau daca muncesc si nu pot munci deci sa le dam ajutor social cum e? Statul nu a trimis pe nimeni, ca nu i-a luat cu japca. Au vrut sa mearga si li s-a dat voie. Prosti sau nu, cand n-ai ce manca acasa, esti dispus sa-ti asumi riscuri. Se va vedea si la noi in lunile urmatoare, cand statul va fi nevoit sa ridice carantina si va fi incapabil de a mai gestiona situatia. Pana acum a fost doar incalzirea. Va mentine carantina pt persoanele de peste 65, ca apoi sa le impuna vaccinarea obligatorie.

    Reply
    • toti stam in casa, multe afaceri sunt inchise si pentru nemti se face o exceptie – asta e principala problema, ma mir ca nu vezi; nu e deloc in interesul oamenilor, ca daca ar fi nu am mai sta toti in casa aiurea; evident ca aveau alternative, fermierii romani se plang de forta de munca; evident ca pentru 2 euro in plus, oamenii sunt dispusi sa plece

      Reply
  5. Nu avem Paște, nu avem sărbătoare, nu avem nimic. Aici vii și muncești și pleci cu o grămadă de bani acasă. Toți care au fost, s-au întors și au făcut case și-au făcut gospodării pe baza sparanghelului.

    Vrem să mergem acasă, nu vrem să murim aici pe capete. Au venit și din focar, de la Pătrăuți și Suceava. Ne tot spun că va veni un medic să ne testeze, dar nu a ajuns nimeni să ne ia o temperatură sau să vadă ce se petrece cu noi. Săpunul este limitat, dușurile sunt la comun, iar toaletele nu au încuietori.

    https://www.agroinfo.ro/economic/romanii-intre-rai-si-iad-la-cules-de-sparanghel

    Intr-un fel, isi merita soarta … dar ei macar sunt prosti. De aia avem un stat, sa aiba grija si de prosti. I-au trimis ca pe miei la junghiere …

    Reply
  6. nu inteleg de ce spui ca pnl-ul i-a trimis? Le-a permis, nu i-a trimis. Aia si-au asumat din start riscurile. N-au nemtii unde sa-i trateze sau ce? Decat in focarul de ls SV care prezint risc major de infectare, mai avem si situatia economica, intr-o zona in general saraca.

    de ce atata tevatura pe marginea sparanghelului?

    Reply
    • pai legal nu aveau voie sa plece; s-a incalcat multe legi: 1) zborurile suspendate; pt astia s-au facut zboruri speciale; de ce erau speciale?!? 2) de ajuns din zona rosie la aerorport – sau de oriunde de fapt – ai vazut tu rubrica pe formularul ala, ca “plec la aeroport”? da, e ok sa zboare cei care lucreaza in interes de serviciu, dar e o lista intreaga cu domeniile permise, nu oricine are voie; iar s-a facut exceptie; eu chiar vroiam sa plec pana in Germania pt ca as avea legal justificari si nu am putut, am intrebat peste tot, la politie, la aeroport – nici vorba, stare de urgenta!

      apoi evident cand interzici exportul de mancare si produse agricole dar incurajezi si sprijini chiar prin exceptii legale exportul de forta de munca agricola, e clar strigator la cer; de aia tevatura!

      in urma eu as adauga si minima demnitate umana, ca fiind in situatia sa accepti cu sau fara voie – sa zicem ca nemtii au pus presiune ca altfel ne taie bancile – macar puteai prelungi cu o saptamana sa stea sarmanii si ei de pasti acasa …

      Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.