Ce inseamna petrol la -40USD?

Daca la gaze naturale, din cauza contractiei economice deja am avut anul trecut preturi de zero, la petrol este nemainitalnit. Sa explic putin de ce pretul petrolului a ajuns negativ: pentru ca cei care cumparasera inainte ca sa il revanda, nu mai au unde sa il stocheze si prin urmare petrolul a ajuns ca gunoiul: platesti pe altii ca sa vina sa il ia. Si ce sa faca cu el? Sa il stocheze ei, ca de-aia ii platesti. Si uite-asa pretul a ajuns la -40$.

Sunt atat de multe lucruri de explicat incat nici nu stiu cu ce sa incep. Incep cu cel mai nasol. Faptul ca “a reusit” sa ajunga la minus in ciuda “acordului” intre rusi si arabi arata ca acordul a fost de fapt un acord de injunghiere a americanilor si distrugere a productiei de shale care nu isi va reveni prea curand. De aceea a incercat Trump din rasputeri sa convinga arabi si rusii sa produca mai putin pentru a nu da cu pretul pana acolo unde industria shale din SUA poate intra in faliment. Exista bineinteles creditare nelimitata ca doar Fed-ul tasteaza trilioanele de credit pe tastatura si guvernul voteaza programe “de salvare”, dar de facto, forteaza socializarea acestei industrii daca americanii mai doresc sa o salveze, macar cu rol strategic in eventualitatea unui razboi.

Ca veni vorba de razboi, daca va mai sta mult pretul petrolului la nivelul asta, nu este exclus un razboi. La cat de ieftin ajunge combustibilul, ar fi si pacat sa pierzi preturile astea si sa nu bombardezi 2-3 tari – tu fiind ditamai putere mondiala.

Sa nu ne imaginam ca traderii de petrol nu au fost capabili sa estimeze caderea cererii petrolului de ne-am trezit peste noapte cu aceste preturi. Intr-o oarecare masura au estimat ei dar se pare ca realitatea e mai nasoala decat cele mai crunte estimari ale lor. Imi este imposibil mie sa imi dau seama daca de vina pentru caderea pretului atat de jos este discrepanta intre optimismul traderilor si jocul impreuna al rusilor cu sauditii pentru a lovi in americani. Dar indiferent de jocul ruso-saudit, traderii sunt experti in identificarea directiilor strategice, in urmarirea unor semnale etc, nu puteau sa fie surprinsi atat de mult. Cu siguranta caderea drastica a cererii a fost mult mai nasoala decat se asteptau ei.

Acest eveniment este ca un cutremur al unei falii inainte sa se crape de tot, zgomotul inaintea despartirii. Ne despartim de industria shale americana si disparand de pe piata x% din productie (sa zicem ca x ar fi 20), ce credeti ca urmeaza cand om avea parte de “revenire”. Preturi mult mai mari! Nu doar ca acest pret taie din investitii si face neviabile unele exploatari. Dar creditul de care au avut parte americanii, a tinut mereu petrolul intr-un echilibru, shale-ul american avand mai mult rol geopolitic, de independenta a americanilor de arabi pe de o parte si de asigurare a protectiei energetice europene pe de alta parte. Prin protectie intelegand aici independenta de Rusia, care insa fost refuzata de nemti din cauza sindromului helsinki sau pur si simplu a fricii de Putin. Cum nemtii au refuzat petrolul american mai scump ca cel rusesc, acum o sa ramana total pe mana rusilor care evident vor mari pretul la cote neinimaginabile nici inainte de crashul din 2008 cand se tot zvonea peak oil.

Sa zicem insa ca nu conspiratia ruso-araba a cauzat crashul ci prostia retaliului incurajati de tiparnita Fed-ului cum zice Goldman Sacs. Ideea ar fi ca petrolul a cazut atat de mult in ultimul timp incat a incurajat investitorii retail sa cumpere, la pachet cu actiuni, in speranta ca toate vor urca, pompate de Fed. Daca retailerii sunt de vina, Rusia si Arabia Saudita nu au decat sa puna la cale noi si noi lovituri pentru a mentine pretul jos si a nimici shale-ul cat mai puternic. Nu stiu in ce masura americanii pot conserva exploatatiile pentru vremuri mai bune. Dar daca rusii si sauditii nu s-au vorbit si pur si simplu nu au incotro – adica produc mult in speranta sa vanda oricat, numai sa vanda ei si nu ceilalti, inseamna ca chiar batalia este pe viata si pe moarte si pietele sunt distruse. Este cam cum e cu legumele la noi acum: lumea stand in casa si vanzarea la piata fiind sumara, taranii au lasat la pret, numai sa nu ramana cu ele. Insa la anul cand o fi, nu mai investesc aiurea ca tin minte ca anul asta au pierdut si vor sa nu se arda din nou. Prin urmare preturile la anul vor fi mult mai mari din cauza productiei mult mai putine. Cam asa e si cu petrolul, pretul mic de acum nu este decat semnalul unor scumpiri seculare.

Dar nu doar petrolul are probleme: aurul are probleme si mai mari. Mai precis, producatorii nu fac fata la cerere si in SUA trebuie sa astepti cu lunile daca platesti cash pentru aurul fizic. Pentru aurul tranzactionat, pretul este o fantezie, nu are nicio legatura cu pretul la aurul real. Chiar si-asa, exista perspective ca cel putin actiunile minerilor sa explodeze pe masura ce trilioanele oferite de Fed bancherilor si marilor companii, la gramada cu muritorii de foame, se vor regasi in aurul fizic si vor duce pretul la cote astronomice.

Caderea pretului petrolului va pune presiune imensa pe “redeschiderea” din SUA. Oricat de mult ar taia productia si oricat de mult s-ar intelege, faptul ca oamenii stau acasa si nu mai circula cu masinile si faptul ca avioanele nu mai zboara inseamna ca doar cam 20% din petrol este folosit. Productia nu se poate ajusta peste noapte atat de mult si prin urmare, vor fi falimente (daca nu au fost deja) si ulterior pretul va creste alterand evident toate preturile si riscand sa produca o hyperinflatie.

5 comments

  • Ar fi tare și de neimaginat pentru arhitecții noii (dez)ordini mondiale ca moneda americană să ajungă iar raportată la aur. Sau cel puțin numerarul aflat în circulație, căci cu moneda scriptică au luat-o demult pe arătură. Evident, o stare de facto, nu de iure. Știu, sună ciudat să ai două monezi în circulație, dar s-ar putea ca într-o anumită conjunctură oamenii să nu mai dea două parale pe dolarii din conturi ci să vrea cash. Altfel nu se explică dispariția masivă a bancnotelor din SUA. Când se va întâmpla ca dolarul fizic sa fie dependent de aur, cu siguranță vor fi interziși banii fizici.

    • trecerea la aur s-ar putea face doar dupa un razboi mondial in care armata SUA (si celelalte) ar fi distruse; in rest, oricare “politai” al lumii ar ramane in picioare, va prefera sa tipareasca

    • la cate lucruri prezic oamenii si la cate ore de preziceri sunt stocate, numai bune de cautat acum prin arhiva youtube, e firesc sa gasim si “profeti” de astia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.